Beneficiile pe care vi le ofera consumul de seminte de Psyllium

Beneficiile pe care vi le ofera consumul de seminte de Psyllium Beneficiile pe care vi le ofera consumul de seminte de Psyllium

Ultima actualizare: 22 octombrie 2021

psyllium-seminte

Beneficiile pe care vi le ofera consumul de seminte de Psyllium pot fi remarcate din punct de vedere al detoxifierii naturale, al sanatatii sistemului digestiv sau atunci cand doriti sa slabiti. Fibrele de psyllium au capacitatea de a trece prin sistemul digestiv fara sa fie digerate sau absorbite complet. Odata ce absorb apa, aceste fibre se transforma si devin un compus cu efecte benefice pentru persoanele care sufera din cauza glicemiei marite, a diareei sau a constipatiei, precum si pentru cele care au probleme cu greutatea sau colesterolul. De asemenea, consumul de seminte de psyllium s-a dovedit a avea beneficii si pentru persoanele care au probleme din cauza tensiunii arteriale.

Pentru reglarea tranzitului intestinal si pentru o detoxifiere eficienta, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis FibroProtect. Acest supliment alimentar contine fibre de Psyllium, care va ajuta sa obtineti repede senzatia de satietate. Este un produs care contribuie la mentinerea nivelului normal al glicemiei, precum si al colesterolului, fiind foarte util in curele de slabire. De asemenea, Naturalis FibroProtect are si o actiune protectoare asupra mucoasei gastroduodenale.


Psyllium – informatii generale

Denumirea de „psyllium” este una generica si se refera la mai multe plante care apartin de genul Plantago. Sunt plante intalnite in general in zona lor de origine – Asia de sud est, insa cel mai adesea pot fi gasite in India. Fiecare dintre aceste plante are capacitatea de a produce aproximativ 15000 de seminte, acoperite cu gel, din care se obtin ulterior taratele de psyllium. Chiar daca aceasta planta nu este considerata a avea neaparat calitati alimentare, specialistii o aduc din ce in ce mai mult in atentia oamenilor datorita efectelor terapeutice pe care le are. Cercetatorii au descoperit ca samburii de psyllium sunt alcatuiti din fibra insolubila in proportie de 30% si fibra solubila in proportie de 70%. Fibrele care se obtin din acesti samburi fermenteaza foarte greu, ceea ce inseamna ca fibrele de psyllium nu provoaca dureri de stomac, balonare sau crampe, asa cum se intampla in cazul altor fibre.

Pentru a ameliora simptomele in caz de balonare, colon iritabil, gastrita, flatulenta, reflux gastric sau colita, farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar Colon help. In afara de tarate de psyllium, acest produs mai contine si patrunjel, seminte de in, argila, oregano, chimen si coriandru, fiind extrem de util pentru persoanele care sufera din cauza tulburarilor de la nivelul tubului digestiv.

Beneficiile semintelor de Psyllium

Semintele de psyllium sunt consumate in general ca si supliment alimentar, de cele mai multe ori sub forma de tarate. Organismul tolereaza mai usor aceste fibre, iar beneficiile asupra sanatatii sunt multiple.

Amelioreaza constipatia

Taratele de psyllium cresc volumul scaunului, fiind utile in aleliorarea constipatiei. Dupa ce „leaga” produsele alimentare digerate partial, ajuta la absorbtia apei si creste gradul de umiditate al scaunului. Spre deosebire de taratele din grau, taratele de psyllium au un efect mult mai bun din punct de vedere al greutatii, texturii si umiditatii scaunului.

Trateaza diareea

Semintele de psyllium si-au dovedit eficienta si in tratarea diareei. Efectul benefic se datoreaza absorbtiei apei si cresterii volumului scaunului, incetinindu-i trecerea prin colon. Semintele de psyllium cresc timpul de golire a stomacului, motiv pentru care scade numarul miscarilor intestinale.

Mentin glicemia la valori normale

Raspunsul glicemic poate fi controlat datorita suplimentarii cu fibre. De asemenea, semintele de psyllium sunt utile si pentru a reduce nivelul de zahar si de insulina din sange. Datorita gelului pe care il formeaza aceste fibre, digestia alimentelor poate sa fie incetinita si astfel sa fie reglat nivelul zaharului din sange.

Ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime

Fibrele - asa cum sunt cele de psyllium - formeaza niste compusi vascosi, care pot sa fie de ajutor in controlarea apetitului si pentru a pierde kilogramele in plus. Datorita fibrelor din semintele de psyllium, golirea stomacului este intarziata iar senzatia de satietate este prelungita cu aproximativ sase ore dupa ce acestea au fost consumate.

Reduc nivelul colesterolului

Grasimile si acizii biliari se leaga si se elimina mai usor atunci cand consumati tarate de psyllium. Sinteza acizilor biliari este mai crescuta in cazul persoanelor care consuma aceste tarate, observandu-se in acelasi timp si o reducere a colesterolului. De asemenea, taratele de psyllium s-au dovedit utile si pentru cresterea nivelului de colesterol bun.

Reduc riscul de boli cardiovasculare

Fibrele solubile de psyllium pot sa reduca trigliceridele, ceea ce ajuta la scaderea riscului de aparitie a unor boli cardiovasculare. De asemenea, semintele de psyllium ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Au efecte prebiotice

Prebioticele sunt niste compusi nedigerabili, care au rolul de a hrani bacteriile intestinale si de a ajuta aceste bacterii sa se dezvolte. Datorita faptului ca fermenteaza mai greu decat alte fibre, semintele de psyllium nu duc la aparitia unor probleme digestive sau a gazelor. La pacientii cu colita ulcerativa, dupa patru luni de tratament cu psyllium, au fost reduse simptomele cu aproximativ 70 de procente.

Retete simple cu seminte de Psyllium

Puteti introduce semintele de psyllium in alimentatia dumneavoastra foarte usor, integrandu-le in retete simple si sanatoase. Terciul de ovaz cu psyllium se prepara punand fulgii de ovaz si taratele de psyllium intr-un bol, impreuna cu scortisoara, acoperindu-le cu lapte de cocos. Se incalzeste la microunde pana la un minut, apoi se mai adauga lapte de cocos pentru hidratare si se consuma dupa doua minute.

Puteti incerca si smoothie-ul cu unt de arahide si psyllium, care se prepara amestecand in blender o banana congelata, doua cani de apa, doua lingurite de cacao, una de unt de arahide, una de miere si una de tarate de psyllium. La final, adaugati putina esenta de vanilie si niste gheata.