Lichen plan: cauze, simptome, remedii

Lichen plan: cauze, simptome, remedii Lichen plan: cauze, simptome, remedii

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2023

lichen-plan

Daca aveti o eruptie cutanata insotita de mancarime, durere si inflamatie, este posibil sa aveti lichen plan. Aceasta afectiune este declansata de sistemul imunitar ca raspuns la stres, alergeni sau o infectie virala. Poate afecta pielea, scalpul si unghiile, precum si gura si organele genitale. Disconfortul poate fi usor sau sever, iar tratamentele ajuta la ameliorarea simptomelor.

Conform specialistilor, cu toate ca eruptia cutanata specifica lichenului plan este inestetica si inconfortabila, tulburarea nu este considerata grava si nici nu este contagioasa. Poate afecta una sau mai multe zone ale corpului. Comunitatea medicala estimeaza ca intre 0,1% si 4% din populatia generala se confrunta cu lichen plan, iar cele mai afectate persoane au intre 30 si 60 de ani. In plus, lichenul plan afecteaza atat barbatii, cat si femeile, insa cel mai adesea apare la femeile aflate in perioada perimenopauzei.

Exista un dezacord larg privind natura afectiunii. Unii specialisti sustin ca lichenul plan este o boala autoimuna, in timp ce altii cred este o reactie naturala a organismului la un alergen. Indiferent de clasificarea afectiunii, rezultatul este o eruptie cutanata agresiva si incomoda care poate afecta aproape fiecare parte a corpului. Lichenul plan care afecteaza pielea este cunoscut si sub denumirea de lichen plan cutanat. In schimb, la unele persoane se poate manifesta doar la nivelul mucoaselor (mucoasa bucala şi pe cea genitala). Este important sa mergeti la medic pentru a primi un diagnostic corect, deoarece exista cateva tipuri diferite de lichen plan. In plus, aceasta afectiune are semne si simptome asemanatoare altor conditii medicale, cum ar fi pitiriazisul lichenoid.


Ce este lichenul plan?

Lichenul plan este o eruptie cutanata declansata, potrivit multor specialisti, de o reactie a sistemului imunitar. In prezent, nu se stie de ce apare acest raspuns imun. Pot exista mai multi factori care provoaca lichen plan si fiecare caz este diferit. Printre cauzele potentiale se numara:

  • infectiile virale
  • alergenii
  • stresul
  • genetica

 

Uneori, lichenul plan apare la persoanele care sufera deja de tulburari autoimune.

Desi provoaca disconfort, in majoritatea cazurilor lichenul plan nu este o afectiune grava si nici nu este contagioasa. Cu toate acestea, exista cateva forme rare ale afectiunii care pot fi grave si dureroase. Aceste variatii pot fi tratate cu medicamente topice si orale care pot reduce simptomele sau cu medicamente imunosupresoare (medicamente care suprima sistemul imunitar).

Printre produsele care pot contribui la ameliorarea simptomelor cutanate ale lichenului plan se numara Difesa, o crema sterila, recomandata in special persoanelor cu pielea sensibila si reactiva. Datorita actiunii sale protectoare, emoliente, calmante si hranitoare, favorizeaza homeostaza barierei cutanate, reducand mancarimea, senzatia de arsura si alte stari de disconfort.

Tipuri de lichen plan

Lichen plan la nivelul pielii

Cel mai frecvent tip de lichen plan afecteaza pielea. Leziunile apar si se raspandesc pe parcursul mai multor saptamani. De obicei, lichenul plan al pielii dispare de la sine in decurs de 1-2 ani. Dupa disparitia eruptiei, pielea afectata poate capata o tenta mai inchisa la culoare.

Lichen plan oral

Lichenul plan oral poate disparea dupa 5 ani, insa poate reaparea. Daca eruptia este cauzata de medicamente, de obicei dispare dupa intreruperea tratamentului cu respectivul medicament.

Pe langa piele, gura sau organele genitale, leziunile pot aparea si in alte zone, cum ar fi:

  • unghiile
  • scalpul

 

Cu toate acestea, leziunile la nivelul acestor zone sunt mai putin frecvente.

Lichen plan – cauze si factori de risc

Lichenul plan se dezvolta atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat celulele pielii sau ale mucoaselor. Medicii nu cunosc exact cauza acestei probleme, insa exista dovezi ca factorul genetic si factorii de mediu pot influenta aparitia acestei tulburari.

Genetica

Potrivit unor cercetari publicate in 2021, mostenirea genetica ar putea provoca declansarea afectiunii.

Infectii virale

Lichenul plan poate fi declansat si de o infectie virala. Un studiu amplu realizat in 2021 a constatat ca exista o legatura intre hepatita C si bolile inflamatorii cronice ale pielii, printre care si lichenul plan. Lichenul plan poate fi provocat si de alte virusuri, cum ar fi anumite tipuri de virusuri herpetice.

Anumiti factori de mediu pot cauza, de asemenea, afectiunea, cum ar fi plombele dentare si unele medicamente.

Cine este expus riscului de a dezvolta lichen plan?

Lichenul plan poate aparea la oricine, indiferent de varsta. Cu toate acestea, exista anumiti factori care ii fac pe unii oameni mai predispusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune.

lichen-plan-cauze

Forma cutanata a lichenului plan afecteaza in mod egal ambele sexe, in timp ce forma orala este mai frecventa in randul persoanelor de sex feminin de varsta mijlocie.

De asemenea, riscul de a dezvolta lichen plan este mai mare in randul persoanelor cu rude care au sau au avut lichen plan, al celor care au o boala virala precum hepatita C sau al celor care s-au expus la anumite substante chimice care declanseaza afectiunea. Acesti factori declansatori sunt:

  • antibioticele
  • metalele, cum ar fi mercurul, cuprul si aurul
  • diureticele
  • alte medicamente

 

Lichen plan – simptomatologie

Printre cele mai frecvente simptome ale lichenului plan se numara:

  • leziunile de culoare violet sau umflaturi cu varfuri plate care apar pe piele sau organele genitale
  • leziuni care se dezvolta si se raspandesc la nivelul intregului corp timp de cateva saptamani sau cateva luni
  • mancarime la locul eruptiei, care apare in mod obisnuit pe incheieturile mainilor, partea inferioara a spatelui si glezne
  • leziuni de culoare alba cu aspect de dantela la nivelul gurii, care pot fi dureroase sau pot provoca o senzatie de arsura
  • vezicule, care se pot rupe si care pot forma cruste
  • linii albe subtiri peste eruptie

 

La tratarea simptomelor de lichen plan poate contribui Xerolact PB, un balsam pre/post biotic care calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei si reda elasticitatea si confortul pielii.

Lichen plan – tratament si remedii

De obicei, pentru cazurile usoare de lichen plan, medicul nu recomanda niciun fel de tratament. In schimb, daca semnele si simptomele sunt inconfortabile sau severe, specialistul poate prescrie anumite medicamente sau remedii mai simple, la domiciliu.

Exista vreun remediu pentru lichenul plan?

Nu exista leac pentru lichenul plan, insa exista medicamente care trateaza simptomele, iar unele abordeaza cauza de baza. Printre medicamentele prescrise se numara:

  • retinoizii, care reprezinta o clasa de derivati naturali si sintetici ai vitaminei A si care sunt administrati local sau oral
  • corticosteroizii, care reduc inflamatia si care pot fi aplicati pe piele (topic) sau care pot fi administrati oral sau sub forma de injectie
  • antihistaminicele, care reduc mancarimea intensa
  • fototerapia, care trateaza lichenul plan cu ajutorul luminii ultraviolete
  • creme nesteroidiene, care se aplica local si care pot suprima sistemul imunitar, ajutand la ameliorarea eruptiei cutanate

lichen-plan-crema

Tratamente la domiciliu

Exista cateva lucruri care pot fi incercate acasa pentru a completa tratamentele prescrise. Specialistii in dermatologie recomanda aceste metode pentru lichenul plan al pielii:

  • aplicati comprese reci pe o eruptie cutanata
  • utilizati creme anti-mancarime de la farmacie
  • evitati zgarierea pielii

 

Sfaturi si remedii pentru lichen plan oral

  • evitati sa mancati alimente acide sau picante
  • evitati alcoolul si apa de gura care contine alcool
  • utilizati o solutie cu lidocaina pentru ameliorarea durerii
  • mancati alimente moi daca aveti dureri la nivelul gurii
  • mergeti in mod regulat la stomatolog

Referinte:

https://draxe.com/health/lichen-planus/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lichen-planus/symptoms-causes/syc-20351378

https://www.healthline.com/health/lichen-planus

https://www.medicalnewstoday.com/articles/184866

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL DIFESA  Crema sterila pentru piele reactiva X 50 ml

RILASTIL DIFESA Crema sterila pentru piele reactiva X 50 ml

Crema sterila, recomandata in special persoanelor…