Candidoza bucala la copii si adulti

Candidoza bucala la copii si adulti Candidoza bucala la copii si adulti

Ultima actualizare: 17 mai 2023

candidoza-bucala-copii

Candidoza bucala reprezinta o infectie cu ciuperca Candida albicans, o specie comensala, parte a microbiotei bucale, intestinale, epidermice normale. Fiind o specie oportunista, pacientii care sunt imunocompromisi (ca urmare a anumitor stari patologice, tratamente medicamentoase) se confrunta frecvent cu candidoza bucala. Infectia poate fi locala sau sistemica, putand aparea la toate categoriile de varsta, cu incidenta crescuta in randul nou-nascutilor si persoanelor mai in varsta, care au sistemul imunitar incomplet maturizat, respectiv deficitar. Si persoanele care au sistemul imunitar puternic pot dezvolta candidoza bucala, dar manifestarile sunt mai usoare.

Candidoza bucala se traduce prin infestarea superficiala a membranei mucoase si este cea mai frecventa infectie fungica orala. Infectia poate aparea chiar si in primele 7-10 zile de viata, atat ca urmare a tratamentului cu antibiotice, cat si ca urmare a utilizarii suzetei, care poate contribui la colonizarea si proliferarea ciupercii in cavitatea bucala. Candidoza bucala se dezvolta relativ mai rar la copiii mai mari, de obicei ca efect advers al administrarii antibioticelor sau ca efect al administrarii corticosteroizilor (inhalati sau aplicati local). Conform statisticelor, majoritatea cazurilor de candidoza bucala apar ca urmare a terapiilor medicamentoase imunosupresive.


Candidoza bucala – ce este si cum se manifesta

Candidoza bucala este afectiunea produsa de speciile de Candida albicans, o ciuperca care se gaseste in mod normal la nivelul gurii, dar nu provoaca infectii. Cand imunitatea normala este perturbata, acest organism se poate dezvolta excesiv pe mucoasa bucala, ceea ce poate duce la descuamarea celulelor epiteliale, acumularea de keratina, bacterii si tesut necrozat. Ulterior, se formeaza o pseudomembrana care adera strans de mucoasa, in interiorul careia se afla resturile de celule si bacterii. Candidoza presupune infectii ale limbii si ale altor zone ale mucoasei, din cauza dezvoltarii excesive a ciupercilor si invaziei tesuturilor superficiale.

Frecvent, candidoza bucala se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • prezenta de leziuni albe, cremoase, la nivelul limbii, pe partea interioara a obrajilor, gingii, amigdale si chiar pe bolta palatina (cerul gurii);
  • dureri in timpul masticatiei si vorbirii;
  • roseata, senzatia de arsura la nivelul gurii;
  • atenuarea sau pierderea gustului, in cazul unei infectii cu incarcatura semnificativa;
  • sangerari usoare in cazul in care leziunile sunt indepartate prin traumatisme mecanice (cand mancati, va spalati pe dinti).

In cazuri severe, de obicei asociate in prezenta unui sistem imunitar deosebit de slabit, leziunile se pot raspandi la nivelul esofagului (candidoza esofagiana). Aceasta se manifesta prin dureri, dificultati la deglutitie si senzatia ca alimentele raman blocate in gat, in timpul deglutitiei.

Pentru a va ajuta sa eliminati placa bacteriana si pentru a scadea riscul de aparitie a cariilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen Antiseptico apa de gura. Este un produs care combate eficient respiratia urat mirositoare si care patrunde in spatiile interdentare, acolo unde periuta nu poate ajunge si unde se formeaza cel mai usor cariile. 

Candidoza bucala – factori de risc

Factorii de risc implicati in candidoza bucala pot fi grupati in factori locali si factori sistemici:

Factori locali

  • functionarea deficitara a glandelor salivare, asociata cu lipsa proteinelor antimicrobiene din saliva, polipeptidelor bogate in histidina si anticorpilor specifici anti-candida;
  • administrarea aerosolilor cu corticosteroizi;
  • purtarea de proteza dentara;
  • cancerul oral, leucoplazia;
  • dieta bogata in carbohidrati;
  • igiena orala deficitara.

Factori sistemici

  • administrarea de antibiotice cu spectru larg;
  • administrarea de medicamente imunosupresoare;
  • fumatul;
  • diabetul;
  • sindromul Cushing;
  • afectiuni imunosupresoare: infectia cu HIV, leucemia;
  • deficientele nutritionale, in special deficientele de vitamine B;
  • malabsorbtia;
  • insuficienta suprarenala (boala Addison).

Acestia factori fie duc la dezechilibre la nivelul microbiomului oral, fie duc la imunosupresie. Prin urmare, fiind o specie oportunista, Candida se dezvolta in exces, ceea ce duce la candidoza bucala.

Candidoza bucala – posibile cauze

Odata cu cresterea disponibilitatii si prescrierii de antibiotice cu spectru larg de actiune, insa si a agentilor imunosupresori, alaturi de incidenta din ce in ce mai crescuta a afectiunilor care se traduc prin deprecierea sistemului imunitar (diabet, cancer, SIDA), s-a inregistrat o crestere din ce in ce mai mare a numarului de cazuri raportate de infectii cu Candida. Desi candidoza bucala nu pune in pericol viata celor mai multi dintre pacienti, aceasta poate provoca disconfort major. Printre eventualele cauze care pot duce la candidoza bucala se numara urmatoarele:

  • tratamentele cu antibiotice duc frecvent la candidoza bucala, in special in lista administrarii si de probiotice;
  • tratamentele chimioterapice;
  • prezenta altor afectiuni imunosupresoare (infectiile cu HIV, diabetul zaharat), tuberculoza, mixedemul, hipoparatiroidismul, boala Addison;
  • deficiente nutritionale (vitamina A, B6, fier, seleniu, zinc);
  • fumatul;
  • purtarea de proteze dentare intretinute deficitar;
  • varsta inaintata, copilaria, sarcina;
  • xerostomia (uscarea gurii) poate predispune persoanele cu aceasta afectiune la candidoza bucala.

Desi se cunoaste agentul etiologic al candidozei bucale, mecanismele care duc la inmultirea si dezvoltarea exacerbata a acestuia implica necesitatea efectuarii anamnezei, interesand fie starea imunocompromisa, fie existenta unui tratament medicamentos specific.

Diagnosticul de candidoza bucala

De obicei, diagnosticul de candidoza bucala se pune pe baza examinarii leziunilor si efectuarii unor teste de laborator. Poate fi necesar un raclat lingual (razuirea suprafetei limbii cu ajutorul unei lame din sticla sau recoltarea cu ajutorul unui tampon steril), proba fiind trimisa catre un laborator de specialitate. Rezultatul va confirma sau va infirma prezenta agentului etiologic si, la nevoie, se poate efectua si antifungigrama, pentru a se stabili sensibilitatea sau rezistenta la anumite medicamente antifungice. In cazul in care se suspecteaza candidoza esofagiana, exista posibilitatea prelevarii unui exsudat faringian ori efectuarea unei endoscopii pentru confirmare.

Candidoza bucala – tratament

Candidoza bucala este in mod uzual tratata cu medicamente antifungice. Tratamentul infectiilor considerate a fi usoare sau moderate se efectueaza cu medicamente antifungice aplicate la nivel bucal timp de 7-14 zile. Acestea includ clotrimazon, miconazol sau nistatina. Pentru infectiile severe, cel mai frecvent tratament este fluconazolul, administrat pe cale orala sau intravenoasa. Este esential ca tratamentul pentru candidoza bucala sa se faca sub indrumarea medicului, dupa certificarea diagnosticului si efectuarea antifungigramei, la necesitate.

Tratament candidoza bucala copii

Nou-nascutii si copiii diagnosticati sunt tratati cu suspensii de nistatina, prin aplicarea a 1 mL, pe fiecare parte a gurii, de patru ori pe zi timp de 5-7 zile. Diflucan 10 mg/mL pulbere pentru suspensie orala fluconazol poate fi administrat in doza de 2-3 mg/kg corp in fiecare zi. Medicul curant este cel in masura sa elaboreze planul de tratament, in conformitate cu diagnosticul pus, alte afectiuni asociate pacientului si rezultatele primite in urma investigatiilor de laborator.

Tratament candidoza bucala adulti

Adultii cu candidoza bucala pot fi tratati cu o suspensie de nistatina intr-o doza de 5 mL, luata de cate 4 ori pe zi. Itraconazolul, fluconazolul, ketoconazolul reprezinta alte alternative pentru tratament, cu administrare doar la recomandarea medicului. La pacientii purtatori de proteza se recomanda si tratarea colonizarii protezelor dentare. Acestea pot fi imersate peste noapte intr-o solutie de hipoclorit de sodiu (protezele acrilice) sau clorhexidina 0,12% (placile metalice).

candidoza-bucala-adulti

Candidoza bucala – complicatii

Candidoza bucala are un prognostic buna, odata instaurat tratamentul specific. La pacientii care au sistemul imunitar compromis ca urmare a unei afectiuni anexe sau a tratamentului activ cu imunosupresoare, boala se poate croniciza si este definita de recurenta.

Frecventa infectiilor cu manifestare cronica este ridicata la pacientii diagnosticati cu sindromul candidozei cronice mucocutanate, din cauza faptului ca exista un deficit semnificativ de imunitate celulara pentru Candida albicans, si organismul nu poate lupta eficient impotriva infectiei fungice.

Complicatiile sunt relativ rare, fiind mai frecvent intalnite la pacientii cu imunodepresie severa. La acestia poate aparea si afectarea esofagiana, cu dezvoltarea de candidoza esofagiana. Exista foarte putine cazuri raportate in care infectia s-a raspandit in mod sistemic, ducand la candidoza diseminata (sepsis). Deseori, aceasta este o infectie cu potential fatal, necesitand interventie de urgenta din partea echipei medicale specializate.

Septicemia, endocardita si meningita mai pot fi potentiale complicatii terminale la pacientii imunosupresivi si cu leucemie. La cei din urma, candidoza sistemica se prezinta ca neutropenie prelungita si febra refractara la antibiotic.

Candidoza bucala – sfaturi pentru preventie

In cazul pacientilor cu sistem imunitar compromis, care urmeaza tratamente imunosupresive si au alte boli asociate, candidoza bucala prezinta recurenta. Asadar, preventia acesteia este destul de greu de realizat. Cu toate acestea, exista o serie de masuri si bune practici care pot fi adoptate pentru a reduce cat mai mult posibil riscul de a dezvolta candidoza bucala:

  • adoptarea unei diete sanatoase, cu reducerea cantitatii de carbohidrati rafinati si zaharului;
  • adoptarea unei rutine de ingrijire orala corespunzatoare: periajul de cel putin doua ori pe zi si utilizarea atei dentare, controlul periodic la stomatolog;
  • persoanelor care poarta proteza li se recomanda ingrijirea si igiena adecvata a acesteia;
  • dupa tratamentele cu aerosoli, se recomanda igienizarea gurii;
  • fortificarea sistemului imunitar prin suplimentarea cu vitamine si substante minerale;
  • evitarea fumatului si a altor factori de risc asociati;
  • mentinerea unui nivel optim de hidratare zilnica;
  • evitarea alimentelor iuti, picante si care pot provoca aciditate la nivel bucal;
  • consumul de alimente bogate in probiotice naturale sau a suplimentelor.

Desi candidoza bucala nu este o afectiune care sa presupuna urgenta medicala, este important ca aceasta sa fie diagnosticata in timp util si sa se instaureze tratamentul curativ. De asemenea, este foarte important ca tratamentul sa fie prescris de catre medicul specialist, in baza expertizei in domeniu si a rezultatelor primite in urma efectuarii testelor de laborator.

 

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/oral-candidiasis

https://pharmaceutical-journal.com/article/ld/oral-candidiasis-causes-types-and-treatment

https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/106

https://dermnetnz.org/topics/oral-candidiasis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533

https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681845/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151112/   

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211245/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545282/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Antiseptico apa de gura 500ml-001

    Foramen Antiseptico apa de gura X 500 ml

    Foramen Antiseptico apa de gura combate respiratia urat mirositoare si formarea placii dentare   Testele clinice au aratat ca utilizarea apei de gura, dupa fiecare periaj, contribuie la eliminarea…