Ultima actualizare: 30 iunie 2022
Boala Lyme (sau borelioza) este o afectiune infectioasa provocata de bacteriile Borrelia burgdorferi. Bacteria este transportata si transmisa catre oameni prin muscatura de capusa.
Pentru a transmite infectia, o capusa trebuie sa ramana atasata de pielea omului timp de cel putin 36 de ore. O multime de oameni care dezvolta boala Lyme nici macar nu stiu ca au fost muscati de capusa.
In faza de debut, de cele mai multe ori apare o eruptie care poate disparea fara tratament. Cu toate acestea, in timp, boala Lyme ajunge sa afecteze articulatiile, inima si sistemul nervos.
Primele cazuri au fost recunoscute pentru prima data in anul in 1975, in orasul Old Lyme, Connecticut, SUA. Infectia Lyme este cea mai frecventa afectiune transmisa de capuse in Europa si Statele Unite.
Cei mai predispusi oameni sunt cei care petrec timp in zonele impadurite si inierbate cunoscute pentru riscul de transmitere a bolii. De asemenea, persoanele cu animale domesticite care viziteaza zonele impadurite au un risc mai mare de a dezvolta boala Lyme.
Boala Lyme este cauzata de patru specii principale de bacterii. In Statele Unite, cele mai frecvente sunt Borrelia burgdorferi si Borrelia mayonii, in timp ce in Europa si Asia cele mai multe cazuri de borelioza sunt cauzate de Borrelia afzelii si Borrelia garinii. In aceste zone ale lumii, borelioza este cea mai frecventa boala transmisa de capuse. Boala Lyme se transmite prin muscatura unei capuse infectate, cunoscuta drept “capusa de caprioara”. Persoanele care frecventeaza zonele impadurite sunt cele mai expuse riscului de a fi muscati de capuse. De aceea, aceste persoane trebuie sa-si ia toate masurile pentru a se proteja de capuse. Este important sa poarte haine lungi si sa foloseasca spray-uri speciale, cum ar fi Zet Zet Forte spray, un produs eficient impotriva tantarilor si capuselor. Zet Zet forte este un spray pe baza de citronellal, citronellol, eucaliptol, linalool si limonen, formulat cu ingrediente delicate fiind potrivit pentru a fi aplicat direct pe piele. Spray-ul are o eficienta dovedita de cel putin 4 ore impotriva tantarilor si cel putin doua ore impotriva capuselor. Este un produs ideal pentru calatoriile in natura, pentru drumetii sau concedii, fiind usor de aplicat si de transportat.
Simptomele afectiunii pot varia in gravitate. Cu toate ca exista trei etape ale bolii, semnele se pot suprapune. Unele persoane pot prezenta simptome intr-un stadiu avansat al bolii, fara sa aiba semne in primele faze.
Exista trei stadii ale bolii Lyme:
Simptomele apar in functie de stadiul in care se afla borelioza.
De obicei, primele simptome ale infectiei Lyme debuteaza dupa 1-2 saptamani de la muscatura capusei. Printre primele simptome ale afectiunii este eruptia cutanata specifica. Eruptia circulara apare exact in locul in care s-a produs muscatura. Eruptia poate fi calda la atingere, insa nu provoaca dureri si nici mancarimi. In timp, aceasta eruptie se estompeaza la majoritatea oamenilor.
Denumirea formala a acestei eruptii cutanate este erythema migrans (eritemul migrator). Se spune ca eritemul migrator este caracteristic bolii Lyme. Cu toate acestea, acest simptom apare la putine persoane.
Erythema migrans poate fi insotita de probleme sistemice de tip viral sau simptome specifice gripei. In aceasta etapa a bolii Lyme mai pot aparea si alte simptome, precum:
Aceasta etapa a bolii apare la cateva saptamani sau luni dupa muscatura. In aceasta faza, pacientul are o stare generala de rau si, in plus, eruptia poate aparea si in alte zone diferite de cea in care s-a produs muscatura de capusa.
In aceasta faza apar si simptome ale infectiei sistemice. Acest lucru dovedeste ca infectia s-a raspandit in tot corpul, inclusiv catre alte organe.
Printre simptomele de borelioza care pot aparea in aceasta faza se numara:
Simptomele etapelor 1 si 2 se pot suprapune.
In cazul in care boala Lyme nu a fost descoperita si tratata in stadiile 1 si 2, in etapa a 3-a se poate produce cronicizarea afectiunii. Acest stadiu poate aparea dupa luni sau ani de la muscatura de capusa.
Aceasta etapa se caracterizeaza prin:
In prima faza, medicul va efectua o examinare fizica pentru a verifica daca exista o eruptie cutanata sau alte simptome caracteristice bolii Lyme. In stadiul incipient al afectiunii, testele nu sunt recomandate.
Analizele de sange sunt cele mai eficiente la cateva saptamani dupa infectare, pentru ca in aceasta etapa in organism sunt prezenti anticorpi. Medicul poate propune efectuarea urmatoarelor teste:
Singura varianta de tratament pentru boala Lyme presupune administrarea de antibiotice. De obicei, cu cat tratamentul este acordat mai repede, cu atat procesul de recuperare va dura mai putin.
Antibioticele orale sunt prescrise in faza incipienta a afectiunii. Printre antibioticele recomandate de medic se numara, de obicei, doxiciclina in cazul adultilor si copiilor cu varsta peste 8 ani sau amoxicilina sau cefuroxima pentru adulti, copii mai mici si femei insarcinate sau care alapteaza.
In general, antibioterapia dureaza intre 14 si 21 de zile. Cu toate acestea, potrivit unot studii, tratamentul de 10-14 zile este la fel de eficient.
Daca borelioza s-a extins si catre sistemul nervos central, medicul poate propune tratamentul cu antibiotice intravenoase timp de 14-28 de zile. Antibioticele intravenoase anihileaza infectia, insa procesul de recuperare ar putea dura ceva mai mult timp.
Antibioticele intravenoase pot provoca diverse reactii adverse, cum ar fi o scadere a numarului de celule albe (leucocite) din sange, diaree usoara sau grava sau o infectie cu alte organisme rezistente la antibiotice.
Unele persoane pot ramane cu unele simptome, cum ar fi durerile musculare si oboseala, chiar si dupa incheierea tratamentului. Cauza acestor simptome persistente (sindrom Lyme post-tratament) este necunoscuta, iar tratarea cu mai multe antibiotice nu ajuta.
De asemenea, unii specialisti sustin ca anumite persoane care sufera de boala Lyme ar putea sa dezvolte probleme autoimune, insa este nevoie de mai multe cercetari in aceasta privinta.
Pentru a preveni boala Lyme este esential sa evitati muscatura de capusa. Pentru a face acest lucru:
In momentul in care va verificati corpul de capuse, verificati in special:
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/symptoms-causes/syc-20374651