8 beneficii ale ceaiului de salvie

8 beneficii ale ceaiului de salvie 8 beneficii ale ceaiului de salvie

Ultima actualizare: 5 aprilie 2022

ceai-de-salvie

Ceaiul de salvie este o infuzie din plante obtinuta prin fierberea in apa a frunzelor de salvie proaspete sau uscate. Cu toate ca exista mai multe tipuri de salvie, cele mai utilizate pentru prepararea ceaiului sunt Salvia officinalis si Salvia verbenaca, originare din Europa, si Salvia apiana, originara de pe continentul american.

Frunzele sunt folosite pentru prepararea ceaiului si pentru gatit. Salvia are o aroma specifica si vine cu numeroase beneficii pentru sanatate. In mod traditional, oamenii folosesc ceai de salvie pentru ca poate ajuta la tratarea mai multor probleme de sanatate, cum ar fi ulcerul, reumatismul, bronsita, chiar depresia.

De multe ori, salvia uscata este amestecata cu alte ierburi si plante. Amestecurile formate din salvie si planta Camellia sinensis (planta de ceai) contin in unele cazuri cofeina. In schimb, ceaiurile din plante pure contin in rare cazuri cofeina. Cu toate ca pot fi consumate inclusiv semintele, florile si frunzele salviei, pentru a prepara ceai de salvie sunt folosite, de obicei, frunzele acestei plante.

 


Salvia, remediu pentru numeroase afectiuni

Salvia este considerata o planta medicinala si culinara esentiala, folosita inca din perioada medievala. Acest arbust peren a fost descoperit in regiunile mediteraneene precum Egiptul Antic, Grecia si Roma. Astazi, salvia este intalnita in intreaga lume.

Salvia este apreciata pentru aroma placuta pe care o ofera diferitelor preparate. Salvia este un tonic natural, fiind utilizata in mod traditional pentru a sustine digestia, pentru a ameliora problemele stomacale (diareea), dar şi pentru durerile in gat, pentru a sustine functionarea sanatoasa a creierului si pentru a mentine echilibrul hormonal la femei. Recomandarea Catena este Ceai salvie x 20dz FAR, un produs care contribuie la functionarea normala a tractului intestinal si la confortul femeilor aflate la menopauza.

Ceai de salvie – valori nutritionale

Frunzele de salvie contin vitaminele A, B, C si K in cantitati mari si un numar important de uleiuri volatile, flavonoizi, acizi fenolici si alti constituenti activi. Prin fierberea frunzelor, eficienta acestor substante naturale creste si, astfel, devin mai usor de asimilat in corp.

Potrivit studiilor efectuate de-a lungul anilor, s-a demonstrat ca Salvia officinalis detine puternice proprietati antioxidante care pot reduce nivelul radicalilor liberi si al altor factori de stres care pot produce inflamatii in organism. Inflamatiile care se produc in corp fac parte din procesul natural de vindecare. Cu toate acestea, inflamatia cronica poate slabi corpul si poate provoca probleme de sanatate. Salvia are capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor.

Care sunt beneficiile consumului de ceai de salvie?

Ceai de salvie – proprietati antioxidante si antiinflamatorii

Antioxidantii au capacitatea de a anihila radicalii liberi. Ceaiul de salvie are un continut bogat de acid rozmarinic. In urma unor studii pe animalele de laborator s-a demonstrat ca acest antioxidant ofera o multime de beneficii, cum ar fi reducerea inflamatiei si a nivelului de zahar din sange.

ceai-de-salvie-proprietati-antioxidante

De asemenea, salvia contine si o cantitate importanta de vitamina K, cunoscuta si sub denumirea de vitamina antihemoragica. Aceasta este esentiala pentru sanatatea oaselor, circulatie si coagularea corespunzatoare a sangelui.

Ceai de salvie pentru vindecarea leziunilor pielii

Unii oameni obisnuiesc sa aplice local produse cosmetice care contin salvie pentru a-si ingriji pielea. Specialistii sustin ca si consumul de ceai de salvie poate sa ofere aceleasi beneficii.

Ceai de salvie pentru o gura mai sanatoasa

Stomatologii au asezat salvia in topul celor mai eficiente plante in combaterea problemelor cavitatii bucale. S-a demonstrat ca salvia poate ameliora durerea, inflamatia si respiratia urat mirositoare (halena). In plus, are proprietati antibacteriene si de vindecare a leziunilor.

Puteti consuma ceai de salvie pentru a ameliora leziunile de la nivelul cavitatii bucale si durerile in gat. De asemenea, ceaiul de salvie, cum este DAC.PL Ceai salvie x 50g, este recunoscut pentru faptul ca poate imbunatati sanatatea sistemului respirator.

Ceai de salvie pentru o mai buna glicemie

O multime de produse alternative pentru controlul glicemiei contin si salvie pentru capacitatea sa de a imbunatati nivelul zaharului din sange si de a preveni diabetul de tip 2.

In urma unui studiu efectuat pe soarecii de laborator, s-a demonstrat ca inlocuirea apei cu ceai de salvie a redus nivelul glicemiei la soarecii care aveau un nivel ridicat al zaharului din sange.

Ceai de salvie – beneficii asupra creierului si a starii de spirit

Specialistii in medicina alternativa recomanda ceai de salvie pentru imbunatatirea starii de spirit si a memoriei. In plus, contribuie la prevenirea afectiunilor neurologice, cum ar fi maladia Alzheimer. Aceasta afectiune degenerativa avanseaza in timp in urma acumularii placilor de amiloide care se formeaza in creier. Potrivit mai multor studii, salvia si acidul rozmarinic pot ajuta la prevenirea formarii acestor placi.

Ceai de salvie pentru o inima mai sanatoasa

Specialistii au efectuat anumite cercetari in urma carora s-a demonstrat ca salvia poate ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol si trigliceride, scazand riscul de boli cardiace.

ceai-de-salvie-inima

In urma unui studiu care a durat 4 saptamani si la care au participat 6 femei, s-a demonstrat ca 300 ml de ceai de salvie, baut de doua ori pe zi, a dus la scaderea cu 16% a colesterolului total. In acelasi timp, colesterolul LDL (colestestolul „rau”) a scazut cu 20%, in timp ce colesterolul HDL (colesterolul „bun”) a crescut cu 38% in urma consumului de ceai de salvie.

Ceaiul de salvie este simplu de adaugat in alimentatie

Pentru a face un ceai de salvie acasa, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 lingura (15 grame) de salvie proaspata sau 1 lingurita (4 grame) de salvie uscata
  • 1 cana (250 ml) de apa
  • indulcitor (dupa gust)
  • suc proaspat de lamaie (optional)

Contraindicatiile consumului de ceai de salvie

Persoanele care consuma ceai de salvie in cantitati extrem de mari - sau care consuma aceasta planta sub alte forme - pe o perioada indelungata, se pot confrunta cu probleme cardiace, convulsii, varsaturi si probleme renale, numai in cazul in care ingereaza mai mult de 3-7 grame de tuiona pe zi.

Riscul de probleme de sanatate este foarte mic datorita faptului ca se gasesc doar 4-11 mg de tuiona la 4 cani (1 litru) de ceai de salvie.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/sage-tea

https://sirjasonwinters.com/the-potential-health-benefits-of-sage-tea/

https://www.verywellfit.com/sage-tea-what-should-i-know-about-it-89512

Farmacistul Catena va recomanda: