Ceai de patrunjel: utilizari, beneficii si preparare

Ceai de patrunjel: utilizari, beneficii si preparare Ceai de patrunjel: utilizari, beneficii si preparare

Ultima actualizare: 15 martie 2023

ceai-de-patrunjel

Patrunjelul ofera gust si savoare mancarurilor si se numara printre verdeturile favorite ale bucatarilor. Insa, stiati ca patrunjelul are o multime de beneficii pentru sanatate?

Patrunjelul nu mai este doar un ingredient adaugat in preparatele culinare. De exemplu, multi oameni beau ceai de patrunjel pentru ca este o modalitate unica de a profita la maximum de numerosii nutrienti si de vitaminele din aceasta planta. Acest ceai minunat poate fi preparat din frunze si radacini de patrunjel.

Ceaiul de patrunjel este bogat in antioxidanti si acid folic, imbunatateste nivelul zaharului din sange, dar si sistemul imunitar, actioneaza ca un detoxifiant natural, ajuta la reglarea menstruatiei, poate preveni pietrele la rinichi, amelioreaza problemele respiratorii, mentine tensiunea arteriala si colesterolul la un nivel sanatos, intareste vasele de sange, imbunatateste circulatia, ajuta la tratarea anemiei si imbunatateste sanatatea ochilor si a oaselor.

Ceaiul de patrunjel este o licoare bogata in nutrienti si antioxidanti, atat de esentiali pentru sanatate. Ceaiul de patrunjel este bogat in vitamina K, precum si in vitamina A, vitamina E si vitamina C. In plus, este o sursa excelenta de cupru, fier, potasiu si calciu.

 


Ceai de patrunjel – beneficii pentru sanatate

Datorita continutului de antioxidanti si nutrienti, ceaiul de patrunjel este asociat cu multe beneficii impresionante pentru sanatate. Pentru a face un ceai de patrunjel este suficient sa puneti cateva frunze proaspete sau uscate intr-o cana de apa fierbinte.

Ceaiul de patrunjel este bogat in antioxidanti

Patrunjelul este o sursa excelenta de antioxidanti - compusi puternici care apara celulele impotriva daunelor cauzate de moleculele potential daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi.

Specialistii sustin ca antioxidantii joaca un rol esential in mentinerea starii de sanatate, unele cercetari indicand ca ar putea proteja impotriva afectiunilor cronice precum bolile de inima, diabetul si cancerul.

Potrivit unui studiu realizat in eprubeta, extractul de patrunjel a prevenit deteriorarea ADN-ului si a blocat raspandirea celulelor canceroase - in special datorita continutului sau de antioxidanti.

De asemenea, a fost realizat un alt studiu in cadrul caruia cercetatorii le-au administrat sobolanilor cantitati concentrate de patrunjel. Se pare ca aceasta metoda a crescut nivelul total al antioxidantilor si a redus cativa markeri ai stresului oxidativ.

Patrunjelul este o sursa buna de flavonoide, carotenoide, acid ascorbic si tocoferol.

Ceaiul de patrunjel ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se formeaza in rinichi si care provoaca dureri severe si ascutite in spate, in zonele laterale ale trunchiului si la stomac.

Unele cercetari sugereaza ca patrunjelul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. De exemplu, cercetatorii au descoperit in urma unui studiu in care au tratat sobolani cu patrunjel ca aceasta planta a ajutat la cresterea in volum a urinei, la reducerea excretiei urinare de calciu si la cresterea aciditatii urinei.

ceai-de-patrunjel-pietre-la-rinichi

De asemenea, specialistii au constatat ca patrunjelul are actiune diuretica naturala, proces care poate spori urinarea si care poate preveni formarea pietrelor la rinichi.

Ceaiul de patrunjel poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange

In anumite zone ale lumii, cum ar fi Turcia, oamenii consuma patrunjel pentru a-si reduce in mod natural nivelul de zahar din sange. Interesant este ca unele studii recente au confirmat ca ceaiul de patrunjel poate avea proprietati antidiabetice si ar putea ajuta la gestionarea glicemiei.

De exemplu, in cadrul unui studiu, cercetatorii au tratat cu patrunjel mai multi sobolani cu diabet zaharat. Acestia au concluzionat ca patrunjelul a imbunatatit sanatatea ficatului, reducand in acelasi timp nivelul zaharului din sange.

In mod similar, un alt studiu realizat pe sobolani cu diabet a constatat ca patrunjelul a dus la scaderi semnificative ale nivelului de zahar din sange si al greutatii corporale.

Ceai de patrunjel – o sursa buna de vitamina C

Patrunjelul este bogat in vitamina C. O portie de 15 grame de patrunjel asigura aproape 20 mg de vitamina C - aproximativ 22% din valoarea zilnica recomandata.

Vitamina C este o vitamina importanta, solubila in apa, care actioneaza ca un antioxidant si care joaca un rol esential in prevenirea bolilor. In plus, au fost facute anumite studii care sugereaza ca vitamina C protejeaza impotriva infectiilor, cum ar fi pneumonia si raceala.

Este, de asemenea, implicata in sinteza colagenului - o proteina care se gaseste in piele, oase, muschi, articulatii, tendoane si alte parti componente ale corpului.

Vitamina C contribuie la vindecarea ranilor, este necesara pentru absorbtia nutrientilor si pentru formarea unor oase puternice.

De aceea, beti ceai de patrunjel daca vreti sa va indepliniti necesarul zilnic de vitamina C si sa va mentineti sanatos.

Ar putea ajuta la reglarea menstruatiei

Ceaiul de patrunjel este folosit in mod obisnuit ca remediu natural pentru a trata problemele legate de menstruatie si nivelurile hormonale.

Ceaiul de patrunjel contine in special miristicina si apiol, compusi care pot influenta productia de estrogen si care pot ajuta la echilibrarea hormonilor. De asemenea, se crede ca actioneaza ca un emenagog - o substanta care stimuleaza fluxul menstrual.

ceai-de-patrunjel-menstruatie

Acesta este motivul pentru care ceaiul de patrunjel a fost inclus in produse menite sa sustina o menstruatie sanatoasa si sa previna supraproductia de lapte la mamele care alapteaza.

Amelioreaza problemele respiratorii

Persoanele care sufera de astm bronsic sau de orice alte afectiuni respiratorii pot incerca ceai de patrunjel pentru a-si ameliora simptomele. Ceaiul de patrunjel este bogat in beta-caroten, un compus organic (un precursor al vitaminei A) care se pare ca poate scadea riscul de astm.

In plus, ceaiul de patrunjel poate reduce si prezenta reziduurilor in plamani. Ceaiul de patrunjel contine compusi care lupta impotriva infectiilor si care pot slabi sputa si mucusul care ar putea acoperi gatul si plamanii.

Ca rezultat, ceaiul de patrunjel poate reduce riscul de aparitie a congestiei nazale si a infectiilor bacteriale.

Bogat in acid folic

Una dintre componentele cheie ale ceaiului de patrunjel este acidul folic, o vitamina B esentiala despre care se stie ca reduce riscul de formare a defectelor de tub neural la bebelusi. In plus, acidul folic neutralizeaza efectele homocisteinei in organism, un compus care poate deteriora vasele de sange si care poate afecta negativ sistemul cardiovascular.

Mentine tensiunea arteriala si colesterolul la un nivel sanatos

Ceaiul de patrunjel poate trata in mod natural hipertensiunea si colesterolul crescut. Baut in mod regulat, acest ceai poate reduce tensiunea arteriala si poate proteja impotriva bolilor cronice.

Imbunatateste circulatia si trateaza anemia

Un alt aspect cheie al ceaiului de patrunjel este ca este bogat in fier, un mineral esential pentru un sistem cardiovascular sanatos. Ca atare, consumul de ceai de patrunjel este o modalitate excelenta de a imbunatati circulatia sangelui si de a preveni riscurile de anemie.

Mai mult, ceaiul de patrunjel este bogat in vitamina C si calciu. Ambele substante nutritive ajuta organismul sa absoarba fierul.

Imbunatateste sanatatea ochilor si a oaselor

Ceaiul de patrunjel este bogat in vitamina A, un nutrient cheie care imbunatateste si mentine sanatatea ochilor.

Derivata din beta-carotenul gasit in patrunjel, vitamina A poate ameliora stresul oxidativ asupra ochilor. Drept urmare, reduce riscul de aparitie a degenerescentei maculare si cataractei.

In plus, ceaiul de patrunjel este bogat in vitamina K, un nutrient cheie care ajuta la absorbtia mineralelor in organism. Vitamina K contribuie la mentinerea oaselor puternice si sanatoase.

Ceai de patrunjel – beneficii pentru frumusete

Poate ajuta la tratarea acneei

Ceaiul de patrunjel are proprietati antibacteriene si antifungice, acesta fiind motivul pentru care este considerata una dintre cele mai bune solutii naturale pentru a vindeca acneea. In plus, patrunjelul ajuta si la echilibrarea productiei de sebum a pielii. Patrunjelul contine zinc, care este unul dintre mineralele esentiale pentru combaterea acneei.

Beneficiile anti-imbatranire ale patrunjelului

Patrunjelul este o sursa bogata de vitamina C, un antioxidant puternic care ajuta la reducerea aspectului ridurilor si al liniilor fine. Vitamina C creste nivelul de colagen din piele si repara celulele deteriorate ale pielii, lucru care elimina ridurile si liniile fine.

Trateaza pungile negre de sub ochi

Ceaiul de patrunjel este bogat in vitamina A, vitamina C, vitamina K si clorofila. Toate acestea ajuta la albirea pungilor de sub ochi.

ceai-de-patrunjel-beneficii-pentru-ochi

Stimuleaza cresterea parului

Patrunjelul contine multe vitamine si minerale si are proprietati antioxidante puternice. Toate acestea pot repara daunele produse foliculilor de par, precum si scalpului.

Ceai de patrunjel – sfaturi pentru preparare

Pentru a face un ceai de patrunjel acasa aveti nevoie de cateva ingrediente simple, cum ar fi:

  • 1–2 linguri (15-30 grame) de patrunjel uscat sau 1 legatura de patrunjel proaspat
  • 1 cana (240 ml) de apa clocotita
  • miere si/sau lamaie (optional)

ceai-de-patrunjel-preparare

Adaugati pur si simplu patrunjelul intr-o cana si turnati apa clocotita peste el. Lasati ceaiul la infuzat timp de 3-5 minute, apoi strecurati-l. Daca doriti, adaugati miere sau lamaie.

Ceai de patrunjel - contraindicatii

Ceaiul de patrunjel este in general sigur si bine tolerat. Cu toate acestea, un consum exagerat de ceai de patrunjel poate provoca reactii adverse precum:

  • greata
  • varsaturi
  • diaree
  • durere abdominala

 

De asemenea, este important sa retineti ca patrunjelul este o planta puternica si trebuie folosit cu moderatie. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul de ceai de patrunjel, deoarece poate stimula contractiile.

In plus, persoanele care iau anticoagulante ar fi bine sa bea ceai de patrunjel cu moderatie, deoarece cantitatile mari de vitamina K pot interactiona cu aceste medicamente.

De asemenea, ceaiul de patrunjel nu este recomandat celor care iau diuretice, deoarece poate provoca pierderi excesive de apa.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/parsley-tea

https://www.tea-and-coffee.com/blog/parsley-tea-benefits

https://www.conserve-energy-future.com/benefits-parsley-tea.php

https://www.verywellfit.com/parsley-tea-benefits-and-side-effects-4163468