5 sfaturi care va ajuta sa va lasati de fumat

5 sfaturi care va ajuta sa va lasati de fumat 5 sfaturi care va ajuta sa va lasati de fumat

Ultima actualizare: 16 martie 2022

De mult nu mai este un secret ca fumatul are un puternic impact negativ asupra sanatatii. Cancerul pulmonar, afectiunile cardiovasculare, problemele danturii sunt doar cateva dintre neajunsurile cu care vine „la pachet” acest obicei atat de intalnit in toata lumea. Constientizarea pericolelor nu face insa ca renuntarea la fumat sa fie mai usoara. Renuntarea la fumat este dificila, dar absolut necesara pentru oricine.


De ce renuntarea la fumat este atat de grea?

In principiu este vorba de doua mari motive:

1.Creierul trebuie sa se obisnuiasca cu absenta nicotinei.

Nicotina este cea mai importanta substanta cu proprietati adictive din tutun. Tigarile sunt create special pentru a livra nicotina rapid catre creier (prin inhalarea fumului, nicotina ajunge aproape instant la creier). La nivelul creierului, nicotina declanseaza eliberarea altor substante cu rol activ in sustinerea starii de bine. Pe masura ce nicotina stimuleaza repetat anumite parti ale creierului, acesta se obisnuieste cu prezenta ei, aparand dependenta. Atunci cand veti incerca sa renuntati la fumat, creierul va reactiona. Puteti resimti stari de anxietate (uneori puternice), tristete, imposibilitatea de a va concentra si, bineinteles, nevoia puternica de a fuma. Acestea se numesc simptome de retragere – atunci cand renuntati la tigari, ele vor disparea cu totul dupa cateva saptamani, pe masura ce creierul se obisnuieste cu lipsa nicotinei.   

2.Trebuie sa va obisnuiti cu o noua rutina care nu include fumatul.

Zilele unui fumator sunt presarate cu momente asociate cu tigarea: pauzele la locul de munca, sfarsitul meselor, conversatiile cu prietenii, bautul unei cesti de cafea, sofatul etc. Acestea pot avea rolul de “trigger” (factor declansator) al fumatului. Atunci cand renuntati poate fi dificil sa faceti toate aceste lucruri fara sa fumati.

Emotiile sunt si ele asociate fumatului. Multi oameni simt nevoia sa fumeze, in special cand sunt stresati, tristi sau plictisiti, altii chiar si cand sunt veseli sau relaxati. Atunci cand incercati sa va lasati de fumat, o anumita emotie sau o anumita stare va pot declansa dorinta de a va aprinde o tigara. 

Este important sa aveti incredere ca veti reusi sa va reconstruiti rutina zilnica evitand fumatul si ca veti putea trece si peste starile negative fara tigari. Pe tot parcursul efortului de a va lasa de fumat, amintiti-va ca milioane si milioane de oameni au reusit si toti au spus ca s-au simtit mai bine dupa aceea.

Doriti sa va lasati de fumat? 5 sfaturi care functioneaza

Luati in considerare si aceste sfaturi. Asociati o vointa de fier si sigur veti reusi!

1.Creati mediul propice renuntarii la fumat!

  • Scapati de tigarile din casa, din masina si de la serviciu inainte de a renunta la acest obicei.
  • Scapati si de accesoriile specifice: brichete, chibrituri, scrumiere etc.
  • Spalati-va hainele pentru a elimina mirosul de tutun.
  • Spuneti-le celor din jur ca incercati sa renuntati la fumat. Solicitati-le ajutorul, rugandu-i sa nu fumeze in preajma dumneavoastra si sa nu va ofere tigari. In primele saptamani este bine sa evitati situatiile sociale unde ati putea fi tentat sa fumati – evitati iesirile in oras si consumul de alcool.  
  • Atentie la tentatii: cumparaturile pot fi un moment sensbil, la fel si mersul in diverse locuri unde se fumeaza.

2.Distrageti-va atentia de la fumat!

  • Cand simtiti dorinta puternica de a fuma, pare ca acesta este singurul lucru la care va puteti gandi. Amintiti-va ca in jurul dumneavoastra se intampla multe lucruri, in fiecare moment.
  • Ascultati muzica, mergeti la plimbare sau practicati o alta activitate fizica, sunati un prieten, jucati un joc video sau uitati-va la un film amuzant.
  • Inainte de a va lasa de fumat, incercati diverse moduri de distragere si vedeti ce functioneaza pentru dumneavoastra.

3.Gasiti diversi inlocuitori pentru tigari.

  • Gasiti diverse obiecte pe care sa le puteti folosi pe post de tigara: scobitori, paie, bete de scortisoara. Le puteti tine intre degete si le puteti duce la gura ca pe tigara.
  • Utilizați diverse obiecte antistres: mingiute, diverse jucarii sau mestecati guma etc.

4.Incercati sa aveti mai multa grija de sanatate

Momentul in care va lasati de fumat este ideal sa incepeti sa aveti mai multa grija de organismul dumneavoastra. Astfel veti putea trece mai usor peste disconfortul sevrajului.

  • Consumati alimente sanatoase – organismul are nevoie de resurse pentru a elimina toxinele provenite din tigari.
  • Odihiniti-va mai mult – exista posibilitatea ca lipsa nicotinei sa va cauzeze oboseala excesiva pentru mai multe saptamani. Daca resimtiti oboseala, nu incercati sa-i rezistati. Dormiti.
  • Beti suficienta apa. Apa este un ajutor excelent. Ajuta la detoxifirea mai rapida a organismului si poate alunga pe moment nevoia de a fuma.
  • Faceti exercitii fizice. Miscarea ajuta la sanatatea fizica si mentala, sustinand curatarea plamanilor si mutarea atentiei de la nevoia de a fuma.
  • Luati multivitamine. Tigarile afecteaza nivelul multor nutrienti, asa ca o cura de multivitamine va fi de mare ajutor, oferind energie.

5. Luati in considerare terapiile de substitutie

Atunci cand opriti fumatul, lipsa nicotinei va poate cauza dureri de cap, va afecteaza dispozitia si va reduce energia. Nevoia de a fuma poate fi covarsitoare. Produsele care contin nicotina, cum ar fi gumele de mestecat, plasturii sau spray-urile pot imbunatati sansele de succes. 

Pentru a va ajuta sa va lasati de fumat, farmacistii Catena va recomanda sa utilizati suplimentul alimentar FumaroseptAcesta protejeaza mucoasa, elimina senzatia de uscaciune a gurii si reduce frecventa tusei. Produsul nu contine zahar, putand fi utilizat si de diabetici. Se administreaza unul sau mai multe comprimate masticabile pe zi.