Bebe la 4 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Bebe la 4 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti Bebe la 4 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 12 februarie 2024

Micutul este pregatit pentru distractie, jocuri si conversatii – orice fel de interactiune sociala – cu parintii sau oricine interactioneaza cu ei.

Asadar, pregatiti-va pentru multe rasete (ale lui si ale dumneavoastra!), pe masura ce isi dezvaluie personalitatea, si pregatiti-va pentru mai multe realizari uimitoare in saptamanile si lunile urmatoare.

Iata la ce sa va asteptati de la bebelusul de 4 luni. La aceasta varsta, bebelusul obisnuieste sa faca urmatoarele:

Comunicare si abilitati lingvistice

  • Emite sunete precum „ooh” si „aah” (gangurind).
  • Isi intoarce capul spre vocea dumneavoastra.
  • Raspunde cu sunete atunci cand i se vorbeste.

Miscare si dezvoltare fizica

  • Foloseste bratele pentru a lovi jucariile.
  • Isi duce mainile la gura.
  • Tine o jucarie daca ii este pusa in mana.
  • Isi tine capul ferm, fara suport, cand este tinut in brate.
  • Se sprijina pe coate/antebrate cand sta pe burta.

Dezvoltare sociala si emotionala

  • Zambeste pentru a atrage atentia.
  • Rade in surdina (nu un ras complet) cand incercati sa il faceti sa rada.
  • Se uita la dumneavoastra, se misca sau scoate sunete pentru a atrage sau mentine atentia parintilor.

Abilitati cognitive (gandire si invatare)

  • Se uita cu interes la mainile sale.
  • Cand este flamand, deschide gura cand ii apropiati sanul sau biberonul.

Acestea sunt semne normale de dezvoltare pentru bebelusul de 4 luni si reflecta evolutia lui in comunicare, miscare, dezvoltare sociala si abilitati cognitive. Este important sa observati aceste comportamente in contextul individual al fiecarui copil, deoarece ritmul dezvoltarii poate varia usor de la un copil la altul.

Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.

Somn

La aproximativ 4 luni, majoritatea bebelusilor dorm intre 10 si 12 ore pe noapte, trezindu-se pentru una sau doua mese, si au un ciclu de somn de 3 pana la 5 ore pe zi, distribuit intre doua sau trei sieste.

Alimentatie

Bebelusul hranit la san ar trebui sa primeasca intre 24 si 32 de uncii (1 uncie de lichid (fl. oz.) este aproximativ echivalenta cu 29.5735 mililitri) de lapte matern pe zi, distribuite in cinci sau sase mese. Bebelusii hraniti cu formula de lapte ar trebui sa primeasca intre 24 si 32 de uncii de formula, in cinci mese a cate 6-8 uncii de lapte. Unii bebelusi pot incepe sa primeasca alimente solide la aceasta varsta, desi medicii recomanda sa se astepte pana cand bebelusul implineste 6 luni. Daca ii oferiti deja alimente solide, bebelusul nu are nevoie de mai mult de o lingura de mancare pe zi.


Stiati ca?

La 4 luni, bebe poate observa diferentele in nuantele de culoare (in special, rosu si verde) si poate incepe sa prefere unele culori. De asemenea, poate sa urmareasca miscarile rapide, sa perceapa adancimea si sa prinda obiecte in miscare.

La aceasta varsta, bebelusul de 4 luni poate sa se ridice pe brate cand este asezat pe burta si sa-si tina capul cand este sustinut in pozitie sezanda. Poate si sa se rostogoleasca.

Jumatate dintre bebelusii de aceasta varsta vor putea sa-si sustina greutatea pe picioare cand sunt tinuti in pozitie verticala si multi bebelusi se vor juca cu degetele de la picioare sau chiar le vor duce la gura.

In ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, bebelusul poate sa combine mai multe vocale si consoane, iar in curand veti auzi „mama” si „tata”.

Bebelusul la 4 luni

Un bebelus de 4 luni va continua sa aiba o dieta bazata in principal pe lichide. Unii parinti aleg sa inceapa hranirea cu alimente solide la varsta de 4 luni, dar mai intai intrebati medicul pedatru. Expertii recomanda ca majoritatea bebelusilor sa astepte pana cand au 5 sau 6 luni, inainte de a incepe sa-i introduceti alimente solide in dieta.

Daca decideti sa incepeti hranirea cu alimente solide acum, amintiti-va ca bebelusul nu are nevoie de mai mult de o lingura de mancare (cereale pentru bebelusi, fructe, legume), o data sau de doua ori pe zi. In plus, aceste alimente solide sunt doar pentru a incepe diversificarea, nu pentru nutritie.

Dezvoltarea bebelusului va fi asigurata in continuare de laptele matern sau de formula, cu aproximativ cinci sau sase alaptari pe zi, pentru a tine pasul cu nevoile de crestere ale bebelusului.

Daca-l hraniti cu formula, veti oferi un biberon de aproximativ cinci ori pe zi. Toata aceasta hrana va ajuta la mentinerea bebelusului la o greutate si inaltime sanatoase.

Amintiti-va ca, in cazul in care bebelusul nu se incadreaza in aceasta gama medie si daca pediatrul sau nu este ingrijorat, nici dumneavoastra nu ar trebui sa fiti. Fiecare bebelus creste in propriul ritm.

Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Trucurile bebelusului dumneavoastra de 4 luni

Bebelusul lucreaza la multe abilitati fizice noi – de la prinderea jucariilor, la imitarea unei broaste testoase care sta pe spate. S-ar putea sa descopere (si sa fie complet fascinat de) picioarele sale – niste jucarii distractive, mereu disponibile si gustoase.

Daca il asezati pe burta, va incerca sa-si ridice capul si pieptul, dar si sa se rostogoleasca pe spate, unde va incepe sa-si ridice capul si umerii. Toate acestea il ajuta sa-si dezvolte muschii, de care va avea nevoie pentru a sta singur in sezut. Atat timp cat are un bun control al gatului, incercati sa-l sustineti in sezut. Daca se lasa in jos sau aluneca in lateral, este prea devreme.

In caz contrar, puteti presupune ca se simte confortabil si ca este pregatit (si probabil ca va aprecia schimbarea de peisaj). Daca incepe sa se agite sau sa alunece, luati-l in brate si incercati din nou in alta zi.

Programati o vizita la medic

Desigur, ati mers la medicul pediatru la controlul postpartum, dar este o idee buna sa ramaneti in contact apropiat pe tot parcursul primului an. De ce? Corpul si mintea parintilor au multe lucruri noi de experimentat, si veti avea o multime de intrebari, cum ar fi: „Ce tip de contraceptie este potrivita in acest moment, mai ales daca alaptati?” si „M-am simtit foarte morocanoasa si trista. Am oare depresie postpartum?”.

Cum sa incurajati vorbirea bebelusului

Urmariti aceste sfaturi pentru a invata bebelusul sa vorbeasca. Puneti multe intrebari la care sa raspundeti chiar dumneavoastra. Vorbiti cu voi insiva, dar imitati si schimbul de replici dintr-o conversatie.

In timp ce mentineti un flux constant de vorbire, pentru ca micutul sa-si imbogateasca vocabularul, acordati-i si timp sa incerce singur sa vorbeasca. Cand incepe sa chichoteasca, faceti o pauza, priviti-i fata si ascultati cu atentie cum incearca sa pronunte un „Mmm” sau un „Ahhh”. Va fi incantat ca ii acordati o asa de mare atentie. Daca va simtiti blocati in privinta subiectului de conversatie, spuneti-i bebelusului ce faceti sau ce face el. „Imi inchid geaca cu fermoar – zzzzip! – care o sa-mi tina de cald.” Ce zgomot e acela? Atrageti-i atentia bebelusului – „Asculta, un catel latra!”. Acest lucru este un mod excelent prin care copii descopera si invata sunete si cuvinte. Repetati sunetele bebelusului exact asa cum le auziti. Acest lucru il va incuraja sa chicoteasca, sa se balbaie si sa vorbeasca si mai mult.

Sfaturi privind ingrijirea si igiena

Membrii familiei si chiar bebelusul insusi ar trebui sa-si spele des mainile: inainte de a manca sau de a pregati mancarea, dupa utilizarea toaletei sau schimbarea scutecului, dupa ce vin din exterior, dupa ce se joaca sau au grija de animale de companie, si asa mai departe.

Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Asigurati-va ca sapunul, apa si prosoapele curate sunt intotdeauna la indemana. Evitati sapunurile antibacteriene, dar puteti utiliza geluri de dezinfectare a mainilor, daca nu aveti acces la apa.

Cand ar trebui sa sunati la doctor?

Parintii cunosc cel mai bine bebelusul. Impartasiti-va preocuparile, chiar si pe cele mai mici, cu medicul pediatru. Daca bebelusul nu atinge una sau mai multe etape de dezvoltare sau observati ca bebelusul avea anumite abilitati, dar le-a pierdut, spuneti-i medicului pediatru.

Surse:

https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-4-months

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-4.aspx

https://kidshealth.org/en/parents/development-4mos.html

 

Farmacistul Catena va recomanda: