Cum sa faceti fata racelii in sezonul rece: strategii de autoingrijire

Cum sa faceti fata racelii in sezonul rece: strategii de autoingrijire Cum sa faceti fata racelii in sezonul rece: strategii de autoingrijire

Ultima actualizare: 31 octombrie 2023

răceală

Raceala comuna s-ar putea sa nu para o problema grava de sanatate, dar va poate crea destul de mult disconfort. Pe masura ce simptomele continua sa evolueze, veti simti nevoia sa folositi diverse remedii, care sa va ajute sa va simtiti mai bine. Dureri musculare, frisoane, congestie nazala, acestea sunt doar cateva dintre semnele asociate racelii. Din fericire, puteti reduce intensitatea acestor simptome cu ajutorul unor remedii pe care le puteti folosi acasa si cu ajutorul carora va veti recapata energia. Continuati sa cititi acest articol pentru a afla despre cauzele si simptomele specifice in raceala comuna, precum si care sunt strategiile de autoingrijire pe care le puteti folosi atunci cand ati racit.

 


Raceala comuna – cauze si simptome

Raceala comuna se manifesta ca o infectie a cailor respiratorii superioare, care va afecteaza nasul, gatul, sinusurile si traheea. Denumirea de „raceala comuna” provine de la specificitatea acesteia de a fi larg raspandita in cadrul populatiei, indiferent de varsta. In timp ce adultii pot raci de doua sau trei ori pe an, copiii pot avea chiar si mai mult de patru raceli intr-un an.

Raceala comuna este cauzata de unul sau mai multi virusi, care cauzeaza inflamatia membranelor care conecteaza nasul si gatul. Majoritatea racelilor sunt cauzate de rinovirusuri. Exista aproximativ 200 de virusuri care pot cauza raceala comuna. In plus, aceasta este foarte usor raspandita de la o persoana la alta prin particulele de saliva produse in urma stranutului sau tusei de la persoana infectata.

Simptomele specifice pentru raceala comuna apar in primele 3 zile din momentul in care v-ati infectat cu virusul specific racelii. Cele mai comune simptome sunt urmatoarele:

  • nas infundat sau care curge;
  • durere in gat;
  • tuse;
  • stranut;
  • stare de rau generala;
  • dureri musculare sau usoare dureri de cap;
  • febra.

Mucusul isi poate transforma textura de la apos si transparent pana la un aspect mai dens si culoare galbena sau verde. Aceasta schimbare a mucusului este normala.

 

Sfaturi si strategii de autoingrijire atunci cand ati racit

Remediile pe care le puteti incerca acasa va vor ajuta sa reduceti simptomele si sa incepeti sa va simtiti mai bine. Printre cele mai comune sfaturi si strategii pentru autoingrijire in caz de raceala se numara hidratarea intensiva, odihna si consumul de plante cu efect antimicrobian si decongestionant.

Consumati cat mai multe lichide

Atunci cand aveti o raceala comuna este important sa consumati cat mai multe lichide. Puteti consuma apa, ceai, supa sau suc de fructe. Va puteti da seama ca ati atins nivelul optim de hidratare atunci cand urina are o culoare galben deschis. In cazul in care urina este inchisa la culoare, inseamna ca trebuie sa continuati sa beti lichide.

Prin consumul de lichide in caz de raceala veti putea sa va reveniti mai rapid si sa obtineti urmatoarele beneficii:

  • sa va reglati temperatura corpului si sa reduceti febra;
  • veti simti mai putina congestie nazala, intrucat mucusul isi va schimba textura, intr-una mai lejera;
  • va veti proteja de infectiile bacteriene, care pot aparea destul de des in caz de raceala;
  • sa va mentineti echilibrul electrolitic cand consumati lichide bogate in potasiu si sodiu.

 

Gargara cu sare

Daca suferiti de durere in gat, gargara cu sare va poate ajuta sa diminuati nivelul de durere. In plus, sarea va poate ajuta sa reduceti inflamatia si sa scapati de mucus. Pentru a prepara solutia pentru gargara, puteti folosi urmatoarele ingrediente:

  • dizolvati o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta;
  • faceti gargara cu apa de cateva ori pe zi;
  • scuipati apa dupa fiecare gargara;
  • incercati sa nu inghititi prea multa solutie intrucat aceasta va poate deshidrata si este posibil sa va creasca tensiunea arteriala.

Odihniti-va cat mai mult

Odihna este foarte importanta atunci cand luptati cu raceala. Prin odihna, va veti intari sistemul imunitar. Astfel, acesta va fi mai eficient in lupta cu virusul care a produs raceala. Daca sunteti intr-o stare de oboseala si stres, hormonii pe care ii elibereaza organismul pot suprima sistemul imunitar, facandu-l mai putin eficient. Prin urmare, este important sa nu va impingeti limitele si sa ii permiteti organismului sa ia o pauza.

 

Consumati fructe si legume care contin vitamina C

Vitamina C este un antioxidant care joaca multe roluri importante pentru organism, inclusiv in sustinerea sistemului imunitar. Puteti obtine o sursa foarte buna de vitamina C din urmatoarele produse:

  • citrice;
  • ardei rosu;
  • legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli.

O solutie care va poate ajuta sa va reveniti dupa raceala ar fi sa adaugati suc de lamaie intr-un ceai de plante combinat cu miere. Astfel, puteti reduce disconfortul de la nivelul gatului si va veti simti mai bine.

In concluzie, cu ajutorul remediilor pe care le aveti la indemana acasa, puteti sa ameliorati simptomele de raceala. In timp ce gargara cu apa cu sare va ajuta sa ameliorati durerile in gat, odihna prelungita va sustine sistemul imunitar in lupta cu virusul. De asemenea, veti incepe sa va simtiti mai bine dupa ce consumati fructe si legume bogate in vitamina C si veti simti o ameliorare a congestiei datorita cantitatii mari de lichide consumate.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12342-common-cold

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605

https://www.verywellhealth.com/common-cold-self-care-7488765

https://www.healthline.com/health/cold-flu/home-remedies#summary

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403#:~:text=Water%2C%20juice%2C%20clear%20broth%20or,body%20needs%20rest%20to%20heal.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc x 20 compr. eff.

    Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

      Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc contine 1000 mg Vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic, aceasta ajuta protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis SinuStop x 30 compr. film.

    Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

    Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sanatatii tractului respirator superior, datorita celor 8 extracte naturale pe care le contine. Fiecare comprimat contine: Ingrediente…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina x 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele…