Deficitul de vitamina B12 la copii: informatii si recomandari

Deficitul de vitamina B12 la copii: informatii si recomandari Deficitul de vitamina B12 la copii: informatii si recomandari

Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

Vitamina B12, numita si cobalamina, este o vitamina hidrosolubila din complexul vitaminelor B. Aceasta se gaseste in special in produse de origine animala – lactate, oua, carne rosie. Acesta este si motivul pentru care, de fapt, in general persoanele cu dieta vegana se confrunta mai des cu deficit de vitamina B12. Important de retinut este si faptul ca ficatul dispune de rezerve mari de vitamina cobalamina, iar din acest motiv deficitul de vitamina B12 la copii si la adulti este, in esenta, destul de rar intalnit. Insa, in contextul anumitor patologii (mai ales de malabsorbtie) sau unui aport alimentar foarte redus, creste riscul de a se ajunge la deficit de vitamina B12.


Vitamina B12 – functii si roluri in organism

Vitamina B12 indeplineste in organism o gama foarte variata de functii, cum ar fi faptul ca este implicata in biosinteza hematiilor (eritrocitele, celulele rosii din sange). In organism, vitamina B12 este absorbita in intestinul subtire cu ajutorul unui factor intrinsec produs de celulele de la nivelul stomacului. Functiile vitaminei B12 sunt:

Rol in formarea celulelor sanguine

Vitamina B12 este necesara pentru sinteza ADN-ului in procesul de eritropoieza, prin care sunt formate celulele rosii din sange. Drept urmare, persoanele cu deficit de vitamina B12, atat copii cat si adulti, dezvolta o forma specifica de anemie numita anemie megaloblastica.

Rol in dezvoltarea neurologica

Cobalamina este implicata si in mentinerea integritatii tecii de mielina care inconjoara anumite prelungiri ale neuronilor cu rol in transmiterea impulsului nervos. Deficitul de vitamina B12 la copii, in special in copilaria timpurie, poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii cognitive si motorii.

Este implicata in metabolism

Pe langa faptul ca vitamina B12 joaca rol de cofactor enzimatic in multe reactii metabolice, se cunoaste faptul ca participa activ la metabolismul homocisteinei, prevenind acumularea acestui compus si scazand, astfel, riscuri de boli cardiovasculare.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante functii pe care cobalamina le indeplineste. Prin urmare, persoanele cu deficit de vitamina B12, indiferent daca vorbim de copii sau adulti, pot dezvolta o gama foarte variata de simptome, in unele cazuri dificil de corelat cu un eventual deficit de vitamina B12.

Deficit de vitamina B12 la copii – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze care pot duce la deficit de vitamina B12 la copii, cele mai comune fiind urmatoarele:

Aportul alimentar deficitar

Copiii care urmeaza diete vegane sau vegetariene stricte au un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina B12. In general, alimentele de origine vegetala fie nu contin cobalamina, fie contin cobalamina in cantitati extrem de mici.

Tulburari de absorbtie

Afectiunile gastrointestinale precum boala Crohn, boala celiaca si sindromul intestinului scurt cresc riscul de deficit de vitamina B12 la copii. De asemenea, difilobotriaza (infectia parazitara cu Diphyllobothrium latum) poate duce, in timp, la absorbtie deficitara si hipovitaminoza B12.

Afectiuni autoimune

O alta cauza care duce la deficit de vitamina B12 la copii este anemia pernicioasa, o afectiune autoimuna in care organismul produce anticorpi impotriva factorului intrinsec care joaca rol in absorbtia vitaminei B12. Astfel, vitamina nu mai poate fi absorbita eficient in ileonul terminal, chiar si in prezenta unui aport alimentar adecvat.

Nasterea prematura

Nou-nascutii prematuri sunt mult mai susceptibili sa dezvolte deficit de vitamina B12 din cauza rezervelor insuficiente si a aportului crescut in prima etapa a vietii.

Alimentatia mamei

La sugarii alaptati exclusiv la san exista un risc crescut de deficit de vitamina B12, cauzat mai ales de nivelurile scazute ale vitaminei la mama, in special daca aceasta urmeaza o dieta vegana sau vegetariana.

Expunerea la toxine

Expunerea la protoxid de azot poate cauza deficit de vitamina B12 la copii si adulti si, in egala masura, simptome neurologice extinse.

Deficit de vitamina B12 la copii – simptome, manifestari si riscuri

Lipsa vitaminei B12 la copii si adulti se manifesta, in general, asemanator. Simptomele, totusi, difera in functie de nivelul carentei – cu cat nivelul de vitamina B12 este mai mic, cu atat aceste simptome vor fi mai evidente. Simptomele asociate cu deficitul de vitamina B12 la copii sunt:

Simptome hematologice

  • Anemie megaloblastica manifestata prin oboseala, paloare, slabiciune si toleranta redusa la efort.

Manifestari neurologice

  • Intarzieri in dezvoltare, iritabilitate, apatie, convulsii, regresia abilitatilor dobandite, insa si a celor invatate, hipotonie;
  • Deficit cognitiv, cum ar fi dificultati de invatare si probleme cu memoria pe termen scurt si lung;
  • Dureri nejustificate de cap;
  • Ataxie (afectarea coordonarii, echilibrului, vorbirii);
  • Microcefalie;
  • Anomalii ale mersului;
  • Miscari involuntare atetoide sau coreiforme (spasme musculare de necontrolat).

Simptome gastrointestinale

  • Pierderea apetitului, greata, varsaturi, diaree.

Simptome cutanate

  • Ingalbenirea pielii, glosita (inflamatia limbii), fisuri la nivelul colturilor gurii (semn foarte specific de deficit de vitamina B12, numit cheilita angulara), caderea si fragilizarea parului;
  • Vanatai nejustificate, modificari ale pigmentarii pielii si edem la sugari.

Deficit de vitamina B12 la copii – recomandari

La modul ideal, deficitul de vitamina B12 la copii ar trebui sa ridice necesitatea consultului din partea medicului specialist. Atat timp cat copilul a trecut deja la diversificarea alimentatiei, pot fi introduse alimente bogate in vitamina B12, care sa asigure un aport nutritional ridicat:

  • Carne (in special ficat si rinichi);
  • Peste (macrou, somon, hering) si fructe de mare (midii, stridii);
  • Oua;
  • Lactate;
  • Alimente fortificate, cum ar fi cerealele integrale fortificate cu vitamina B12, reprezinta o alternativa excelenta in caz de deficit de vitamina B12 la copii.

Trebuie avut in vedere ca suplimentarea zilnica se va face in functie de gradul de severitate al carentei. In general, doza zilnica recomandata de vitamina B12 in randul copiilor este de:

Varsta

Sex masculin

Sex feminin

0-6 luni*

0,4 μgrame

0,4 μgrame

7-12 luni*

0,5 μgrame

0,5 μgrame

1-3 ani

0,9 μgrame

0,9 μgrame

4-8 ani

1,2 μgrame

1,2 μgrame

9-13 ani

1,8 μgrame

1,8 μgrame

*La copiii cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni, se presupune faptul ca aportul zilnic de cobalamina este asigurat prin alaptarea la san. In acest context, de altfel, creste si necesarul zilnic al mamei:

  • In timpul sarcinii necesarul zilnic de vitamina B12 este de 2,6 μgrame;
  • In timpul alaptarii necesarul zilnic de vitamina B12 este de 2,8 μgrame.

Atat timp cat se asigura un aport alimentar adecvat in timpul diversificarii si atat timp cat mama care alapteaza la san isi asigura un aport zilnic corespunzator, riscul ca un copil sa se confrunte cu deficit de vitamina B12 din cauza aportului alimentar redus este extrem de mic. In contextul existentei unor afectiuni, insa, riscul poate creste.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4953733/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0915/p384.html

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

https://www.rch.org.au/immigranthealth/clinical/Vitamin_B12/

https://www.webmd.com/diet/b12-deficiency-children