Congestia nazala - cauze si tratament

Congestia nazala - cauze si tratament Congestia nazala - cauze si tratament

Ultima actualizare: 31 august 2022

congestia-nazala

Va confruntati cu nas infundat? Probabil ca ati consumat o multime de servetele pentru a incerca sa respirati mai liber si, cu toate acestea, starea voastra nu este cea mai buna. In plus, nu va puteti desfasura activitatile normale, deoarece aveti dureri de cap si respirati cu mare greutate.

Congestia nazala poate fi ameliorata cu decongestionanti nazali precum Assista Aquamare spray nazal hipertonic, un spray nazal recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, inca din primul an de viata. Assiste Aquamare spray nazal hipertonic pentru copii si adulti contine apa de mare bogata in minerale, colectata din adancurile Oceanului Atlantic.

Acea senzatie de nas infundat, care poarta denumirea de congestie nazala, apare de obicei la persoanele cu raceala sau gripa. Cand aveti nasul infundat, simplul act de respiratie poate fi dificil, fapt care provoaca, in plus, stari de oboseala si letargie.

Dar ce este mai exact congestia nazala? Congestia nazala (cunoscuta in mod popular drept ”nas infundat”) este de multe ori denumita ”rinita” de catre specialistii in medicina. ”Rhino” inseamna ”nas” in greaca, in timp ce ”-ita” se refera la inflamatie. Prin urmare, rinita este inflamatia mucoaselor cavitatii nazale.

 


Cauze congestie nazala (nas infundat)

Congestia nazala inseamna inflamarea si infundarea nasului. Cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale sunt afectiunile usoare. De exemplu, raceala, gripa si sinuzita pot provoca nas infundat. In aceste cazuri, congestia se amelioreaza de obicei in decurs de o saptamana.

In schimb, daca dureaza mai mult de o saptamana, congestia poate fi cauzata de o alta problema de sanatate, cum ar fi:

  • alergiile
  • rinita alergica
  • deviatia de sept
  • sinuzita de lunga durata, cunoscuta sub numele de sinuzita cronica
  • tumorile necanceroase, cunoscute sub denumirea de polipi nazali
  • expunerea la substantele chimice
  • contactul cu substantele iritante din mediul inconjurator

De asemenea, femeile gravide aflate la sfarsitul primului trimestru de sarcina se pot confrunta cu nas infundat. In acest caz, congestia nazala este provocata de fluctuatiile hormonale si aportul crescut de sange care apar in timpul sarcinii.

Din fericire, exista o multime de remedii pentru nas infundat, fie medicamentoase, fie naturiste, fiecare avand o multime de beneficii. Printre aceste remedii se numara suplimentele alimentare, cum ar fi, Naturalis SinuStop, un produs care sustine sanatatea tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine: floare de Ciubotica-cucului (40mg/comprimat), radacina de Ghintura-galbena (40mg/comprimat), floare de Lumanarica (40mg/comprimat), floare de Soc (40mg/comprimat), floare de Verbina (40mg/comprimat), Andrographis Paniculata (40mg/comprimat), Cimbru-de-cultura (40mg/comprimat), floare de Tei (40mg/comprimat). Solicitati parerea medicului inainte de a lua orice fel de suplimente alimentare.

Cand se recomanda consultul de specialitate?

Daca aveti nasul infundat mai mult de 10-14 zile sau daca starea se inrautateste dupa 7-10 zile, problema de baza poate fi sinuzita, motiv pentru care este necesar sa luati legatura cu un medic.

De asemenea, este recomandat sa solicitati ingrijire medicala daca aveti un nas infundat care nu se amelioreaza cu remedii la domiciliu sau daca aveti si alte simptome, precum:

  • febra mare
  • probleme de respiratie
  • mucus gros sau de culoare verde

congestia-nazala-vizita-la-medic

Nas infundat la sugari si copii – cand trebuie sa mergeti la medic

Congestia nazala poate reprezenta o problema mai mare in cazul sugarilor decat in cazul copiilor mai mari si al adultilor. Din cauza unui nas infundat, bebelusul poate avea probleme de hranire si chiar probleme respiratorii periculoase pentru viata. Din aceasta cauza, este important sa luati imediat legatura cu medicul pediatru daca micutul are congestie nazala.

Tratamentul corect al congestiei nazale

Tratament medicamentos pentru nas infundat

Planul de tratament este recomandat dupa stabilirea cauzei problemei. Primele remedii prescrise sunt sub forma de medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta. Printre medicamentele utilizate pentru a trata un nas infundat se numara:

  • antibioticele
  • antihistaminicele orale pentru tratarea alergiilor, cum ar fi loratadina si cetirizina
  • decongestionantele fara sau cu prescriptie medicala
  • steroizii nazali, cum ar fi mometazona sau fluticazona

De asemenea, printre cele mai bune remedii se numara spray-urile nazale, cum ar fi Assista Aquamare spray nazal izotonic, un dispozitiv medical, sub forma de spray nazal pentru copii, bebelusi si adulti care contine apa de mare din adancimea Oceanului Atlantic. Assista Aquamare spray nazal izotonic este o solutie naturala de apa de mare, izotonica, destinata hidratarii si mentinerii igienei zilnice a nasului. Este un spray nazal izotonic care poate fi folosit la bebelusi, inca de la varsta de 6 luni, la copii si adulti. Apa de mare, purificata, poate ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei nazale si, in caz de congestie nazala, poate reduce densitatea secretiei nazale, ajutand la eliberarea cailor respiratorii.

In schimb, in cazul persoanelor cu tumori sau polipi nazali care impiedica drenarea mucusului, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartarea acestora.

Tratament naturist pentru nas infundat

De asemenea, aveti la dispozitie o lista de remedii naturiste pentru a ameliora un nas infundat. De exemplu:

  • hidratati-va temeinic
  • faceti dusuri calde
  • faceti inhalatii cu aburi dintr-un castron cu apa fierbinte
  • tineti capul ridicat cand dormiti
  • luati antihistaminice sau decongestionante fara prescriptie medicala (OTC)
  • faceti spalaturi nazale
  • luati analgezice eliberate fara reteta medicala, daca simtiti presiune sau durere la nivelul sinusurilor
  • aplicati comprese reci pe zonele dureroase ale fetei
  • luati probiotice sau consumati alimente bogate in probiotice, cum ar fi iaurtul
  • luati suplimente care stimuleaza sistemul imunitar, cum ar fi sulfatul de zinc, echinacea, sau vitamina C

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/nasal-congestion

https://www.verywellhealth.com/what-is-congestion-1191889

https://www.healthline.com/health/nasal-congestion

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care…

Assista Aquamare spray nazal hipertonic X 100 ml

Assista Aquamare spray nazal hipertonic X 100 ml

Assista Aquamare spray nazal hipertonic este…