Arginina – ce este si care sunt beneficiile ei

Arginina – ce este si care sunt beneficiile ei Arginina – ce este si care sunt beneficiile ei

Ultima actualizare: 10 noiembrie 2023

Arginina (L-arginina) este un aminoacid care intra in structura proteinelor. In mod obisnuit, se considera ca aminoacizii se impart in aminoacizi neesentiali, produsi in organism, si esentiali, care necesita aport exogen pentru a se gasi in cantitatile optime.

Arginina este un aminoacid cu caracter semiesential (conditional esential), ceea ce inseamna ca devine esential doar in cazuri specifice, cum ar fi sarcina, perioada copilariei, traumatismele si bolile grave. In aceste situatii, L-arginina este necesara pentru producerea de oxid nitric, o molecula semnalizatoare cu rol in medierea a numeroase procese fiziologice si functii esentiale pentru integritatea organismului.

Farmacistii Catena recomanda Benesio arginina buvabila care ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie. Starile de oboseala sunt insotite adesea de tulburari de somn, modificari de dispozitie si dificultati de concentrare. Uneori respectarea unei diete corecte si odihna suficienta nu sunt de ajuns pentru a elimina complet oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica si de scaderea capacitatii de lucru.

Arginina este si un metabolit intermediar in ciclul ureei si al oxidului de azot. Prin ciclul ureei se elimina din organism excesul de amoniac (molecula toxica), iar ciclul oxidului de azot pune la dispozitia organismului oxidul de azot, molecula cu implicatii semnificative in asigurarea si sustinerea functiei vasculare. Chiar daca organismul poate sintetiza arginina, aminoacidul putand fi procurat si din surse alimentare specifice sau prin administrarea de suplimente naturale. Mai mult decat atat, se considera ca asigurarea unui aport adecvat al acestui aminoacid sustine atat buna functionare a sistemului cardiovascular, cat si o imunitate deosebit de puternica.


Ce este arginina?

Arginina este un element constitutiv al proteinelor, intrand in structura acestora. Proteinele sunt macromolecule esentiale pentru organism, care indeplinesc numeroase functii biologice. Drept urmare, pe langa rolul constitutiv, acest aminoacid indeplineste si functii specifice, cum este si capacitatea sa de a regla tensiunea arteriala prin efectul vasodilatator. In vivo, arginina provine din transformarea la nivel renal a L-citrulinei, un alt aminoacid. Se mai gaseste in mod natural si in alimente bogate in proteine, cum sunt carnea, lactatele, ouale, nucile si semintele. Conform specialistilor, suplimentarea cu arginina este foarte utila in gestionarea anumitor patologii.

Ce rol are arginina?

In organism, aminoacidul indeplineste mai multe roluri biologice, printre care se numara si:

  • functia de precursor al biosintezei proteinelor si al biosintezei altor molecule cu importanta biologica (oxidul nitric, ornitina, poliaminele, agmatina, prolina, glutamatul, creatinina, ureea);
  • in perioada de crestere, arginina devine esentiala pentru cresterea si dezvoltarea optima, in esenta fiind un eliberator al hormonului de crestere (somatotropina);
  • pentru adulti, arginina devine esentiala in conditii precum traumatisme, arsuri, insuficienta renala, afectiuni cardiovasculare, pulmonare, imunitare si digestive;
  • rol important in asigurarea homeostaziei acido-bazice;
  • rol esential in proliferarea celulelor T, proces esential pentru apararea imunitara a gazdei;
  • componenta importanta pentru sinteza colagenului, promovand vindecarea ranilor;
  • regleaza tonusul vascular si, astfel, functia vasculara;
  • la persoanele de sex masculin, stimuleaza productia de testosteron;
  • joaca rol in semnalizarea celulara si in imbunatatirea aportului de oxigen (tesut muscular).

Asadar, aminoacidul joaca un rol esential in organism, si nu doar ca parte a proteinelor. Izolat, acest aminoacid, prin functiile indeplinite, devine indispensabil in perioada de crestere si atunci cand in organism exista procese patologice semnificative. Suplimentarea cu arginina ajuta atat la imbunatatirea anumitor functii ale organismului, cat si la gestionarea diferitelor patologii.

Care sunt beneficiile argininei?

In cazul unei persoane sanatoase, nivelul optim de arginina este asigurat prin biosinteza in vivo. Cu toate acestea, suplimentarea cu arginina este recomandata in special la copii, in perioada de crestere, sau in cazul anumitor afectiuni subiacente, datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. Acestea au fost documentate prin studii efectuate in laborator sau prin studii efectuate pe grupuri de oameni.

Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis, cu un amestec de extracte de armurariu si anghinare, contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

Principalele beneficii ale suplimentarii cu acest aminoacid sunt urmatoarele:

Sustine performanta atletica

Suplimentele cu L-arginina pot imbunatati performanta atletica, prin cresterea nivelului de oxid nitric in organism, ceea ce imbunatateste fluxul sanguin si oxigenarea muschilor. Drept urmare, asigura sustinerea efortului aerob sau anaerob pentru perioade mai indelungate, beneficiu cu importanta majora in randul sportivilor de performanta.

Ajuta la reglarea tensiunii arteriale

L-arginina poate fi benefica pentru persoanele cu hipertensiune arteriala. Studiile demonstreaza ca acest aminoacid poate ajuta la reducerea atat a tensiunii arteriale sistolice (valoarea cea mai mare), cat si la a celei diastolice (valoarea cea mai mica). Rezultatele unui studiu indica faptul ca administrarea orala sau intravenoasa de L-arginina a redus valorile tensiunii arteriale cu 5,4 mmHg, respectiv 3,1 mmHg. Desi nu pare o reducere semnificativa, specialistii considera ca o scadere a tensiunii cu cel putin 3 mmHg reduce cu pana la 10% riscul de eveniment cardiac.

Asigura homeostazia glicemica

Cercetarile arata ca L-arginina poate fi benefica pentru cei care sufera de diabet, intrucat ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si metabolizarea glucozei. Oxidul nitric semnalizeaza celulelor faptul ca exista un exces de glucoza in organism, moduland activitatea celulelor care secreta insulina. Studiile epidemiologice arata faptul ca tratamentul pe termen lung cu arginina poate preveni aparitia diabetului la populatiile cu risc.

 

Sustine sanatatea cardiovasculara

Prin efectul vasodilatator, suplimentarea cu acest aminoacid imbunatateste circulatia sanguina, ceea ce este esential pentru persoanele care se confrunta cu patologii ale vaselor de sange. Studiile mai sustin si faptul ca previne aparitia placilor de aterom, scazand riscul de ateroscleroza. Cu toate acestea, dieta sanatoasa si activitatea fizica raman principalele modalitati de a asigura sanatatea si buna functionare a inimii.

Sustine calitatea somnului

Acest aminoacid pare a fi implicat si in asigurarea unui somn odihnitor, reducand perioada starii de veghe din timpul noptii. Desi cercetarile sunt limitate, specialistii sustin ca ar exista o legatura intre oxidul nitric si somnul profund, ceea ce inseamna ca acest aminoacid ar putea fi benefic si pentru persoanele care sufera de tulburari ale somnului.

Managementul mai multor afectiuni

Arginina este esentiala atunci cand organismul trece printr-o stare de stres, functionarea fiindu-i compromisa din cauza existentei unor afectiuni precum infectii si traumatisme. Drept urmare, in astfel de conditii creste semnificativ necesarul de arginina al organismului, fiind necesar a fi satisfacut prin aport exogen. Suplimentarea cu arginina, pe cale orala sau intravenoasa, are loc in mod uzual in cazuri de:

  • enterocolita necrozanta la sugari si cistita interstitiala;
  • septicemie;
  • arsuri si traumatisme;
  • angina pectorala;
  • disfunctie erectila;
  • preeclampsie;
  • boala arteriala periferica;
  • alcaloza metabolica severa;
  • tromboza.

Suplimentarea cu arginina nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul adecvat unei anumite boli, in esenta fiind doar parte integranta a gestionarii corespunzatoare a acesteia. Inainte de a include arginina in dieta zilnica, solicitati sfatul medicului specialist.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

Alimente care contin arginina

Cea mai mare parte din arginina necesara cerintelor metabolice ale organismului, in conditii in care exista stari patologice, este obtinuta prin biosinteza endogena, in principal prin procesele de reinnoire a proteinelor. Exista mai multe alimente deosebit de bogate in arginina, cum ar fi:

  • fructele de mare si algele;
  • pepenele rosu;
  • nucile si semintele (floarea-soarelui, dovleac);
  • carnea rosie;
  • concentratul proteic din orez, izolatul proteic din soia;
  • lactatele (iaurt, branza, lapte);
  • leguminoase (fasole, naut, linte).

Informatii despre suplimentele cu arginina

In conditii normale, biosinteza de novo a argininei sustine necesitatile organismului. Totusi, in momentul in care in organism exista un proces patologic, biosinteza devine deficitara, iar intr-o astfel de circumstanta devine esentiala suplimentarea exogena. Suplimentele cu arginina sunt o sursa accesibila si imediata ale acestui aminoacid deosebit de benefic pentru organism, avand aceleasi proprietati ca si aminoacidul in vivo. In schimb, se recomanda sa solicitati sfaturi din partea mediului inainte de a apela la aceste suplimente. Administrarea de arginina izolata poate fi facuta atat pe cale orala, cat si pe cale intravenoasa, in functie de patologia manifestata.

De asemenea, trebuie sa se tina cont de faptul ca L-arginina poate interactiona cu anumite tipuri de medicamente, cum ar fi:

  • medicamente pentru hipertensiunea arteriala: enelapril, losartan, furosemid, amlodipina;
  • medicamente pentru disfunctie erectila: citrat de sildenafil, tadalafil;
  • antiagregante plachetare: clopidogrel, enoxaparina, heparina, warfarina;
  • medicamente pentru persoane care sufera de diabet: glipizida, pioglitazona, insulina.

 

Surse:

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/arginine
  2. https://www.verywellhealth.com/using-l-arginine-for-health-88322
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021928/
  4. https://www.health.com/l-arginine-benefits-7501263
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282262/
  6. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681
  7. https://www.healthline.com/nutrition/l-arginine
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22536-l-arginine

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…