Care sunt beneficiile si proprietatile uleiului de cimbru?

Care sunt beneficiile si proprietatile uleiului de cimbru? Care sunt beneficiile si proprietatile uleiului de cimbru?

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Genul Thymus face parte din familia Lamiaceae si contine mai multi reprezentanti, printre care si Thymus vulgaris, cimbrul de cultura, folosit in mod obisnuit in scopuri alimentare. Cimbrul este o planta originara din zona mediteraneana si prezinta numeroase aplicatii in industrii dintre cele mai diferite, printre care si industria farmaceutica si cosmetica. Cu toate acestea, in prezent se utilizeaza pentru producerea de medicamente numai preparate standardizate, ulei de cimbru si alte derivate care indeplinesc cerintele Farmacopeei Europene. In conformitate cu diferitele cerinte ale Farmacopeei Europene, produsele necesita certificare inainte de a fi puse in vanzare.

Farmacistii Catena recomanda siropul Dacia Plant Calmotusin care calmeaza tusea si decongestioneaza eficient caile respiratorii, datorita extractelor vegetale.

Cimbrul este un arbust salbatic peren cu intrebuintare gastronimica si, timp de secole, continua sa fie studiat datorita importantei sale in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica. Planta are un continut ridicat de fitonutrienti, minerale si vitamine, pe langa alti compusi fitochimici, care ii asigura proprietatile biologice si farmacologice active. Obtinerea de ulei de cimbru, prin procedee specifice, cu continut ridicat in flavonoide si antioxidanti, si folosirea acestuia intr-o gama variata de cercetari si studii, ii fundamenteaza proprietatile biologice, ceea ce nu doar ca deschide calea unor noi potentiale terapii, dar sustin inca o, data valoarea terapeutica a naturii.


Cum se obtine uleiul de cimbru

Obtinerea de ulei de cimbru are loc printr-un proces numit distilare cu aburi. Dintr-un amestec al partilor aeriene proaspete si inflorite de Thymus vulgaris si Thymus zygis, se obtine, in prima faza, un ulei de cimbru mai rosu, picant, usor gretos. Acest ulei de cimbru va fi distilat din nou, iar uleiul rezultat este cel de culoare aurie, care prezinta beneficii multilaterale pentru sanatate. Este foarte important de retinut ca administrarea de ulei de cimbru se face doar in conformitate cu indicatiile producatorului, existand ulei de cimbru pentru uz extern si ulei de cimbru pentru uz intern. Daca suferiti de o anumita afectiune, consultati medicul specialist inainte de folosire.

Ulei de cimbru – proprietati si beneficii

Cimbrul este o planta cu un continut semnificativ de fitonutrienti, minerale si vitamine care au o importanta vitala pentru asigurarea starii de sanatate si integritatea organismului. Beneficiile administrarii de ulei de cimbru sunt justificate in special de catre continutul ridicat in compusi fitochimici antioxidanti, polifenoli, vitamine (A, C si din complexul B, K, E). Pe langa acestia, cimbrul mai contine si o gama variata de compusi specifici care ii asigura numeroase proprietati si beneficii asupra sanatatii. In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva dintre cele mai esentiale si importante beneficii asociate administrarii externe sau interne de ulei de cimbru.

Importante proprietati antioxidante

Consumul de ulei de cimbru asigura un aport exogen semnificativ de antioxidanti, compusi ce sunt esentiali pentru a contracara efectele negative ale radicalilor liberi. Datorita compusilor si substantelor fitochimice continute, uleiul de cimbru are importante activitati antioxidante, mai ales datorita timolului, un compus polifenolic foarte abundent in acest tip de ulei. Exista studii care demonstreaza timolul, prin activitatea sa antioxidanta, poate suprima progresia bolilor cum sunt ateroscleroza si hiperlipidemia. De asemenea, aportul optim de ulei de cimbru pare sa aiba si proprietatea de a creste activitatea enzimelor antioxidante endogene.

Antioxidantii sunt compusi esentiali pentru organism. Chiar daca linia de aparare in vivo, deja existenta, poate asigura o aparare eficienta impotriva efectelor nocive ale acestor compusi, prin suplimentare exogena se asigura faptul ca toate mecanismele functioneaza corespunzator. Este bine cunoscut faptul ca anumite plante, fructele si legumele sunt foarte bogate in antioxidanti. Administrarea de ulei de cimbru asigura un aport semnificativ de antioxidanti exogeni.

Proprietati antiinflamatorii semnificative

De-a lungul timpului, utilizarea cimbrului si a extractelor de ulei de cimbru a fost practicata in mod traditional pentru tratarea si ameliorarea bolilor antiinflamatorii. Din acest motiv, studiile au incercat sa prezinte daca, intr-adevar, uleiul de cimbru are proprietati antiinflamatorii. Ceea s-a obtinut in urma studiilor certifica faptul ca extractul de ulei de cimbru prezinta proprietatile acestea, prin stoparea productiei de mediatori proinflamatori, asociata concomitent cu cresterea secretiei de citokine antiinflamatorii.

Potentiale proprietati antineoplazice

Deoarece medicamentele chimioterapice antitumorale, utilizate in mod traditional in cazuri de cancer, prezinta citotoxicitate ridicata atat pentru celulele canceroase, cat si pentru celulele care sunt sanatoase, se cauta noi optiuni terapeutice viabile. In aceasta privinta, compusii de natura vegetala par a avea numeroase beneficii, atat datorita riscului mai mic de efecte secundare, cat si capacitatii de a distruge celulele canceroase. Numeroase beneficii demonstreaza aceste efecte si, de asemenea, efectul pe care consumul de ulei de cimbru il are asupra celulelor tumorale, in special datorita continutului ridicat in fenoli monoterpenoizi: carvacrol si timol. Studiile arata ca acesti compusi manifesta importante efecte anticancerigene in numeroase linii celulare, ceea ce confirma potentialul lor de agenti chimiopreventivi sau anticancerigeni.

Recomandarea farmacistilor Catena este siropul Plantusin Forte de la Fares care ajuta la inlaturarea disconfortului creat la nivelul cailor respiratorii superioare.

Activitate antifungica, antibacteriana, antivirala si antiparazitara

Administrarea topica sau interna de ulei de cimbru prezinta si proprietati impotriva unui spectru foarte variat de microorganisme. De exemplu, se poate folosi ulei de cimbru in cazuri de infectii cu ciuperci, dar si cu paraziti intestinali. Prin mecanisme specifice, compusii fitochimici par sa actioneze impotriva agentului patogen, neutralizandu-i activitatea: fie prin suprimarea functiei metabolice, fie prin compromiterea integritatii structurale. Activitatea antibacteriana a uleiului de cimbru se datoreaza in special principalilor constituienti bioactivi din acest tip de ulei: timol, carvacrol si alti compusi polifenolici.

Intareste sistemul imunitar

Administrarea de ulei de cimbru asigura un aport bogat de antioxidanti si compusi bioactivi. In cele din urma, acest surplus de compusi fitochimici promoveaza si sustine activitatea sistemului imunitar, ajutand la lupta impotriva infectiilor. Utilizarea de ulei de cimbru este eficienta si din perspectiva prevenirii, nu doar tratarii anumitor afectiuni.

Benefic pentru asigurarea sanatatii orale

Datorita proprietatilor antiinflamatorii si antibacteriene, administrarea de ulei de cimbru poate sustine si asigura sanatatea orala. Cimbrul este folosit in foarte multe produse destinate igienei orale, deoarece contine compusi antibacterieni precum cariofilena si camfena. Prin urmare, este benefic in eliminarea bacteriilor si tratarea cariilor si infectiilor dentare.

Eficient in tratarea afectiunilor respiratorii

Administrarea de ulei de cimbru sub forma de vapori, prin inhalatie, ajuta la drenarea congestiei nazale si la vindecarea infectiilor faringiene. Promoveaza expectoratia, fiind astfel deosebit de eficient in tratarea infectiilor tractului respirator, cum ar fi o raceala obisnuita. Se mai crede ca timolul, care se gaseste in mod natural in ulei de cimbru, are proprietati antispastice. Uleiul de cimbru poate fi administrat atat sub forma de picaturi, in ceaiuri sau in apa, cat si prin inhalare sub forma de aburi. Cu toate acestea, inainte de folosirea de ulei de cimbru, este recomandat sa va adresati medicului dumneavoastra.

Afectiunile aparatului respirator pot fi probleme relativ usoare sau de gravitate medie si mare, deloc de neglijat, Ce facem pentru a trata aceste dificultati respiratorii? Naturalis va propune BronhoSuport, o varianta naturista cu asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura, Ciubotica- cucului, Grindelia si tal de Lichen-de-piatra cu mierea poliflora.

Sustine sanatatea inimii

S-a constatat faptul ca un compus numit carvacrol, gasit in mod natural in ulei de cimbru, poate prezenta proprietati cardioprotectoare, fiind un important agent antiinflamator. Studiile care au fost realizate pe animale de laborator hipertensive au aratat ca administrarea de ulei de cimbru are potentialul de a scadea semnificativ tensiunea arteriala si, de asemenea, de a trata animalele cu hipercolesterolemie (colesterol marit).

Imbunatateste functia cognitiva si promoveaza starea de bine

Exista studii care atesta ca folosirea de ulei de cimbru in aromaterapie poate reprezenta un mod deosebit de eficient de a elimina stresul si starile de neliniste. Relaxeaza corpul si ii permite sa se linisteasca, intr-un mediu armonios si linistit. Aromaterapia are beneficii semnificative daca este practicata cu regularitate, iar acestea se resimt nu doar la nivel fizic, ci si emotional. Stresul este un factor omniprezent in viata de zi cu zi si, de asemenea, agentul etiologic al unui numar deosebit de mare de afectiuni. Gestionarea stresului zilnic este deosebit de importanta.

Pe langa toate aceste beneficii ale administrarii de ulei de masline, mai exista si altele:

  • Ajuta la ameliorarea durerilor de cap si crampelor musculare;
  • Sustine sanatatea si integritatea oaselor;
  • Util in tratarea acneei si alopeciei areata, precum si prevenirea caderii parului;
  • Folosit drept conservant alimentar;
  • Folosit drept dezinfectant;
  • Util impotriva daunatorilor din locuinte (soareci, gandaci);
  • Previne si trateaza starile de balonare;
  • Stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare;
  • Sustine sanatatea ochilor;
  • Poate reduce semnele de celulita;
  • Actiune diuretica.

Ulei de cimbru – contraindicatii

Uleiul de cimbru nu ar trebui folosit de catre persoanele alergice la aceasta planta. Reactiile ce pot aparea in urma utilizarii uleiului de cimbru pot avea manifestare cutanata, gastrointestinala, sau se pot prezenta sub forma durerilor de cap si slabiciunilor musculare. Uleiul de cimbru nu ar trebui aplicat pe piele daca nu este diluat. De asemenea, nu trebuie inghitit. Nu este clar inca daca uleiul de cimbru are contraindicatii – in primul rand pentru ca nu s-au observat cazuri care sa necesite astfel de mentiuni. Cu toate acestea, ar trebui ca persoanele insarcinate sau cele care alapteaza sa se adreseze medicului inainte de a lua in considerare folosirea acestui uleiului. Nu ar trebui folosit de catre copii.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7571078/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/
  3. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/thyme-oil
  4. https://www.netmeds.com/health-library/post/thyme-essential-oil-5-amazing-benefits-of-this-medicinal-herb-based-products
  5. https://www.healthline.com/health/thyme-oil
  6. https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme
  7. https://draxe.com/essential-oils/thyme-oil/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Dacia Plant Calmotusin sirop, 200 ml

    Dacia Plant Calmotusin sirop X 200 ml

    Calmotusin sirop de tuse este utilizat in tuse de diverse etiologii: cu caracter uscat (tuse uscata) sau umed (tuse productiva). Proprietati: - are in compozitie patlagina, ciubotica-cucului, ghimbir…

  • Sirop Plantusin forte 250 ml FAR

    FARES Plantusin forte sirop X 250 ml

    Sirop cu reteta complexa din 23 de ingrediente active 17 plante medicinale ai 6 uleiuri esentiale recomandat adultilor ai copiilor cu varsta peste 3 ani Ingrediente si proprietati Ajuta in tuse (podbal,…