Calciul in perioada sarcinii si a alaptarii - necesitati si recomandari

Calciul in perioada sarcinii si a alaptarii - necesitati si recomandari Calciul in perioada sarcinii si a alaptarii - necesitati si recomandari

Ultima actualizare: 24 octombrie 2023

calciu-in-sarcina

Cunoscut mai ales datorita rolului important pe care il are in perioada de crestere a copiilor, calciul este esential si in viata intrauterina, precum si in primele luni dupa venirea pe lume a celor mici. Pentru ca in aceste etape copiii nu se pot hrani singuri, este esential ca, in perioada sarcinii si apoi a alaptarii, alimentatia mamei sa contina o cantitate mai mare de calciu decat in mod obisnuit. In acest mod, le pot asigura copiilor cantitatea optima de calciu de care au nevoie pentru dezvoltarea oaselor, muschilor si organelor atat inainte, cat si dupa momentul nasterii.

Totodata, trebuie sa tineti cont ca si organismul mamelor are nevoie de calciu in perioada sarcinii si a lactatiei, iar acesta este un alt motiv pentru care se impune un aport zilnic mai mare din acest mineral.

In cele ce urmeaza, va vom spune de ce este atat de important calciul atat pentru copil, cat si pentru mama, care este necesarul de calciu in perioada sarcinii si a alaptarii, iar in final va vom face cateva recomandari in acest sens.


Informatii despre calciu – rol si functii in organism

Calciul este cunoscut, in principal, ca un mineral necesar pentru cresterea si intarirea sistemului osos, insa, in realitate, acesta joaca mai multe roluri importante in organism. Le vom enumera pe toate la rand si vom incepe cu cel despre care am amintit deja, care este si cel mai des adus in discutie.

Sanatatea oaselor si a dintilor

Asadar, calciul este esential in perioada de crestere pentru ca ajuta la dezvoltarea oaselor, contribuind totodata si la intarirea rezistentei acestora. In cazul adultilor, calciul mentine densitatea osoasa, care asigura oase sanatoase si rezistente. In acelasi timp, calciul este un element cheie si in formarea smaltului dentar – acel strat protector care inveleste dintii si maselele.

Pentru a sprijini sanatatea sistemului osos, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Calciu lactic. Acesta este un supliment alimentar care contribuie si la sanatatea dintilor, precum si la o buna functionare a sistemului nervos si a sistemului muscular. DE asemenea, participa la procesul de diviziune si de diferentiere celulara.

Transmiterea impulsurilor nervoase

Acelasi mineral este implicat si in transmiterea impulsurilor nervoase, facilitand eliberarea de neurotransmitatori care transporta semnalul nervos de la un neuron la altul, pana la receptorii specifici.

Contractiile musculare

Contractiile musculare de care depind toate miscarile corpului nu ar fi posibile fara aportul calciului, care patrunde in fibrele musculare si activeaza o proteina ce declanseaza o reactie in lant, interactionand cu alte substante si facand muschiul sa se contracte si sa se relaxeze.

Coagularea sangelui

Fara contribuia calciului, orice leziune cat de neinsemnata ar provoca o hemoragie prelungita, pentru ca sangele n-ar mai avea capacitatea de a se coagula si a astupa astfel peretii vaselor din care se scurge. Odata cu aparitia sangerarii se activeaza o serie de factori de coagulare, iar calciul este implicat in acest proces, facilitand conversia unei proteine plasmatice intr-o substanta care formeaza un fel de retea tridimensionala de care se ataseaza alte componente care formeaza in final cheagul de sange.

Necesarul de calciu in sarcina si alaptare

In perioada de sarcina si alaptare este firesc ca necesarul de calciu sa creasca, intrucat trebuie sa satisfaca atat nevoile femeii insarcinate, cat si pe cele ale copilului.

Daca, in mod normal, necesarul de calciu pentru o persoana adulta se situeaza intre 800 si 1.000 de miligrame pe zi, in cazul femeilor insarcinate sau aflate in perioada de alaptare, este nevoie de un aport de 1.300 de miligrame pe zi.

Totusi, necesarul de calciu se stabileste pe baza analizelor facute la debutul sarcinii, care indica exact nivelul acestui nutrient, pe baza caruia se poate stabili si daca viitoarea mama are un deficit de calciu sau, din contra, cantitatea din sange este peste limita optima.

In functie de rezultatele analizelor, medicul care supravegheaza sarcina este singurul in masura sa faca recomandarile necesare in aceasta privinta.

Mai trebuie precizat ca in perioada sarcinii este nevoie de un aport sporit de calciu in trimestrul al doilea si al treilea, atunci cand incepe sa se dezvolte structura osoasa a fatului, impreuna cu muschii, inima si sistemul nervos. Dupa cum am aratat mai devreme, calciul are un rol important in dezvoltarea si functionara acestor parti anatomice, iar acest rol este pus in practica inca din viata intrauterina.

Mai trebuie precizat ca asigurarea necesarului de calciu in perioada sarcinii si alaptarii este importanta in egala masura si pentru mame, pentru evitarea unor probleme ce pot aparea pe fondul unor carente severe. Astfel, viitoarele mame trebuie sa tina cont de faptul ca o parte din calciul care ajunge in organismul lor va fi folosit pentru hranirea copilului, iar daca aportul din acest mineral nu este suplimentat, sunt expuse riscului de a dezvolta osteoporoza sau alte probleme asociate deficitului de calciu cum ar fi:

  • Cresterea tensiunii arteriale;
  • Amorteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor;
  • Crampe musculare;
  • Reducerea apetitului.

De asemenea, pe fondul deficitului de calciu in perioada sarcinii, se poate ajunge si la nastere prematura. In ceea priveste copiii, acestia pot avea o greutate redusa la nastere, pot avea sistemul osos insuficient dezvoltat, iar in perioada alaptarii pot avea un ritm incetinit de crestere.

De cealalta parte, nici excesul de calciu nu este benefic, putand afecta absorbtia altor minerale, precum si tulburari de ritm cardiac, pietre la rinichi sau constipatie.

calciu-sarcina

Calciu in sarcina: recomandari privind administrarea

Cum spuneam si mai devreme, un aport sporit de calciu este necesar in trimestrele II si III de sarcina, dar si pe tot parcursul perioadei alaptarii. In ambele situatii, necesarul poate fi usor asigurat prin intermediul unei diete adecvate, fiind recomandate acele alimente care constituie surse naturale de calciu.

Lactatele sunt considerate a fi cea mai bogata sursa naturala de calciu, fiind recomandat atat consumul de lapte, cat si de iaurt, kefir, smantana si branzeturi. Dat fiind ca aceste alimente contin si grasimi saturate care pot fi nocive pentru sanatate, este de preferat sa fie consumate in cantitati moderate sau sa va axati pe lactatele si branzeturile degresate.

Spanacul, broccoli, fasolea, semintele de susan, nautul, fructele de mare, pestele sunt alte alimente pe care le puteti include in dieta pentru a obtine necesarul zilnic de calciu. Ca desert, va recomandam portocalele si smochinele. Ca gustari intre mese, va recomandam migdalele sau alte tipuri de nuci si seminte.

Toate aceste alimente contin calciu, insa trebuie sa tineti cont ca, pentru absorbtia eficienta a acestui mineral, aveti nevoie si de vitamina D. Expunerea timp de 10 minute la soare va poate asigura aportul zilnic necesar de vitamina D, dat fiind faptul ca organismul o poate sinteriza la nivelul pielii sub influenta razelor ultraviolete.

Asadar consumul de alimente cu un continut bogat de calciu si expunerea la soare cel putin 10 minute pe zi sunt cele mai simple si mai eficiente metode de asigurare a necesarului din acest nutrient, in perioada sarcinii si a alaptarii.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Calciu lactic  x 50 compr.

    Naturalis Calciu lactic x 50 comprimate

      Calciul este necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos. Totodata, contribuie la o neurotransmisie normala si la functionarea normala a sistemulelor nervos si muscular. De…