Placenta – ce este, ce rol are si ce probleme o pot afecta

Placenta – ce este, ce rol are si ce probleme o pot afecta Placenta – ce este, ce rol are si ce probleme o pot afecta

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

placenta

Fiecare om, la inceputul existentei sale, a depins de placenta pentru a supravietui. Placenta este cea care il ajuta pe fat sa se hraneasca, sa respire si, in plus, il protejeaza de afectiuni. Mai exact, tine locul plamanilor, rinichilor, tractului digestiv si al sistemului imunitar, cat timp se formeaza propriile sisteme biologice ale fatului. De asemenea, actioneaza ca un fel de centru de control pentru sarcina, regland numeroasele functii care trebuie sa se desfasoare lin, pentru ca micutul sa se dezvolte sanatos.

Placenta este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman (da, este un organ) – si, cu toate acestea, este unul dintre cele mai putin intelese.

Placenta se dezvolta in uter in timpul sarcinii, jucand un rol-cheie in hranirea si furnizarea de oxigen catre fat, precum si in indepartarea reziduurilor. Acest organ este atasat de peretele uterului, din care iese cordonul ombilical al bebelusului. Pe parcursul sarcinii, placenta creste si isi schimba forma, grosimea sa indicand etapa in care se afla sarcina.

In acelasi timp, placenta poate fi afectata de o serie de tulburari, cum ar fi placenta praevia, o problema in care placenta este fie prea aproape, fie acopera in totalitate cervixul, precum si placenta accreta, o complicatie grava care apare cand o parte sau toata placenta ramane atasata de peretele uterin.


Ce este placenta?

Placenta este un organ temporar care face conexiunea intre mama si copil. Placenta se dezvolta la scurt timp dupa conceptie si se ataseaza de peretele uterului. Bebelusul este conectat la placenta prin cordonul ombilical. Placenta si cordonul ombilical actioneaza impreuna pentru a tine bebelusul in viata, cat timp se afla in uter. Mai exact, placenta:

  • ii ofera bebelusului oxigen si nutrienti;
  • indeparteaza reziduurile daunatoare si dioxidul de carbon eliminate de fat;
  • produce hormoni care ajuta copilul sa creasca;
  • transmite imunitatea de la mama catre copil;
  • ajuta la protejarea bebelusului.

Cand se formeaza placenta?

Placenta incepe sa se formeze dupa ce ovulul fertilizat se implanteaza in uter, in aproximativ 7 pana la 10 zile dupa conceptie. Placenta continua sa creasca pe tot parcursul sarcinii, pentru a sustine copilul aflat in plina dezvoltare.

cand-se-formeaza-placenta

Placenta preia productia de hormoni pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina (primele 12 saptamani de sarcina). Pana atunci, corpul galben (corpul luteal) se ocupa in cea mai mare parte de productia de hormoni. In multe cazuri, simptomele de greata si oboseala din primul trimestru de sarcina dispar odata ce placenta preia controlul in al doilea trimestru.

Ce rol are placenta?

Placenta este un organ care se formeaza in uter in timpul sarcinii. Placenta este conectata la bebelus printr-o structura de forma unui tub, care se numeste cordon ombilical. Prin cordonul ombilical, placenta furnizeaza oxigen si substante nutritive fatului aflat in curs de dezvoltare. In plus, placenta elimina reziduurile din sangele copilului.

Placenta este atasata de peretele uterului. De cele mai multe ori, placenta se ataseaza de partea superioara, laterala, din fata sau din spate a uterului. In rare cazuri, placenta se poate atasa in zona inferioara a uterului. Cand se intampla acest lucru, placenta poate bloca pasajul care leaga uterul de vagin, numit colul uterin. Daca placenta se afla in apropierea deschiderii colului uterin, anomalia este cunoscuta ca placenta joasa. In schimb, daca acopera partial sau total deschiderea colului uterin, provoaca o afectiune numita placenta praevia.

Placenta se misca?

Placenta se misca deoarece uterul se extinde pe masura ce evolueaza sarcina si fatul. Pentru a afla in ce loc se afla placenta la nivelul uterului, furnizorul de asistenta medicala efectueaza o ecografie anatomica in jurul saptamanii 20 de sarcina. In timpul acestei ecografii, medicul determina daca pozitia acesteia poate cauza complicatii. De cele mai multe ori, placenta se deplaseaza in partea superioara sau laterala a uterului pana in saptamana 32 de sarcina.

placenta-rol

Anatomia placentei

Unde se formeaza placenta?

Placenta se poate forma oriunde la nivelul uterului. Mai exact, se dezvolta oriunde ovulul fertilizat se implanteaza in peretele uterin. Printre pozitiile placentei se numara:

  • placenta posterioara: se formeaza pe peretele aflat in spatele uterului;
  • placenta anterioara: se dezvolta pe peretele frontal al uterului, cel mai aproape de abdomen;
  • placenta fundica: se formeaza in partea superioara a uterului;
  • placenta laterala: se dezvolta pe peretele drept sau stang al uterului.

Cum arata placenta?

Placenta arata ca un disc de tesut denivelat, bogat in vase de sange. Cea mai mare parte a tesutului placentar matur este alcatuit din vase de sange. Se conecteaza cu bebelusul prin cordonul ombilical si se ramifica prin discul placentar, ca membrele unui copac.

Cat de mare este o placenta normala?

Placenta cantareste intre 500 si 600 de grame, avand un diametru de 15 – 20 cm. Ea se formeaza dupa procesul de nidatie (fixare a ovulei fecundate), din mucoasa uterina si embrion.

Ce probleme pot afecta placenta?

Placenta poate fi afectata de mai multe probleme medicale, dintre care unele pot starni motive de ingrijorare printre medici. De cele mai multe ori, problema este cauzata de pozitia acestui organ. Printre afectiunile placentei se numara urmatoarele.

  • Placenta previa

Aceasta afectiune apare atunci cand placenta se formeaza partial sau total spre capatul inferior al uterului, cum ar fi colul uterin, si nu mai aproape de partea superioara a acestuia. In cazurile de placenta praevia completa, orificiul intern (adica deschiderea de la uter la vagin) este complet acoperit de placenta. Placenta praevia afecteaza aproximativ 1 din 200 pana la 250 de sarcini, iar factorii de risc ai acestei probleme sunt fumatul, nasterea anterioara prin cezariana, avortul, alte interventii chirurgicale de la nivelul uterului si varsta mai inaintata a mamei, printre altele. In functie de caz, poate fi necesara nasterea prin cezariana.

placenta-placenta-praevia

  • Placenta accreta

Placenta accreta apare atunci cand placenta se dezvolta prea adanc in peretele uterin, fara a patrunde in muschiul uterin (miometru), problema aparabd de obicei in trimestrul trei de sarcina. Placenta accreta este o anomalie relativ rara – apare la 1 din 2.500 de sarcini. Aceasta afectiune este mai frecventa in randul fumatoarelor si al celor cu varsta materna mai inaintata, precum si al celor cu antecedente de operatii sau de nasteri prin cezariana. Placenta accreta poate aparea in acelasi timp cu placenta praevia. In timpul nasterii, aceasta afectiune poate duce la complicatii grave, cum ar fi hemoragia si socul. In trecut, histerectomia (adica indepartarea uterului unei femei) a fost metoda traditionala de tratare a problemei. In zilele noastre, sunt disponibile alte optiuni mai conservatoare.

  • Placenta increta

Reprezentand 15% pana la 17% dintre cazurile de placenta accreta, aceasta afectiune apare atunci cand placenta se dezvolta in peretele uterin si patrunde in miometru. Nasterea este grav afectata in asemenea cazuri, deoarece aceasta anomalie poate duce la hemoragie severa, din cauza retinerii placentei in organism. Drept urmare, se impun atat nasterea prin cezariana, cat si histerectomia sau un tratament comparabil.

  • Placenta percreta

Placenta percreta, un alt tip de placenta accreta, este o anomalie in care placenta strapunge complet muschiul uterin si poate sa afecteze organele adiacente. Ba mai mult, poate incepe sa se dezvolte in organele din jur, cum ar fi vezica urinara sau colonul. Placenta percreta apare in 5% dintre cazurile de placenta accreta. Ca in cazul placentei increta, sunt necesare nasterea prin cezariana si histerectomia.

placenta-placenta-percreta

  • Insuficienta placentara

Dintr-o serie de motive, in acest caz, placenta nu poate oferi suficienta hrana fatului. Aceasta problema poate fi cauzata de anumite defecte genetice, deficiente de vitamine C si E, infectii cronice (cum ar fi malaria), hipertensiune arteriala, diabet, anemie sau boli de inima, dar si de alte probleme de sanatate.

  • Cele mai frecvente semne ale unei probleme la nivelul placentei

Sangerarea vaginala reprezinta cel mai frecvent semn ca exista o problema la nivelul placentei. Nu toata femeile insarcinate se confrunta cu sangerari, asa ca este important ca acestea sa discute despre semne si simptome cu furnizorul de asistenta medicala. De asemenea, problemele la nivelul placentei pot sa provoace simptome precum durerea abdominala sau contractiile.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22337-placenta

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/about-the-placenta

https://www.cedars-sinai.org/discoveries/placenta.html

https://www.verywellhealth.com/placenta-anatomy-4844343