Beneficiile consumului de visine

Beneficiile consumului de visine Beneficiile consumului de visine

Ultima actualizare: 7 august 2023

visine

Visinele sunt gustoase si, in plus, au puternice efecte antioxidante, antidiabetice, antiinflamatoare si anti-obezitate datorita prezentei antocianinelor. Cu toate ca au o multime de beneficii, visinele au un gust acrisor care ii impiedica pe oameni sa le ia direct din castron. In schimb, multi oameni adora prajiturile delicioase, dulceturile si siropurile din visine.

Visinele sunt fructele unui arbore fructifer (Prunus cerasus) din familia rozaceelor (Rosaceae), de talie mai mica decat ciresul, care poate ajunge pana la o inaltime de 6 m. Visinul este originar din Europa, insa acum creste in intreaga lume. Visinul este inrudit cu ciresul si se aseamana cu acesta atat la aspect, cat si in privinta fructelor pe care le da. Cu toate acestea, desi ambele specii produc fructe mici, rosii, cele ale visinului sunt mai acide si mai acrisoare. Sezonul de recoltare pentru visine este scurt si, prin urmare, ele se gasesc cel mai adesea in magazine mai degraba congelate decat proaspete.

Potrivit specialistilor in nutritie, visinele contin vitaminele A si C si cantitati mici de sodiu, proteine, calciu, acid folic si fier. Aproximativ 100 de grame de visine proaspete contin circa 50 de calorii si sunt compuse din aproximativ 4% carbohidrati. Sunt abundente in antocianine care lupta impotriva cancerului, pigmentii bioactivi naturali care le confera visinelor culoarea specifica.

 


Visine – generalitati, sfaturi pentru cumparare si pastrare

Visinele sunt bogate in antioxidanti si multi nutrienti cheie. In plus, au o multime de beneficii pentru sanatate. De exemplu, pot reduce durerea musculara si pot imbunatati calitatea somnului.

Visinele sunt fructe extrem de apreciate pentru aroma lor specifica si pentru beneficiile nutritionale. Spre deosebire de cirese, care sunt consumate de obicei proaspete, visinele sunt de obicei folosite in prajituri, gemuri sau diverse bauturi. Visinele au o culoare rosie aprinsa distincta si sunt mai mici decat ciresele. Dupa cum mentionam, visinele sunt originare din Europa si Asia, insa sunt cultivate acum pe scara larga in multe parti ale lumii, inclusiv in Statele Unite, Canada si Australia.

Multi oameni au folosit visine timp de secole in medicina traditionala datorita proprietatilor lor antiinflamatorii si antioxidante. In zilele noastre, visinele sunt savurate nu numai pentru aroma lor, ci si pentru potentialele lor beneficii pentru sanatate.

Visine - utilizari

Visinele se gasesc pe timpul sezonului cald in supermarketuri sau in pietele de fermieri. De asemenea, visinele sunt disponibile si in pungi congelate. Aceste fructe au un gust acrisor care se preteaza de minune in deserturi si preparate coapte, insa pot fi adaugate chiar si in cocktail-uri!

visine-utilizari

Multi oameni prefera sucul si suplimentele de visine. Sucul de visine este adesea folosit de catre sportivi pentru a-si ameliora durerile musculare.

Visine – valori nutritionale

Visinele sunt o sursa buna de vitamine, minerale si antioxidanti. Iata cativa dintre nutrientii cheie care se gasesc intr-o singura cana (140 g) de visine crude, neindulcite:

  • Carbohidrati: 19 g
  • Calorii: 77
  • Fibre: 3 g
  • Proteine: 2 g
  • Grasimi: 0,5 g
  • Vitamina C: 16% din valoarea zilnica (VZ)
  • Vitamina A: 8% din VZ
  • Potasiu: 10% din VZ
  • Cupru: 12% din VZ
  • Mangan: 12% din VZ

Visinele sunt bogate in antioxidanti, in special antocianine, care le confera culoarea rosie aprinsa. Studiile au sugerat ca visinele pot avea efecte antiinflamatorii, anticancerigene si de protectie a inimii datorita continutului lor de antioxidanti. In plus, visinele contin putine calorii si multe fibre, ceea ce ofera un plus sanatos pentru o alimentatie echilibrata.

Consumul de visine – proprietati si beneficii

Visinele contin aminoacizi care imbunatatesc somnul

Se pare ca zvonurile sunt adevarate: visinele pot imbunatati somnul. Aceste fructe minunate contin in mod natural melatonina si triptofan, doi aminoacizi care sprijina relaxarea corpului si care favorizeaza instalarea somnului. Unii specialisti le recomanda persoanelor care au probleme cu somnul sa bea 60 ml de suc de visine la cina, deoarece acestea nu cresc prea mult nivelul glicemiei, ofera un plus de antioxidanti si, in acelasi timp, induc somnul.

visine-beneficii-somn

Visinele pot ameliora durerile musculare si pot ajuta la recuperarea in urma efortului fizic

Datorita polifenolilor, care sunt compusi puternici antiinflamatori si antioxidanti, sucul de visine s-a dovedit ca poate reduce inflamatia aparuta in urma exercitiilor intense, ajutand la recuperarea organismului dupa antrenament si ameliorand/prevenind durerile musculare, potrivit unui numar tot mai mare de cercetari pe acest subiect.

O meta-analiza din 2021 publicata in Jurnalul International de Nutritie Sportiva a descoperit dovezi care sustin cercetarile anterioare: atunci cand sunt consumate inainte si dupa exercitii fizice intense, visinele au un mic efect benefic in reducerea durerii musculare si beneficii mai notabile pentru recuperarea fortei musculare.

Visinele lupta impotriva inflamatiei si a stresului oxidativ pentru a preveni bolile de inima

Datorita proprietatilor lor antiinflamatorii si antioxidante, visinele pot ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare. Un studiu din 2019 publicat in revista Nutrients a constatat ca participantii care au baut 480 de mililitri de suc de visine zilnic timp de 12 saptamani au avut o activitate mai mare de reparare a plasmei sangelui in comparatie cu un grup de control. Descoperirile studiului sugereaza, de asemenea, ca sucul de visine ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice si a nivelului lipoproteinelor cu densitate joasa (colesterolul LDL “rau”) la adultii in varsta.

visine-inflamatie

Visine – beneficii pentru sistemul imunitar

Visinele contin flavonoide, un grup de pigmenti vegetali care au efect antioxidant si care sustin sistemul imunitar prin combaterea virusurilor si bacteriilor. Visinele sunt deosebit de bogate in flavonoide numite antocianine. Antocianinele din visine au proprietati antimicrobiene care ajuta la anihilarea bacteriilor si a infectiilor.

Visinele ajuta la imbunatatirea functionarii cognitive

Alimentele bogate in flavonoide sunt excelente pentru creier, iar visinele contin la fel de multi antioxidanti ca fructele de padure, unele dintre cele mai bune alimente pentru sanatatea creierului. Conform unui studiu controlat din revista Food & Function din 2019, consumul zilnic de suc de visine poate imbunatati capacitatile cognitive, cum ar fi invatarea si memoria pe termen scurt, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii.

 

 

 

Referinte:

https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/tart-cherry-benefits

https://www.kayawell.com/Food/Health-Benefits-of-Sour-Cherry-immune-inflammatory-and-infections-cardiovascular

https://www.naturehills.com/blog/post/the-power-of-the-sour-cherry

https://www.organicfacts.net/sour-cherry.html