Ce este scorul ROMA?

Ce este scorul ROMA? Ce este scorul ROMA?

Ultima actualizare: 7 februarie 2024

Asa-zisul scor ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) reprezinta un instrument de evaluare utilizat atat in domeniul ginecologiei, cat si a oncologiei, folosit pentru a evalua probabilitatea de malignitate ovariana (cancer) la femeile la care a fost depistata prezenta unei mase pelvine sau a unei tumori ovariene si la care, astfel, se suspecteaza riscul unui actual sau posibil cancer. Acesta este conceput fidel pentru a ajuta practicienii clinici sa determine daca sunt necesare evaluari suplimentare sau se poate interveni deja pe cale chirurgicala. Acest scor ROMA depinde de rezultatele testelor pe care pacienta trebuie sa le efectueze in prealabil.

Rezultatele se bazeaza pe determinarea concomitenta a valorilor CA125 si HE4 (doi biomarkeri relevanti in aceasta patologie), in corelatie cu statusul de pre- sau postmenopauza al pacientei. Statutul menopauzal este avut in vedere deoarece poate influenta interpretarea rezultatelor care sunt obtinute in urma testelor.  Cu toate acestea, certificarea unui scor ROMA nu reprezinta un instrument definitiv de diagnostic, ci mai degraba un instrument de evaluare a riscului: are rolul de a ajuta profesionistii din domeniul sanatatii sa ia decizii fundamentate pentru efectuarea de teste suplimentare, imagistica sau instaurarea imediata a tratamentului.


Scor ROMA – generalitati

Acest scor ROMA a fost elaborat pentru a evalua riscul de cancer ovarian in randul pacientelor cu masa pelvina, fiind calculat pe baza concentratiei serice a biomarkerilor HE4 si CA125. De obicei, protocolul este utilizat de catre medicii primari sau ginecologici care nu sunt specialisti in domeniul oncologiei, pentru a decide daca pacienta ar trebui trimisa la un centru adecvat, in vederea unei interventii chirurgicale specializate. Cei doi biomarkeri sunt relevanti in calcularea unui scor ROMA, deoarece ambii sunt markeri tumorali, dupa cum urmeaza:

  • CA125 (antigenul tumoral glucidic 125): este cel mai utilizat marker tumoral pentru cancer ovarian, dar poate creste in multe afectiuni frecvente la femeile aflate in premenopauza, asa cum sunt fibroamele, endometrioza, infectiile pelviene, si este crescut doar in jumatate din cazurile de cancer ovarian in stadiu incipient;
  • HE4 (proteina epididimala umana 4): s-a dovedit a fi esentiala in vederea cuantificarii unui scor ROMA mult mai relevant, data fiind specificitatea relativa a CA125, deoarece studiile clinice au constatat ca HE4 este mai ridicat in mai mult de jumatate din cazurile de tumora ovariana care nu exprima CA125.

Prin urmare, a fost dezvoltat un algoritm dual de biomarkeri, care combina HE4 si CA125: asa-numitul scor ROMA. In plus, scorul are o acuratete de 83% in diagnosticarea afectiunii in stadii incipiente, spre deosebire de cuantificarea individuala a CA125. In randul femeilor ce prezinta masa pelvina, utilizarea combinata a HE4 si CA125 folosindu-se protocolul de scor ROMA are potentialul de a creste sensibilitatea si specificitatea estimarii riscului prezent, chiar si in cazuri ale stadiului I/II, spre deosebire de determinarea izolata a CA125:

  • Printr-un scor ROMA relevant se identifica cu acuratete 94% dintre cazurile in care masa pelvina se dovedeste a fi cancer ovarian;
  • Specificitatea unui scor ROMA este mai mare decat specificitatea CA125: din 10 femei cu cancer ovarian, ROMA identifica diferential cu o pacienta in plus fata de masurarea CA125 (sensibilitate scor ROMA de 90%, fata de sensibilitate CA125 de 79%);
  • Sensibilitate si specificitate mai mare in detectarea cancerului ovarian in stadiile I/II, decat determinarea izolata a CA125.

Cand se recomanda determinarea scorului ROMA?

Calcularea eventualului scor ROMA are drept scop evaluarea riscului de identificare specifica a unei malignitati ovariene in timpul interventiei chirurgicale, la femeile care prezinta, la nivel pelvin, o masa anexiala. Testul nu isi propune a fi un test de screening sau un test diferential si autonom pentru cancerul ovarian, ci o metoda viabila de evaluare a riscului, care se calculeaza dupa o formula matematica, astfel incat sa indice clinicienilor care sunt etapele urmatoare.

Mai mult decat atat, rezultatele unui scor ROMA nu trebuie utilizate fara o evaluare radiologica sau clinica independenta, si nu este destinat sa determine daca o pacienta ar trebui sa fie supusa sau nu unei interventii chirurgicale. Rezultatul unui scor ROMA care indica o probabilitate mai scazuta de malignizare, in contextul unei evaluari initiale pozitive a riscului de cancer, nu trebuie sa excluda trimiterea ulterioara a pacientei la sectia de oncologie.

Determinarea propriului scor ROMA se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • La pacientele care prezinta simptomatologie specifica pentru cancerul ovarian;
  • La pacientele care suspecteaza ca ar putea dezvolta cancer ovarian, pe fondul istoricului de antecedente familiale (de cancer ovarian si/sau cancer de san);
  • La pacientele la care se certifica prezenta unei formatiuni la nivel pelvian;
  • Dupa tratament, la intervale regulate, pentru monitorizarea raspunsului, depistarea precoce a posibilelor recidive;
  • Cresterea CA125 poate fi determinata si de alte cancere ale sferei genitale (col uterin, san).

Algoritmul calcularii unui scor ROMA nu a fost validat la pacientele care:

  • Au varsta mai mica de 18 ani;
  • Au fost tratate anterior pentru neoplazie;
  • Se afla sub tratament chimioterapic;
  • Sunt insarcinate.

In anul 2011, Food and Drugs Administration (Statele Unite ale Americii) a aprobat protocolul scorului ROMA pentru a distinge masele pelvine maligne de cele benigne. Identificarea izolata a unui scor ROMA se recomanda mai ales femeilor carora le-a fost descoperita prezenta in mod cert a unei formatiuni pelvine care ar putea sau nu sa fie o tumora maligna. Rezultatele scorului ar trebui raportate in mod evident si la rezultatele investigatiilor clinice si paraclinice si, atunci cand exista posibile incertitudini, ar trebui sa se aiba in vedere repetarea testului. Deoarece este vorba despre kit-uri, exista situatii (desi rare) in care rezultatele pot fi gresite.

Care sunt valorile normale ale scorului ROMA?

Valorile de referinta ale celor doi biomarkeri, inclusi in formula pentru determinarea unui scor ROMA, sunt urmatoarele:

  • Proteina epididimala umana 4: ≤140 pmol/L;
  • CA125: <35 U/L.

In vederea evaluarii unui scor ROMA izolat, dupa cuantificarea concentratiilor biomarkerilor, se calculeaza indicele predictiv (IP), folosindu-se dintre cele doua formule, in functie de statusul de pre- sau postmenopauza:

  • Pentru femeile aflate la premenopauza: -12 + 2,38 × ln[HE4] + 0,0626 × ln[CA125];
  • Pentru femeile aflate la postmenopauza: -8,09 + 1,04 × ln[HE4] + 0,732 × ln[CA125].

Unde [HE4] reprezinta concentratia proteinei epididimale umane 4, [CA125] este concentratia antigenului tumoral, iar „ln” reprezinta operatia matematica de logaritm natural. Ulterior, dupa calcularea acestui indice predictiv (IP), valoarea se introduce in formula finala pentru calcularea scorului ROMA:

Scor ROMA = exp(IP)/[1 + exp(PI)] × 100

In domeniul matematicii, functia exponentiala – exp(x) – calculeaza valoarea constantei „e”, ridicata la puterea x, unde „e” este baza logaritmului natural (ln), avand valoarea aproximativa de 2,71828. Luand un exemplu strict teoretic de valori ale concentratiei [HE4] de 39,80 si a concentratiei [CA125] de 18,91, cuantificate in cazul unei femeii aflate la premenopauza, pasii in calcularea scorului ROMA final sunt urmatorii:

  • Calcularea IP asociat: -12 + [2,38 × ln(39,80)] +  [0,0626 × ln(18,91)]; IP = -3,048;
  • Calcularea scorului ROMA final: {exp(-3,048)/[1 + exp(-3,048)]} × 100 = [0,0474/(1+0,0474)] × 100 = 0,04525 × 100 = 4,525 (masurat in procente).

Valorile pot sa difere sensibil, dar nu indeajuns de mult pentru a modifica procentul, in functie de aproximarea valorii constantei „e” luate in calcul.

Femei aflate la premenopauza

  • Scor ROMA ≥ 11,4%: risc crescut de a se depista prezenta cancerului ovarian epitelial;
  • Scor ROMA < 11,4%: risc scazut de a se depista prezenta cancerului ovarian epitelial.

Femei aflate la postmenopauza

  • Scor ROMA ≥ 29,9%: risc crescut de a se depista prezenta cancerului ovarian epitelial;
  • Scor ROMA < 29,9%: risc scazut de a se depista prezenta cancerului ovarian epitelial.

Determinarea exacta a acestor doi biomarkeri tumorali, asociata cu statusul de premenopauza, respectiv postmenopauza al pacientei, este eficienta in diagnosticarea tipului de tumora. Datele indica faptul ca s-a dovedit a fi eficient in proportie de 84,3% cand a fost vorba de stabilirea si identificarea tipului de cancer ovarian epitelial, in stadiile I-IV, si in 75,6% din cazurile in care masa pelvina s-a dovedit a fi o tumora benigna, cu risc scazut de malignitate. Deoarece datele de natura epidemiologica indica faptul ca 1 din 70 de femei prezinta riscul de a dezvolta cancer ovarian, testarea precoce, in special pe fondul existentei antecedentelor familiale, este vitala.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9803563/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445184/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6340842/

https://www.ganeshdiagnostic.com/roma-risk-of-ovarian-malignancy-algorithm

https://www.labcorp.com/tests/140045/ovarian-malignancy-risk-roma

https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/62661

https://athenslab.gr/en/diagnostikes-exetaseis/roma-score-1761