Abces dentar – cauze, simptomatologie si optiuni de tratament

Abces dentar – cauze, simptomatologie si optiuni de tratament Abces dentar – cauze, simptomatologie si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 16 mai 2023

abces-dentar

Un abces dentar reprezinta o acumulare de puroi la nivelul dintilor. Desi este relativ simplu de diagnosticat si tratat, abcesul dentar poate fi destul de dificil de gestionat la nivel acut.

O infectie dentara poate duce frecvent la abces dentar, care intereseaza anumite zone din jurul dintelui, cum sunt gingia, varful radacinii. Abcesele dentare mai apar si ca urmare a cariilor netratate, extinse, a leziunilor si traumatismelor sau ca o complicatie a interventiilor de canal radicular.

Daca nu este tratat si gestionat corespunzator, un abces dentar poate fi deosebit de dureros si prezinta un risc major de a migra in spatiul profund sau la nivelul sinusurilor intracraniene, cu numeroase complicatii.

Identificarea, tratarea si educarea pacientilor cu abces dentar asigura posibilitatea de elabora si pune la punct tratamentul de ameliorare al simptomelor, prevenind astfel aparitia complicatiilor periculoase.

Aceasta „punga cu puroi” se traduce frecvent prin aparitia unei infectii. De la copii, pana la adulti, oricine poate dezvolta abces dentar. In functie de gravitate, abcesul dentar poate trece de la sine, dar de cele mai multe ori este necesar tratamentul unui dentist sau endodont si de recomandat ar fi ca la primele semne ale aparitiei unui abces dentar, sa va adresati medicului. Descoperiti in continuare tot ce trebuie sa stiti pentru a fi bine informati despre abcesul dentar.

Pentru a va proteja eficient impotriva inflamarii si a sangerarii gingiilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen gel dentar cu clorhexidina. Acest produs este recomandat persoanelor care sufera din cauza afectiunilor parodontale, pentru ca are proprietati antiseptice si de regenerare. Este un gel dentar util pentru a reduce inflamatia locala si pentru a repara mucoasa bucala si gingiile.


Abces dentar – generalitati

De cele mai multe ori, un abces dentar arata precum o umflatura rosie, iesita in relief. Din cauza manifestarilor sale, este usor de identificat. Abcesul afecteaza dintele implicat, dar infectia are potentialul de a se raspandi si la osul din jur sau la dintii vecini. Acestea pot interesa un singur dinte sau mai multi, iar motivele aparitiei au la baza, in mod uzual, infectii bacteriene.

Exista trei tipuri de infectii dentare care, ulterior, pot provoca un abces dentar:

Infectiile gingivale

Infectia se dezvolta la nivelul gingiei. Sunt printre cele mai frecvente si, de multe ori, un abces dentar cauzat de infectia gingiei nu intereseaza si dintele sau structurile implicate in sustinerea sa. Cu toate acestea, daca infectia este puternica si violenta, trebuie sa va adresati medicului.

Infectiile periapicale

Un abces dentar periapical se datoreaza infectiei care se dezvolta in principal la nivelul varfului radacinii dintelui. Daca aveti un dinte foarte cariat sau a carui structura este compromisa, exista „porti de intrare” pentru bacterii care, odata patrunse, se pot raspandi la nivelul pulpei dintelui. Dupa ce invadeaza pulpa (la nivelul careia se afla nervii si vasele de sange), bacteriile migreaza spre varful radacinii si, in cele din urma, la oasele din jur, ducand la aparitia unui abces dentar.

Infectiile parodontale

De obicei, un abces dentar parodontal rezulta din afectiuni ale gingiei, fiind mai frecvent la cei cu varsta adulta. Acesta se dezvolta la nivelul gingiei si se manifesta prin aparitia unei pungute pline cu puroi de dimensiuni relativ scazute. Parodontita (inflamatia tesuturilor de sustinere ale dintilor) poate duce la acumularea de bacterii, cu dezvoltarea unui abces dentar foarte dureros.

In functie de localizarea si tipul abcesului dentar, simptomele pot fi relativ diferite, traduse cel mai frecvent prin dureri pulsatile si tumefierea zonei afectate.

Pentru a igieniza eficient cavitatea bucala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen Apa de Gura cu Clorhexidina. Acest produs lupta cu microorganismele responsabile de aparitia cariilor si a altor probleme de sanatate, avand o compozitie speciala pentru gingii sensibile. De asemenea, aceasta apa de gura este utila si pentru a preveni inflamatia si sangerarea gingivala.

Abces dentar – cauze

Un abces dentar poate aparea din cauza cariilor dentare, traumatismelor si leziunilor, din cauza unei igiene dentare precare, acestea fiind cauzele cele mai frecvente. De asemenea, mai exista si alte posibile cauze care duc la dezvoltarea unui abces dentar. Acestea sunt:

  • deprecierea structurala a smaltului dintilor: drept urmare, bacteriile orofaringiene au acces la cavitatea dentara, provocand o infectie locala;
  • eruptia partiala a unui dinte (cel mai frecvent o masea de minte), unde bacteriile pot ramane blocate intre coroana dentara si tesuturile moi, provocand inflamatie;
  • cauze genetice: amelogeneza imperfecta, care se traduce printr-un smalt dentar slabit;
  • cauze mecanice: leziuni, traumatisme;
  • afectiuni medicale: sindromul Sjögren care cauzeaza uscarea gurii si duce astfel la cresterea microbiana orofaringiana, precum si alte afectiuni gingivale;
  • expunerea la iritanti chimici: fumul de tigara, substante chimice;
  • slabirea sistemului imunitar ca urmare a tratamentului chimioterapic sau a afectiunilor care duc la imunosupresie cronica (HIV/SIDA), tratamente cu corticosteroizi;
  • infectii bacteriene.

 

Pentru a se determina cauza abcesului dentar, sunt necesare investigatii specifice ale medicului. In functie de agentul etiologic, acesta va elabora un plan de tratament care vizeaza ameliorarea simptomelor si neutralizarea cauzei.

Abces dentar – factori de risc

Exista cativa factori de risc cand vine vorba de predispozitia de a dezvolta un abces dentar, insa acestia sunt in stricta dependenta de caracteristici proprii, cum ar fi:

  • igiena dentara deficitara, necorespunzatoare: neingrijirea adecvata a dintilor si gingiilor are potentialul de a duce la cresterea riscului de a dezvolta un abces dentar sau alte boli (cariile, bolile gingivale, alte complicatii la nivelul dintilor si cavitatii bucale);
  • dieta bogata in zahar: consumul frecvent de alimente bogate in zahar (sucuri, dulciuri) si a mancarurilor picante poate contribui la aparitia cariilor dentare si, ulterior, maximizeaza riscul de a dezvolta un abces dentar;
  • gura uscata: uscarea gurii poate reprezenta un efect secundar al medicamentatiei, emotiilor puternice sau anumitor stari psihice;
  • imunitate slabita;
  • expunerea la fum: conform datelor, persoanele fumatoare sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte abces dentar, fata de persoanele care nu fumeaza.

 

Abces dentar – simptome

Semnele si simptomele pe care le acuza o persoana cu abces dentar includ:

  • durere in zona afectata care se manifesta in timpul masticatiei, la atingerea zonei;
  • sensibilitate crescuta la alimentele si lichidele reci sau fierbinti;
  • stari febrile;
  • dificultati in a deschide gura, a vorbi;
  • in functie de stadiul abcesului dentar, se pot observa umflaturi la nivelul fetei, gatului, care pot duce la dificultati de respiratie sau inghitire;
  • inrosirea sau umflarea gingiilor;
  • plaga deschisa, care se scurge pe partile laterale ale gingiilor;
  • mobilitate exagerata a dintelui afectat, cu posibilitatea desprinderii in cazul netratarii;
  • respiratie urat mirositoare (halitoza);
  • prezenta unei umflaturi („punga cu puroi”) la nivelul dintelui afectat.

 

Principalul simptom al unui abces dentar este durerea. Aceasta poate fi de tip pulsatil si, adesea, este foarte intensa. Are un debut brusc si creste in intensitate in urmatoarele ore sau zile. Exista cazuri in care durerea poate iradia spre ureche, maxilar, gat, cu umflarea ganglionilor limfatici. Este foarte important sa mergeti la medicul stomatolog daca prezentati semne sau simptome de abces dentar. Gravitatea simptomelor poate indica faptul ca infectia s-a raspandit in profunzime (maxilar, gat) sau chiar in alte zone ale corpului.

abcesul-dentar

Tratament abces dentar

Dupa ce medicul specialist a identificat cauza problemei, in functie de aceasta se elaboreaza si planul de tratament. In esenta, acesta vizeaza indepartarea infectiei si ameliorarea durerilor. De asemenea, pentru a determina daca infectia s-a raspandit si in alte zone, medicul poate solicita si o serie de teste suplimentare, cum ar fi radiografia dentara.

In functie de tipul si gravitatea abcesului, optiunile de tratament includ:

  • interventii de canal radicular si „sigilarea” dintelui cu o coroana dentara;
  • drenarea abcesului dentar: medicul face o mica incizie pentru a drena puroiul, dupa care va curata zona folosind o solutie salina;
  • extractia dintelui, in special daca acesta este cariat si deteriorat;
  • administrarea de antibiotice, in special daca infectia s-a raspandit;
  • daca abcesul este cauzat de prezenta unui obiect strain la nivelul gingiei (un ac, un os mic, o aschie), medicul il va indeparta;
  • tratament cu analgezice, antiinflamatoare, pentru reducerea durerilor.

 

In mod uzual, un abces dentar ar trebui sa se vindece imediat dupa tratament. Sensibilitatea de natura temporara este obisnuita si poate dura cateva zile pana trece. Tratamentul unui abces se bazeaza in primul rand pe indepartarea sursei infectioase. In mod uzual, majoritatea abceselor dentare pot fi tratate cu antibiotice care inhiba dezvoltarea speciilor de streptococi anaerobi sau Prevotella, membri ai microbiotei orale si orofaringiene, frecvent recuperati din lichidul scurs al unui abces dentar.

Abces dentar – posibile complicatii

Chiar daca prognosticul pentru un abces dentar este pozitiv, acesta scade in cazul in care nu se intervine cu tratament in timp util. De exemplu, rata mortalitatii poate creste la 40% in cazurile in care pacientii dezvolta mediastinita din cauza infectiei bacteriene care migreaza. Atunci cand caile respiratorii sunt compromise, se justifica intubarea pacientului sau plasarea traheostomei. Infectiile ascendente, prin sinusuri, precum si raspandirea hematogena spre creier duc la o rata foarte ridicata a mortalitatii, cu prognostic nefavorabil.

In majoritatea cazurilor, complicatiile apar atunci cand un abces dentar este lasat netratat:

  • chisturi dentare;
  • osteomielita;
  • tromboza sinusului cavernos;
  • angina Ludwig;
  • sinuzita maxilara;
  • caderea dintilor.

 

Daca manifestati simptomele si semnele asociate unui abces dentar, este esential sa mergeti la medicul specialist pentru diagnosticare si elaborarea unui tratament. Lasat netratat, desi durerea si puroiul se pot retrage, nu inseamna ca nu exista riscul de a-l dezvolta din nou. Trebuie tratate cauzele care duc la aparitia abcesului, nu doar simptomele asociate.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493149/

https://www.healthline.com/health/abscessed-tooth

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/dental-abscess

https://www.webmd.com/oral-health/guide/abscessed-tooth

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901

https://www.medicalnewstoday.com/articles/170136

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Foramen Clorhexidina apa de gura X 250 ml

Foramen Clorhexidina apa de gura X 250 ml

Foramen Clorhexidina apa de gura este destinata igienizarii…

3 la pret de 2
Foramen gel dentar cu clorhexidina X 30 ml

Foramen gel dentar cu clorhexidina X 30 ml

Foramen gel dentar cu clorhexidina este un produs…