Descopera-ti inima!

Descopera-ti inima! Descopera-ti inima!

Ultima actualizare: 3 februarie 2022

Dr. Ruxandra Ionescu

descopera-lucruri-uimitoare-despre-inima-ta

Corpul nostru este format din milioane de celule care au nevoie de oxigen si substante nutritive care sa le asigure energia necesara functionarii. Aceste substante se gasesc in sange, iar inima si reteaua de vase de sange le distribuie prin tot organismul. Schimbul de substante cu mediul inconjurator si transportul substantelor prin corp sunt conditiile necesare vietii.

Sistemul cardiovascular, cunoscut si sub denumirea de sistem circulator, este format din inima, organul motor, si un sistem inchis de vase de sange constituit din artere, vene si ramurile lor cele mai fine, numite capilare. Aceste capilare fac legatura intre artere si vene si reprezinta nivelul la care se produce unul dintre cele mai importante procese fiziologice ale organismului – difuziunea. Prin intermediul acesteia se elibereaza catre toate celulele oxigenul si substantele necesare vietii si se preiau dioxidul de carbon si alti produsi toxici rezultati.

Acest sistem cardiovascular este un sistem hidraulic unic si complex si are anumite caracteristici care il fac special:

  • este un sistem inchis si elastic;
  • functioneaza la o presiune pozitiva medie care este independenta de forta de pompare a sangelui.

 

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Cardiovita, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, contribuie la reducerea oboselii si sustine sanatatea sistemelor nervos si muscular, inclusiv a muschiului cardiac.

Localizarea inimii

Inima, organul central al aparatului cardiovascular, este:

  • situata in cavitatea toracica, intre cei doi plamani, spre stanga si in spatele sternului;
  • are patru camere sau cavitati, două atrii, cavitatile superioare, si doua ventricule, situate in partea inferioara a inimii. Atriile, ca si ventriculele, sunt separate intre ele prin pereti musculari numiti septuri. Acestia impiedica trecerea si amestecarea sangelui atrial, respectiv, intre ventricule.

 

Lucruri uimitoare pe care trebuie sa le stiti despre functionarea inimii

Inima functioneaza ca o pompa, cu aproximativ 100.000 de batai cardiace pe zi.

Aceasta primeste sange prin vene, pasiv si continuu, iar expulzarea sangelui din inima este activa si intermitenta, odata cu bataile cardiace. Functia sa de pompa determina forta necesara circulatiei sangelui si substantelor transportate de sange.

La fiecare bataie a inimii, care este o contractie musculara complexa, este expulzat un volum bine determinat de sange prin aorta, cel mai mare vas sangvin din corp.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis CardioSuport, un supliment alimentar care ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si la reducerea imbatranirii celulare. Produsul contine trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care protejeaza sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 si coenzima Q10.

Aorta este artera care se ramifica succesiv si face ca sangele sa ajunga in tot organismul.

Dupa ce elibereaza oxigenul si substantele nutritive tuturor celulelor organismului, sangele ajunge, din nou, la inima prin vene. Sangele neoxigenat, incarcat cu substantele rezultate din urma proceselor metabolice ale organismului, se varsa in atriul drept prin venele cave, superioara si inferioara. Cand atriul drept este umplut cu sange, se contracta si impinge sangele prin valvula atrioventriculara dreapta, numita valvula tricuspida, in ventriculul drept. Dupa umplerea ventriculului, valvula tricuspida se inchide, ventriculul drept se contracta si impinge sangele in plamani prin artera pulmonara.

In plamani se face schimbul de gaze, care consta in eliminarea la exterior, prin respiratie, a gazelor toxice si preluarea oxigenului.

Sangele oxigenat din plamani ajunge la inima in atriul stang prin venele pulmonare si trece prin valvula atrioventriculara stanga sau valvula mitrala in ventriculul stang. Dupa ce se umple si valvula mitrala se inchide, ventriculul se contracta si pompeaza tot sangele oxigenat in artera aorta care il distribuie, printr-o retea de artere cu diametre descrescatoare, in toate celulele organismului.

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 Forte Naturalis, un supliment alimentar care ajuta la scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor. De asemenea, acesta contribuie la functionarea normala a vaselor sangvine. Totodata, produsul sustine sistemul imunitar si este de ajutor in stabilirea echilibrului nervos.

Ventriculul stang este principalul "motor" care impinge sangele catre restul corpului prin aorta.

Contractia (sistola) si relaxarea (diastola) inimii se repeta ritmic si permanent, constituind ciclul cardiac.

Sangele oxigenat ajunge la muschiul inimii prin intermediul arterelor coronare, care provin direct din aorta. Sunt doua artere coronare:

  • coronara dreapta - transporta sangele oxigenat spre peretii ventriculilor si ai atriului drept;
  • coronara stanga - transporta sangele oxigenat spre cele doua ramuri ale sale: 1) artera descendenta anterioara stanga (interventriculara) - transporta sange oxigenat spre peretii ventriculilor si atriului stang (regiunea anterioara a inimii);  2) artera circumflexa -transporta sange oxigenat la peretele ventriculilor si atriul stang (regiunea posterioara a inimii).

 

Aceste artere formeaza o retea vasculara de la care pleaca ramuri catre tot muschiul cardiac si reprezinta suportul functiilor cardiace.

Valvulele atrioventriculare, mitrala si tricuspida, mentin fluxul de sange unidirectional, de la atrii catre ventricule, si previn reintoarcerea sangelui in cavitatile de unde a fost pompat.

Valvula aortica si cea pulmonara, care sunt localizate la originea aortei, respectiv arterei pulmonare, detin roluri importante in functionarea normala a inimii, dar pot influenta si aparitia bolilor cardiovasculare.

Necesarul de sange al muschiului inimii nu este intotdeauna constant; el se poate modifica in caz de efort fizic, emotii sau alte circumstante fiziologice.

afla-lucruri-uimitoare-despre-inima-ta

Inima se adapteaza la efort

Astfel, cand organismul necesita mai multa energie, activitatea inimii este solicitata suplimentar si cresc si nevoile de oxigen ale propriului muschi cardiac, care este asigurat prin suplimentarea aportului de sange prin arterele coronare.

Inima este invelita de o structura fibroasa numita pericard, iar muschiul inimii este alcatuit din trei straturi:

  • intern: endocard;
  • mijlociu: miocard, constituit din miocard contractil, reprezentat de fibrele musculare miocardice specifice atriilor si ventriculelor si cel cu proprietati excitoconducatoare, care genereaza spontan si autonom si conduc impulsul electric cardiac; generatorul sau pacemakerul fiziologic al inimii este localizat in atriul drept si este reprezentat de nodul sinoatrial;
  • extern: epicard.

 

Vasele de sange isi adapteaza calibrul sub influenta sistemului nervos autonom.

Sistemul circulator are o mare capacitate de adaptare la diferitele necesitati ale organismului. In repaus, inima pompeaza in organism aproximativ cinci litri de sange pe minut, cantitate care se poate adapta efortului fizic.

Farmacistul Catena va recomanda: