Aveti glicemia scazuta? Aflati care sunt alimentele pe care este bine sa le consumati!

Aveti glicemia scazuta? Aflati care sunt alimentele pe care este bine sa le consumati! Aveti glicemia scazuta? Aflati care sunt alimentele pe care este bine sa le consumati!

Ultima actualizare: 9 martie 2022

glicemie-mica

Glucoza este principala sursa de energie a organismului. Hipoglicemia apare cand nivelul zaharului din sange (glucoza) scade sub nivelul normal.

Multi oameni care se trateaza de diabet pot avea glicemie mica. De asemenea, exista si alte medicamente si afectiuni - multe dintre ele rare - care pot provoca glicemie mica la persoanele care nu au diabet.

O glicemie mica trebuie tratata imediat. Majoritatea oamenilor care au nivel al zaharului din sange pe nemancate de 70 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau 3,9 milimoli pe litru (mmol / L), sau chiar mai mic, ar trebui sa se testeze pentru a afla daca au glicemie mica in mod constant. Cu toate acestea, valorile difera de la un individ la altul. Luati legatura cu medicul pentru a afla daca aveti glicemie scazuta.

Tratamentul pentru glicemie mica presupune echilibrarea rapida a zaharului din sange cu ajutorul alimentelor sau al bauturilor cu continut mare de zahar sau cu ajutorul medicamentelor. De asemenea, tratamentul pe termen lung implica descoperirea si tratarea cauzei hipoglicemiei.

Ce alimente ar trebui sa manance o persoana cu glicemie mica pentru a-si ameliora simptomele?

 


Ce este hipoglicemia? (glicemie mica)

Hipoglicemia (cunoscuta si sub denumirile de “glicemie mica” sau “glicemie scazuta”) poate reprezenta o afectiune periculoasa. Persoanele care au diabet si care iau medicamente care cresc nivelul insulinei din organism se pot alege cu glicemie mica. Printre medicamentele care ridica nivelul insulinei se numara sulfonilureicele si insulina.

Hipoglicemia poate aparea si daca luati prea multe medicamente, daca sariti peste mese, daca mancati mai putin decat trebuie sau daca faceti exercitii fizice mai intense decat de obicei.

Zaharul din sange poarta denumirea de glucoza. Glucoza provine din alimente si reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Glucidele, care provin din alimente precum cartofii, cerealele, painea, orezul, fructele, legumele si laptele, sunt principala sursa de glucoza a organismului.

ce-este-hipoglicemia

Dupa ce mancati, glucoza este absorbita in fluxul sanguin, iar apoi se deplaseaza catre celulele organismului. Pancreasul produce apoi hormonul numit insulina, iar aceasta ajuta celulele sa transforme glucoza in energie.

In cazul in care mancati mai multe alimente care contin glucoza decat este nevoie, corpul stocheaza acest zahar in ficat si in muschi sau il transforma in grasime pentru a-l folosi mai tarziu, cand organismul va avea nevoie de energie.

Daca nu are parte de suficienta glucoza, corpul nu isi poate indeplini activitatile normale. Pe termen scurt, organismul are suficienta glucoza pentru a mentine zaharul din sange la un nivel normal, iar, daca este necesar, ficatul poate produce, de asemenea, glucoza.

Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente care cresc nivelul insulinei pot avea o multime de probleme daca zaharul din sange scade pe termen scurt. O glicemie este considerata mica in momentul in care scade sub 70 mg / dL. Pentru a preveni aparitia simptomelor mai grave este nevoie de tratament prompt.

Aceste persoane isi pot testa nivelul glicemiei cu ajutorul Accu-Chek teste automonitorizare Active Glucose. Testele Accu-Chek Active sunt usor de manevrat si permit dozarea in afara unui glucometru.

  • Actiune capilara - Actiunea capilara atrage sange in banda pentru o testare rapida si de incredere a glicemiei.
  • Dozare in afara glucometrului

Sangele poate fi aplicat pe test in afara glucometrului, permitand o mai mare flexibilitate si este util in mod special persoanelor care au o problema cu dexteritatea.

De asemenea, persoanele cu glicemie mica isi pot intreba medicul daca pot lua suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis Glucosuport, un produs care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud-alb, Gymnema Sylvestre, scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale. Cromul contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor si la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange. Zincul si extractul din frunze de dud-alb contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor. Extractele de scortisoara si de Gymnema Sylvestre sustin mentinerea nivelurilor normale de glucoza din sange.

Glicemie mica – factori de risc si cauze

Exista mai multe cauze pentru care o persoana se poate confrunta cu glicemie scazuta. De obicei, hipoglicemia este un efect secundar al tratamentului pentru diabet.

Glicemie mica - posibile cauze in cazul persoanelor diabetice

Diabetul afecteaza capacitatea organismului de a folosi insulina. Acest hormon esential este, practic, cheia care deblocheaza celulele, astfel incat glucoza sa poata patrunde in ele.

Persoanele diabetice folosesc mai multe tipuri de tratamente prin care organismul poate sa utilizeze glucoza din sange. Printre acestea se numara medicamentele orale care cresc productia de insulina si injectiile cu insulina. Zaharul din sange poate scadea prea mult in urma administrarii unor doze prea mari de medicamente antidiabetice. In unele cazuri, glicemia poate scadea daca persoana in cauza nu mananca suficient.

In plus, persoanele care sar peste o masa, care mananca mai putin decat in ​​mod normal sau care mananca mai tarziu decat de obicei, dar isi iau medicamentele la timp se pot alege cu glicemie mica. Exista posibilitatea ca glicemia sa scada daca faceti miscare fizica intensa fara sa mancati suficient.

hipoglicemie-cauze

De asemenea, hipoglicemia poate aparea in cazul persoanelor care consuma alcool in timp ce iau medicamente antidiabetice. Acest lucru este valabil mai ales daca aceste persoane consuma alcool si nu mananca. Ba mai mult, organismul nu mai reuseste sa tina sub control nivelul zaharului din sange in momentul in care incearca sa scape de alcool.

Glicemie scazuta - cauze posibile in cazul persoanelor care nu au diabet

Chiar si persoanele care nu sufera de diabet se pot confrunta cu momente de glicemie scazuta. Printre cauzele hipoglicemiei in aceste cazuri se numara:

  • unele afectiuni medicale, cum ar fi hepatita sau afectiunile renale
  • administrarea anumitor medicamente, cum ar fi chinina
  • probleme endocrine
  • o tumora care provoaca o productie excesiva de insulina

Glicemie mica – simptomatologie

Simptomele de glicemie mica pot aparea brusc sub forma de:

  • foame;
  • batai cardiace rapide;
  • tremuraturi;
  • stare brusca de nervozitate;
  • piele palida;
  • transpiratie;
  • vedere incetosata;
  • schimbari bruste de dispozitie;
  • oboseala inexplicabila;
  • durere de cap;
  • probleme de somn;
  • furnicaturi ale pielii;
  • probleme de gandire sau concentrare;
  • pierderea cunostintei, convulsii, coma;
  • ameteala.

simptome-hipoglicemie

Exista, de asemenea, persoane care nu stiu ca au glicemie mica. In cazul lor, zaharul din sange poate scadea fara sa realizeze acest lucru. Aceste persoane trebuie sa intervina medical de urgenta pentru ca exista riscul sa lesine, sa intre in criza sau chiar in coma.

Tipuri de glicemie scazuta

Nu multe persoane stiu ca exista trei forme de hipoglicemie. Cele trei tipuri de glicemie mica sunt: ​​usoara, moderata si grava.

Hipoglicemie usoara

Persoanele care au aceasta forma de glicemie mica recunosc simptomele afeciunii si pot sa se trateze singure. Este suficient sa consume zahar sau sa bea o bautura cu zahar pentru a-si creste nivelul glucozei.

Hipoglicemie moderata

In acest caz, pacientii recunosc simptomele hipoglicemiei, insa este nevoie ca un membru al familiei sau o persoana apropiata sa le acorde alimente bogate in zahar care sa le creasca nivelul glicemiei.

Hipoglicemie grava

Persoanele cu hipoglicemie severa ar putea intra in coma, motiv pentru care este nevoie de interventia urgenta a unui medic. In acest caz, singura solutie este transportarea pacientului cu glicemie mica severa la cel mai apropiat spital pentru a i se administra glucoza intravenoasa (glucoza injectabila).

hipoglicemie-grava

Alimente recomandate pentru cresterea glicemiei

Zaharul din sange provine din alimentele si bauturile pe care le consumati. De aceea, una dintre cele mai simple metode prin care puteti ridica rapid nivelul glicemiei este sa mancati repede un aliment cu continut mai mare de zahar.

Specialistii in diabetologie recomanda “regula 15-15” in cazul in care zaharul din sange scade sub 70 mg / dL. Mai exact, trebuie sa mancati cel putin 15 grame de carbohidrati si sa asteptati apoi 15 minute pentru a va verifica din nou glicemia.

Daca aceasta se afla inca sub 70 mg / dL, mai mancati 15 grame de carbohidrati, asteptati 15 minute si verificati din nou nivelul glicemiei.

Pentru a ridica rapid nivelul zaharului din sange, puteti consuma urmatoarele alimente, la alegere:

  • un fruct, cum ar fi o banana, un mar sau o portocala;
  • doua linguri de stafide;
  • 15 boabe de struguri;
  • o jumatate de cana de suc de mere, portocale, ananas sau grapefruit;
  • o jumatate de cana de suc carbogazos;
  • o cana de lapte fara grasimi;
  • o lingura de miere;
  • o lingura de zahar dizolvata in apa.

Daca nivelul zaharului din sange a scazut, insa nu este sub 70 mg / dL, puteti manca alimente care contin proteine ​​sau grasimi, cum ar fi untul de arahide, inghetata si ciocolata.

Aceste alimente cu continut ridicat de grasimi, la fel ca painea integrala si alte alimente bogate in fibre, ajung treptat in fluxul sanguin. De aceea, aceste alimente nu ridica nivelul glicemiei la fel de repede ca alimentele care au carbohidrati mai simpli.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/hypoglycemia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685

https://www.healthline.com/health/hypoglycemia-diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320518

https://www.healthline.com/health/how-to-raise-blood-sugar-fast

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Accu-Chek teste automonitorizare Active Glucose x 50 buc.

    Accu-Chek Active teste de automonitorizare, 50 bucati

    Testele Accu-Chek Active sunt usor de manevrat si permit dozarea in afara glucometrului.   Actiune capilara   Actiunea capilara atrage sange in banda pentru o testare rapida si de incredere…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Glucosuport x 30 caps.

    Naturalis Glucosuport X 30 capsule

      Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale…