De ce intarzie menstruatia - care sunt cele mai cunoscute cauze

De ce intarzie menstruatia - care sunt cele mai cunoscute cauze De ce intarzie menstruatia - care sunt cele mai cunoscute cauze

Ultima actualizare: 12 iunie 2023

De ce intarzie menstruatia? Exista numeroase motive. Daca vreti sa aflati de ce intarzie menstruatia, iata cateva dintre motivele comune:

Sarcina: Daca exista posibilitatea de a fi gravida, intarzierea menstruatiei poate indica o sarcina. Este intotdeauna recomandat sa efectuati un test de sarcina pentru a afla de ce intarzie menstruatia si pentru a confirma o eventuala sarcina.

Stres: Nivelele ridicate de stres pot afecta hormonii responsabili de ciclul menstrual. Stresul emotional sau fizic, schimbarile bruste ale stilului de viata sau evenimentele importante pot cauza intarzieri in ciclul menstrual.

Dezechilibre hormonale: Tulburarile hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOP), pot cauza intarzieri menstruale. Aceste tulburari pot afecta eliberarea si productia de hormoni responsabili de ciclul menstrual.

Pierdere sau crestere in greutate: Schimbarile semnificative in greutate pot afecta ciclul menstrual. Un aport scazut de calorii, o dieta drastica sau exercitiile fizice intense pot determina intarzieri ale menstruatiei. De asemenea, obezitatea sau cresterea in greutate rapida pot influenta ciclul menstrual.

Anemie sau probleme de sanatate: Anemia sau alte afectiuni medicale, cum ar fi tulburarile tiroidiene sau problemele ovariane, pot cauza intarzieri menstruale.

Medicamente sau contraceptie: Unele medicamente, inclusiv anumite tipuri de contraceptive, pot afecta ciclul menstrual si pot determina intarzieri.

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui test de sarcina in intimitatea propriei case va raspunde rapid si sigur la intrebarea “De ce intarzie menstruatia? Sunt insarcinata?”. Farmacistii Catena va propun un test de sarcina tip stilou, modern si precis, cu ajutorul caruia veti primi raspunsul pe care il asteptati. 

 


Menstruatie regulata versus menstruatie neregulata

Menstruatia regulata se refera la ciclurile menstruale care se intampla aproximativ la intervale egale si constante de timp. In general, ciclul menstrual normal are o durata de 28 de zile, dar poate varia intre 21 si 35 de zile. In timpul unui ciclu regulat, sangerarea menstruala poate dura intre 3 si 7 zile.

Pe de alta parte, menstruatia neregulata se refera la cicluri menstruale care variaza in durata si intervale de timp. Acest lucru poate insemna ca ciclurile menstruale sunt mai scurte sau mai lungi decat de obicei, ca exista o variatie semnificativa intre durata ciclurilor sau ca sangerarea menstruala este neregulata sau imprevizibila.

De ce intarzie menstruatia? Cauze posibile

Exista mai multe cauze posibile ale menstruatiei neregulate, inclusiv fluctuatii hormonale, stres, schimbari in greutate, exercitiu fizic excesiv, tulburari alimentare, sindromul ovarelor polichistice (SOP), afectiuni medicale sau utilizarea anumitor medicamente. Uneori, menstruatia neregulata poate fi un semn al unei probleme de sanatate subiacente si poate necesita evaluare si tratament medical.

De ce intarzie menstruatia si dezechilibrul hormonal

Dezechilibrul hormonal poate afecta ciclul menstrual in mai multe moduri. Hormonii joaca un rol crucial in reglarea ciclului menstrual, iar orice perturbare a acestor hormoni poate duce la intarzieri sau alte modificari in menstruatie. Iata cum anumite dezechilibre hormonale pot afecta menstruatia:

Farmacistii Catena recomanda NorMens, un supliment alimentar cu extracte de Vitex Agnus Castus si Maca, ambele plante fiind recunoscute pentru efectele benefice asupra sistemului hormonal feminin.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP): SOP-ul este o tulburare hormonala comuna la femei, caracterizata de formarea de chisturi pe ovare si dezechilibre ale hormonilor sexuali, cum ar fi estrogenul si progesteronul. Aceste dezechilibre pot duce la intarzieri menstruale, menstruatie neregulata sau absenta menstruatiei.

Hiperprolactinemia: Hiperprolactinemia este o afectiune in care nivelul prolactinei, un hormon responsabil de productia de lapte matern, este crescut in mod excesiv in organism. Aceasta poate afecta ciclul menstrual si poate duce la intarzieri sau absenta menstruatiei.

Disfunctia tiroidiana: Glanda tiroida are un rol important in reglarea metabolismului si a functiei hormonale. Atat hipotiroidismul (functie tiroidiana scazuta), cat si hipertiroidismul (functie tiroidiana crescuta), pot afecta ciclul menstrual. In cazul hipotiroidismului, ciclurile menstruale pot deveni neregulate sau mai lungi, in timp ce hipertiroidismul poate duce la cicluri mai scurte sau la absenta menstruatiei.

Insuficienta ovariana prematura: Aceasta este o afectiune in care ovarele inceteaza sa mai functioneze inainte de varsta obisnuita de menopauza. Aceasta poate cauza dezechilibre hormonale severe, inclusiv scaderea nivelurilor de estrogen, ceea ce poate duce la intarzieri menstruale sau absenta menstruatiei.

Alte tulburari hormonale, cum ar fi hiperandrogenismul (niveluri ridicate de hormoni androgeni) sau tulburarile hipofizare sau hipotalamice, pot influenta si ele ciclul menstrual.

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui test de sarcina in intimitatea casei tale iti va raspunde rapid si sigur la intrebarea “Sunt insarcinata?”. Farmacistii Catena recomanda Test sarcina tip banda

 

De ce intarzie menstruatia si stresul

Stresul poate afecta ciclul menstrual si poate cauza intarzieri ale menstruatiei. Nivelele ridicate de stres pot perturba echilibrul hormonal in organism, afectand reglarea ciclului menstrual. Aici sunt cateva moduri prin care stresul poate influenta menstruatia:

Hiperactivitatea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA): Stresul cronic poate declansa o reactie in lant in sistemul nervos central si in glanda suprarenala, ceea ce duce la cresterea nivelului de cortizol, numit si hormonul stresului. Aceasta poate perturba functia normala a axei HPA si poate afecta productia de hormoni sexuali responsabili de ciclul menstrual.

Tulburarea hormonala: Stresul poate provoca un dezechilibru intre hormonii implicati in ciclul menstrual, cum ar fi estrogenul si progesteronul. Acest dezechilibru poate duce la intarzieri sau absenta menstruatiei.

Anovulatie: Stresul poate perturba procesul de ovulatie, determinand eliberarea intarziata sau absenta eliberarii ovulului. Aceasta poate duce la intarzieri menstruale sau cicluri neregulate.

Sistem imunitar afectat: Stresul poate suprima sistemul imunitar si poate duce la inflamatie cronica in organism. Acest lucru poate afecta si reglarea ciclului menstrual.

De ce intarzie menstruatia si anemia

Anemia poate influenta intarzierea menstruatiei intr-o varietate de moduri. Anemia este o afectiune caracterizata prin niveluri scazute de hemoglobina sau globule rosii in sange, care transporta oxigenul catre tesuturile corpului. Iata cateva moduri in care anemia poate afecta menstruatia:

Dezechilibru hormonal: Anemia poate perturba echilibrul hormonal in organism. Hemoglobina si globulele rosii joaca un rol important in functionarea normala a sistemului endocrin, care regleaza ciclul menstrual. Deficitul de hemoglobina poate duce la modificari hormonale, inclusiv dezechilibre intre estrogen si progesteron, ceea ce poate cauza intarzieri ale menstruatiei.

Amenoree: In cazul anemiei severe, in special a celei cu deficit de fier, se poate dezvolta o conditie numita amenoree, care reprezinta absenta menstruatiei timp de cel putin trei cicluri consecutivi. Deficitul de fier poate afecta negativ functia ovarelor si productia de hormoni sexuali, ceea ce poate duce la intarzieri sau absenta menstruatiei.

Sangerare menstruala abundenta: Unele forme de anemie pot fi cauzate de sangerarea menstruala abundenta si prelungita, cunoscuta sub numele de menoragie. Aceasta poate duce la pierderea semnificativa de fier din corp si, in cele din urma, la aparitia anemiei. In cazul sangerarilor abundente, ciclul menstrual poate deveni neregulat sau poate aparea intarzierea menstruatiei.

Farmacistul Catena va recomanda:

Fildas Test sarcina tip banda X 1 bucata

Fildas Test sarcina tip banda X 1 bucata

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui…

Fildas Test sarcina tip stilou X 1 bucata

Fildas Test sarcina tip stilou X 1 bucata

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui…

Normens X 30 comprimate pachet 2+1

Normens X 30 comprimate pachet 2+1

NorMens este un supliment alimentar cu extracte…