Colica renala (litiaza renala): cauze, manifestari si tratament

Colica renala (litiaza renala): cauze, manifestari si tratament Colica renala (litiaza renala): cauze, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

In cele ce urmeaza vom detalia cum recunoastem colica renala, cu simptomele sale specifice, dar si care sunt factorii de risc, cauzele si tratamentul indicat in colica renala si a celei mai frecvente cauze – litiaza renala. Trebuie cunoscute si cele mai frecvente complicatii ce pot aparea in cazurile in care colica renala ar fi neglijata, fapt ce ar putea conduce chiar la pierderea functiei renale. Asadar, ca in cazul celor mai multor afectiuni, un diagnostic cat mai precoce ar putea fi o modalitate de a trece mai usor peste aceasta afectiune ce poate crea un disconfort urias pacientului.


Colica renala – informatii generale

Colica renala este una dintre cele mai importante urgente ale medicinei interne, avand in vedere ca aparitia ei este cauzata de un obstacol ce nu mai permite evacuarea secretiilor urinare. Apare ca o durere brusca in zona lombara – zona rinichiului, ce se va resimti si spre abdomen, si spre membrul inferior – picior, dar si spre organele genitale. Iar acest tip de afectiune se va experimenta atunci cand pietrele urinare blocheaza o parte a tractului urinar, ce include rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra.

Litiaza renala este una dintre cele mai frecvente cauze cand vine vorba de colica renala. Mai exact, trebuie stiut ca litiaza este termenul medical folosit pentru cunoscutele pietre la rinichi (sau calculi renali). Se formează atunci cand minerale precum calciul si acidul uric creeaza cristale dure. Pietrele pot fi la fel de mici ca un graunte de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf. Iar cand aceste pietre cresc mari, apar si senzatiile dureroase.

Recomandat in preventia si tratamentul de litiaza renala, Lithoren imbunatateste eficacitatea litrotitiei, datorita citratilor ce previn suprasaturatia urinara cu oxalat de calciu si in acelasi timp este impiedicata aderarea cristalelor de oxalat sau fosfat, impiedicand cresterea in dimensiune a calculilor reziduali.

Colica renala – cauze

Colica renala apare atunci cand o piatra (litiaza) se blocheaza in tractul urinar, adesea intr-un ureter, provocand una dintre cele mai intense dureri pe care un pacient le-ar putea resimti pe parcursul vietii.

Aproximativ 12% dintre barbati si 6% dintre femei vor experimenta litiaza renala – pietre la rinichi de-a lungul vietii. Insa specialistii atrag atentia ca rata afectiunii de colica renala este in crestere din cauza schimbarilor in alimentatia si obiceiurile de zi cu zi.

Exista cativa factori din pricina carora creste riscul de litiaza – pietre la rinichi, implicit de colica renala, precum:

  • dieta mai bogata in substante ce pot duce la formarea de pietre, cum ar fi oxalat sau proteine
  • deshidratare din cauza lipsei de lichide sau din pricina pierderii prea multor lichide prin transpiratie, varsaturi sau diaree
  • obezitate
  • operatie de bypass gastric, care mareste absorbtia de calciu si a altor substante care conduce la litiaza – pietre la rinichi
  • tulburari metabolice, boli ereditare, hiperparatiroidism si alte afectiuni care pot creste cantitatea de substante ce favorizeaza formarea de pietre
  • infectii ale tractului urinar
  • istoric familial

 

Prin compozitia speciala, pe baza de vitamina B6, magneziu si extract de Phyllanthus niruriUractiv Litho mentine sanatatea tractului urinar, impiedica formarea calculilor renali si amelioreaza durerea si spasmul.

Manifestari in colica renala

Uneori, litiaza renala poate sa nu provoace niciun simptom, cand pietrele au dimensiuni reduse. Insa cand vine vorba de pietre mai mari, acestea din urma pot provoca simptome grave de colica renala, mai ales daca blocheaza un ureter, prin care trece urina, in drumul sau de la rinichi la vezica.

De regula, simptomele de colica renala se vor resimti prin:

  • dureri intense de-a lungul partii laterale a corpului dintre coaste și sold sau in abdomenul inferior, ce se pot extinde la spate sau in zona inghinala;
  • greata sau varsaturi.

 

Durerea resimtita in colica renala apare adesea in episoade ce pot dura de la 20 la 60 de minute.

Alte simptome in colica renala:

  • urinari dese si dureroase
  • urinari cu sange - urina poate capata nuante roz, rosii sau maronii
  • urinari tulburi sau urat mirositoare
  • urinari insotite de bucati mici de pietris
  • febra si frisoane

 

Diagnosticul de litiaza renala

Litiaza renala este termenul medical pentru pietrele la rinichi. Numele vine tocmai de la aspectul lor de formatiuni de consistenta dura, care se formeaza in rinichi si pot migra de-alungul tractul urinar. Iar litiaza este considerata cauza frecventa in colica renala. Pietrele la rinichi mai apar si sub numele de calculi renali.

Se vor diferentia ca dimensiune si forma, putand fi mici cat firul de nisip sau de marimea unui bob de mazare, chiar mai mari – cat o minge de golf, iar ca forma – ori rotunjite si netede, ori colturoase. Culorile pietrelor variaza la randul lor: galben-brun, cenusiu sau albicios.

In unele cazuri, pietrele la rinichi pot sa nu dea niciun simptom, iar in alte situatii, atunci cand migreaza si au dimensiuni mari, pacientul se confrunta cu o durere acuta, cunoscuta sub denumirea de colica renala.

Colica renala – optiuni de tratament

Pentru a determina eliminarea calculilor sau a nisipului, in vederea mentinerii functionarii eficiente a rinichiului, de regula pacientului i se va recomanda un consum mai mare de lichide: circa 2 litri in 24 de ore.

Pe termen scurt, se pot administra medicamente pentru a ameliora durerea de colica renala, cum ar fi:

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen
  • medicamente pentru prevenirea spasmelor musculare
  • medicamente opioide

 

Insa este recomandat un consult la medic daca experimentati simptome de colica renala sau litiaza. Dupa cateva teste, se poate stabili daca exista un nivel crescut de substante care formeaza pietre. De asemenea, o scanare CT poate scoate la iveala eventuale pietre la rinichi.

Daca exista o piatra de dimensiuni mari, medicul are ca optiuni una dintre aceste proceduri pentru a o indeparta si a ameliora colica renala:

  • Litotripsie cu unde de soc extracorporala (ESWL): acest tip de procedura utilizeaza unde de soc pentru a sparge pietrele in bucati foarte mici.
  • Ureteroscopie: se introduce un instrument ce se poate descrie drept o luneta subtire pentru a indeparta piatra.
  • Nefrolitotomie percutanata: o interventie de tip chirurgical pentru a indeparta piatra de dimensiuni mari.

Complicatii ale colicii renale

Colica renala vine ca simptom al pietrelor la rinichi (litiaza renala). Daca aceasta afectiune nu este tratata la timp, se pot dezvolta complicatii precum infectia tractului urinar. Se poate ajunge chiar si la afectarea rinichilor.

De asemenea, trebuie stiut ca problema pietrelor urinare poate reveni. Aproximativ jumatate dintre oamenii care au trecut prin aceasta afectiune, ar putea sa o experimenteze din nou in urmatorii cinci ani. Asadar, luarea unor masuri pentru prevenirea aparitiei de pietre poate ajuta la prevenirea unor episoade de colica renala pe viitor.

Colica renala - preventie

Iata cateva reguli de baza, usor de urmat, pentru a evita pericolul de colica renala si pentru a preveni litiaza – pietrele la rinichi:

  • Consumati cel putin 8 pana la 10 pahare de apa pe zi. Reduceti consumul de suc, in special de cele care contin acid.
  • Reduceti consumul de sare din alimentatie.
  • Limitati proteinele animale din alimente precum carnea rosie, peste, oua.
  • Limitati alimentele bogate in oxalat, cum ar fi spanacul, nucile.

Farmacistul Catena va recomanda: