Alimente sanatoase pentru pancreas sau care sustin vindecarea lui

Alimente sanatoase pentru pancreas sau care sustin vindecarea lui Alimente sanatoase pentru pancreas sau care sustin vindecarea lui

Ultima actualizare: 11 decembrie 2023

alimente-sanatoase-pentru-pancreas

S.O.S. pancreasul are nevoie de ajutor! Desi este esential, tratamentul prescris de catre medic nu este suficient. Pentru a va imbunatati starea de sanatate este important sa va preparati fiecare masa doar cu alimente sanatoase pentru pancreas, inclusiv de Sarbatori. ­Dupa numeroase studii efectuate, cercetatorii au descoperit sugestii alimentare promitatoare: alimente sanatoase pentru pancreas si alimente care vindeca pancreasul cu scopul de a va imbunatati calitatea vietii. De asemenea, acestia considera ca benefica este si frecventa meselor. Cinci pana la sase mese mici pe zi, spre exemplu, ar putea fi de ajutor in recuperarea dupa o afectiune precum pancreatita.

Asadar, daca doriti sa va protejati pancreasul, sa-l ajutati sa functioneze cat mai bine sau sa-i imbunatatiti functia, incepeti prin a consuma doar mancare preparata acasa. Evitati mesele in oras, deoarece nu aveti control asupra ingredientelor folosite in bucatariile restaurantelor. Alimentele precum alcoolul, carnea rosie, prajelile, cofeina, lactatele cu continut ridicat de grasimi, bauturile indulcite si deserturile trebuie eliminate fara a sta pe ganduri. Cand vine vorba despre alimente sanatoase pentru pancreas sau alimente care vindeca pancreasul, de mare ajutor ar putea fi spanacul, afinele, kefirul, ghimbirul si cartofii dulci.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Efi-Digest de la Naturalis. Acesta poate fi de ajutor pacientilor al caror pancreas nu mai poate produce suficiente enzime pentru digestia alimentelor. Este indicat in cazul consumului de mese copioase, bogate in grasimi si proteine. Totodata, Efi-Dugest contribuie la ameliorarea tulburarilor digestive cauzate de excesul alimentar, ajuta la imbunatatirea digestiei si reduce starile de disconfort cauzate de balonare, reflux gastric sau greata.

Pancreasul si bolile lui

Pancreasul are functii vitale in procesul digestiv si in reglarea glicemiei. Mai exact, acest organ esential va ajuta sa reglati modul in care organismul dumneavoastra proceseaza zaharul. De asemenea, are rol in eliberarea enzimelor care va ajuta sa digerati hrana. Cand pancreasul devine inflamat inseamna ce deja s-a instalat pancreatita. Asa incepe un proces de autodigestie a pancreasului. Secretia si transportul enzimelor sunt ingreunate, ceea ce duce la distrugeri ale tesutului. Toxinele de la nivel local se pot extinde, mai departe, si la nivelul altor organe, precum plamani sau inima.

Principalele diagnostice inregistrate atunci cand pancreasul nu mai functioneaza bine sunt urmatoarele:

  • pancreatita acuta;
  • pancreatita cronica;
  • diabet de tip 1;
  • diabet de tip 2;
  • cancer pancreatic.

Pancreatita poate sa apara subit si sa dispara destul de usor. In cazul pacientilor cu pancreatita acuta, inflamatia pancreasului este adesea declansata de calculi biliari. Pe de alta parte, in cazul pacientilor cu pancreatita cronica, inflamatia este pe termen lung si inca nu exista niciun tratament prin intermediul caruia sa poate fi vindecata in totalitate. Acest lucru poate pune viata in pericol, deoarece afecteaza capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimente.

Diabetul de tip 1 este o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. Daca nu exista insulina, care este responsabila de transportarea glucozei din sange in celule, apare hiperglicemia, manifestare ce poate afecta inima, vasele de sange, ochii si rinichii.

Diabetul de tip 2 sau diabet zaharat este afectiunea in care organismul produce insulina, insa intampina dificultati in a utiliza in mod corect.

Cancerul pancreatic are cauze inca necunoscute. Specialistii considera ca boala apare atunci cand celulele pancreatice sufera mutatii la nivel de ADN si incep sa se multiplice necontrolat, ceea ce duce la formarea unei tumori.

Datorita studiilor efectuate de-a lungul timpului, cercetatorii au aflat mai multe despre alimente care vindeca pancreasul si alimente sanatoase pentru pancreas, astfel incat pacientii de pretutindeni sa-si protejeze pancreasul si sa-l ajute sa functioneze cat mai bine.

simptome-ale-unui-pancreas-bolnav

Simptome ale unui pancreas bolnav

Desi este un organ mic, pancreasul are o importanta vitala in functionarea organismului. Din pacate, de multe ori, sunt ignorate semnele pe care acesta le transmite atunci cand sufera.

Exista mai multe simptome asociate unui pancreas bolnav. Iata la ce sa fiti:

  • durere abdominala resimtita in capul pieptului (poate iradia si in spate);
  • balonare;
  • stari de greata;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • febra;
  • balonare;
  • pierdere neintenționata in greutate;
  • mancarimi ale pielii;
  • urina inchisa la culoare;
  • icter;
  • sete excesiva;
  • urinari frecvente;
  • ameteli;
  • vedere incetosata.

Pacientii cu pancreatita cronica se mai pot confrunta cu steatoree, adica pot avea exces de grasime in scaune, ceea ce implica si un miros foarte neplacut.

Alimente sanatoase pentru pancreas

Daca sunteti in cautare de alimente sanatoase pentru pancreas sau de alimente care vindeca pancreasul, pe lista dumneavoastra de cumparaturi trebuie sa se afle urmatoarele produse:

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul si varza kale, contin vitamina K, despre care specialistii sugereaza ca ar putea reduce inflamatia tesuturilor. In acelasi timp, o echipa de cercetatori internationali a publicat in 2011, in National Library of Medicine, rezultatele unui studiu care indica faptul ca ar putea exista o legatura intre consumul de legume cu frunze de culoare verde inchis si reducerea riscului de cancer pancreatic. In comunitatea oamenilor de stiinta exista mai multi specialisti care considera ca legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai eficiente alimente care vindeca pancreasul.

Fructe de culoare violet

Datorita continutului de antocianine, fructele de culoare violet, cum ar fi afinele, murele si aronia, sunt unele dintre cele mai indragite alimente sanatoase pentru pancreas. Pe langa gustul delicios, acestea ar putea avea efecte benefice asupra reglarii nivelului de zahar in sange si asupra sensibilitatii la insulina.

alimente-sanatoase-pentru-pancreas

Usturoi

Surprinzator sau nu, pe lista de alimente care vindeca pancreasul se afla usturoiul. Datorita compusilor sai care contin sulf, acesta ofera multe beneficii, inclusiv efecte antiinflamatorii și antioxidante. Unii specialist sugereaza ca usturoiul ar putea ajuta la chiar refacerea unor organe interne, cum ar fi pancreasul.

Cartofii dulci

Potrivit cercetatorilor, cartofii dulci ar avea proprietati antidiabetice si antiinflamatorii. O echipa de cercetatori din Taiwan a publicat recent, in The National Library of Medicine, rezultatele unui studiu care indica faptul ca aceasta planta dicotiledonata ar putea ajuta la regenerarea celulelor pancreatice si la imbunatatirea rezistentei la insulina. Asadar, cartofii dulci merita un loc fruntas pe lista de alimente sanatoase pentru pancreas.

Legume crucifere

Legumele crucifere se afla si ele pe lista de alimente care vindeca pancreasul. Broccoli, conopida, varza de Bruxelles și varza obisnuita contin flavonoide despre care, din mai multe studii reiese faptul ca ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si la reducerea inflamatiei.

alimente-care-vindeca-pancreasul

Probiotice

Un studiu publicat recent in The National Library of Medicine scoate la iveala faptul ca dezechilibrele din microbiomul intestinal, cauzate de o crestere excesiva a numarului de bacterii nesanatoase, se poate manifesta prin tulburari pancreatice. Iaurtul si, la modul general, lactatele cu continut scazut de grasimi sunt unele dintre cele mai bune surse alimentare de bacterii bune. Acestea ar putea ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului. Asadar, datorita faptului ca probioticele sunt esentiale intr-o dieta pentru tratarea pancreatitei, iaurtul cu continut redus de grasimi ocupa un loc crucial pe lista de alimente care vindeca pancreasul.

Radacina de turmeric

Radacina de turmeric este un condiment galben-portocaliu, folosit frecvent in bucataria indiana. Datorita continutului de curcumina, ar putea ajuta la reducerea inflamatiei. In urma unor studii, au aparut cercetatori care sugereaza ca acest compus chimic ar putea scadea incidenta dezvoltarii diabetului zaharat in caz de prediabet si ar putea reduce inflamatia in pancreatita.

Cand vine vorba despre alimente care vindeca pancreasul sau alimente sanatoase pentru pancreas trebuie sa tineti cont intotdeauna ca dieta dumneavoastra trebuie sa fie bogata in proteine din carne slaba si saraca in zaharuri si grasimi de origine animale.

alimente-nesanatoase-pentru-pancreas

Alimente pe care sa le evitati daca aveti probleme cu pancreasul

La modul general, indiferent care este starea dumneavoastra de sanatate, este indicat sa includeti, in meniul zilnic, alimente sanatoase pentru pancreas sau alimente care vindeca pancreasul. Totodata, specialistii recomanda sa stati departe departe de alimentele prajite, alimentele bogate in grasimi sau alimentele cu continut ridicat de zahar.

Alimentele pe care nu trebuie sa le consumati daca aveti probleme cu pancreasul sunt urmatoarele:

  • carne rosie;
  • organe de animale;
  • cartofi prajiti;
  • chipsuri;
  • maioneza;
  • margarina;
  • unt;
  • produse de patiserie;
  • lactate cu continut ridicat de grasimi;
  • hamburger/burgeri;
  • paine alba;
  • paste;
  • bomboane;
  • prajituri;
  • inghetata.

Cateva recomandari pentru a va mentine pancreasul sanatos

Pe langa abordarea unei alimentatii sanatoase, pentru a va metine pancreasul sanatos trebuie sa adoptati si un stil de viata adecvat:

  • reduceti sau chiar evitati consumul de alcool;
  • renuntati la fumat (intre 20 si 30% dintre cazurile de cancer pancreatic sunt legate de tutun);
  • nu urmati diete de slabit care promit o pierdere rapida in greutate;
  • faceti exercitii fizice regulate (20-30 de minute pe zi - chiar si o plimbare poate fi de mare ajutor);
  • faceti analize de sange o data pe an;
  • repartizati ratia alimentara zilnica in 5-6 mese reduse cantitativ.

 

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3522747/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421
https://www.emedihealth.com/nutrition/healing-foods-for-pancreas
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320994
https://www.healthline.com/health/pancreatitis-diet
https://www.healthline.com/health/pancreatitis