Muscatura de capuse: tot ce trebuie sa stii

Muscatura de capuse: tot ce trebuie sa stii Muscatura de capuse: tot ce trebuie sa stii

Ultima actualizare: 18 mai 2018

Capusele sunt insecte parazite care traiesc pe corpul gazda si se hranesc cu sange. Acestea fac parte din aceasi clasa de insecte cu paienjenii si scorpionii si sunt capabile sa transmita boli, fiind factori de risc in boala Lyme si meningoencefalita. Capusele nu zboara si nu sar, insa se transmit prin contactul fizic direct. Acestea se ataseaza de corpul gazda si pot rezista pana la cateva zile, daca nu sunt indepartate. Din pacate, muscatura de capusa nu este simtita, motiv pentru care prezenta lor nu este perceputa de corpul gazda. Pot fi luate si de la animale, insa de cele mai multe ori sunt luate din iarba.

Cum se indeparteaza o capusa

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, insa se impune o mare atentie deoarece capusa trebuie indepartata complet. Exista riscul sa se detaseze corpul de cap, acesta din urma ramanand in piele si provocand inflamatii. Specialistii nu recomanda indepartarea capusei folosind gaz, foc sau acetona, deoarece poate aparea riscul de leziune sau suprainfectare. Capusa se indeparteaza folosind o penseta si avand grija sa fie extrasa in directia in care aceasta are acul infipt. In lipsa acesteia se pot folosi degetele, insa intotdeauna acoperite cu o batista sau servetel. Nu se recomanda apucarea capusei de corp deoarece presiunea va face ca lichidul din interiorul sau sa se imprastie in corpul gazda. Ulterior zona se dezinfecteaza cu spirt si se poate aplica o crema cu antiobiotic, optional se poate administra si un medicament antihistaminic.

Cand trebuie mers la medic

Se recomanda un consult de rutina cu precadere in cazul copiilor muscati de capusa, deoarece acestia sunt mai sensibili. Insa, se impune prezentarea de urgenta la medic in cazul in care apar manifestari asemenetoare socului anafilactic, reactie alergica severa, tulburari de respiratie, disconfort la inghitire, convulsii, cefalee, febra, greata sau voma. De asemenea, in cazuri foarte rare poate sa apara o paralizie locala care necesita consult de specialitate. Simptomele pot debuta inca din prima zi si pot aparea pe durata a maxim 3 saptamani. Daca dupa indepartarea capusii zona este rosie, prezinta pustule ulcerate sau escare, nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare.

Prevenire

Cea mai buna metoda de prevenire este folosirea produselor anti-insecte. Acestea pot fi sub forma de spray-uri, creme si lotiuni, dar si bratari si trebuie achizitionate din farmacii cu respectarea intocmai a prospectului. Pe de alta parte, se recomanda ca atunci cand se iese in natura sa se poarte haine care acopera o zona cat mai mare de piele. Persoanele care interactioneaza cu animale sau pasari ar trebui sa poarte manusi de menaj, iar animalele, cu precadere cele care traiesc in curte, trebuie sa fie cautate de capusi o data la doua zile. Capusele prefera locurile cu vegetatie abundenta, tufisurile, iarba inalta si buruienile, deoarece aici gasesc mediul prielnic de viata, fiind ferite de soare si vant.