Clorofila – care sunt beneficiile si contraindicatiile

Clorofila – care sunt beneficiile si contraindicatiile Clorofila – care sunt beneficiile si contraindicatiile

Ultima actualizare: 18 martie 2024

Clorofila este pigmentul responsabil pentru culoarea verde a frunzelor. Este necesara pentru procesul de fotosinteza, prin care plantele utilizeaza lumina soarelui pentru a obtine nutrienti ce provin din apa si dioxid de carbon. Clorofila este si un element prezent in alimentatie, pe care il obtinem atunci cand consumam verdeturi sau alte plante. Exista, de asemenea, suplimente alimentare cu clorofila, care contin de fapt un compus derivat, numit clorofilina. Cercetarile arata ca clorofila si suplimentele care contin clorofila pot imbunatati sanatatea si starea de bine. De exemplu, unele cercetari au aratat ca clorofila are proprietati antioxidante si ca poate ajuta la reducerea inflamatiei.   


Surse de clorofila

Clorofila se gaseste in mod natural in plante si verdeturi. Cateva exemple de alimente bogate in clorofila:

  • spanac,
  • lucerna,
  • patrunjel,
  • iarba de grau,
  • urzica,
  • busuioc,
  • varza,
  • alge.

Clorofila poate fi luata si ca supliment alimentar, sub forma de tablete sau sub forma lichida. Aceste suplimente contin de obicei clorofilina, o forma de clorofila partial sintetica, facuta cu saruri de sodiu de cupru. Clorofilina poate fi gasita si sub forma de crema sau unguent pentru aplicare locala.

Clorofila – beneficii pentru sanatate

Cercetarile sugereaza ca clorofila si suplimentele care contin clorofila pot imbunatati in multe feluri sanatatea si starea de bine. De exemplu, s-a demonstrat ca clorofila are proprietati antioxidante si ca favorizeaza reducerea inflamatiei. Cercetarile sunt insa limitate si inca in desfasurare.

Clorofila are proprietati antioxidante puternice

Clorofila functioneaza ca un element antioxidant. Antioxidantii sunt substante care pot preveni sau intarzia deteriorarea celulelor. Acest lucru se datoreaza faptului ca antioxidantii pot lupta impotriva stresului oxidativ, despre care se crede ca declanseaza leziuni si boli celulare.

O dieta bogata in antioxidanti poate ajuta in lupta impotriva efectelor imbatranirii. De asemenea, va poate reduce riscul pentru o serie de afectiuni grave de sanatate, cum ar fi boala Alzheimer, diabetul sau cancerul.

Desi nu este un antioxidant la fel de puternic precum vitaminele C si E, studiile arata ca un aport constant de clorofila din alimentatie ajuta la crestera cantitatii de antioxidanti din sange.

Clorofila poate reduce inflamatia

Clorofila contine compusi antiinflamatori, cum ar fi fitolul, care ajuta la reducerea inflamatiei in intregul corp.

Potrivit unor cercetari, administrarea de suplimente cu clorofila ar putea reduce inflamatia si durerea la persoanele cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste constatari timpurii.

Sustine ameliorarea anemiei feriprive

Cercetarile arata ca clorofila este asemanatoare cu hemoglobina, o proteina din celulele rosii din sange, care transporta oxigenul catre toate partile corpului. In unele cazuri, clorofila poate fi capabila sa imite actiunile hemoglobinei.

Acest lucru ar putea fi benefic in cazul afectiunilor caracterizate prin lipsa de hemoglobina, cum ar fi anemia cu deficit de fier. Anemia prin deficit de fier este o afectiune in care organismul nu produce suficiente celule rosii, ceea ce duce la un nivel scazut de fier in organism. Simptomele anemiei feriprive sunt oboseala, starea de slabiciune, durerile de cap, bataile neregulate ale inimii.

Cercetari din China care au studiat o formula din medicina chinezeasca (Shengxuening, sau SXN, derivata din materii fecale ale viermilor de matase) au aratat, de asemenea, ca suplimentele cu clorofila pot ajuta la tratarea anemiei feriprive.

Sustine sanatatea pielii

Timp de multi ani, clorofilina de sodiu si cupru – un amestec facut cu compusi de clorofila – a fost folosita pentru a stimula vindecarea ranilor prin aplicarea topica pe piele. Mai recent, cercetarile au aratat ca aplicarea locala a clorofilinei de sodiu si cupru ar putea avea si alte beneficii pentru piele. Aceste sunt:

  • tratarea acneei;
  • estomparea porilor;
  • reducerea rosetii fetei;
  • imbunatatirea texturii pielii;
  • prevenirea deteriorarii acidului hialuronic, un compus care mentine pielea hidratata.

Clorofila si cancerul

Studiile efectuate pe rozatoare arata ca clorofila poate reduce aparitia tumorilor canceroase. S-a descoperit ca clorofila poate forma legaturi stranse cu substantele chimice cancerigene numite aflatoxine. Cand se leaga, clorofila ajuta la blocarea absorbtiei aflatoxinelor la nivelul intestinelor. Sunt insa necesare studii suplimentare efectuate pe oameni pentru a sustine aceste constatari.

Clorofila ajuta, de asemenea, la prevenirea daunelor pe care aflatoxinele le cauzeaza genelor. Oamenii de stiinta studiaza efectele aportului de clorofila atunci cand vine vorba de cancerul de ficat, de piele, de stomac si de colon. Este important de mentionat ca aceste cercetari vizeaza clorofilina, nu clorofila naturala, pentru ca doza sa poata fi monitorizata mai precis.

Alte studii arata ca exista o legatura intre consumul de legume si prevenirea cancerului. Cu cat aportul zilnic de legume verzi este mai mare, cu atat corpul uman are o capacitate mai buna de a se proteja impotriva cancerului.

Clorofila – contraindicatii

Clorofila naturala nu are efecte secundare cunoscute si pana acum are beneficii doar pentru oameni. Cu toate acestea, clorofilina ca supliment poate avea unele posibile efecte secundare, pe care ar trebui sa le luati in considerare, si anume:

  • diaree ocazionala;
  • decolorarea urinei sau a fecalelor;
  • decolorarea limbii;
  • arsuri usoare sau mancarimi cand produsele cu clorofilina sunt aplicate direct pe o leziune.

De asemenea, este important sa retineti ca siguranta administrarii de clorofilina nu a fost inca studiata la femeile insarcinate sau care alapteaza.

Referinte:

https://www.health.com/chlorophyll-7095538

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chlorophyll

https://www.healthline.com/health/liquid-chlorophyll-benefits-risks#dosage