Virus sincitial respirator – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Virus sincitial respirator – cauze, simptome, diagnostic si tratament Virus sincitial respirator – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 8 septembrie 2023

Virusul sincitial respirator (VSR), cunoscut si sub denumirea de RSV (Respiratory Syncytial Virus), este un virus care provoaca infectii respiratorii, in special la sugari si copii mici.

Virusul sincitial respirator este o cauza comuna a infectiilor tractului respirator inferior, precum bronsiolita si pneumonia, dar poate provoca si infectii usoare ale tractului respirator superior, precum raceala comuna. Infectia cu virusul sincitial respirator poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa si mai severa la sugari si copii mici, persoanele cu sistemul imunitar slabit si adulti mai in varsta.


Particularitati ale infectiei cu virus sincitial respirator

Simptome comune: – simptomele infectiei cu virusul sincitial respirator pot varia de la usoare la severe si pot include tuse, secretii nazale, stranut, febra, dificultati de respiratie, tachipnee (respiratie rapida), scurtarea respiratiei si apnee (oprirea respiratiei), mai ales la sugari.

Bronsiolita: – la sugari si copii mici, virusul sincitial respirator poate provoca bronsiolita, o inflamatie a bronhiolelor mici din plamani, care poate duce la dificultati respiratorii semnificative. Aceasta este o problema serioasa si poate necesita spitalizare.

Farmacistii Catena recomanda Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare. Acesta actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

Perioada de transmitere: – virusul sincitial respirator se raspandeste prin picaturi mici de secretii respiratorii, cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Este foarte contagios si se poate transmite usor in comunitati, in special in sezonul rece.

Perioada de incubatie: – perioada de incubatie a virusul sincitial respirator, adica intervalul de timp de la expunere la virus si pana la aparitia simptomelor, este in general de 2 pana la 5 zile.

Virus sincitial respirator – cauze si mod de transmitere

Virusul sincitial respirator face parte din familia Paramyxoviridae si genul Orthopneumovirus. Exista doua tipuri principale de virus sincitial respirator: virusul sincitial respirator -A si virusul sincitial respirator -B, care pot provoca infectii similare la oameni.

Modalitati prin care sirusul sincitial respirator se raspandeste:

Contact direct cu secretiile respiratorii infectate: – virusul sincitial respirator se raspandeste prin picaturi mici de secretii respiratorii, cum ar fi saliva sau mucusul, atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Contactul direct cu aceste secretii sau cu suprafete contaminate poate duce la transmiterea virusului.

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere este un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop antitusiv, ce sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Contactul cu mainile contaminate: – virusul sincitial respirator poate supravietui pe suprafete pentru o perioada scurta, astfel incat daca atingeti o suprafata contaminata cu virus si apoi va atingeti ochii, nasul sau gura, puteti intra in contact cu virusul.

Contactul direct cu o persoana infectata: – virusul sincitial respirator se raspandeste cel mai usor in colectivitati, cum ar fi cresele, gradinitele si spitalele, unde copiii mici sau persoanele cu sisteme imunitare slabite se pot infecta prin contact direct cu o persoana infectata.

Transmiterea de la mama la copil: – sugarii pot fi infectati cu virusul sincitial respirator de mamele lor, mai ales daca mamele sunt infectate cu virus in timpul sarcinii sau in primele luni de viata ale copilului.

Virus sincitial respirator – modalitati de diagnostic

Diagnosticarea virusului sincitial respirator se face in principal prin intermediul testelor de laborator.

Iata cateva metode comune utilizate pentru a pune diagnosticul de virus sincitial respirator:

Testul de amplificare a acidului nucleic (NAT): – acest test detecteaza materialul genetic al virusului sincitial respirator in probele prelevate din secretiile nazale sau gat. Aceasta este cea mai precisa metoda de diagnosticare a virusului sincitial respirator.

Testul antigen viral: – acest test detecteaza antigene specifice ale virusului sincitial respirator, in probele prelevate din secretiile nazale sau gat. De obicei, este mai rapid decat testul NAT, dar poate avea o sensibilitate mai scazuta.

Cultura virala: – aceasta metoda implica cresterea virusului sincitial respirator intr-o cultura de celule de laborator. Cu toate acestea, este o metoda mai lenta si mai putin folosita in comparatie cu testele NAT sau antigenului viral.

Testele rapide: – exista teste rapide care pot furniza rezultate in cateva minute pana la cateva ore. Aceste teste pot detecta proteine specifice ale virusului sincitial respirator si pot fi utile in cazurile de urgenta sau pentru screening rapid.

Pentru a determina care dintre aceste teste este cel mai potrivit pentru un anumit caz, medicul va lua in considerare simptomele pacientului, istoricul medical si alti factori relevanti. Este important sa mentionati eventualele simptome sau expuneri recente la persoane infectate cu virusul sincitial respirator, pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic precis. In plus, diagnosticul de virus sincitial respirator poate fi confirmat si prin examenul fizic al pacientului si radiografii toracice, care pot evidentia semnele asociate cu infectia cu virusul sincitial respirator, cum ar fi pneumonie sau bronsita.

Virus sincitial respirator – tratamente recomandate

Nu exista un tratament specific pentru infectia cu virus sincitial respirator. Tratamentul pentru virusul sincitial respirator este, in principal, de sustinere si se concentreaza pe gestionarea simptomelor si a complicatiilor.

Iata cateva masuri comune de tratament:

Rehidratare: – este important sa va asigurati ca sunteti bine hidratat sau ca persoana infectata cu RSV este bine hidratata. Aceasta poate implica consumul de fluide, inclusiv apa, solutii de rehidratare orala sau, in cazurile severe, administrarea de fluide intravenoase.

Farmacistii Catena recomanda pentru copii peste 2 ani Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort, care se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.

Antipiretice: – daca exista febra, medicamentele antipiretice cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul pot fi administrate pentru a reduce febra si disconfortul.

Medicamente pentru congestie: – pentru a ameliora congestia nazala si a face respiratia mai usoara, se pot utiliza picaturi nazale saline sau medicamente decongestionante.

Ventilatie adecvata: – in cazurile severe de infectie cu virusul sincitial respirator, uneori este necesara ventilatie asistata sau oxigenoterapie, pentru a ajuta la mentinerea oxigenului la niveluri adecvate in organism.

Izolare: – pentru a preveni raspandirea infectiei, este important sa izolati persoana infectata si sa evitati contactul cu persoanele cu risc crescut, cum ar fi sugarii, copiii mici sau persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Virusul sincitial respirator – metode de preventie

Pentru a preveni infectia cu virusul sincitial respirator, este important sa se respecte masuri de igiena adecvate, cum ar fi spalarea regulata a mainilor, evitarea contactului strans cu persoanele infectate, evitarea atingerii fetei cu mainile murdare si mentinerea unui mediu curat si igienic, in special in locurile cu aglomerari de persoane.

Este important sa se acorde atentie speciala igienei si protectiei impotriva virusul sincitial respirator in cazul sugariilor si copiilor mici, deoarece acestia sunt mai vulnerabili la infectiile severe cauzate de acest virus.

Spre deosebire de sapunurile industriale, sapunurile Nesti Dante au un adaos mare de glicerina si de apa demineralizata, completate fiind cu ingrediente active naturale. Sapunul natural vegetal pentru copii Carolina & Eduardo este fabricat manual, prin metode traditionale, fiind ideal pentru pielea sensibila a copiilor, dar si a adultilor.

Masuri de prevenire: – evitati expunerea la virusul sincitial respirator prin spalarea frecventa a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave si respectarea bunelor practici de igiena respiratorie, cum ar fi acoperirea gurii si a nasului atunci cand tusiti sau stranutati.

Pentru sugarii prematuri, copiii cu risc crescut si persoanele cu sistemul imunitar slabit, medicul poate recomanda administrarea de imunoglobulin intravenos (IVIG) sau palivizumab, un anticorp monoclonal, in sezonul de infectare cu virusul sincitial respirator, pentru a reduce riscul de infectare sau pentru a atenua simptomele.

In cazul unei infectii cu virusul sincitial respirator, este important sa consultati intotdeauna un medic pentru recomandari specifice si pentru a determina cel mai bun plan de tratament. Infectia cu virusul sincitial respirator poate fi mai severa la copiii mici, varstnici sau persoanele cu afectiuni medicale preexistente, deci monitorizarea medicala este cruciala in aceste cazuri.

Vaccinul aprobat in SUA, Europa asteapta aprobarea

Epidemiile de virus sincitial respirator, un virus extrem de contagios, sunt sezoniere. Autoritatile de reglementare medicala din Statele Unite au autorizat pentru prima data, la inceputul lunii august, un vaccin administrat gravidelor, cu scopul de a-i proteja pe bebelusi impotriva bronsiolitei, o infectie respiratorie potential periculoasa, in special pentru nou-nascuti..

Noul vaccin a fost autorizat pentru femeile cu sarcini intre 32 si 36 de saptamani, a anuntat Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) iar serul este administrat in doza unica.

Copiii vor fi protejati astfel in timpul primelor lor 6 luni de viata, gratie anticorpilor transmisi de mamele bebelusilor. Acelasi vaccin a fost autorizat deja in mai 2023, in Statele Unite, pentru persoanele de peste 60 de ani.

Serul a fost aprobat in luna iulie si de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) insa Comisia Europeana trebuie sa ia o decizie in privinta comercializarii sale pe piata din Uniunea Europeana.

Surse:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-respiratory-syncytial-virus-rsv-vaccine

https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/rsv.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17917067/

Farmacistul Catena va recomanda:

-30%
Sapun neutru copii Carolina&Eduardo x 250 g

Sapun neutru copii Carolina&Eduardo x 250 g

Sapunul pentru copii Carolina & Eduardo contine…

3 la pret de 2
Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

  Naturalis Rehidrafort aroma portocale este…

3 la pret de 2
Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita…

Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica,…