Chist hidatic – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Chist hidatic – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament Chist hidatic – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Ultima actualizare: 28 iunie 2023

chist-hidatic

Hidatoza sau echinococcoza este o boala parazitara cauzata de infectia cu tenia Echinococcus granulosus. De fapt, odata patrunsa in organismul gazdei secundare (omul), parazitul ia forma unei vezicule cunoscute sub numele de chist hidatic. Aceasta vezicula contine forma de larva a teniei si se poate localiza in diverse zone ale corpului. Un chist hidatic poate sa atinga chiar si dimensiunile unui cap de copil, si in timp ce unele chisturi pot muri, altele pot ramane in viata timp de mai multi ani. Ca mijloc de aparare, organismul gazdei secreta la suprafata acestui chist hidatic o membrana adventice, care izoleaza formele larvare ale parazitului.

Echinococcus granulosus paraziteaza la mamifere carnivore (caine, pisica, lup), pe cand stadiul larvar paraziteaza la mamifere erbivor (oaie, capra, cal), insa si accidental la om. In mod uzual, oamenii se infecteaza cu Echinococcus granulosus de la animalele de companie sau atunci cand consuma produse infectate de origine animala. Ouale de tenie eliminate prin fecalele animalelor pot fi ingerate accidental de catre om. Acest lucru are loc prin transferul oualor de la mana la gura, prin contactul cu obiecte contaminate, consumul de alimente sau de apa contaminata. Din moment ce ajunge in gazda secundara, parazitul este „izolat” sub forma unui chist hidatic.

Pentru mentinerea sanatatii ficatului si pentru sustinerea digestiei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi HepatoSuport Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine silimarina din fructe de Armurariu, anghinarea si cinarina, care furnizeaza nutrientii esentiali necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato – biliar. Productia de bila este stimulata, se mentine un nivel normal al lipidelor in sange si o concentratie normala de colesterol.


Chist hidatic – ce este si cum se formeaza

Echinococcoza este o zoonoza, adica o boala transmisa prin intermediul animalelor. Persoanele infectate cu Echinocococcus granulosis pot fi asimptomatice timp de mai multi ani, semnele si  simptomele asociate afectiunii aparand doar atunci cand, de exemplu, un chist hidatic se rupe. Boala se prezinta in mod caracteristic prin cresterea de chisturi hidatice (metacestode) la nivelul organelor interne ale gazdelor intermediare. Oamenii si alte gazde ingereaza oua sau proglote gravide, excretate in materiile fecale ale gazdelor definitive (carnivorele), provocand infectia. In mod obisnuit, hidatoza este mult mai frecventa in zonele rurale, sarace sau subdezvoltate.

La nivelul gazdei primare, parazitul se localizeaza la nivelul intestinului, iar in gazda secundara (unde provoaca aparitia de chist hidatic) se localizeaza frecvent la nivelul ficatului, plamanilor, rinichilor sau creierului. Aici, va lua forma veziculei cunoscute sub numele de chist hidatic, ce contine forma larvara a teniei. Chistul prezinta la exterior o membrana adventice care izoleaza continutul intern, sub care se gaseste o cuticula stratificata si membrana proligera. Membrana proligera da nastere, prin inmugurire, numeroase vezicule proligere in interiorul carora se afla scolexuri (capete de tenie). Ruperea unui chist hidatic poate duce la complicatii grave.

Pe masura ce oamenii ingereaza ouale de tenie, din ou se elibereaza larva numita oncosfera, ce va patrunde in lamina proprie a intestinului. Odata patrunsa aici, este transportata pasiv, odata cu fluxul sanguin sau prin circulatia limfatica, catre ficat, plamani sau alte organe interne, unde se transforma in chist hidatic (larve metacestode). Aceste chisturi au un strat germinativ intern, dar si un strat laminat extern inconjurat de o capsula fibroasa secretata de organismul gazda ca mijloc de aparare. La om, un chist hidatic poate creste lent si poate avea un volum deosebit de mare (cativa litri), continand zeci de mii de scolexuri.

Pentru a va ajuta sa scadeti nivelul de colesterol si pentru a detoxifia ficatul, farmacistii catena va recomanda sa folositi Benesio Hepafort. Acest supliment alimentar favorizeaza protejarea si regenerarea celulelor hepatice, sustine digestia si protejeaza impotriva efectelor nocive provocate de alcool, tutun si medicamente. De asemenea, Benesio Hepafort contribuie la mentinerea unui nivel normal de colesterol si este indicat persoanelor cu steatoza hepatica (ficat gras).

Chist hidatic – factori de risc

Exista mai multi factori care pot predispune o persoana la dezvoltarea de chist hidatic. Intrucat este o zoonoza, boala este foarte frecventa in randul persoanelor care cresc oi sau alte animale, respectiv care au caini. Oile sunt gazda primara a parazitului, iar cainii iau parazitul atunci cand consuma carnea unei oi infectate. Riscul de a dezvolta un chist hidatic creste in cazul:

  • Consumului de carne si alimente infectate insuficient preparate termic;
  • Consumul de carne infectata, in cazul in care aceasta nu a fost certificata de catre veterinar;
  • Nerespectarea practicilor de deparazitare interna a animalelor de companie;
  • Consumul de alimente si bauturi intr-un spatiu in care se gasesc caini potential infectati;
  • Consumul de carne de la oi sau alte animale sacrificate in propria gospodarie, fara controlul medicului veterinar;
  • Igiena precara;
  • Nerespectarea normelor de igiena dupa contactul cu animalele de companie;
  • Lipsa vaccinarii animalelor de companie.

Animalele precum ovinele, bovinele, caprinele, porcinele se infecteaza prin consumul de iarba contaminata cu oua provenite din fecalele cainilor. In esenta, un chist hidatic se va dezvolta in muschi si alte organe ale acestor animale, iar in momentul in care un caine va consuma carnea unuia dintre animalele infectate, ciclul de viata al parazitului se reia. Gazda intermediara, omul, poate ingera ouale de la animalul de companie sau de pe sol si alte suprafete contaminate.

Pentru a sprijini buna functionare a ficatului, farmacistii catena va recomanda sa folositi Steablock. Acesta este un supliment alimentar care ajuta la reducerea efectelor negative produse de steatoza hepatica de tip 1, 2 sau 3. Datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, acest produs contribuie la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora.

Chist hidatic – cauze

Boala poate fi transmisa la om prin ingestia de apa si alimente contaminate sau prin intermediul animalelor (un caine infectat care linge fata unei persoane, consumul de alimente contaminate cu fecale de caine). Aparitia unui chist hidatic presupune un mecanism complex: dupa ingestie, membrana exterioara oului este eliminata, iar acesta va ajunge la nivelul vilozitatilor intestinale si apoi la nivelul capilarelor. Prin intermediul fluxului sanguin, acesta ajunge in ficat. La nivel hepatic, capilarele sinusoide actioneaza asemenea unui filtru, ceea ce determina retinerea oului in aceasta zona. Uneori, aceste formatiuni pot trece mai departe, ajungand in plamani.

In majoritatea cazurilor, un chist hidatic se localizeaza in ficat sau la nivel pulmonar. Exista si cazuri raportate in care s-au dezvoltat chisturi hidatice la nivelul inimii, creierului, oaselor, dar si rinichilor si splinei. La nivelul unui anumit organ are loc inmultirea numerica a larvelor, care se vor inconjura cu o membrana adventice secretata de catre organismul gazda, aceasta fiind o reactie a sistemului imunitar la prezenta corpului strain. Aceasta formatiune poarta denumirea de chist hidatic si poate varia in dimensiuni atat in functie de organul interesat, cat si de sistemul imunitar al organismului gazda. Larva teniei Echinococcus granulosus este agentul etiologic.

Diagnosticul de chist hidatic

Diagnosticarea hidatozei si a prezentei de chist hidatic porneste de la o anamneza amanuntita, inclusiv prezenta unui istoric de expunere sau de imigrare in zone endemice, urmata de o gama variata de teste serologice si protocoale de imagistica:

  • Profilul functional hepatic nu este fiabil, dar poate indica fosfataza alcalina crescuta, cu un nivel relativ normal al TGO, TGP si bilirubinei, iar hemoleucograma prezinta eozinofilie;
  • Testarea serologica cu identificarea anticorpilor anti-Echinoccocus IgG;
  • Testele de imagistica sunt deosebit de utile: ecografie hepatica (unde se tine cont de anumite criterii), radiografie (detectarea calcificarilor unui chist hidatic), tomografie computerizata (CT-ul).

Modalitatile de diagnostic permit atat identificarea localizarii unui chist hidatic, precum si care este stadiul evolutiv al afectiunii.

chistul-hidatic

Tratament chist hidatic

Tratamentul pacientilor cu chist hidatic poate fi abordat multilateral, presupunand:

  • Abordarea watch and wait: in cazurile usoare, putandu-se asigura urmarirea pe termen lung cu ajutorul ecografiei;
  • Tratamentul medical cu benzimidazol;
  • Interventia chirurgicala este cea mai eficienta modalitate de electie in cazurile complicate;
  • Procedura PAIR (punctie, aspiratie, injectare de etanol, reaspiratie).

Monitorizarea post-tratament presupune analizarea la fiecare 3-6 luni a hemoleucogramei, insa si a profilului functional hepatic, cu ecografie. Ulterior, dupa ce pacientul este stabil, analizele se fac o data la un an. Optiunile de tratament ale unui chist hidatic vizeaza stadiul evolutiv, dar si variabilele personale ale pacientului, interventia chirurgicala fiind cea mai eficienta.

Complicatiile chistului hidatic

Cu tratament adecvat, elaborat in timp util, prognosticul hidatozei este unul considerat bun. Cu toate acestea, chisturile care se dezvolta in locuri dificil de operat (cordul, coloana vertebrala), au un prognostic mai putin favorabil. In unele cazuri s-a observat posibilitatea de recidiva, atat ca urmare a faptului ca scolexurile nu au fost complet indepartate, ci si ca urmare a unui sistem imunitar slabit. Recidivele pot aparea fie in locul initial in care s-a dezvoltat chistul, fie in alte locuri din organism (cu precadere la nivel hepatic sau pulmonar).

In ceea ce priveste complicatiile unui chist hidatic, ruperea chistului (spontana sau ca urmare a unui traumatism) poate provoca complicatii specifice organului interesat. De exemplu, ruptura unui chist hidatic cu localizare hepatica poate duce la obstructie biliara, suprainfectie, peritonita secundara, in timp ce ruptura chisturilor pulmonare la nivelul arborelui bronsic are potentialul de a duce la pneumonita, pneumotorax si pleurezie. In anumite cazuri, ruperea unui chist hidatic poate duce la moartea persoanei respective, in lipsa serviciilor medicale de urgenta.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539751/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6197524/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23558-hydatid-disease
  4. http://conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/14/165/81/hydatid-disease
  5. https://www.news-medical.net/health/What-is-Hydatid-Disease.aspx

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • Steablock x 60 capsule

    Steablock X 60 capsule

    SteaBlock este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului.    Ingrediente si beneficii consumul de silimarina timp de patru saptamani poate reduce colesterolul si…