De ce apar cosmarurile? Cauze si tratament

De ce apar cosmarurile? Cauze si tratament De ce apar cosmarurile? Cauze si tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

V-ati trezit nelinistit si transpirat in mijlocul noptii, dar sunteti usurat ca a fost doar un vis urat. Va suna cunoscut? Majoritatea oamenilor nu trec des prin astfel de stari, dar exista si categoria celor care au cosmaruri in fiecare noapte. Adesea, acestea sunt cosmaruri recurente. Desi cosmarurile apar mai ales la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, unii adulti dorm, si ei, prost.

Si totusi, cosmarurile se pare ca sunt bune pentru moral. Dr. Jean-Baptiste Maranci, specialist in somn la Spitalul Salpetriere din Paris, explica fenomenul.

„Un cosmar este un vis in care simti o emotie neplacuta, cum ar fi frica, furie etc. Un cosmar este un vis urat in care emotia negativa este atat de intensa, incat te trezeste”, spune Dr. Jean-Baptiste Maranci specialist in somn. El crede ca visele neplacute sunt benefice pentru sanatatea noastra. Potrivit specialistului, intr-un vis urat exista doua aspecte: „digeram atat emotiile pe care le-am simtit deja cu o zi inainte sau in zilele precedente si, in acelasi timp, ne pregatim pentru emotiile pe care le putem simti in viitor”. „A existat un studiu care a analizat femeile divortate si visele lor in saptamanile care au urmat divortului. Studiul a aratat ca, un an mai tarziu, femeile divortate care nu avusesera vise foarte placute despre divort se simteau mai bine din punct de vedere psihologic decat cele care nu visasera despre divort”.

50% dintre adulti spun ca au cate un cosmar ocazional, in timp ce 3% afirma ca au cosmaruri frecvent.


Ce sunt cosmarurile?

Ati avut un vis infricosator si nu v-ati trezit sau nu v-ati amintit de el? Daca da, probabil ca nu a fost un cosmar.

Cand aveti cosmaruri, aproape intotdeauna va treziti brusc, cu o tresarire. Aproape intotdeauna va amintiti ce ati visat, deoarece cosmarurile apar in timpul somnului REM sau al somnului usor. In timpul acestei perioade de somn, creierul este foarte activ, in timp ce corpul este inca relaxat. Cosmarurile sunt caracterizate prin stari de anxietate, agitatie, neputinta si disperare. Va treziti intotdeauna in cel mai inspaimantator moment. Momentul in care urmaritorul este pe cale sa va prinda, de exemplu. Pe langa urmariri, cosmarurile implica adesea teme comune, cum ar fi moartea unei persoane dragi, inecul, o cadere sau o crima.

  • Atacuri de panica nocturne

Un cosmar nu trebuie confundat cu un atac de panica nocturn. In acest caz, va treziti tipand, stare adesea insotita de miscari agitate. Dar nu va puteti aminti nimic. Nici povestea, nici imagini. Tot ce simtiti este anxietate si uneori palpitatii. Aceste simptome sunt urmarea faptului ca un astfel de atac de panica are loc in timpul somnului cu unde lente sau somnul NREM. Aceasta este cea mai profunda faza a somnului, in timpul careia este dificil sa va treziti.

Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

  • Un cosmar este cumva o tulburare de somn?

In general, avem un cosmar doar o data la doi sau trei ani. Acesta va perturba somnul si va poate face sa va simtiti obosit in timpul zilei. Dar aceasta perturbare este doar de scurta durata. Atat timp cat cosmarurile nu apar de mai multe ori pe saptamana sau zilnic, nu este vorba despre o tulburare de somn. Dar daca se intampla, nu numai ca veti fi obosit in timpul zilei, dar va va fi si teama sa va culcati. Aceasta sursa de stres sau anxietate duce, la randul sau, la insomnie (cronica), cu toate consecintele pe care le implica, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic. Persoanele care sufera de depresie, de exemplu, sunt mai predispuse sa sufere de cosmaruri severe.

Cauzele cosmarurilor

Cautati semnificatia cosmarului care va bantuie? Atunci trebuie sa cautati cauza. Noaptea, creierul proceseaza ceea ce ati trait in timpul zilei. Asadar, cosmarurile sunt un mod de procesare a experientelor personale. Daca sunteti stresat sau daca ati trait ceva teribil, veti avea cosmaruri noaptea. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care copiii au mai multe cosmaruri decat adultii. Ei asimileaza o multime de impresii noi intr-un timp foarte scurt. Unele mai placute, altele nu.

  • Cosmaruri cauzate de stres si frica

Cosmarurile apar adesea in timpul unei perioade in care sunteti foarte stresat. Poate ca aveti prea multa treaba de facut sau va simtiti incordat sau nelinistit pentru ca se asteapta prea mult de la dumneavoastra. Teama de esec si de incertitudine poate duce, fara indoiala, la „cosmaruri”.

StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.

  • Cosmaruri cauzate de traume

Suferiti de cosmaruri recurente? O trauma netratata sau un eveniment dramatic poate fi cauza. In astfel de situatii, vorbim despre tulburarea de stres posttraumatic (PTSD). Reluarea la nesfarsit a acestei experiente traumatice face ca un cosmar sa fie si mai intens.

  • Cosmaruri cauzate de medicamente sau de alcool

Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, precum si bolile sau febra mare, pot cauza cosmaruri ca efect secundar. Si consumul excesiv de droguri sau alcool duce de multe ori la cosmaruri.

  • Cosmaruri din cauza lipsei de somn

Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, dar si bolile sau febra mare, pot avea ca efect secundar cosmarurile. De asemenea, consumul excesiv de droguri si alcool duce adesea la tulburari de somn.

  • Cosmaruri in timpul sarcinii

Cercetarile arata ca femeile insarcinate au mai multe cosmaruri decat cele care nu sunt insarcinate. Sunteti o viitoare mamica? Daca aveti adesea cosmaruri, nu va faceti griji cu privire la rolul dvs. de mama sau la nasterea bebelusului. Aceste vise intense sunt probabil urmarea unei modificari a echilibrului hormonal, legat de teama ca micutului i-ar putea lipsi ceva.

Tratati visele respective ca pe ceva perfect normal si nu va ingrijorati ca aceste cosmaruri se vor adeveri. Chiar si dupa nastere, este posibil sa mai aveti cateva vise infricosatoare.

Ce puteti face in legatura cu cosmarurile?

Cosmarurile pot afecta atat adultii, cat si copiii, si pot fi destul de deranjante. Trebuie subliniat faptul ca, in cazul in care cosmarurile sunt persistente sau cauzeaza disconfort semnificativ, ar fi bine sa consultati un profesionist, cum ar fi un psiholog sau terapeut.

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6, recomandat persoanelor care au dificultati de adormire, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.

Exista cateva strategii pe care le puteti incerca pentru a reduce frecventa si intensitatea cosmarurilor:

  • Mentinerea unui program de somn regulat: asigurati-va ca dvs si copilul aveti un program de somn stabil si regulat. Lipsa de somn sau modificarile in programul de somn pot contribui la aparitia cosmarurilor.
  • Crearea unui mediu de somn confortabil: asigurati-va ca mediul in care dormiti este confortabil si relaxant. Un dormitor intunecat, linistit si cu o temperatura confortabila poate contribui la un somn odihnitor.
  • Evitarea alimentelor si bauturilor stimulante inainte de culcare: reduceti consumul de cofeina si alte substante stimulante, inainte de culcare. Acestea pot afecta calitatea somnului si pot contribui la aparitia cosmarurilor.
  • Limitarea expunerii la continut infricosator inainte de culcare: atat adultii, cat si copiii ar trebui sa evite continutul infricosator la televizor sau pe internet, inainte de culcare. Acest lucru poate influenta continutul cosmarurilor.
  • Relaxarea inainte de culcare: adoptati tehnici de relaxare inainte de culcare, cum ar fi cititul unei carti linistitoare, ascultatul muzicii calme sau practicarea exercitiilor de respiratie. Aceste activitati pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii.
  • Pastrarea unui jurnal de vise: in cazul adultilor, tinerea unui jurnal de vise poate ajuta la constientizarea si intelegerea mai profunda a temelor recurente din cosmaruri. In acest fel, puteti explora si rezolva posibilele probleme emotionale.

Daca aceste strategii nu reusesc sa reduca frecventa sau intensitatea cosmarurilor, sau daca acestea continua sa fie o sursa de disconfort, consulta un profesionist in domeniul sanatatii mintale, pentru evaluare si sprijin suplimentar.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Strescontrol x 20cpr.

    Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

      StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana ofera multiple beneficii: ajuta…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Somncontrol x 20 cpr.

    Naturalis SomnControl X 20 comprimate

    Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de Melatonina, Valeriana, Magneziu, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a…