Ce este vitamina K1 si ce beneficii are pentru organism?

Ce este vitamina K1 si ce beneficii are pentru organism? Ce este vitamina K1 si ce beneficii are pentru organism?

Ultima actualizare: 23 iunie 2025

vitamina-k1

Vitamina K reprezinta un grup de vitamine care contribuie la procesul de coagulare a sangelui, la metabolismul osos si la reglarea nivelului de calciu din sange. Vitamina K sustine sanatatea sistemelor osos, cognitiv si cardiovascular.

Organismul are nevoie de vitamina K pentru a produce protrombina, o proteina si un factor de coagulare important in coagularea sangelui si metabolismul osos. Persoanele care utilizeaza medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, nu ar trebui sa ia suplimente cu vitamina K fara a consulta mai intai un medic.

Deficitul de vitamina K este rar, dar, in cazuri severe, poate creste timpul de coagulare, ducand la hemoragie si sangerari excesive.

Vitamina K1, sau filochinona, provine din plante. Este principalul tip de vitamina K alimentara. O sursa mai putin importanta este vitamina K2, sau menachinona, care se gaseste in unele alimente de origine animala si fermentate.

Utilizari

Bacteriile din intestinul gros transforma vitamina K1 in forma sa stocata, vitamina K2. Aceasta este absorbita in intestinul subtire si depozitata in tesutul adipos si in ficat.

Cei mai multi oameni nu prezinta risc de carenta de vitamina K. Cel mai probabil, aceasta afecteaza nou-nascutii si pe cei cu probleme de malabsorbtie, din cauza, de exemplu, a sindromului de intestin scurt, fibrozei chistice, bolii celiace sau colitei ulcerative.

Nou-nascutii primesc in mod normal o injectie cu vitamina K pentru a-i proteja de sangerarile la nivelul craniului, care pot fi fatale.

Aportul adecvat recomandat de vitamina K depinde de varsta si sex. Femeile cu varsta de 19 ani si peste ar trebui sa consume 90 de micrograme (mcg) pe zi, iar barbatii ar trebui sa consume 120 de mcg.

 


Informatii generale despre vitamina K1

Vitamina K1 este o vitamina liposolubila care se gaseste in unele legumele cu frunze verzi. Dupa cum mentionam, vitamina K1 contribuie la coagularea sangelui.

Mai jos in alfabet, dupa vitaminele A pana la E, se afla un alt nutrient esential: vitamina K. Acest micronutrient ajuta la coagularea sangelui si poate avea si alte beneficii, cum ar fi promovarea sanatatii oaselor si prevenirea intaririi arterelor.

Vitamina K se gaseste sub doua forme: vitamina K1 si vitamina K2.

Vitamina K1 se gaseste in anumite legume cu frunze verzi, in timp ce vitamina K2 se gaseste in alimentele de origine animala. Desi indeplinesc multe dintre aceleasi functii in organism, au si diferente subtile.

De ce este necesara vitamina K1?

Vitamina K1 nu este mentionata pe etichetele cu informatii nutritionale ale produselor, cu toate ca este totusi un nutrient important pentru sanatatea umana. Rolul sau principal este de a ajuta la coagularea corecta a sangelui. De fapt, litera K din numele sau provine de la cuvantul german „Koagulation”.

necesitate

Un proces de coagulare perfect functional protejeaza organismul de sangerarile excesive. Acest lucru este valabil si in cazul ranilor mai grave. Fara coagulare, sangerarea ar putea pune viata in pericol.

Cercetari limitate au examinat efectele vitaminei K1 asupra altor domenii ale sanatatii, cum ar fi asupra sanatatii oaselor. Desi exista unele studii care au descoperit o legatura intre aportul ridicat de vitamina K si densitatea minerala osoasa scazuta, altele indica faptul ca un aport crescut ar putea avea rol protector.

In unele cercetari, consumul unei cantitati mai mari de vitamina K a dus la o densitate minerala osoasa mai mare si la un risc mai mic de fractura de sold.

Riscul redus de boli de inima este un alt posibil beneficiu al vitaminei K1. Acest nutrient este implicat in producerea unui grup de proteine ​​care previn intarirea arteriala. Prin urmare, unele studii au examinat daca suplimentele cu vitamina K1 ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inima.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a trage concluzii ferme cu privire la legatura dintre vitamina K si riscul cardiovascular.

Beneficii pentru organism

Vitamina K are diverse beneficii pentru organism.

Sanatatea oaselor

Se pare ca exista o corelatie intre aportul scazut de vitamina K si osteoporoza. Mai multe studii au sugerat ca vitamina K contribuie la mentinerea unor oase puternice, imbunatateste densitatea osoasa si scade riscul de fracturi. Cu toate acestea, cercetarile nu au confirmat acest lucru.

Sanatatea cognitiva

Nivelurile crescute de vitamina K in sange au fost asociate cu o memorie episodica imbunatatita la adultii in varsta. In cadrul unui studiu, persoanele sanatoase cu varsta peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au avut cea mai mare performanta a memoriei episodice verbale.

beneficii-creier

Sanatatea inimii

Vitamina K poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale mai scazute prin prevenirea mineralizarii, o problema medicala in care mineralele se acumuleaza in artere. Acest lucru permite inimii sa pompeze sangele liber prin corp.

Mineralizarea apare in mod natural odata cu varsta si este un factor de risc major pentru bolile de inima. De asemenea, s-a demonstrat ca un aport adecvat de vitamina K reduce riscul de accident vascular cerebral.

Nivelul optim de vitamina K1

Singura modalitate prin care puteti afla daca aveti suficienta vitamina K1 in organism este sa faceti un test de sange. Conform Institutului National de Sanatate din SUA, aportul adecvat de vitamina K este urmatorul:

  • Copii de la nastere pana la varsta de 6 luni: 2 micrograme (mcg)
  • Copii 7-12 luni: 2,5 mcg
  • Copii 1-3 ani: 30 mcg
  • Copii 4-8 ani: 55 mcg
  • Copii 9-13 ani: 60 mcg
  • Copii 14-18 ani: 75 mcg
  • Barbati adulti de 19 ani si peste: 120 mcg
  • Femei adulte de 19 ani si peste, inclusiv cele insarcinate si care alapteaza: 90 mcg

Ce se intampla daca aveti prea putina vitamina K1 in sange?

Deficitul de vitamina K1 este mai frecvent la copii (in special la nou-nascuti) decat la adulti. Acest lucru este cauzat de faptul ca placenta nu transfera foarte bine vitamina K catre fat, iar laptele matern poate avea, de asemenea, un nivel scazut de vitamina K1. Cu toate acestea, oricine se poate confrunta cu deficienta de vitamina K1. Semnele si simptomele deficitului de vitamina K1 sunt sangerarile excesive, aparitia usoara a vanatailor, menstruatiile abundente si/sau prezenta sangelui in scaun.

Cat de frecvent este excesul de vitamina K1?

Excesul de vitamina K1 este extrem de rar. Din acest motiv, specialistii in nutritie nu stabilesc in mod normal o limita superioara tolerabila privind aportul de vitamina K1.

In cazul in care consumati multe alimente bogate in vitamina K1, cum ar fi legumele cu frunze verzi, puteti dezvolta tulburari gastrointestinale mai degraba din cauza excesului de fibre decat din cauza oricaror efecte secundare cauzate de prea multa vitamina K1.

Cu toate acestea, in cazul celor care iau anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, excesul de vitamina K1 poate provoca anumite probleme. Intrebati medicul sau dieteticianul daca luati un anticoagulant si doriti sa luati si vitamina K.

nivel

Surse de vitamina K1

Vitamina K1 este extrem de abundenta in legumele cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi reprezinta principala sursa a acestui nutrient. Verdeturile gatite contin de obicei mai multa vitamina K1 decat legumele proaspete (insa nu este intotdeauna cazul). Deoarece vitamina K1 este liposolubila, absorbtia de vitamina K1 este stimulata de consumul concomitent de grasimi.

Unele dintre alimentele cu cele mai ridicate niveluri de vitamina K1 sunt:

  • varza kale gatita
  • spanac gatit
  • frunze crude de papadie
  • mangold (sfecla elvetiana) crud
  • rucola cruda
  • ierburi uscate, cum ar fi busuiocul, cimbrul, oregano si maghiranul

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219867

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2