Ceai de crusin: beneficii si utilizari

Ceai de crusin: beneficii si utilizari Ceai de crusin: beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

ceai-de-crusin

Crusinul, cunoscut si sub numele de cascara sagrada, scoarta galbena sau scoarta sacra, este un arbust mic originar din vestul Americii de Nord, de exemplu in California, Oregon, Washington, Idaho si Montana.

Potrivit specialistilor, arborele de crusin (Rhamnus frangula) este considerat a fi o specie pe cale de disparitie in acest moment. Crusinul este folosit in scopuri medicinale si se gaseste atat in forma solida, cat si sub forma de extract sau ceai de crusin.

Coaja de crusin contine substante chimice numite antrachinone, care ii confera culoarea specifica plantei, dar si efectele sale laxative.

Crusinul este folosit de secole pentru proprietatile si beneficiile sale pentru sanatate. Mai exact, nativii americani au utilizat crusin ca laxativ natural. Pe langa faptul ca este recomandat pentru tratarea constipatiei, unii specialisti sustin ca poate fi folosit ca remediu pentru probleme hepatice, calculi biliari si afectiuni maligne.

Oamenii de stiinta au identificat in mod oficial crusinul in 1805, insa au folosit scoarta sa in scopuri medicinale abia in jurul anului 1877.

 


Despre crusin

Crusinul mai este cunoscut si sub denumirile de Cascara sagrada, Rhamnus frangula sau Rhamnus purshiana, dar si crusinul american ori crusinul lui Pursh. Crusinul este o planta care a fost folosita timp de decenii ca ingredient in prepararea unor laxative eliberate fara prescriptie medicala.

De-a lungul timpului a fost utilizat pentru a trata o serie de probleme medicale, cum ar fi:

  • constipatia
  • problemele digestive
  • durerile articulare si musculare
  • gonoreea
  • calculii biliari
  • dizenteria

Ceai de crusin – doze si administrare

Cei mai multi oameni consuma aceasta planta sub forma de ceai pentru multiplele sale beneficii. De asemenea, puteti cumpara si scoarta uscata de crusin sau pudra de scoarta de crusin.

Cercetatorii au studiat crusinul in urmatoarele doze:

  • O cana de ceai de crusin pe zi, pe care au obtinut-o punand doua grame de coaja tocata fin in aproximativ doua treimi dintr-o cana cu apa clocotita. Amestecul a fost lasat la infuzat timp de 5-10 minute, dupa care continutul a fost strecurat inainte de a fi baut.
  • Pentru constipatie: 20-30 de miligrame de ingredient activ pe zi.
  • 2-5 mililitri de extract lichid de crusin, de trei ori pe zi.

Ceai de crusin – dupa cat timp apar primele efecte

Ca in cazul celor mai multe laxative pe baza de plante, momentul in care primele efecte incep sa-si faca aparitia poate varia de la o persoana la alta. Cu toate acestea, in anumite cazuri poate dura intre 6 si 12 ore. Pentru tratarea constipatiei, de obicei este suficienta o cantitate mica de crusin pentru a mentine scaunele moi. Recomandarea Catena este Ceai de crusin Dacia Plant, un produs care are rolul de a accelera tranzitul intestinal, acesta putand fi asociat si cu medicatia antihelmintica.

Ceai de crusin – beneficii si actiuni terapeutice

Ceai de crusin – remediu pentru constipatie

Potrivit statisticilor, cel putin 14% dintre oameni se confrunta la nivel mondial cu constipatie. Aceasta problema frecventa de sanatate poate fi cauzata de stilul de viata nesanatos (cum ar fi alimentatia precara), de efectele secundare ale medicamentelor sau de o afectiune medicala.

Crusinul este folosit in mod special pentru a trata constipatia. Antrachinonele care se gasesc in coaja de crusin incetinesc absorbtia apei si a electrolitilor in intestine. Din acest motiv, volumul scaunului creste pe masura ce absoarbe excesul de apa, ceea ce creste presiunea in intestin. Acest lucru stimuleaza contractiile musculare la nivelul colonului (peristaltism), grabind golirea intestinului.

Crusinul este considerat un laxativ stimulant. Mai exact, produce contractii musculare la nivelul intestinului. Crusinul actioneaza la fel ca alte laxative naturale precum aloe vera si senna. Cu toate acestea, spre deosebire de aceste plante, efectul crusinului este mai bland, rezultand mai putine scaune moi sau apoase.

ceai-de-crusin-constipatie

Cascara sagrada actioneaza diferit decat alte laxative precum psyllium. Acest laxativ creeaza o substanta asemanatoare unui gel care ajuta la usurarea scaunului din intestine.

Potrivit Institutului National al Sanatatii Publice din SUA (NIH), „crusinul este in general sigur si bine tolerat, insa poate provoca reactii adverse, cum ar fi leziuni hepatice, atunci cand este administrat in doze mari pentru perioade mai lungi de timp decat cele recomandate... Leziunile hepatice cauzate de utilizarea pe termen lung a crusinului sunt rare, iar majoritatea oamenilor si-au revenit rapid dupa ce au intrerupt tratamentul. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri severe de insuficienta hepatica acuta si dezvoltare de ascita si hipertensiune portala.”

Acesta este exact motivul pentru care suplimentele care contin crusin sunt de obicei considerate sigure doar daca sunt administrate pentru maximum o saptamana. In plus, dozele recomandate nu trebuie depasite.

Ceai de crusin - beneficii pentru sistemul digestiv

Crusinul este clasificat drept o planta cu gust amar si un tonic pentru sistemul digestiv. Plantele amare determina o cascada de procese in organism care pregatesc sistemul digestiv pentru descompunerea alimentelor.

ceai-de-crusin-digestie

In momentul in care papilele gustative intra in contact cu alimentele amare, creierul incepe sa elibereze gastrina. Gastrina este un hormon digestiv care provoaca un lant de actiuni neuronale si endocrine, printre care:

  • stimularea apetitului
  • eliberarea enzimelor digestive din pancreas, duoden si ficat
  • stimularea muschilor netezi ai stomacului pentru a creste rata de golire gastrica
  • contractia sfincterului esofagian pentru a preveni patrunderea acidului gastric in esofag
  • sustinerea ficatului in procesul de detoxifiere
  • cresterea fluxului de bila
  • reglarea secretiei de hormoni pancreatici, insulina si glucagon, care normalizeaza nivelul zaharului din sange
  • stimularea mecanismelor de refacere a peretelui intestinal.

Ceai de crusin – remediu anti-microbian

Scoarta arborelui de crusin contine cantitati mari de emodin, un compus care are proprietati antifungice si antimicrobiene. De aceea, multi oameni consuma ceai de crusin pentru a elimina parazitii din organism. Specialistii au descoperit ca aceasta planta poate fi eficienta impotriva unor bacterii nocive, cum ar fi Helicobacter pylori, E coli si a mai multor tulpini ale stafilococului auriu (Staphylococcus aureus). In plus, a demonstrat o actiune antifungica impotriva ciupercii Candida albicans.

Ceai de crusin – un important instrument de detoxifiere

Crusinul ajuta la eliminarea toxinelor si a reziduurilor daunatoare din colon, motiv pentru care este folosit de multe ori ca ingredient in multe remedii naturisite care detoxifiaza colonul.

Crusinul si Psyllium sunt doua dintre cele mai utilizate remedii de detoxifiere a colonului. Psyllium este un laxativ care formeaza o masa asemanatoare gelatinei prin absorbtia de apa si marirea volumului si a dimensiunii scaunului. Componentele active ale crusinului stimuleaza mucoasa intestinala si amelioreaza simptomele intestinului lenes. De aceea, Psyllium si crusinul sunt printre principalii “actori” ai unui plan eficient de curatare a colonului.

Ceai de crusin - contraindicatii

Unele persoane se pot confrunta cu reactii adverse in urma consumului de ceai de crusin. Produsele care contin crusin pot fi utilizate doar pe termen scurt. In unele cazuri, poate provoca dureri si crampe abdominale, de cele mai multe ori atunci cand sunt administrate pentru a trata constipatia grava.

ceai-de-crusin-contraindicatii

Crusinul poate provoca deshidratare severa si pierderea rapida a electrolitilor daca este consumat mai mult de 1-2 saptamani. Electrolitii, cum ar fi sodiul si potasiul, sunt minerale de care corpul are nevoie. Acest lucru poate declansa o serie de reactii adverse potential grave, cum ar fi:

  • greata
  • pierderea energiei
  • dureri de cap
  • slabiciune, spasme sau crampe musculare
  • batai neregulate ale inimii (aritmie)
  • palpitatii cardiace
  • batai rapide ale inimii (tahicardie)
  • amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor
  • stare de confuzie
  • revenirea episoadelor de constipatie

Precautii

Persoanele insarcinate sau care alapteaza si copiii nu ar trebui sa bea ceai de crusin sau sa ia alte produse care contin aceasta planta, deoarece nu s-au facut suficiente cercetari asupra acestor categorii de oameni.

Persoanele care sufera de urmatoarele afectiuni gastrointestinale nu ar trebui sa bea, de asemenea, ceai de crusin pentru ca ar putea agrava simptomele lor:

  • ulcer gastric
  • obstructie intestinala
  • colita ulcerativa
  • apendicita
  • boala Crohn
  • dureri de stomac inexplicabile

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/cascara-sagrada-89046

https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/cascara-sagrada

https://draxe.com/nutrition/cascara-sagrada/

Farmacistul Catena va recomanda: