Ceai de sanziene - beneficii, consum si contraindicatii

Ceai de sanziene - beneficii, consum si contraindicatii Ceai de sanziene - beneficii, consum si contraindicatii

Ultima actualizare: 16 mai 2023

Sanzienele sunt flori delicate si frumoase, foarte apreciate pentru culoarea lor galbena si aroma dulce, drept pentru care, oamenii le consuma adesea sub forma de ceai de sanziene. Insa ceaiul de sanziene nu este singura metoda prin care ne putem bucura de aroma placuta a acestor flori.

In acest articol, vom afla mai detaliat beneficiile, consumul si contraindicatiile ceaiului de sanziene. Vom discuta despre cum se prepara acest ceai si despre proprietatile sale terapeutice, dar si despre posibilele efecte secundare, dar si despre cateva recomandari pentru achizitionarea de flori de sanziene de calitate.

Totodata, vom descoperi care sunt modurile in care florile de sanziene sunt folosite in medicina traditionala, dar si in bucatarie. Daca sunteti interesati sa aflati cat mai multe despre ceaiul de sanziene si beneficiile sale, acest articol este exact ceea ce cautati.


Despre sanziene, informatii generale

Aceste flori au fost folosite in medicina traditionala timp de secole, fiind cunoscute pentru proprietatile lor benefice asupra sanatatii si starii de bine. Numele sau stiintific este Galium verum si face parte din familia plantelor prene erbacee Rubiaceae, aceasta fiind raspandita atat in Europa, cat si in Africa de Nord si Asia temperata.

Daca in Europa medievala aceasta era utilizata pe post de umplutura pentru saltelele de pat, pentru ca se spunea ca mirosul lor indeparteaza puricii, astazi, planta are nenumarate functii, fiind folosita cu precadere ca ceai de sanziene.

Florile plantei erau utile si pentru coagularea laptelui si fabricarea branzeturilor fine, dar si pe post de colorant natural pentru haine. Asa cum spuneam, printre cele mai populare moduri de a utiliza sanzienele se numara prepararea de ceai de sanziene, foarte apreciat pentru gustul sau delicat si proprietatile sale terapeutice.

Specialistii Catena recomanda Naturalis AquaSlim. Datorita splinutei, planta inrudita cu sanzienele, si care se regaseste in AquaSlim, vezica si intregul sistem urinar se mentin sanatoase.

 

Ceai de sanziene – proprietati si beneficii

De-a lungul timpul, florile s-au dovedit a fi eficiente pentru organism si daca sunt folosite in prajituri sau in diferite produse farmaceutice, precum unguente. In tarile scandinave, de exemplu, pot contribui la infuzarea bauturilor spirtoase, precum bautura traditionala daneza.

Cum se poate utiliza ceaiul de sanziene

Ceaiul de sanziene se poate prepara usor. Cu un pumn de flori de sanziene, amestecate cu 400 - 450ml de apa si lasate la fiert intr-un ibric, pentru aproximativ 2 minute, puteti realiza un ceai de sanziene extraordinar.

De asemenea, pentru a-i imbunatati aroma, puteti adauga miere, dupa gust, insa doar dupa ce ceaiul se raceste, pentru ca mierea sa nu devina toxica. Totodata, puteti adauga cateva flori de soc, care au rolul de a oferi o prospetime si o aroma aparte ceaiului de sanziene.

Alta metoda de preparare a ceaiului de sanziene

Pentru a pregati ceaiul de sanziene, aveti nevoie de flori de sanziene uscate, care pot fi gasite la magazinele de produse naturiste sau de specialitate. Se adauga o lingurita de flori uscate intr-o cana de apa clocotita si se lasa sa infuzeze timp de 5-10 minute. Dupa aceea, se strecoara ceaiul si se poate bea cald sau rece. Pentru un gust mai dulce, se poate adauga putin miere sau lamaie.

Ceaiul de sanziene poate fi consumat ca o bautura calda sau rece, dar poate fi si utilizat ca tratament topic, daca il lasati natural, fara indulcitori. Acesta poate fi folosit pentru a trata iritatiile pielii, arsurile solare, inflamatiile si alte afectiuni ale pielii. Pentru a utiliza ceaiul de sanziene ca tratament topic, acesta poate fi aplicat pe zona afectata cu ajutorul unui tampon de bumbac sau poate fi adaugat in apa din cada, inainte sa va faceti baie.

Cum se pastreaza ceaiul de sanziene

Pentru a mentine proprietatile si beneficiile ceaiului de sanziene, este important sa fie pastrat in recipienti etansi, la loc uscat si racoros. Este recomandat ca ceaiul de sanziene sa fie pastrat departe de lumina si de sursele de caldura. De asemenea, este important sa fie consumat cat mai repede posibil, la doua, trei zile dupa preparare, pentru a preveni deteriorarea si pierderea proprietatilor acestuia.

Sanzienele si medicina traditionala

In tara noastra, sanzienele sunt cunoscute ca avand “puteri magice”, dupa ce le-au fost recunoscute proprietatile benefice pentru organism. Acestea sunt folosite pentru tratarea anumitor afectiuni, si se gasesc in cosmetica naturista, dar si in industria farmaceutica.

Se spune ca infuzia cu sanziene este benefica pentru ten, dar ajuta si la slabit. Plantele se pot achizitiona din magazine specializate, din piete, dar si din aer liber in afara orasului sau in parcuri si de pe campii. Desi apar in iunie, acestea se pot culege pana in luna septembrie. Se pot usca foarte usor acasa, pe ziare sau coli de hartie, apoi le strangeti si le pastrati in pungi de hartie sau recipiente de ceramica inchise.

Macinand planta uscata cu rasnita de cafea se poate obtine cu usurinta pudra sau pulberea de sanziene. Pentru a obtine tinctura de sanziene, foarte benefica pentru tenul cu probleme, se amesteca pudra din planta uscata cu alcool etilic si se lasa la macerat, iar pentru diluare se adauga apa.

Sanzienele in gastronomie

Florile de sanziene se pot folosi in prajituri, ca decoratiuni, dar si pentru aroma. Florile de sanziene sunt utilizate in bucataria dulce, pentru a adauga un gust subtil si floral deserturilor sau gemurilor.

De asemenea se pot face diferite bauturi din acestea, precum: suc proaspat, ceai de sanziene sau ca bautura energizanta, daca macinam si prajim semintele plantei.

Cum spuneam anterior, enzima vegetala extrasa din sanziene ajuta la coagularea laptelui, in procesul de obtinere a produselor lactate.

In general, nu sunt cunoscute reactii negative ale ceaiului de sanziene in combinatie cu alte alimente. Cu toate acestea, este important sa fiti atenti la interactiunile cu anumite medicamente, daca luati tratament. Totodata, trebuie sa acordati atentie nivelului de cofeina si sa evitati sa consumati prea mult ceai de sanziene sau alte bauturi ce contin cofeina, deoarece acesta poate cauza efecte secundare precum insomnie, nervozitate sau palpitatii.

Proprietatile terapeutice ale ceaiului de sanziene

Ceaiul de sanziene are proprietati terapeutice variate, printre care se numara efectele calmante asupra sistemului nervos, proprietatile antiinflamatorii si antioxidante. Este folosit cu succes in tratarea anxietatii, stresului si depresiei, fiind un remediu natural si eficient pentru echilibrarea emotiilor si a starii de spirit. De asemenea, este recomandat in tratarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea, constipatia si greata, ajutand astfel la scaderea numarului de kilograme.

Beneficii ceai de sanziene

  • detoxifiant la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor;
  • analgezic, usor sedativ;
  • antiinflamator si diuretic (datorita flavonoidelor din compozitie);
  • cicatrizant (datorita taninurilor) antispastic, depurativ, cicatrizant, coleretic (stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliara);
  • colagog (stimuleaz secretia hepatica de bila);
  • afrodisiac;
  • sanzienele sunt recunoscute pentru actiunea de echilibrare a functiei tiroidiene;
  • echilibreaza functia tiroidiana;
  • sudorifica (cu marirea secretiei glandelor sudoripare);
  • astringent;
  • hemostatic;
  • vulnerar (cu grabirea vindecarii ranilor externe si interne);
  • calmant si antispastic in afectiuni neurovegetative.

 

Contraindicatii ale consumului de ceai de sanziene

De obicei, ceaiul de sanziene este sigur pentru consumul uman, insa exista si cateva cazuri in care acesta trebuie evitat. Consumul de ceai de sanziene poate sa aiba efecte adverse asupra femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza, asupra copiilor mici sau a persoanelor care sufera de alergii la plante din familia Asteraceae, precum musetelul, ambrozia sau galbenelele. De asemenea, trebuie evitat consumul excesiv de ceai de sanziene, deoarece acesta poate cauza iritatii ale pielii, senzatie de greata sau dureri de cap.

In plus, daca doriti sa beneficiati de proprietatile benefice ale ceaiului de sanziene, este recomandat sa il consumati inainte sau dupa mesele principale si sa evitati consumul de alimente sau bauturi care pot inhiba absorbtia nutrientilor. De exemplu, ceaiul de sanziene ar trebui evitat in combinatie cu lapte sau produse lactate, deoarece acestea pot impiedica absorbtia unor nutrienti precum fierul si calciul.

Asadar, ceaiul de sanziene poate fi consumat in combinatie cu alte alimente fara probleme. Cu toate acestea, este important sa fiti atenti la interactiunile cu medicamentele si sa acordati atentie nivelului de cofeina. De asemenea, pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice, este recomandat sa consumati ceaiul de sanziene inainte sau dupa mesele principale si sa evitati combinarea cu alimente sau bauturi care pot inhiba absorbtia nutrientilor.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis AquaSlim x 30 caps.

    Naturalis AquaSlim X 30 capsule

    Naturalis AquaSlim este un supliment alimentar, care, datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere…