Acnee vulgara: ce este si cum se trateaza

Acnee vulgara: ce este si cum se trateaza Acnee vulgara: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2023

acnee-vulgara

Acneea vulgara este o afectiune extrem de frecventa a pielii care se dezvolta atunci cand celulele moarte ale pielii, sebumul (uleiul eliberat de piele) si bacteriile blocheaza porii, provocand leziuni ale pielii cunoscute cel mai bine sub denumirea de cosuri. Focarele de acnee vulgara se pot dezvolta pe fata, spate, umeri si piept.

Acneea vulgara este cea mai comuna forma de acnee.

Se estimeaza ca 85% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 24 de ani se confrunta cu acnee. Dar, cu toate ca poate aparea la orice varsta, acneea vulgara este mai frecventa in timpul adolescentei si la varsta adulta. Potrivit statisticilor, tot mai multi adulti incep sa se confrunte cu acnee vulgara.

Cu toate ca poate reprezenta un adevarat motiv de stres pentru cei mai multi oameni, exista o gama larga de tratamente pentru acnee vulgara. Produsele eliberate fara prescriptie medicala, medicamentele pe baza de reteta sau procedurile de specialitate pot ajuta la curatarea pielii si la prevenirea cicatricilor. Tratamentul specific depinde de tipul si severitatea acneei.

 


Ce este acneea vulgara?

Acneea vulgara este una dintre cele mai intalnite afectiuni ale pielii si se manifesta prin aparitia pe piele a cosurilor si punctelor negre. Acneea vulgara poate fi tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor fara prescriptie medicala (OTC), al medicamentelor prescrise si cu al modificarilor aduse stilului de viata.

Cosurile si punctele negre sunt doar doua dintre semnele acestei tulburari inflamatorii pe care literatura medicala o numeste “acnee vulgara”. Afectiunea este mai cunoscuta sub denumirea simpla de acnee.

Acneea este cea mai frecventa tulburare a pielii la nivel mondial, afectand milioane de oameni de toate varstele si din toate mediile.

RILASTIL ACNESTIL Gel curatare ten cu tendinta acneica este un gel imbogatit cu ingrediente active specifice.

Ce semne si simptome are acneea vulgara?

Acneea apare cel mai frecvent pe fata, piept, spate si umeri. Afectiunea poate fi clasificata dupa urmatoarele criterii:

Acnee vulgara usoara

Acest tip de acnee vulgara este caracterizat de aparitia a mai putin de 20 de puncte negre si/sau puncte albe si mai putin de 15 cosuri inflamate.

Acnee vulgara moderata

Diagnosticul de acnee vulgara moderata este pus atunci cand persoana in cauza are intre 20 si 100 de puncte albe si/sau puncte negre si 15 pana la 50 de pustule inflamate. In plus, pot exista pana la cinci noduli de acnee.

Acnee vulgara severa

Daca persoana in cauza are mai mult de 100 de puncte albe sau puncte negre, peste 50 de papule si pustule inflamate si peste cinci noduli de acnee, medicul pune diagnosticul de acnee vulgara severa. De asemenea, pot exista cicatrici semnificative.

acnee-vulgara-simptome

Cauze si factori de risc

Acneea se dezvolta atunci cand foliculii de par (porii) se infunda cu exces de sebum. Sebumul este un ulei natural produs de glandele sebacee din piele. Cand aceste glande devin hiperactive, produc mai mult sebum decat are nevoie pielea, iar acest lucru provoaca infundarea porilor. In plus, porii se pot bloca si cu celule moarte ale pielii si, in unele cazuri, cu bacterii. Si acest lucru poate duce la acnee vulgara.

Factori de risc

Mai multi factori pot creste riscul de a dezvolta acnee vulgara, cum ar fi:

Varsta

Acneea vulgara poate aparea la orice varsta, insa este mai frecventa in randul adolescentilor si adultilor tineri. Acest lucru este cauzat partial de faptul ca organismul produce un nivel mai mare de androgeni in timpul pubertatii. Androgenii sunt hormoni sexuali care stimuleaza productia de sebum si maresc glandele sebacee.

Fluctuatiile hormonale

Modificarea nivelurilor hormonale pe parcursul varstei adulte, cum ar fi in timpul ciclului menstrual sau al sarcinii, poate declansa aparitia acneei vulgare.

Alimentatia

Alimentele zaharoase si cele procesate pot determina cresterea si scaderea rapida a nivelului de zahar din sange, ceea ce ar putea provoca eliberarea hormonilor care stimuleaza productia de sebum. Exista studii care sugereaza ca produsele lactate pot declansa, de asemenea, acnee vulgara, in special la persoanele care consuma cantitati mari de lactate si alimente cu indice glicemic ridicat (indicele glicemic este o valoare atribuita alimentelor pe baza vitezei cu care determina cresterea nivelului de glucoza din sange).

acnee-vulgara-cauze-alimentatie

Tipul de piele

Acneea vulgara este mai frecventa in randul persoanelor cu ten gras decat in cazul celor cu alte tipuri de piele, cum ar fi pielea uscata.

Istoricul familial

Persoanele care au parinti sau frati care au acnee vulgara au un risc mai mare de a dezvolta la randul lor aceasta afectiune. Cercetatorii au identificat mai multe tipuri de gene care joaca un rol in dezvoltarea acneei. Aceste gene sunt legate de productia de sebum, functia glandelor sebacee, inflamatie si refacerea celulelor pielii.

Produse de ingrijire personala

Acneea poate fi cauzata si de utilizarea produselor grase de machiaj si de ingrijire a pielii si parului deoarece acestea pot infunda porii.

acnee-vulgara-cauze-machiaj

Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii, litiul si medicamentele care contin hormoni, pot provoca acnee vulgara.

Fumat

Exista dovezi care sustin ca fumatul poate declansa acnee vulgara.

Tratamentul pentru acneea vulgara

Exista multe optiuni de tratament pentru acneea vulgara. Tratamentul are rolul de a gestiona eruptiile de acnee si de a preveni cicatricile pe termen lung. Medicii recomanda tratamentul specific in functie de severitatea afectiunii. De exemplu, specialistul poate prescrie solutii care se aplica pe piele, medicamente administrate pe cale orala sau proceduri efectuate in cabinetul unui dermatolog.

Tratamente pentru acnee fara prescriptie medicala

Acneea vulgara usoara poate fi vindecata cu tratamente fara prescriptie medicala. Medicamentele topice eliberate fara prescriptie medicala sunt aplicate direct pe piele. Printre acestea se numara:

  • Adapalena: Ajuta la curatarea punctelor albe, punctelor negre, pustulelor si papulelor.
  • Peroxid de benzoil: Omoara bacteriile care cauzeaza acneea vulgara.
  • Acid salicilic: Exfoliaza pielea, indepartand celulele moarte ale pielii care pot infunda porii.
  • Sulf: Ajuta la uscarea porilor infundati pentru a indeparta cosurile si pentru a reduce inflamatia.

acnee-vulgara-tratament-topic

Daca decideti sa folositi tratamente pentru acnee eliberate fara reteta medicala, alegeti in prima faza produse cu o concentratie scazuta de ingredient activ. In acest fel puteti reduce riscul de a va confrunta cu efecte secundare, cum ar fi roseata, iritatia si pielea uscata.

Medicamente pentru acnee pe baza de reteta

Daca produsele fara prescriptie medicala pentru acnee nu dau rezultate, specialistul poate prescrie medicamente topice sau sistemice (orale).

Cremele sau gelurile topice aplicate pe piele pot contine ingrediente precum:

  • Retinoizi, cum ar fi tretinoina sau tazarotenul (de asemenea, izotretinoina, un retinoid mai puternic care poate avea, insa, o gama larga de efecte secundare, dintre care unele pot fi grave)
  • Acid salicilic, peroxid de benzoil sau sulf
  • Acid azelaic

Medicamentele sistemice pentru acnee vulgara sunt administrate pe cale orala. Aceste medicamente sunt:

Antibioticele

Antibioticele, cum ar fi tetraciclina sau doxiciclina, elimina bacteriile de pe piele, reducand astfel pustulele.

acnee-vulgara-tratament-antibiotice

Spironolactona

Acest medicament reduce productia de hormoni androgeni a organismului. Acest medicament este prescris doar femeilor care au chisturi acneice profunde si persistente.

Anticonceptionale

Acestea pot reduce nivelul de androgeni din organism, incetinind astfel productia de sebum si reducand acneea.

Proceduri de specialitate

Daca acneea este severa si persistenta, medicul poate recomanda abordarea problemei cu ajutorul procedurilor dermatologice, cum ar fi terapia cu laser si injectiile cu corticosteroizi.

Terapia cu laser si dispozitivele de fototerapie pot fi administrate in acelasi timp cu alte tratamente pentru acnee. Acestea pot reduce inflamatia, pot elimina acneea si pot ajuta la prevenirea cicatricilor.

Injectiile cu corticosteroizi dau rezultate rapide in tratarea acneei. Acestea pot reduce durerea si inflamatia si ajuta la tratarea eruptiilor severe de acnee care provoaca chisturi dureroase si noduli.

Schimbarea stilului de viata

Pe langa tratamentele conventionale, medicul poate recomanda si anumite modificari in stilul de viata, cum ar fi:

Curatarea usoara a pielii

Utilizati un produs de curatare usor pentru a spala pielea predispusa la acnee vulgara.

acnee-vulgara-curatarea-tenului

Folosirea produselor non-comedogenice

Alegeti produse de ingrijire a pielii, de ingrijire a parului si de machiaj care nu infunda porii.

Adoptarea unei alimentatii sanatoase

Urmati o dieta bine echilibrata, compusa din multe alimente intregi, cum ar fi fructe, legume, proteine slabe si grasimi sanatoase. De asemenea, se recomanda reducerea aportului de alimente procesate si bogate in zahar pentru a tine sub control acneea vulgara.

Evitarea lezarii pustulelor

Oricat de tentant ar putea fi, spargerea cosurilor de acnee poate provoca si mai multe probleme.

 

 

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/what-is-acne-vulgaris-15492

https://www.health.com/acne-vulgaris-7973570

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/acne-vulgaris

Farmacistul Catena va recomanda: