Ceai de patlagina – beneficii si contraindicatii

Ceai de patlagina – beneficii si contraindicatii Ceai de patlagina – beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 5 ianuarie 2024

Patlagina este o planta comuna si larg raspandita, cunoscuta si sub numele de „Plantago”. Exista mai multe specii de patlagina, iar unele dintre acestea sunt utilizate in medicina traditionalam pentru proprietatile lor benefice.

Patlagina este o mica planta perena de aproximativ 10 cm, dar care poate creste pana la 60 cm inaltime. Este foarte comuna, asa ca se intalneste aproape peste tot. Exista mai mult de 200 de specii de patlagina. Speciile care ne intereseaza pe noi sunt Plantago major, Plantago media si Plantago lanceolata, toate acestea fiind considerate a avea aceleasi proprietati medicinale, desi Plantago major este de departe cea mai frecvent utilizata.

Amerindienii obisnuiau sa numeasca patlagina „piciorul omului alb”. Se crede ca a ajuns in America odata cu colonistii francezi si englezi, semintele sale fiind aduse pe talpile pantofilor lor si plantate apoi pe drumurile pe care le strabateau. Se mai crede ca numele latin Plantago inseamna „planta care actioneaza”, facand aluzie la proprietatile medicinale care ii erau atribuite de romani. Altii sugereaza ca numele inseamna de fapt „talpa piciorului”, cu referire la forma frunzelor anumitor specii.


Utilizari ale patlaginei

Patlagina este apreciata in fitoterapie pentru calitatile ei medicinale, care sunt folosite de secole, in special ca astringent, antimicrobian, antiinflamator etc. Extern, o cataplasma din frunze este utila in cazul muscaturilor de insecte si al ranilor minore. Practic, toate plantele de platagina sunt plante medicinale si comestibile, iar unele sunt folosite chiar si drept coloranti, chiar de secole!

Majoritatea patlaginelor sunt comestibile, cum ar fi patlagina lanceolat, patlagina mare si patlagina mijlocie. Partile comestibile sunt radacinile, care sunt bogate in amidon, si frunzele, petiolii, pistilul si staminele, pentru aroma lor sarata. Toate partile plantei trebuie sa fie bine gatite, deoarece radacina, de exemplu, este picanta daca nu este uscata sau bine gatita inainte de utilizare.

Parti utilizate

In fitoterapie, se folosesc frunzele uscate ale plantei, radacinile, semintele coapte si sucul proaspat.

Ingrediente active

Ingredientele active sunt vitaminele din grupele A, B, C si K, tanin, carbohidrati, mucilagii, pectine, flavonoide, ampigenina, calciu, fosfor, fier, sulf si aucubina.

Este comestibila patlagina?

Gustul frunzelor de patlagina aminteste vag de ciuperci, avand o nota de acrisoara. Devin mai tari pe masura ce imbatranesc si se gatesc cel mai bine ca spanacul. Semintele au fost in general macinate sub forma de faina si adaugate apoi in aluatul de paine sau in supe. Sunt o hrana excelenta pentru pasarile din colivie si, probabil, si pentru pasarile noastre indigene.

Patlagina, beneficii

Utilizare interna

Patlagina are o serie de beneficii.

  • antiinflamator si antitusiv, folosit in tratamentul afectiunilor respiratorii (raceli, bronsite, tuse etc.);
  • tratament pentru inflamatiile mucoaselor si ale pielii, rani, arsuri, fisuri si crapaturi;
  • adjuvant in tratamentul infectiilor urinare, al hemoroizilor si al constipatiei.

Pe plan intern, se spune ca patlagina este un excelent purificator al sangelui, plamanilor si stomacului. Se spune ca ajuta in tratamentul hemofiliei, al diareei, in dizenterie, intarzierile de dezvoltare la copii, tuberculoza, bronsita cronica, faringita, laringita si nefrita.

Semintele au fost folosite cu succes in tratarea hemoragiei uterine si a hemoragiei pulmonare. Chinezii folosesc semintele pentru proprietatile lor diuretice, eliminand ureea, acidul uric si clorurile (reziduurile din organism).

Mai mult, pentru ca semintele sunt atat de abundente, ei le considerau un simbol al fertilitatii si credeau ca recoltarea lor va favoriza sarcina. Se spune, de asemenea, ca le foloseau, impreuna cu semintele de in, pentru a reda virilitatea barbatilor.

Utilizare externa

Extern, ceaiul de patlagina a fost folosit pentru tratarea conjunctivitei, pleoapelor inflamate, ranilor, taieturilor, ulcerelor de la picioare, gingivitei, pielii cu cruste si secretii albe.

Patlagina poate fi folosit si sub forma de crema sau lotiune, pentru a combate acneea juvenila sau eczema, iar in cataplasme, pentru a opri sangerarea si a favoriza vindecarea.

Patlagina este, de asemenea, eficienta impotriva muscaturilor de vipera si a intepaturilor de insecte. Intepaturile de albine, viespi, tantari, muste de casa sau buburuze, a caror intepatura poate fi extrem de iritanta sub efectul presiunii atmosferice. Pentru a trata toate aceste mici leziuni, nu trebuie decat sa faramitati cateva frunze si sa le aplicati direct pe zona afectata. Ameliorarea este aproape instantanee.

De asemenea, se afirma ca prin aplicarea pe piele a frunzelor sfaramate se pot vindeca leziunile provocate de iedera otravitoare.

Alte indicatii terapeutice dovedite

Patlagina ajuta in tratarea ulcerelor gastroduodenale si, de asemenea, la vindecarea fracturilor. Efectul sau diuretic si de stimulare a circulatiei ajuta organismul sa elimine toxinele, ceea ce este util in cazul dietelor detoxifiante.

Forme si preparate: infuzii, cataplasme, siropuri, lotiuni, capsule, preparate dermatologice (creme, lotiuni).

Ceaiul de patlagina – forma cea mai utilizata

Ceaiul de patlagina este cunoscut pentru proprietatile sale benefice pentru sistemul respirator si pentru efectul sau calmant asupra gatului iritat. Iata o reteta simpla pentru ceai de patlagina:

Reteta de ceai de patlagina

Ingrediente

1-2 lingurite de frunze si flori uscate de patlagina (sau dintr-o punga de ceai de patlagina)

1 cana de apa fiarta

Instructiuni

Adaugati frunzele si florile uscate de patlagina intr-o cana.

Turnati apa fiarta peste plantele uscate.

Acoperiti cana si lasati ceaiul sa infuzeze timp de 5-10 minute, pentru a permite extractelor din plante sa se elibereze in apa.

Strecurati ceaiul pentru a elimina frunzele si florile si apoi consumati-l cat timp e cald.

Sfaturi

Puteti indulci ceaiul cu miere, daca doriti.

Pentru a obtine o aroma mai puternica sau pentru proprietati medicinale mai concentrate, puteti lasa frunzele si florile de patlagina sa stea in apa pentru un timp mai indelungat.

Acest ceai de patlagina poate fi consumat de obicei de 2-3 ori pe zi, pentru a sprijini sanatatea sistemului respirator sau pentru a calma iritatiile gatului. Asigurati-va ca nu sunteti alergic la patlagina si consultati un specialist inainte de a incepe consumul regulat, mai ales daca aveti si alte afectiuni sau daca urmati un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, din cauza continutului ridicat de mucilagii, planta se preteaza mai bine pentru macerare (la fel ca malva si nalba). Fierbeti 30-60 g de frunze intr-un litru de apa, timp de un minut, apoi lasati amestecul la macerat peste noapte. Se bea un litru in 24 de ore.

Infuzia sau maceratul se poate folosi si pentru uz extern, ca gargara, apa de gura, compresa sau irigare vaginala, in functie de indicatii.

Sfatul medicului

Beneficii recunoscute

Patlagina este cel mai bine cunoscuta pentru efectele sale antiinflamatorii si antiinfectioase in tratamentul afectiunilor respiratorii, cum ar fi bronsita, gripa si raceala. De asemenea, trateaza mucoasele gurii si laringelui. A fost aprobata si pentru a ameliora disconfortul cutanat, cum ar fi arsurile, zgarieturile si muscaturile de insecte, dar si pentru a imbunatati aspectul pielii in cazurile de acnee juvenila.

Avertisment

Nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. Indiferent de situatie, este important sa va informati medicul daca luati medicamente.

Cercetari despre patlagina

In anii 1980, au fost efectuate studii clinice pe un numar de pacienti, demonstrandu-se eficienta plantei in tratarea bronsitei cronice. In Germania, dupa un studiu efectuat pe 593 de pacienti care sufereau de infectii respiratorii acute s-a observat o ameliorare semnificativa a simptomelor acestora.

Studiile efectuate pe patlagina au pus in evidenta unul dintre constituentii plantei, mucilagiul. Intrucat calmeaza mucoasele aparatului respirator prin proprietatile sale antiinflamatorii si emoliente, mucilagiul reduce simptomele pacientilor. In plus, un studiu efectuat pe soareci infectati cu bacteria Streptococcus pneumoniae a aratat ca unul dintre compusii din frunze a crescut rata de supravietuire a animalelor cu 25%.

Combinatii recomandate pentru ceai de patlagina

Ceaiul de patlagina poate fi combinat cu alte plante, pentru a obtine diverse arome si beneficii complementare. Iata cateva potentiale combinatii cu alte plante pentru ceaiul de patlagina:

  • Menta: adaugarea frunzelor de menta poate imbunatati gustul si poate oferi un plus de prospetime ceaiului de patlagina. De asemenea, menta are si ea proprietati benefice pentru tractul respirator.
  • Musetel: combinarea cu musetelul poate crea un ceai reconfortant, potrivit pentru relaxare si pentru reducerea inflamatiilor. Acest amestec poate fi benefic pentru starea generala de bine.
  • Ghimbir: adaugarea radacinii de ghimbir poate oferi ceaiului de patlagina o nota picanta si poate spori efectele antiinflamatorii si de stimulare a sistemului imunitar.
  • Lemn-dulce: combinarea cu radacina de lemn-dulce poate adauga o dulceata subtila ceaiului, dar si proprietati calmante si expectorante, fiind benefica pentru sanatatea respiratorie.
  • Echinacea: aceasta este cunoscuta pentru proprietatile sale de stimulare a sistemului imunitar. Impreuna cu patlagina, poate crea un ceai ideal pentru intarirea sistemului imunitar in sezonul rece.

Acestea sunt doar cateva idei de combinatii. Puteti experimenta cu diverse plante, in functie de gusturi si de beneficiile pe care doriti sa le obtineti din ceaiul de patlagina. 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis FibroProtect x 20 plic

    FibroProtect Naturalis X 20 plicuri

      Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor. Compozitie: Coaja de seminte de Plantago ovata (Psyllium husk) contine…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport  adulti x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport X 100 ml

      Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura,…