Bebe la 10 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Bebe la 10 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti Bebe la 10 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Un bebe, la 10 luni, isi poate surprinde parintii in foarte multe feluri. Face progrese uriase in ceea ce priveste dezvoltarea fortei si a coordonarii, incepe sa-si arate personalitatea, este mereu in miscare si tot mai istet. A trecut vremea cand era un bebelus neajutorat, care nu poate face absolut nimic fara mama sau tata. Desigur, el are nevoie in continuare de multa grija si sprijin, dar independenta lui in crestere devine evidenta. Totul face parte din tranzitia catre etapa de copil mic, care se apropie rapid.


Bebe la 10 luni – dezvoltare fizica si cognitiva

La varsta de 10 luni, copiii trec printr-o perioada de dezvoltare rapida, atat din punct de vedere fizic, cat si cognitiv. Este important sa retineti ca fiecare copil se dezvolta in ritmul propriu, asa ca nu exista un calendar fix pentru atingerea anumitor obiective in dezvoltare. Exista, totusi, cateva repere orientative in acest sens.

  • Dezvoltarea fizica – cat trebuie sa aiba in greutete si inaltime

Cresterea in greutate si inaltime este unul dintre principalele criterii in evaluarea dezvoltarii armonioase in primul an de viata. In principiu, in aceasta perioada, bebe ar trebui sa castige aproximativ 500 g/luna si sa creasca in lungime cu aproximativ 1,2 cm/luna. Iata care sunt valorile medii de greutate si inaltime, la 10 luni:

  • fetite – 8,5 kg si 71,5 cm;
  • baietei – 9,2 kg si 73,3 cm.

Ca o dovada a dezvoltarii musculare, bebe, la 10 luni, se poate aseza singur, fara probleme, si sa se ridice in picioare, sprijindu-se de mobilier sau alte obiecte ajutatoare. De asemenea, poate sta in picioare fara ajutor pentru perioade scurte, mentinandu-si echilibrul in aceasta pozitie.

De asemenea, in aceasta luna, continua eruptia dentara. Pot aparea mai multi dinti deodata, ceea ce-i poate afecta obiceiurile alimentare.

Pentru ingrijirea pielii sensibile a bebelusilor, farmacistii Catena recomanda gelul de curatare pentru par si corp RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC. Acesta este formulat cu agenti tensioactivi prietenosi cu pielea si cu un pH izolacrimal. Este DELICAT SI PROTECTOR, cu vitamina E si provitamina B5.

 

  • Dezvoltarea cognitiva – principalele achizitii

La varsta de 10 luni, dezvoltarea cognitiva inregistreaza salturi remarcabile. De regula, in aceast etapa a dezvoltarii, bebe ar trebui sa reactioneze in momentul in care e strigat pe nume. Copilul incepe sa inteleaga sensul cuvintelor simple si sa spuna chiar el cateva, precum „mama”, „tata”, „baba”, „papa” sau altele asemenea. Si chiar daca inca nu poate vorbi, la 10 luni, bebe devine tot mai comunicativ. Poate utiliza gesturi simple, cum e aratatul cu degetul sau scuturatul capului, pentru a comunica nevoi sau dorinte.

De asemenea, bebe recunoaste chipurile familiare si poate reactiona la expresiile faciale ale celor din jur. Curiozitatea lui nu cunoaste margini acum. El manifesta o dorinta crescuta de a studia obiecte si de a intelege cum functioneaza acestea. Incepe sa se implice in jocuri simbolice, cum ar fi folosirea unui telefon de jucarie sau a unei papusi.

  • Bebe la 10 luni – dezvoltare motorie si simturi

Dezvoltarea fizica si cognitiva se reflecta din plin in cea motorie si a simturilor. Astfel, bebe isi imbunatateste continuu abilitatile fizice si aptitudinile senzoriale/perceptuale. Iata cateva aspecte specifice dezvoltarii motorii si a simturilor la un bebelus de 10 luni.

Dezvoltarea motorie: ce poate sa faca

In jurul varstei de 10 luni, multi bebelusi incep sa experimenteze mersul biped, tinandu-se de mobilier sau de mainile adultilor. Unii, mai curajosi si mai independenti de fel, pot face chiar cativa pasi neajutati. Nu va faceti griji insa daca primii pasi nu vor fi facuti la aceasta varsta. Majoritatea copiilor incep sa mearga dupa varsta de un an, iar literatura de specialitate considera drept normala achizitia mersului independent pana la varsta de 18 luni. Asadar, mai are timp berechet.

Dezvoltarea coordonarii mana – ochi ii permite bebelusului sa exploreze si sa manipuleze obiecte cu precizie. Si nu doar ca le apuca mult mai bine, acum el le si arunca si poate chiar incerca sa le prinda, dezvoltand astfel abilitatile motorii fine.

  • Dezvoltarea simturilor – au loc imbunatatiri la toate capitolele

Bebelusii au la 10 luni o acuitate vizuala mai buna. Ei au acum capacitatea de a observa detalii mai mici si pot urmari obiectele care se misca. De asemenea, pot auzi si recunoaste diverse sunete, detecteaza cu usurinta directia din care provin sunetele si se intorc spre sursa acestora. Bebelusii continua sa exploreze texturile si sa isi dezvolte sensibilitatea tactila. Le place sa atinga, sa simta diverse suprafete si sa exploreze obiecte cu mainile. Totodata, dezvoltarea gustului si mirosului contribuie la acceptarea unor alimente noi. Bebelusii pot deveni mai interesati de gustul si mirosul anumitor mancaruri, fiind intr-o faza de dezvoltare a preferintelor alimentare.

Este important sa oferiti bebelusului un mediu sigur si stimulativ, pentru a-si exersa toate simturile. Jucariile colorate, muzica, activitatile de explorare si interactiunea cu parintii contribuie la dezvoltarea lor generala.

Programul de somn al bebelusului in luna a 10-a de viata

Nevoia de somn poate incepe sa se schimbe pe masura ce bebe se apropie de varsta de un an. Este posibil ca usor-usor sa faca tranzitia de la doua pauze de somn in timpul zilei, la una singura. Poate fi o perioada „cu cantec”, pentru ca intr-o zi va dori sa doarma de doua ori, in alta va refuza sa doarma. Isi va da peste cap rutina, la fel si dispozitia. De la oboseala, va fi mai marait si va plange inexplicabil. Inarmati-va cu multa rabdare. Este doar o etapa trecatoare. In curand, lucrurile se vor linisti.

Este foarte posibil ca trecerea la o singura pauza de somn pe zi sa-l ajute sa doarma mai bine noaptea, cu intreruperi minime sau chiar fara. Oricum ar fi, trebuie sa aveti in vedere ca la aceasta varsta bebelusii ar trebui sa doarma, in medie, intre 12 si 14 ore pe zi, cu una sau doua reprize de somn in timpul zilei. Somnul de noapte poate dura aproximativ 10-12 ore, iar cel de zi, circa 2-3 ore. Nu uitati ca fiecare copil este diferit, asa ca fiti deschisi sa ajustati programul in functie de nevoile lui specifice.

Hidratant si hranitor, laptele de corp DERMASTIL PEDIATRIC ofera protectie pielii delicate a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acesta hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.

Bebe la 10 luni – sfaturi pentru parinti 

Dupa 10 luni de „parinteala” si cu siguranta ati devenit deja experti in schimbarea scutecelor si in multe alte sarcini ce tin de ingrijirea copilului. Cu toate acestea, pentru ca micutul creste atat de repede si ca nevoile lui devin tot mai complexe, e posibil sa vi se para dificil sa tineti pasul. Ca sa va facem misiunea putin mai usoara, venim in intampinarea principalelor ingrijorari cu cateva informatii utile.

  • Sfaturi privind ingrijirea si igiena

Daca pana la aceasta varsta, mentinerea normelor de igiena nu a implicat cine stie ce probleme, de aici incolo lucrurile vor sta diferit. Cel mic se va murdari mult mai des, ca urmare a diversificarii achizitiilor motorii si a ariilor de interese. Va pune mana pe fel de fel de suprafete, se va juca pe jos etc. Iesire afara vor fi o reala provocare din acest punct de vedere.

Nu-i limitati explorarile, de dragul igienei. Dimpotriva, incurajati-le! Fiti, in schimb, mereu pregatiti sa-i curatati manutele, dupa ce se joaca sau ori de cate ori e e nevoie. Servetele umede nu trebuie sa va lipseasca niciodata. La fel si batistele nazale, dar si o sticla cu apa, pentru situatiile cand curatarea cu servetele nu va fi suficienta. Canuta lui cu apa trebuie sa fie o insotitoare permanenta, indiferent de sezon si de timpul petrecut afara. 

Celelalte aspecte legate de ingrijirea si igiena celui mic, precum baita zilnica sau taiatul unghiutelor, vor ramane neschimbate fata de lunile anterioare. Daca n-ati inceput deja, este esential sa introduceti in rutina de ingrijire si periajul celor cativa dintisori. Folositi o periuta adecvata varstei si o pasta de dinti speciala pentru sugari, fara flor. Incurajati zi de zi obiceiurile sanatoase de igiena orala. De asemenea, acordati o atentie deosebita igienei jucariilor de dentitie. Curatati-le periodic, pentru a evita inmultirea germenilor.

Pentru calmarea gingiilor sensibile, farmacistii Catena recomanda jucaria pentru dentitie Adora, din silicon moala, in forma de inima. Aceasta are o forma ergonomica si permite exersarea prinderii.

  • Raspunsuri si sfaturi privind digestia la 10 luni

Sistemul digestiv continua sa se dezvolte si sa proceseze mai eficient hrana solida, iar acest lucru se va reflecta si in aspectul si frecventa scaunelor. Acestea vor deveni mai consistente si mai rare.

Pentru a evita desconfortul digestiv, e bine ca bebe sa manance putin si des. Portiile de mancare trebuie sa ramana mici la aceasta varsta. Urmariti semnalele pe care le da bebelusul si evitati sa-l supraalimentati. Nu insistati sa manance, daca acesta nu mai doreste. O alta regula importanta de respectat este cea privind introducerea alimentelor noi. Aceasta se va face treptat, pentru a observa cum reactioneaza sistemul digestiv al copilului.

Cate scaune are un bebelus in luna a 10-a de viata?

Frecventa scaunelor la un bebelus poate varia considerabil de la un copil la altul, iar aceasta poate fi influentata de numerosi factori. Vorbim aici de ceea ce mananca, starea de sanatate si alti factori individuali. La 10 luni, e normal ca bebe sa aiba intre 1 si 3 scaune pe zi. Numarul zilnic de scaune poate sa varieze, insa, de la un copil la altul. Unii pot avea mai multe sau mai putine scaune, fara a fi neaparat un semn de probleme.

Cand sa va ingrijorati cu privire la scaunele bebelusului?

Este important sa urmariti cu atentie consistenta scaunelor, culoarea si orice schimbare semnificativa. Scaunele unui bebelus de 10 luni ar trebui sa fie moi, de culoare deschisa si sa nu prezinte mirosuri neobisnuite. In cazul in care observati mucus, firicele de sange sau alte modificari, discutati cu medicul pediatru. Este cel mai in masura sa ofere sfaturi specifice pentru situatia celui mic.

Crema RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC protejeaza zona de scutec si ajuta la prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, cauzata de alterarea florei microbiene locale. Se aplica usor si se absoarbe imediat. Contine Omega 3, 6, 9, oxid de zinc, vitamina E si provitamina B5.

  • Sfaturi privind alimentatia bebelusului in luna a 10-a

La 10 luni, bebe are capacitatea de a manca singur si-si va manifesta dorinta de a face acest lucru din ce in ce mai des. Serviti-i mancarea sub forma de bucatele, pe care sa le poata prinde cu degetelele. Pe langa faptul ca va invata astfel sa mestece mai bine mancarea, isi va exersa si noile achizitii motorii. Continuati sa-i extindeti experientele gustative, oferindu-i o paleta cat mai larga de fructe, legume si cereale, precum si surse de proteine de calitate: carne, oua, iaurt, branzica de vaci sau capra.

Cat de des ar trebui sa manance bebelusul in luna a 10-a?

In acest stadiu al dezvoltarii, bebelusii ar trebui sa aiba trei mese si doua gustari cu hrana solida. Printre acestea, trebuie sa primeasca intre doua si patru mese de lapte pe zi, care poate fi lapte matern sau formula. In general, se considera ca, la 10 luni, aproximativ 600 ml de lapte pe zi este suficient. Practic, cu cat mai bine si mai diversificat va manca bebe, cu atat mai mult isi va reduce nevoia de lapte.

  • Atentie la semnalele de alarma 

Sanatatea si fericirea bebelusului constituie prioritati fundamentale pentru parinti! Ca atare, pe masura ce micutul creste, e firesc sa va intrebati daca acesta este in grafic in ceea ce priveste dezvoltarea. De multe ori ingrijorarile pot fi lipsete de temei, insa e mai bine sa puneti intrebari, sa verificati si sa investigati decat sa ignorati, iar apoi sa fie prea tarziu.

Iata cateva semne care arata o intarziere a dezvoltarii, pe care ar trebui sa le cunoasteti:

  • nu recunoaste fata sau vocea parintilor;
  • nu face sau nu mentine contactul vizual;
  • nu raspunde cand este strigat pe nume;
  • nu zambeste sau nu rade inca;
  • nu gangureste;
  • nu se poate deplasa taras sau in patru labe;
  • nu se poate aseza singur in fundulet;
  • nu se poate ridica singur in picioare;
  • nu poate sa stranga pumnul sau sa apuce obiecte.

Ce alte semne necesita atentie imediata si consult de specialitate?

Pe langa semnele enumerate mai sus, care pot indica o eventuala intarziere a dezvoltarii, trebuie sa va alertati ori de cate ori bebe prezinta simptome de alergie sau infectie, respiratorie sau de alta natura. Fiti pregatiti sa gestionati febra, in cazul in care aceasta apare. Cereti sfaturi medicului, pentru a sti cum sa reactionati in situatiile critice.

Surse:

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-development-10-month-old

https://www.choc.org/primary-care/ages-stages/10-to-12-months/

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-10.aspx

https://www.verywellfamily.com/your-10-month-old-baby-development-and-milestones-4172871

https://www.babycenter.com/baby/month-by-month/10-month-old-baby-milestones-and-development_714

https://www.emmasdiary.co.uk/baby/month-by-month-baby-development/10-month-old-baby-development

Farmacistul Catena va recomanda: