Corticosteroizi topici - actiune terapeutica, reguli de administrare

Corticosteroizi topici - actiune terapeutica, reguli de administrare Corticosteroizi topici - actiune terapeutica, reguli de administrare

Ultima actualizare: 4 mai 2023

Corticosteroizii topici, sau corticoizii, sunt o clasa de medicamente folosita in tratamentul mai multor afectiuni, in special dermatologice. Cuvantul topic inseamna ca se aplica extern sau local, adica direct pe piele sau mucoase. Mecanismul de actiune al corticosteroizilor topici este vast, avand efecte antiinflamatorii, antimicotice si imunosupresoare.

Printre cele mai frecvente afectiune pentru care medicii prescriu aceste medicamente se numara eczema (dermatita atopica), dermatita seboreica, dermatita de scutec, psoriazisul si lichenul plan. Medicamentele ajuta la ameliorarea simptomelor precum eritem (roseata a pielii) si prurit (mancarime), calmand pielea inflamata.

In general, corticosteroizii topici se aplica o data de doua ori pe zi, timp de circa 1-2 saptamani. Aceste medicamente sunt contraindicate in cazul infectiile bacteriene ale pielii.

Corticosteroizi topici – generalitati

Hormonii corticosteroizi sunt hormoni naturali produsi de glandele suprarenale si controaleaza mai multe functii din organism, precum metabolismul hidric, reactiile de stres si raspunsul imun. Corticosteroizii topici sunt analogi sintetici (creati de om) utilizati pentru tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi dermatita, psoriazis, eczema etc. Acestia au actiuni antiinflamatorii puternice, reduc inflamatia si calmeaza iritatia, iar in acelasi timp suprima raspunsul imun.

Corticosteroizii topici se gasesc sub forma de creme, unguente, lotiuni, geluri, spray-uri si sunt utilizati in functie de potenta lor, de zona in care se aplica si de tipul de afectiune care este tratata.

Corticosteroizii topici sunt clasificati in patru grupe:

  • Corticosteroizii cu potenta foarte mare
  • Corticosteroizii cu potenta ridicata
  • Corticosteroizii cu potenta medie
  • Corticosteroizii cu potenta redusa

 

Afectiunile ce pot fi tratate cu ajutorul corticosteroizilor topici

Eczemele

Eczema (dermatita atopica) este o afectiune inflamatorie a pielii, caracterizata prin eritem (inrosirea pielii) si senzatia de prurit (mancarime) care apare in zona respectiva. De peste 50 de ani, toate ghidurile internationale recomanda corticosteroizii topici drept tratamentul de prima intentie pentru eczema. Proprietatile sale antiinflamatorii amelioreaza simptomele si ajuta la vindecarea pielii.

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, recurenta si inflamatorie a pielii, caracterizata prin eritem (roseata) si descuamare a pielii. In general apare pe zonele pielii in care exista multe glandele sebace, afectand in mod deosebit scalpul, fata si urechile. Persoanele cele mai afectate sunt bebelusii pana in 3 luni, adolescentii si adultii. Sampoanele, unguentele si cremele pe baza de corticosteroizi precum hidrocortizon, fluocinolon sau desonide ajuta la controlul simptomelor.

Dermatita de scutec

Numita si eritem fesier, dermatita de scutec este o iritatie foarte comuna in randul bebelusilor, o eruptie cutanata ce afecteaza 1 din 3 copii. Afectiunea apare pe zonele pielii care intra in contact cu scutecul sau care se freaca de scutec: zona perineala, abdomenul inferior si interiorul coapselor. Provoaca simptome precum eritem (roseata a pielii), leziuni sau vezicule pe fese, coapse si pe organele genitale ale bebelusilor. Gelurile si cremele cu corticosteroizi curata delicat si vindeca pielea sensibila a bebelusilor.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Dermastil Pediatric Crema pe baza de apa, un tratament zilnic pentru protejarea zonei de scutec si prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, datorita alterarii florei microbiene locale.

Psoriazisul

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica, o boala autoimuna ce se manifesta prin placi (piele cu aspect de solzi) si papule (mici proeminente pe suprafata pielii). Simptomele apar la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor, in jurul unghiilor si pe spate. Gratie efectului lor imunosupresor, unguentele cu corticosteroizi ajuta la ameliorarea simptomelor.

Lichen plan

Lichenul plan este o eruptie cutanata insotita de simptome precum papule, durere si prurit (mancarime), fiind declansata de o reactie a sistemului imunitar. Eruptia se poate manifesta la nivelul tegumentelor si mucoaselor – piele, gura, unghii sau scalp. Aplicati direct pe zona afectata, corticosteroizii topici ajuta la reducerea inflamatiei.

Corticosteroizi topici – sfaturi pentru utilizare

Costicosteroizii topici trebuie utilizati asa cum va recomanda medicul dermatolog sau farmacistul. In general, fie ca vorbim de creme, lotiuni, balsamuri etc., produsul va trebui aplicat o data de doua ori pe zi, timp de circa 1-2 saptamani.

Medicamentul trebuie aplicat numai pe zonele afectate. Se aplica un strat direct pe piele sau mucoase, care trebuie netezit in directia in care creste parul. Doza exacta ce trebuie aplicata va depide de ce parte a corpului este tratata. Acest lucru se recomanda din cauza faptului ca pielea este mai subtire in anumite parti ale corpului si mai sensibila la efectele corticosteroizilor. Spre exemplu, pe coate sau maine trebuie aplicata o doza mai mica, in timp ce pentru spate sau picioare trebuie aplicata mai multa cantitate de produs.

In cazul in care utilizati si corticosteroizi topici si emolienti, medicii recomanda sa asteptati 30 de minute intre cele doua aplicari, iar mai intai folositi emolientul.

In ceea ce priveste efectele secundare ale corticosteroizilor topici, au fost raportate urmatoarele:

  • Mancarime (prurit);
  • Senzatie de arsura pe zona tratata;
  • Iritatie;
  • Roseata (eritem);
  • Uscaciune a pielii;
  • Depigmentarea pielii.

 

De asemenea, folosirea corticosteroizilor topici poate declansa acneea sau poate duce la agravarea acesteia, poate duce la aparitia foliculitei (cresterea excesiva a parului) sau rozaceei (afectiune ce se manifesta prin piele inrosita).

Corticosteroizi topici – contraindicatii

Corticosteroizii topici sunt contraindicati pentru infectiile bacteriene, deoarece efectul lor antiinflamator si vasoconstrictor va masca infectia, lucru ce intarzie diagnosticul si tratamentul. Astfel, corticosteroizii trebuie evitati in cazul unor afectiuni precum impetigo, furuncul, erizipel, eritrasma si dermatofite. De asemenea, nu se recomanda corticosteroizii topici daca aveti rozacee, acnee si ulcerati ale pielii (rani deschise).

Corticosteroizii topici sunt considerati siguri de utilizat in timpul sarcinii sau alaptarii, cu exceptia celor cu potenta foarte mare. Cu toate acestea, ar trebui utilizati aceste medicamente la recomandarea unui specialist si sa spalati orice produs cu corticosteroizi aplicat pe sani inainte de a va hrani bebelusul.

 

Surse:

www.medicinenet.com

www.nhs.uk

www.ncbi.nlm.nih.gov

eczema.org  

 

Farmacistul Catena va recomanda: