Ceai de merisor: intrebuintari si beneficii

Ceai de merisor: intrebuintari si beneficii Ceai de merisor: intrebuintari si beneficii

Ultima actualizare: 5 septembrie 2022

Sursa importanta de carbohidrati si fibre, merisoarele contin aproximativ 90% apa. De mentionat si continutul important de vitamine si minerale precum vitamina C, vitamina E, vitamina K si mangan. Insa cand vine vorba de merisoare proaspete, ele tind sa fie acre. Asadar de cele mai multe ori, ajung sa fie agreate mai usor sub forma de suc sau ceai de merisor. Plin de vitamine și antioxidanti, poate fi consumat atat calda, cat si rece, fiind o modalitate delicioasa de a ramane sanatos!

Sezonul merisoarelor incepe, de regula, din septembrie pana in octombrie - noiembrie. O bogata sursa de antioxidanti, fructele se pot congela si pastra pentru diverse retete care pot imbunatati sanatatea pe tot parcursul anului.

Ceai de merisor – proprietati terapeutice, beneficii

Cunoscute si ca afine rosii, merisoarele sunt fructele mici si rosii ale unui arbust originar din America de Sud. Se pot consuma si in stare cruda, dar beneficii pentru sanatate au si daca sunt consumate sub forma de ceai de merisor, compot sau dulceata. De asemenea, merisoarele transforma un banal iaurt cu cereale intr-un rasfat dulce.

Si pe langa faptul ca sunt extrem de hranitoare, beneficiile pentru sanatate ale merisoarelor sunt la fel de importante si chiar surprinzatoare, intr-unele cazuri. Sunt o sursa bogata de antioxidanti, spun specialistii. Iar cand vine vorba de ceai de merisor, acesta a devenit tot mai popular in ultima vreme tot pentru gama de beneficii pe care le ofera.

Farmacistii Catena recomanda Ceai de merisor Dacia Plant , un ajutor pretios atat in tratarea infectiilor tractului urinar si ale tractului respirator sau ale inflamatiilor urogenitale, cat si in cazul in care va confruntati cu un episod diareic, aveti guta sau reumatism, gratie proprietatilor antiseptice, antiinflamatoare, diaforetice, diuretice, expectorante, antitusive, astringente, dezinfectante si antioxidante.

Reduce inflamatia!

Ne putem baza pe ceai de merisor cand vine vorba de efectele sale antiinflamatoare. Si asta datorita cantitatilor mari de antioxidanti, în special antociani si flavanoli, care confera merisoarelor si culoarea mai inchisa.

Specialistii sustin ca antioxidantii reduc riscul anumitor boli cronice, deoarece ajuta la scaderea inflamatiei la nivelul corpului.

Stop stres!

Calitatile de calmare a stresului pe care le are ceaiul de merisor sunt deja populare in randul lumii. Sunt binecunoscute si efectele de echilibrare hormonala ale merisoarelor, care pot imbunatati starea de spirit si pot calma anxietatea. Asadar, adaugam pe lista de beneficii si acest aport important al acestui tip de ceai.

Ceai de merisor pentru dinti sanatosi!

Consumul de ceai de merisor actioneaza asupra organismului ca un antiseptic natural, inhiba cresterea bacteriilor sau a altor microbi in cavitatea bucala.

Cercetatorii sustin ca proantocianidinele de tip A ce se regasesc in merisoare sunt responsabile pentru prevenirea formarii bacteriilor in gura. Prin controlul acizilor daunatori din gura, merisorul ar putea ajuta la prevenirea nu numai a cariilor, ci si a bolilor gingiilor, a cariilor dentare, chiar si a cancerului oral.

Arde grasimi!

Putem bea ceai de merisor pentru a reduce greutatea. Ajuta la arderea grasimilor prin eliminarea toxinelor din organism. Kilogramele pe minus vin ca rezultat al actiunii acizilor organici prezenti in acest tip de ceai.

Surprinzator este si mixul de ceai verde si ceai de merisor, care confera beneficii importante pentru sanatate. Iar asta pentru ca cele doua bauturi contin substante nutritive esentiale si ambele sustin pierderea în greutate.

Adevarat detoxifiant!

Acest ceai de merisor ajuta si la detoxifierea organismului! Mai exact, ajuta ficatul, rinichii si limfa sa isi desfasoare functiile in mod corespunzator.

Adio, infectii urinare!

Prin consumul de ceai de merisor se pot preveni infectiile urinare. Dar specialistii subliniaza ca merisoarele nu trateaza infectia tractului urinar odata ce se manifesta.

Insa daca sunteți o persoana care adesea se confrunta cu infectii urinare, adaugarea de ceai de merisor printre mese poate aduce numeroase beneficii, ca parte a unei diete sanatoase.

Prin complexul substante active pe care il contine, printre care si extract de merisor, UroSuport de la Naturalis ajuta la sustinerea sanatatii tractului urinar, favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar, fiind recomandat in ameliorarea simptomelor infectiilor urinare.

Reduce colesterolul!

Daca obisnuim sa consumam ceai de merisor, am putea reduce nivelul de colesterol din organism, prevenind astfel mai multe boli cardiovasculare. Si asta gratie continutului de polifenoli antioxidanti puternici care ajuta la reducerea colesterolului LDL si la cresterea sanatatii inimii.

Ceai de merisor in ingrijirea tenului!

Pe langa proprietatile deja cunoscute, consumul de ceai de merisor poate avea anumite beneficii si asupra sanatatii si aspectului pielii. Poate ajuta chiar in calmarea pielii inflamate si poate proteja de razele UV daunatoare.

Cum se prepara corect ceaiul de merisor?

Acum ca stim cate beneficii poate aduce sanatatii, iata cea mai buna reteta prin care se prepara ceasca perfecta de ceai de merisor. Si nu este nimic complicat!

Ingrediente necesare pentru ceai de merisor:

  • 2 litri de apa
  • 2 cani de merisoare uscate
  • ½ linguriță de zahăr, miere, dupa gust si daca se doreste

Mod de preparare: Apa se pune la foc, impreuna cu merisoarele uscate. Dupa primul clocot, se da la foc mic si se lasa amestecul sa mai fiarba inca aproximativ 15 minute. Dupa ce se opreste focul, recipientul cu ceai de merisor se mai lasa alte 5 minute deoparte. Mai apoi, se va strecura. Se poate adauga zahar sau miere, dupa gust si daca se doreste.

Dupa ce este gata, putem servi ceai de merisor atat cald, cat si rece.

Ceai de merisor – contraindicatii

Majoritatea oamenilor pot consuma ceai de merisor fara probleme. Dar merisoarele pot fi un factor de risc pentru anumite categorii de persoane. Asadar, ca in cazul oricarui alt timp de ceai din plante, se recomanda o discutie in prealabil cu un specialist.

Unele studii au aratat ca un consum de peste 1 litru/ zi ar putea provoca dureri de stomac și diaree. De asemenea, persoanele care sufera de probleme la stomac – precum gastrita, trebuie sa evite merisoarele deoarece pot creste nivelul de vitamina B12. Iar acest lucru ar putea sa provoace iritarea mucoasei gastrice.

Cei care sufera de pietre la rinichi ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de merisoare sau ceai de merisor. Si asta pentru ca aceste fructe contin niveluri ridicate de oxalat, principala cauza care duce la probleme cu rinichii.

Persoanele alergice la aspirina nu trebuie sa consume nici ceai de merisor, nici suplimente pe baza de merisoare, deoarece contine o cantitate mare de acid salicilic.

Nu se recomanda consumul de ceai de merisor sau de oricare alt ceai din plante femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza. Acest tip de ceai poate prezenta unele riscuri atat pentru sarcina, cat si pentru sugar.

Farmacistul Catena va recomanda: