Despre guta, o boala cu simptomatologie la nivelul articulatiilor

Despre guta, o boala cu simptomatologie la nivelul articulatiilor Despre guta, o boala cu simptomatologie la nivelul articulatiilor

Ultima actualizare: 12 aprilie 2023

guta

Daca va treziti dupa un somn profund cu dureri articulare chinuitoare la degetul mare de la picior, este posibil sa aveti unul dintre simptomele gutei. Guta a devenit tot mai frecventa la nivel mondial, afectand milioane de oameni in fiecare an. De fapt, potrivit celor mai recente cercetari, cazurile de guta s-au dublat in ultimii 20 de ani.

Guta este o afectiune dureroasa considerata o forma complexa de artrita care apare in urma acumularii unui nivel prea mare de acid uric in organism. O cantitate ridicata de acid uric determina formarea de cristale in articulatii, provocand dureri puternice si inflamatii. Acidul uric apare in urma descompunerii purinelor, care se gasesc in mod obisnuit in carne, fructe de mare, leguminoase, alcool, fructoza, drojdie si unele legume.

Multi cred ca aceasta crestere dramatica a acidului uric este cauzata de alimentatia precara, obezitate si lipsa de exercitii fizice, cu toate ca si genetica se pare ca joaca, de asemenea, un rol.

Un nivel mare de acid uric in organism poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi si in cazuri mai severe duce la insuficienta renala din cauza blocajului cauzat de cristalele de acid uric. In plus, daca nu este abordata cauza principala a gutei, riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer si boli de inima este mai mare.

Statistic, barbatii sunt mult mai predispusi la guta decat femeile. Cu toate acestea, aceasta boala devine din ce in ce mai frecventa la femei, in special dupa menopauza.

 


Informatii despre guta, o boala care afecteaza articulatiile

Guta este un tip comun de artrita care provoaca durere intensa, inflamatie si rigiditate la nivelul articulatiilor. De obicei afecteaza articulatia de la baza degetului mare, cunoscuta sub numele de articulatia metatarsofalangiana. Cauza principala a gutei este acumularea excesiva de acid uric in organism.

Guta afecteaza zeci de milioane de oameni la nivel mondial si este cea mai frecventa forma de artrita inflamatorie la barbati. Si desi este mai putin probabil sa fie afectate in general, femeile au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala dupa menopauza.

Episoadele de guta pot aparea rapid si pot continua sa apara in timp. Aceasta reaparitie continua poate dauna lent tesutului din zona inflamata si poate fi extrem de dureroasa. Hipertensiunea arteriala, afectiunile cardiovasculare si obezitatea sunt factorii de risc pentru guta.

Guta – factori de risc si cauze

Excesul de acid uric in sange (hiperuricemie) este cauza principala a gutei.

Corpul produce acid uric in timpul descompunerii purinelor. Purinele sunt compusi chimici care se gasesc in cantitati mari in anumite alimente, cum ar fi carnea si fructele de mare.

De obicei, acidul uric este dizolvat in sange si eliminat din organism prin urina. Daca o persoana produce prea mult acid uric sau nu il excreta suficient, acesta se poate acumula si poate forma cristale de forma unui ac. Acestea declanseaza inflamatie si durere la nivelul articulatiilor si tesutului inconjurator.

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Factori de risc

Urmatorii factori pot creste riscul de hiperuricemie si guta:

Varsta

Guta este mai frecventa la adultii in varsta si afecteaza rar copiii.

Sex

In cazul persoanelor cu varsta sub 65 de ani, guta este de 4 ori mai raspandita la barbati decat la femei. Acest raport scade usor la persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Genetica

Persoanele care au rude care sufera sau au suferit de guta au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.

Stil de viata

Consumul de alcool afecteaza eliminarea acidului uric din organism. In plus, o alimentatie bogata in purine creste cantitatea de acid uric din organism. Ambii factori pot provoca guta.

Expunerea la plumb

Potrivit studiilor, exista o legatura intre expunerea cronica la plumb si un risc crescut de guta.

Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi unele diuretice si medicamentele care contin salicilat, pot creste nivelul de acid uric din organism.

guta-factori-de-risc-medicamente

Greutate

Persoanele supraponderale sau obeze au un nivel ridicat de grasime corporala viscerala, iar acest lucru poate crescte riscul de guta. Cu toate acestea, obezitatea nu poate cauza in mod direct aceasta boala.

Alte probleme de sanatate

Insuficienta renala si alte afectiuni renale pot reduce capacitatea organismului de a elimina reziduurile, ceea ce creste nivelul acidului uric. Alte afectiuni asociate cu guta sunt hipertensiunea arteriala si diabetul.

Guta – simptome si manifestari

Unii oameni au prea mult acid uric in sange, insa nu prezinta simptome. Aceasta forma se numeste hiperuricemie asimptomatica.

Guta acuta provoaca simptome care apar rapid in urma acumularii de cristale de acid uric in articulatie si dureaza intre 3 si 10 zile. Guta acuta produce dureri intense si umflaturi. Intre episoadele de guta, pacientul nu va avea niciun simptom.

guta-simptome

Daca nu este tratata, aceasta boala se poate croniciza. In articulatii si in pielea si tesuturile moi din jurul lor se formeaza noduli tari numiti tofi. Aceste depuneri pot deteriora definitiv articulatiile.

Tratamentul prompt este important pentru a preveni cronicizarea gutei.

Diagnosticul gutei

De obicei, medicii diagnosticheaza guta pe baza simptomelor si a aspectului articulatiei afectate. Testele care ajuta la diagnosticarea afectiunii sunt:

Testarea lichidului sinovial

Medicul foloseste un ac pentru a recolta lichid sinovial din articulatia afectata. Cristalele de urat pot fi vizibile in timpul examinarii lichidului la microscop.

Analize de sange

Medicul poate efectua analize de sange pentru a masura nivelurile de acid uric. Rezultatele analizelor de sange pot fi, insa, inselatoare. Unii oameni au niveluri ridicate de acid uric, dar nu dezvolta niciodata guta. In acelasi timp, unii oameni au semne si simptome de guta, insa nu au niveluri neobisnuite de acid uric in sange.

Radiografie

Radiografia articulara poate exclude alte cauze ale inflamatiei articulatiilor.

Ecografie

Acest test foloseste unde sonore pentru a detecta cristalele de urat in articulatii sau in tofi.

Tomografie computerizata cu energie duala (DECT)

Acest test combina radiografia facuta din mai multe unghiuri pentru a vizualiza cristalele de urat din articulatii.

Tratament pentru guta

Daca nu este tratata, guta poate duce in cele din urma la artrita gutoasa, care este o forma mai severa de artrita. Aceasta afectiune dureroasa poate deteriora si umfla articulatia permanent.

Planul de tratament recomandat de medic depinde de stadiul si severitatea acestei boli.

Medicamente

Medicamentele pentru tratarea gutei amelioreaza durerea si reduc inflamatia sau previn viitoarele atacuri de guta prin scaderea nivelului de acid uric.

guta-tratament-medicamente

Medicamentele pentru ameliorarea durerii de guta sunt:

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul si naproxenul
  • colchicina
  • corticosteroizii

Medicamentele care previn atacurile de guta sunt:

  • inhibitori ai xantinoxidazei
  • probenecid

Pe langa tratament, medicul poate recomanda schimbarea stilului de viata pentru o mai buna gestionare a simptomelor si pentru reducerea riscului de viitoare atacuri de guta. De exemplu, medicul poate propune:

  • reducerea consumului de alcool
  • pierderea in greutate, in cazul persoanelor supraponderale
  • renuntarea la fumat, in cazul fumatorilor

Interventia chirurgicala

Guta poate fi de obicei tratata fara interventie chirurgicala. Dar dupa multi ani, aceasta boala poate deteriora articulatiile, poate duce la ruperea tendoanelor si poate provoca infectii la nivelul pielii din dreptul articulatiilor.

Depozitele dure, numite tofi, se pot acumula si in alte locuri, cum ar fi urechea. Aceste umflaturi pot provoca dureri si pot deteriora definitiv articulatiile. Exista trei proceduri chirurgicale prin care sunt tratati nodulii:

  • operatie de indepartare a tofilor
  • chirurgie de fuziune articulara
  • chirurgie de inlocuire a articulatiilor

guta-operatie

Complicatii si riscuri asociate

Persoanele cu guta pot dezvolta afectiuni mai severe, cum ar fi:

Guta recurenta

Medicamentele pot ajuta la prevenirea atacurilor de guta la persoanele cu guta recurenta. Daca nu este tratata, aceasta boala poate provoca eroziunea si distrugerea unei articulatii.

Guta avansata

Guta netratata poate determina formarea de depuneri de cristale de urat sub piele, numite tofi. Acestia se pot dezvolta in mai multe zone, cum ar fi degetele, mainile, picioarele, coatele sau tendoanele lui Ahile.

Pietre la rinichi

Cristalele de urat se pot acumula in tractul urinar al persoanelor cu guta, provocand pietre la rinichi. Medicamentele pot ajuta la reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi.

Sfaturi pentru preventie

Iata cativa pasi pe care ii puteti lua pentru a preveni guta:

  • limitati cantitatea de alcool pe care o consumati
  • limitati cantitatea de alimente bogate in purine, cum ar fi crustaceele, carnea de miel, vita, porc si organe
  • consumati cat mai putine grasimi si produse lactate si optati pentru o alimentatie bogata in legume
  • mentine o greutate sanatoasa
  • evitati fumatul
  • faceti sport regulat
  • hidratati-va in mod constant

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

https://www.healthline.com/health/gout

https://www.medicalnewstoday.com/articles/144827

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

  ArtroSuport gel emulsionat este un produs…