Boala Lyme – Cum ne protejam de capuse in sezonul cald?

Boala Lyme – Cum ne protejam de capuse in sezonul cald? Boala Lyme – Cum ne protejam de capuse in sezonul cald?

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

boala-lyme

Boala Lyme (sau borelioza) este o afectiune infectioasa provocata de bacteriile Borrelia burgdorferi. Bacteria este transportata si transmisa catre oameni prin muscatura de capusa.

Pentru a transmite infectia, o capusa trebuie sa ramana atasata de pielea omului timp de cel putin 36 de ore. O multime de oameni care dezvolta boala Lyme nici macar nu stiu ca au fost muscati de capusa.

In faza de debut, de cele mai multe ori apare o eruptie care poate disparea fara tratament. Cu toate acestea, in timp, boala Lyme ajunge sa afecteze articulatiile, inima si sistemul nervos.

Primele cazuri au fost recunoscute pentru prima data in anul in 1975, in orasul Old Lyme, Connecticut, S.U.A. Infectia Lyme este cea mai frecventa afectiune transmisa de capuse in Europa si Statele Unite.

Cei mai predispusi oameni sunt cei care petrec timp in zonele impadurite si inierbate, cunoscute pentru riscul de transmitere a bolii. De asemenea, persoanele cu animale domesticite care viziteaza zonele impadurite au un risc mai mare de a dezvolta boala Lyme.


Boala Lyme – informatii generale

Boala Lyme este cauzata de patru specii principale de bacterii. In Statele Unite, cele mai frecvente sunt Borrelia burgdorferi si Borrelia mayonii, in timp ce in Europa si Asia, cele mai multe cazuri de borelioza sunt cauzate de Borrelia afzelii si Borrelia garinii. In aceste zone ale lumii, borelioza este cea mai frecventa boala transmisa de capuse. Boala Lyme se transmite prin muscatura unei capuse infectate, cunoscuta drept „capusa de caprioara”. Persoanele care frecventeaza zonele impadurite sunt cele mai expuse riscului de a fi muscati de capuse. De aceea, aceste persoane trebuie sa-si ia toate masurile de precautie pentru a se proteja de capuse. Este important sa poarte haine lungi si sa foloseasca spray-uri speciale, cum ar fi Zet Zet Forte spray, un produs eficient impotriva tantarilor si capuselor. Zet Zet forte este un spray pe baza de citronellal, citronellol, eucaliptol, linalool si limonen, formulat cu ingrediente delicate, fiind potrivit pentru a fi aplicat direct pe piele. Spray-ul are o eficienta dovedita de cel putin 4 ore impotriva tantarilor si de cel putin doua ore impotriva capuselor. Este un produs ideal pentru calatoriile in natura, pentru drumetii sau concedii, fiind usor de aplicat si de transportat.

Boala Lyme – stadii si simptomatologie

Simptomele afectiunii pot varia in gravitate. Cu toate ca exista trei etape ale bolii, semnele se pot suprapune. Unele persoane pot prezenta simptome intr-un stadiu avansat al bolii, fara sa aiba semne in primele faze.

Stadiile bolii Lyme

Exista trei stadii ale bolii Lyme:

  • depistarea precoce a bolii;
  • infectia diseminata timpuriu;
  • cronicizarea bolii Lyme.

Simptomele apar in functie de stadiul in care se afla borelioza.

Boala Lyme, stadiul 1: depistarea precoce a bolii

De obicei, primele simptome ale infectiei Lyme debuteaza dupa 1-2 saptamani de la muscatura capusei. Printre primele simptome ale afectiunii este eruptia cutanata specifica. Eruptia circulara apare exact in locul in care s-a produs muscatura. Eruptia poate fi calda la atingere, insa nu provoaca dureri si nici mancarimi. In timp, aceasta eruptie se estompeaza la majoritatea oamenilor.

Denumirea formala a acestei eruptii cutanate este erythema migrans (eritemul migrator). Se spune ca eritemul migrator este caracteristic bolii Lyme. Cu toate acestea, acest simptom apare la putine persoane.

Erythema migrans poate fi insotita de probleme sistemice de tip viral sau de simptome specifice gripei. In aceasta etapa a bolii Lyme mai pot aparea si alte simptome, precum:

lyme-ganglioni-mariti

Boala Lyme, stadiul 2: infectia diseminata timpuriu

Aceasta etapa a bolii apare la cateva saptamani sau luni dupa muscatura. In aceasta faza, pacientul are o stare generala de rau si, in plus, eruptia poate aparea si in alte zone decat cea in care s-a produs muscatura de capusa.

In aceasta faza apar si simptome ale infectiei sistemice. Acest lucru dovedeste ca infectia s-a raspandit in tot corpul, inclusiv catre alte organe.

Printre simptomele de borelioza care pot aparea in aceasta faza se numara:

  • multiple eriteme migratoare;
  • aritmii cardiace, care pot fi cauzate de cardita (inflamatia inimii) Lyme;
  • probleme neurologice, cum ar fi meningita, furnicaturi, amorteala, paralizia nervilor faciali si cranieni.

Simptomele etapelor 1 si 2 se pot suprapune.

Boala Lyme, stadiul 3: cronicizarea bolii Lyme

In cazul in care boala Lyme nu a fost descoperita si tratata in stadiile 1 si 2, in etapa a 3-a se poate produce cronicizarea afectiunii. Acest stadiu poate aparea dupa luni sau cativa ani de la muscatura de capusa.

Aceasta etapa se caracterizeaza prin:

  • artrita la una sau mai multe articulatii mari;
  • probleme cerebrale, cum ar fi encefalopatia, o afectiune care poate provoca probleme de concentrare, pierderea memoriei pe termen scurt, incapacitatea de a urmari sirul conversatiilor si tulburari de somn;
  • amorteala in brate si picioare.

Diagnosticul de boala Lyme

In prima faza, medicul va efectua o examinare fizica pentru a verifica daca exista o eruptie cutanata sau alte simptome caracteristice bolii Lyme. In stadiul incipient al afectiunii, testele nu sunt recomandate.

Analizele de sange sunt cele mai eficiente la cateva saptamani dupa infectare, pentru ca in aceasta etapa in organism sunt prezenti anticorpi. Medicul poate propune efectuarea urmatoarelor teste:

  • Testul imunosorbant legat de enzima (ELISA) are rolul de a descoperi anticorpi impotriva B. burgdorferi.
  • Testul Western blot este utilizat pentru a confirma un test ELISA pozitiv. Western blot verifica prezenta anticorpilor impotriva proteinelor specifice B. burgdorferi.
  • Reactia de polimerizare in lant (PCR) – acest test extrem de cunoscut in zilele noastre este utilizat pentru a evalua persoanele cu artrita Lyme persistenta sau probleme ale sistemului nervos. Pentru a fi efectuat testul, este nevoie de prelevarea unei probe de lichid articular sau lichid cefalorahidian (LCR). Un test negativ nu exclude diagnosticul. De cele mai multe ori, rezultatele testarii PCR a lichidului articular sunt pozitive daca pacientii sunt testati inainte de terapia cu antibiotice.

Tratamentul recomandat in boala Lyme

Singura varianta de tratament pentru boala Lyme presupune administrarea de antibiotice. De obicei, cu cat tratamentul este acordat mai repede, cu atat procesul de recuperare va dura mai putin.

Borelioza – antibiotice orale

Antibioticele orale sunt prescrise in faza incipienta a afectiunii. Printre antibioticele recomandate de medic se numara, de obicei, doxiciclina in cazul adultilor si copiilor cu varsta de peste 8 ani si amoxicilina sau cefuroxima pentru adulti, copii mai mici si femei insarcinate sau care alapteaza.

In general, antibioterapia dureaza intre 14 si 21 de zile. Cu toate acestea, potrivit unor studii, tratamentul de 10-14 zile este la fel de eficient.

lyme-antibiotice

Borelioza – antibiotice intravenoase

Daca borelioza s-a extins si catre sistemul nervos central, medicul poate propune tratamentul cu antibiotice intravenoase timp de 14-28 de zile. Antibioticele intravenoase anihileaza infectia, insa procesul de recuperare ar putea dura ceva mai mult timp.

Antibioticele intravenoase pot provoca diverse reactii adverse, cum ar fi o scadere a numarului de celule albe (leucocite) din sange, diaree usoara ori grava sau o infectie cu alte organisme rezistente la antibiotice.

Unele persoane pot ramane cu unele simptome, cum ar fi durerile musculare si oboseala, chiar si dupa incheierea tratamentului. Cauza acestor simptome persistente (sindrom Lyme posttratament) este necunoscuta, iar tratarea cu mai multe antibiotice nu ajuta.

De asemenea, unii specialisti sustin ca anumite persoane care sufera de boala Lyme ar putea sa dezvolte probleme autoimune, insa este nevoie de mai multe cercetari in aceasta privinta.

Muscatura de capusa – metode de preventie

Pentru a preveni boala Lyme, este esential sa evitati muscatura de capusa. Pentru a face acest lucru:

  • Aflati care sunt zonele in care capusele sunt frecvente.
  • Utilizati repelente si haine lungi in timpul drumetiilor sau a camparilor.
  • Tratati animalele de companie impotriva capuselor.
  • Verificati daca aveti capuse pe echipamente, haine si animalele de companie, dupa ce va intoarceti din plimbarile in aer liber.
  • Faceti dus dupa ce veniti de afara si verificati daca aveti capuse.
  • Uscati hainele la temperaturi ridicate, pentru a anihila capusele.

lyme-preventie

In momentul in care va verificati corpul de capuse, verificati in special:

  • sub brate si in spatele genunchilor;
  • in si in jurul urechilor;
  • in ombilic;
  • in zonele cu pilozitate;
  • in zona genitala;
  • in jurul taliei.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/symptoms-causes/syc-20374651

https://www.medicalnewstoday.com/articles/150479

https://www.healthline.com/health/lyme-disease