Cum tinem vara acneea sub control: reguli si produse esentiale

Cum tinem vara acneea sub control: reguli si produse esentiale Cum tinem vara acneea sub control: reguli si produse esentiale

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Ingrijire ten acneic vara

Ingrijirea pielii cu tendinta acneica in timpul verii poate fi o adevarata provocare. Temperaturile ridicate, transpiratia, poluarea si mai ales expunerea la soare pot avea un impact dezastruos asupra tenului predispus la acnee. Tocmai de aceea, este important sa-i acordam o atentie speciala.

Acneea este una dintre cele mai suparatoare probleme ale pielii, iar vara este cu atat mai deranjanta, date fiind conditiile specifice sezonului cald care o pot agrava. Soarele, de pilda, se comporta asemenea unui prieten fals, producand efecte contradictorii. Astfel, daca in prima faza usuca pielea, imbunatatindu-i tonusul si aspectul, dupa o vreme – relativ scurta – expunerea la ultraviolete ingroasa stratul superior al epidermei, facand dificila evacuarea sebumului din pori, fapt ce favorizeaza aparitia cosurilor.

Ce e de facut?

Nu putem controla vremea si toti factorii ambientali, sta insa in puterea noastra sa respectam cateva reguli simple pentru a preveni eruptia acneica. Iata care sunt acestea:

1.      Protectie solara adecvata

Aplicarea unui produs cu factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30 este obligatorie in cazul tenului acneic. Nu se foloseste insa orice tip de crema, ci una cu textura usoara, non-uleioasa si non-comedogenica, care sa nu blocheze porii sau sa incurajeze productia de sebum. O optiune sigura din acest punct de vedere sunt cele din categoria dermatocosmeticelor. Mare atentie, unele tratamente pentru acnee au efect fotosenzibilizant. Asadar, cititi cu atentie prospectul, iar daca aveti nelamuriri, cereti sfatul medicului dermatolog sau farmacistului si incercati sa evitati contactul prelungit cu soarele.

2.      Machiaj lejer

Daca aveti probleme cu acneea, lasati pielea sa respire si n-o incarcati cu prea multe produse de machiaj. In locul fondului de ten, utilizati mai degraba un produs multifunctional de tip BB Cream (n.r. - „blemish balm” / „beauty balm”) sau CC Cream (n.r. - „color control / color correcting”). Acestea hidrateaza pielea, ofera protectie solara, acopera imperfectiunile, minimizeaza porii si ridurile fine, mascheaza cearcanele, corecteaza culoarea, conferind pielii un aspect uniform. In plus, se aplica foarte usor.

3.      Curatare eficienta

Eliminarea regulata a impuritatilor si a excesului de sebum de pe suprafata pielii este hotaratoare pentru tinerea in frau a acneei. In acest scop, fata trebuie spalata de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu apa calduta si gel purificator, fara parfum si alte substante agresive, special creat pentru nevoile tenului acneic. Nu se utilizeaza sapun clasic, deoarece acesta usuca excesiv pielea. Cat despre demachiant, alegeti unul dedicat pielii sensibile. Apa micelara este o solutie foarte buna.

4.      Exfoliere blanda

Limitati utilizarea scruburilor si mastilor exfoliante la maximum o data pe saptamana. Recurgerea in exces la aceste produse va duce la iritarea pielii, creand un teren propice pentru proliferarea acneei.  

5.      Hidratare corespunzatoare

Din exterior, dar si din interior. Pielea deshidratata creste productia de sebum, ceea ce agraveaza acneea. De aceea, aplicati cu regularitate o crema hidratanta si beti multa apa. De asemenea, puteti lua un supliment cu acizi grasi esentiali Omega-3. Pe langa multe alte beneficii, ajuta la combaterea proceselor inflamatorii si la mentinerea pielii hidratate si sanatoase.

Natalia Talmacec