Care sunt cele mai intalnite probleme digestive la bebelusi

Care sunt cele mai intalnite probleme digestive la bebelusi Care sunt cele mai intalnite probleme digestive la bebelusi

Ultima actualizare: 12 martie 2024

Regurgitare, colici, constipatie... Problemele digestive functionale pot insoti dezvoltarea bebelusului inca din primele zile de viata. Desi aceste simptome sunt comune si benigne, ele pot fi destabilizatoare atat pentru dumneavoastra, cat si pentru bebelus, pentru ca sunt cele care cauzeaza perioadele parca nesfarsite de plans si nesomn care afecteaza intreaga familie.

Care sunt cauzele acestora? Ar trebui sa va faceti griji? Cum puteti sa scapati de ele? In cele ce urmeaza, va vom raspunde la toate aceste intrebari.


De ce are bebelusul dumneavoastra probleme digestive?

Cauzele problemelor digestive la bebelusi pot fi variate.

  • Laptele pentru sugari si sistemul digestiv al bebelusului

Laptele matern sau laptele pentru sugari este principalul aliment al bebelusului in primele luni de viata. Laptele matern este perfect adaptat capacitatii digestive a bebelusului, in timp ce laptele praf pentru sugari poate fi dificil de digerat pentru un copil mic.

Acest lucru poate duce la probleme digestive si la nopti nesfarsite de plans chinuitor.

De ce? Pentru ca plansul este modul principal de comunicare al bebelusilor in primele luni de viata. Ei nu pot exprima verbal ceea ce simt sau ce ii deranjeaza, asa ca plansul este modalitatea principala prin care va transmit care sunt nevoile si emotiile lor. Iar disconfortul abdominal creat de problemele digestive este un motiv foarte serios.

Ce este de facut? Scopul principal este de a limita problemele observate, poate de a cauta sfaturi pentru o mai buna hranire cu biberonul sau, eventual, o schimbare a laptelui cu o formula care sa limiteze problemele functionale digestive observate.

  • Stiati ca?

Mult prea des, cauza plansului excesiv la bebelusi este atribuita in mod gresit problemelor tractului digestiv. Este bine de stiut ca exista insa si factori care nu au legatura cu sistemul digestiv. O modificare in rutina de somn, schimbarea modului de ingrijire a copilului, problemele psihologice care interfereaza in relatia mamei cu copilul sau administrarea unor medicamente prescrise de medic etc. pot fi la randul lor cauze ale plansului.

Care sunt cele mai frecvente probleme digestive?

Pe parcursul dezvoltarii sale, bebelusul poate avea diferite tipuri de probleme digestive. Exista probleme digestive benigne si temporare, considerate de medici „probleme functionale minore”, care nu au un impact real asupra sanatatii si dezvoltarii bebelusului, si, mai rar, probleme digestive majore, cunoscute sub numele de „patologii digestive”, care deci necesita un diagnostic precis si un tratament adecvat.

Probleme digestive benigne si temporare

  • Scuipatul sau regurgitarea simpla

Micile jeturi de lapte sunt foarte frecvente la sugari. Ele nu sunt in niciun caz grave, ci reprezinta o faza tranzitorie legata de imaturitatea tubului digestiv, avand ca rezultat scuiparea laptelui dupa mese, fara a-i provoca acestuia dureri sau a impiedica cresterea copilului. Desi astazi parintii le considera „tulburari digestive”, deoarece sunt ingrijorati de faptul ca copilul lor nu-si digera laptele, in trecut, bavetele erau oferite ca dar de nastere tocmai pentru ca aceasta scuipare a laptelui, uneori frecventa si abundenta, era considerata normala.

Cum puteti sa-l ajutati?

Dati-i sanul sau biberonul copilului intr-un loc linistit si nu ezitati sa faceti pauze in care sa-l faceti sa eructeze (ragaie) o data sau de doua ori. Cel mai bine este sa va puneti bebelusul in pozitie verticala, dupa ce l-ati hranit, si sa evitati sa il imbracati cu haine care sunt prea stramte in zona taliei. Puteti creste frecventa hranirilor, dandu-i o cantitate mai mica de lapte in portii mai dese.

Atentie! A nu se confunda! Boala de reflux gastroesofagian (GERD) si regurgitarea fiziologica sunt doua lucruri diferite. Este un reflux pasiv al continutului stomacal in esofag, din cauza unei anomalii functionale. Simptomele constau intr-un volum mare de lapte regurgitat, adesea in afara meselor si uneori asociat cu dureri (sughit, spasme esofagiene etc.).

  • Colici

Acest termen nu este foarte precis definit. El sugereaza o problema a tractului digestiv, in special a colonului, desi exista si cazuri de colici renale, colici hepatice etc. Termenul ar trebui rezervat pentru plansul excesiv legat de tractul digestiv. Dar plansul excesiv la sugari nu are, de obicei, nicio legatura cu tractul digestiv.

In cazul in care bebelusul devine agitat, plange si tipa timp indelungat, in special la sfarsitul zilei, este posibil sa fie predispus la „plansul de seara”. Acest lucru este destul de frecvent la bebelusi, incepe cam in a 3-a saptamana de viata si dispare spontan dupa 3 luni. Bebelusul plange intens timp de aproximativ 3 ore, la sfarsitul zilei sau la inceputul noptii, intotdeauna la aceeasi ora. Principalul „tratament” consta in imbratisari, cantece de leagan, baita si plimbari cu copilul. Nu este eficient niciun medicament si nici schimbarea laptelui.

  • Diaree acuta

„Diareea acuta este relativ frecventa in primul an de viata al copilului (aproximativ 2 episoade pe an in cazul fiecarui copil din tarile dezvoltate)”, explica profesorul Jean-Pierre Olives.

Care sunt cauzele? „70% din diareea infantila este cauzata de virusuri si 30% de bacterii”, continua el. In cazul diareei acute, trebuie sa fiti atenti la eventuala deshidratare a copilului. Pentru a-l monitoriza, cantariti copilul dezbracat, imediat ce apar primele simptome, pentru a-i afla greutatea de referinta. Daca bebelusul pierde in greutate si ii este adesea sete, inseamna ca este deshidratat. Pediatrul poate prescrie atunci plicuri cu solutie de rehidratare orala.

Isi recapata greutatea 3 sau 4 ore mai tarziu, vomita mai putin si urineaza regulat? Atunci poate manca din nou mesele obisnuite: compoturi, piure de cartofi sau de morcovi, orez, sunca, iaurt etc.

Daca diareea este accentuata si/sau daca este vorba de o infectie cu rotavirus, medicul va poate propune un lapte special (un hidrolizat proteic sau un lapte fara lactoza). Daca aveti cel mai mic dubiu, adresati-va pediatrului.

  • Constipatie

Un copil constipat are o intarziere in eliminarea scaunelor. Scaunele devin tari si dureroase la eliminare, ceea ce duce la o burtica incordata, plans, crampe, zvacniri si chiar sange in scaune.

Alaptarea la san duce, in general, la scaune frecvente la inceput, apoi treptat la unele mai putin frecvente, cu un ritm normal de 1 pana la 2 scaune pe saptamana, iar uneori chiar mai putin frecvente.

Un bebelus hranit cu biberonul ar trebui sa aiba un scaun la fiecare 1 sau 2 zile.

Cum puteti sa-l ajutati?

Asigurati-va ca bebelusul este suficient de hidratat, in special verificand daca laptele din biberoane este corect reconstituit (o lingura de pulbere la fiecare 30 ml de apa). De asemenea, puteti masa burtica bebelusului in sensul acelor de ceasornic, pentru a-i stimula digestia.

Daca micutul a inceput sa manance diversificat, nu uitati sa pregatiti mancaruri bogate in fibre (fructe si legume). Optati in special pentru legumele cu frunze verzi. Totusi, evitati bananele si orezul, care sunt cunoscute pentru faptul ca incetinesc tranzitul bebelusului.

Tulburari digestive majore

- Boala de reflux gastroesofagian (GERD)

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afectiune cunoscuta sub numele de regurgitare „patologica”, deoarece apare oricand, nu doar dupa mese. Este insotita de plans si poate afecta cresterea copilului.

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) la bebelusi este o afectiune in care continutul stomacului se intoarce in esofag in mod repetat si persistent. Iata cateva dintre cauzele acestei afectiuni:

  • Functionarea imatura a sfincterului esofagian inferior: la nou-nascuti si sugari, sfincterul esofagian inferior, care este un muschi situat intre esofag si stomac, este inca imatur si nu se inchide complet sau nu se deschide si se inchide corect, ceea ce permite refluxul acidului gastric inapoi in esofag;
  • Probleme anatomice: anumite anomalii anatomice ale esofagului sau stomacului pot contribui la refluxul gastroesofagian;
  • Supraponderabilitatea: bebelusii supraponderali sau care consuma o cantitate mare de lapte la o singura hranire pot avea un risc crescut de reflux gastroesofagian;
  • Alaptarea la san versus hranirea cu biberonul: exista unele cercetari care sugereaza ca bebelusii alaptati la san pot avea un risc mai mic de GERD decat cei hraniti cu biberonul;
  • Probleme ale sistemului digestiv: anumite tulburari digestive, cum ar fi intoleranta la lactoza sau alergiile alimentare, pot agrava refluxul gastroesofagian;
  • Pozitia in timpul hranirii: hranirea in pozitie culcata sau hranirea chiar inainte de culcare poate creste riscul de reflux gastroesofagian la bebelusi. Daca tulburarea nu este tratata corespunzator, poate duce la alte probleme pentru bebelus, cum ar fi esofagita, adica arsura esofagului, cu dureri, sangerari, stagnarea curbei de greutate sau probleme respiratorii, stari de rau etc.

- Alergia la proteinele din laptele de vaca

Copilul poate fi alergic la proteinele din laptele de vaca. Aceasta afectiune prezinta deseori o gama larga de simptome: semne generale, tulburari cutanate, probleme digestive si probleme ORL si respiratorii. Din fericire, marea majoritate a copiilor se recupereaza spontan inainte sa implineasca 2 ani. In orice caz, discutati cu medicul copilului, care va fi in masura sa puna diagnosticul corect.

- Intoleranta la lactoza

Adevarata intoleranta la lactoza este rara la bebelusi. Dificultatea acestora de a digera laptele sau orice alt aliment care contine lactoza este urmarea productiei insuficiente de lactaza (enzima care permite ca lactoza sa fie digerata corect). Copilul poate suferi atunci de dureri abdominale, gaze, balonare sau diaree cu eruptii cutanate.

Cum puteti sa-l ajutati?

O formula specifica pentru sugari poate ajuta la reducerea problemelor digestive la copiii mici. De aceea, au fost dezvoltate formule pentru sugari ca raspuns la problemele diferite ale fiecarui copil.

Nu trebuie sa va faceti prea multe griji cu privire la problemele digestive ale copilului. Astazi, exista o serie de solutii pentru a le depasi si, cu timpul, prin maturizarea tubului digestiv, diversificarea alimentatiei si dobandirea abilitatilor de deplasare, acestea nu vor mai fi decat o amintire indepartata a primelor luni de viata ale bebelusului. Cu toate acestea, daca va ingrijoreaza starea de sanatate a copilului, nu ezitati sa consultati un medic, care va fi in masura sa puna un diagnostic si sa va prescrie tratamentul adecvat.