Ce este glosita, care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament

Ce este glosita, care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament Ce este glosita, care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2023

glosita

Glosita este o afectiune care face ca limba sa devina umflata si inflamata. Glosita modifica suprafata limbii, facand-o sa para neteda sau lucioasa. Glosita poate aparea brusc (glosita acuta) sau poate recidiva in timp (glosita cronica).

Cate tipuri de glosita exista?

Exista cateva tipuri diferite de glosita, cum ar fi:

Glosita atrofica

Cunoscuta si sub denumirea de glosita Hunter, glosita atrofica apare atunci cand de pe suprafata limbii dispar mai multe papile (umflaturile minuscule de pe limba care contin papilele gustative). Din aceasta cauza, limba poate capata un aspect neted si lucios.

Glosita romboida mediana

Caracterizata printr-o zona rosie, neteda, plata sau ridicata, acest tip de glosita afecteaza partea din mijloc sau din spate a limbii. Cei mai multi experti sustin ca glosita romboida mediana este cauzata de o infectie fungica (glosita candidozica).

Limba geografica

Limba geografica mai poarta denumirea de glosita migratorie benigna si este o afectiune care provoaca papile lipsa si leziuni rosii netede. Aceasta tulburare face ca limba sa arate “ca o harta”, de aici si denumirea neobisnuita. Cu toate ca este inflamatorie, afectiunea este complet inofensiva.

Sindromul limbii arzatoare

Aceasta tulburare afecteaza in primul rand varful limbii si cerul gurii. Sindromul limbii arzatoare poate afecta oameni de toate varstele, insa este mai frecventa in randul femeilor aflate in perioada menopauzei.

 


Glosita – generalitati

Glosita provoaca de obicei inflamatia limbii si poate afecta textura si culoarea limbii. Exista diferite tipuri si cauze, iar simptomele pot varia de la o persoana la alta. Cu toate acestea, exista tratamente care pot ajuta la vindecarea acesteia.

Pe langa faptul ca provoaca inflamarea limbii, glosita poate schimba si culoarea si textura suprafetei acesteia, deoarece afectiunea face ca micile umflaturi de pe suprafata limbii sa se micsoreze, dandu-i un aspect stralucitor si rosu.

Cazurile severe de glosita pot fi dureroase si pot afecta modul in care o persoana vorbeste sau mananca.

Glosita – cauze si factori de risc

Glosita poate avea o varietate de cauze posibile, cum ar fi:

O reactie alergica

Glosita care apare din cauza unei reactii alergice este acuta si se poate manifesta prin inflamatie si durere brusca la nivelul limbii. Acest tip de reactie poate avea la baza o alergie la un anumit aliment, medicament sau o substanta iritanta specifica.

glosita-cauze-reactie-alergica

Leziuni la nivelul gurii

Leziunile gurii, cum ar fi micile taieturi provocate de aparatele dentare sau arsurile cauzate de alimentele fierbinti, pot provoca inflamarea limbii.

Atunci cand este provocata de aparatul dentar, glosita poate deveni cronica (pe termen lung) din cauza riscului de ranire repeta a gurii si limbii.

Boli

Glosita poate fi cauzata si de anumite afectiuni, in special de cele caracterizate de anumite deficiente nutritionale, cum ar fi boala celiaca, malnutritia protein-calorica si anemia pernicioasa.

Bolile care ataca sistemul imunitar, cum ar fi boala Sjögren, pot provoca modificari la nivelul gurii care duc la glosita.

Infectii

Infectiile bacteriene, virale si fungice pot provoca, de asemenea, glosita. Herpesul oral, care este o infectie virala, si infectiile fungice cu drojdie se numara printre infectiile cunoscute pentru faptul ca provoaca glosita.

Deficiente nutritionale

Deficitul de fier se traduce printr-un nivel insuficient de fier in sange. Acest lucru poate declansa glosita, deoarece un nivel scazut de fier conduce la un nivel redus de mioglobina, o substanta din sange care joaca un rol semnificativ in sanatatea tuturor muschilor din organism, inclusiv ai limbii.

glosita-cauze-deficit-de-fier

Deficitul de vitamina B12 poate provoca, de asemenea, glosita.

Cine este expus riscului de a dezvolta glosita?

Printre persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta o inflamatie a limbii se numara cele care:

  • au o leziune la nivelul gurii
  • mananca alimente picante
  • poarta aparate dentare sau proteze dentare care irita limba
  • au herpes
  • au un nivel scazut de fier
  • au alergii alimentare
  • au o tulburare a sistemului imunitar

Glosita – simptome si manifestari

Semnele si simptomele glositei variaza de la o persoana la alta. Ele pot diferi, de asemenea, in functie de cauza de baza a afectiunii. Cele mai frecvente simptome ale glositei sunt:

  • limba umflata
  • durere la nivelul limbii
  • arsura sau mancarime
  • schimbarea texturii suprafetei limbii din cauza modificarii dimensiunii si formei papilelor
  • culoare diferita a suprafetei limbii
  • incapacitatea de a vorbi sau de a manca
  • dificultate la inghitire

glosita-simptome

Diagnosticul de glosita

Daca aveti simptome de glosita, este recomandat ca persoana in cauza sa viziteze un dentist sau un medic. In timpul examinarii, specialistul pune intrebari despre istoricul medical si evalueaza orice simptome raportate de persoana respectiva.

Doctorul sau dentistul verifica apoi in detaliu gura si limba persoanei pentru a descoperi orice anomalie de pe suprafata limbii. De asemenea, medicul poate preleva o mostra de saliva pentru testare si poate comanda analize de sange pentru a verifica deficientele nutritionale sau bolile care pot cauza glosita.

glosita-diagnostic

Unele forme de glosita sunt mai dificil de diagnosticat decat altele. Unii oameni de stiinta cred ca glosita atrofica poate fi greu de diagnosticat, deoarece medicii ar putea confunda cu usurinta glosita cu multe alte afectiuni.

Tratament pentru glosita

Tratamentul pentru glosita depinde de cauza acesteia. De obicei, glosita raspunde bine la tratament odata ce medicul a determinat cauza de baza.

Medicii pot prescrie medicamente daca glosita este cauzata de o boala sau o infectie. Medicamentele antibiotice, antifungice sau antivirale pot ajuta la eliminarea unei infectii bacteriene, fungice sau, respectiv, virale.

glosita-tratament

Specialistul poate prescrie suplimente alimentare daca glosita are la baza o deficienta nutritionala.

Daca deficienta nutrietionala este cauzata de o anumita afectiune, cum ar fi boala celiaca, specialistul poate recomanda modificarea dietei pentru a tine sub control conditia de baza.

Glosita – metode de prevenire

Glosita nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, o persoana isi poate reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune prin:

  • mentinerea unei alimentatii sanatoase
  • practicarea unei bune igiene orale
  • evitarea iritantilor, cum ar fi alimentele picante, tigarile si alimentele acide

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23987-glossitis

https://www.healthline.com/health/glossitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322135