Cum sa preveniti si sa tratati cojile de lapte la sugari

Cum sa preveniti si sa tratati cojile de lapte la sugari Cum sa preveniti si sa tratati cojile de lapte la sugari

Ultima actualizare: 1 aprilie 2024

Cojile de lapte la sugari reprezinta o conditie inofensiva, ce poate aparea pe pielea bebelusilor sub forma unor cruste de culoare galbena sau a unei iritatii la nivelul scalpului. Aceasta conditie va disparea in jurul varstei de 1 an. Desi nu reprezinta un pericol pentru sanatate, aceste cruste necesita atentie si ingrijire, pentru a preveni intensificarea iritatiei si aparitia disconfortului.


Cojile de lapte la sugari – informatii generale

Cojile de lapte la sugari reprezinta o conditie cutanata inofensiva care se manifesta sub forma unor cruste de culoare galbena sau maronie, la nivelul scalpului bebelusului. Textura lor este de obicei grasa si sunt deseori insotite de o iritatie. Chiar daca aspectul lor poate parea alarmant, crustele nu pun sub nicio forma in pericol sanatatea bebelusului. De asemenea, aceasta conditie nu provoaca mancarime sau durere pentru bebelus, disparand la un moment dat, fara prea mult efort.

Aceasta conditie este foarte comuna in randul bebelusilor, afectandu-i pe majoritatea la un moment dat. Cojile de lapte la sugari apar de obicei in jurul varstei de 3 luni si in cele multe cazuri vor disparea in jurul varstei de 1 an. De asemenea, in majoritatea cazurilor simptomele sunt moderate. Prin urmare, este posibil ca bebelusul sa nu aiba nevoie de un tratament specific, ci doar de o rutina de ingrijire mai atenta a zonei afectate.

Dermastil Pediatric este un lapte de corp cu absorbtie rapida, indicat pentru pielea delicata a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acest lapte de corp hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.

Cojile de lapte la sugari – simptome si manifestari

Cand apar crustele, acestea devin rapid vizibile pe scalpul bebelusului. De asemenea, la atingere, textura lor este fragila si are aspectul unor fulgi. In unele cazuri, acestea pot avea un aspect gras sau asemanator texturii pe care o are ceara. Culoarea acestor cruste este de obicei galbuie sau maronie, semanand foarte mult cu solzii de peste. Aceste cojite raman atasate de scalpul bebelusului si pot:

  • sa aiba aspectul unor cruste;
  • sa se desprinda foarte usor de pe scalp;
  • sa fie inconjurate de o zona iritata si inrosita;
  • sa fie insotite de o iritatie a carei culoare este mai deschisa sau mai inchisa decat tonul pielii bebelusului.

Desi in general, cojile de lapte la sugari pot aparea sub forma unor cruste pe scalpul bebelusului, acestea pot fi insotite si de dermatita seboreica infantila. In acest caz, este posibil ca aceasta conditie sa apara si pe alte zone ale corpului. Daca apare aceasta situatie, veti observa aparitia cojilor si a iritatiei in urmatoarele zone:

  • frunte;
  • sprancene;
  • cutele de la nivelul gatului si bratelor;
  • in spatele urechilor;
  • pe zona dorsala.

Daca observati aparitia acestor cojite pe zonele mentionate mai sus, este recomandat sa discutati cu medicul pediatru. Cu ajutorul specialistului, veti putea sa creati o rutina de ingrijire adecvata pentru bebelus, care sa conduca la disparitia crustelor.

Cojile de lapte la sugari – rutina de ingrijire

Cojile de lapte la sugari reprezinta o conditie ce poate fi tinuta sub control cu ajutorul unei rutine adecvate de ingrijire. In functie de recomandarea medicului pediatru, puteti urma acesti pasi:

  • mentineti scalpul bebelusului curat, indepartand excesul de sebum;
  • folositi produse de ingrijire pentru scalp care nu au parfum sau ingrediente chimice si masati-le usor pe scalpul bebelusului;
  • urmati recomandarile medicului in privinta frecventei spalarilor. In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie sa spalati scalpul bebelusului in fiecare zi.
  • nu folositi sampoane sau alte produse de ingrijire concepute pentru indepartarea matretii. Folositi doar produse destinate bebelusilor, in functie de recomandarea medicului.
  • dupa spalare, puteti folosi o perie de par pentru a pieptana parul bebelusului. Cu timpul, crustele vor incepe sa cada si vor disparea.
  • mentineti zona scalpului hidratata, conform recomandarilor medicului. In unele cazuri, este recomandat sa folositi anumite uleiuri sau produse onctuoase, care sa mentina pielea scalpului hidratata si fina.
  • in cazul in care scalpul este inflamat, medicul va poate recomanda un unguent pe baza de hidrocortizon. Acesta ar trebui folosit doar daca medicul il recomanda si conform indicatiilor acestuia.
  • nu incercati sa indepartati crustele de pe scalpul bebelusului, pentru a nu provoca iritatii si mai mari. Acestea vor cadea singure.

Cojile de lapte la sugari – posibile complicatii

Desi sunt o conditie inofensiva pentru bebelusi, daca nu sunt ingrijite corespunzator, aceste cruste pot provoca iritatii accentuate si chiar infectii. Prin urmare, este important sa fiti atent(a) la modul in care evolueaza acestea si sa anuntati medicul daca observati urmatoarele semne de complicatii:

  • crustele nu incep sa dispara dupa cateva luni de tratament;
  • bebelusul incepe sa dezvolte cruste si iritatii si in alte zone ale corpului;
  • pielea de pe scalpul bebelusului este foarte iritata, iar acesta manifesta disconfort la atingere;
  • observati aparitia unui lichid sau a sangelui in zona in care se afla crustele de pe scalp;
  • pielea scalpului bebelusului are un miros neplacut;
  • zona in care se afla crustele este inflamata si iritata.

Aparitia unor astfel de semne poate indica faptul ca bebelusul a dezvoltat o alta afectiune, cum ar fi scabia sau dermatita atopica. De asemenea, acestea pot fi semne ale raspandirii dermatitei seboreice infantile si spre alte zone ale corpului.

In concluzie, cojile de lapte la sugari reprezinta o conditie care nu pune in pericol sanatatea bebelusului. Aparitia lor este normala si nu ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti. Cu toate acestea, este recomandat sa discutati cu medicul pediatru si sa aveti o rutina corecta de ingrijire a acestora. De asemenea, cand observati aparitia complicatiilor, este important sa anuntati imediat pediatrul.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15786-cradle-cap-seborrheic-dermatitis-in-infants

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cradle-cap/symptoms-causes/syc-20350396

https://www.nhs.uk/conditions/cradle-cap/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/218942#symptoms

https://www.healthline.com/health/baby/cradle-cap-eyebrows

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Plus servetele umede x 72 buc.
    RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC - Lapte ingrijire corp, 400ml

    RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC Lapte ingrijire corp X 400ml

    HIDRATANT SI HRANITOR  pejntru PIELEA SENSIBILA A BEBELUSILOR SI COPIILOR Dermastil Pediatric este un lapte de corp cu absorbtie rapida, indicat pentru pielea delicata a bebelusilor si a copiilor.…