Despre osteopenie. Osteopenie versus osteoporoza

Despre osteopenie. Osteopenie versus osteoporoza Despre osteopenie. Osteopenie versus osteoporoza

Ultima actualizare: 9 noiembrie 2023

Prin osteopenie se intelege patologia care duce la scaderea densitatii minerale osoase, sub gama de valori considerate normale, dar nu indeajuns de mult pentru a indeplini criterii de diagnostic pentru osteoporoza. In practica clinica, densitatea osoasa se cuantifica prin scanare cu aparatul DEXA, iar diagnosticul de osteopenie se pune cand rezultatele investigatiei indica scorul T cuprins intre -1 si -2,5. Pentru a se ridica suspiciunea de osteoporoza, si nu osteopenie, acest scor ar trebui sa aiba valori mai mici de -2,5. Scaderea valorii densitatii minerale osoase reflecta o tulburare calitativa a densitatii osoase, iar osteoporoza este considerata o tulburare cantitativa.

Farmacistii Catena recomanda Calciu Lactic (500 mg) de la Naturalis, un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului osos.

Prin densitate minerala osoasa, putem intelege rezistenta tesutului osos. Cu alte cuvinte, cu cat densitatea unui os este mai mare, cu atat acesta va fi mai rezistent. In osteopenie, se observa o scadere a densitatii minerale osoase, motiv pentru care persoanele cu acest diagnostic sunt mai predispuse la facturi prin traumatisme minore si, de asemenea, la vindecare deficitara a acestora, ca urmare a lipsei de calciu (mineral din tesutul osos). Osul se afla intr-un continuu proces de remodelare, care presupune o sinergie intre formarea osului si resorbtia acestuia. Insa, odata cu inaintarea in varsta, acest echilibru este tulburat, procesul de resorbtie osoasa fiind mai intens.


Osteopenie – informatii generale

Procesul care descrie cazurile de osteopenie apare ca urmare a decuplarii activitatii dintre doua tipuri de celule: osteoclaste si osteoblaste, rezultand o scadere cantitativa a masei osoase. Masa osoasa maxima este atinsa de persoanele de sex masculin si feminin la scurt timp inainte de cel de-al treilea deceniu de viata. Dupa varsta de 30 de ani, se intensifica resorbtia osoasa (asadar, activitatea osteoclastelor), activitatea obsteoblastelor (implicate in formarea de tesut osos, deci si in mineralizarea osoasa) fiind deficitara. Incetul cu incetul, osul isi pierde din densitate, ceea ce duce la demineralizare si la scaderea progresiva a densitatii osoase.

Osteopenie – cauze si factori de risc

Achizitia mineralelor osoase, de la nastere pana la varsta adulta, cunoaste o tendinta previzibila, specifica varstei si sexului unui individ. Odata cu debutul pubertatii si pe parcursul acesteia, o persoana va acumula minerale osoase la scurt timp dupa atingerea inaltimii maxime (de obicei, in perioada adolescentei). 95% din masa osoasa a unui adult este de obicei atinsa pana in jurul varstei de 17 ani (la persoanele de sex feminin) sau 21 de ani (la persoanele de sex masculin). In esenta, esecul in atingerea masei osoase maxime ca adult tanar are drept rezultat conditiile care se traduc prin scaderea precoce a masei osoase, adica osteopenie sau osteoporoza, si fragilitate.

Dupa varsta de 30 de ani, se observa o reducere treptata, considerata naturala, normala, a masei osoase, care va progresa in deceniile urmatoare de viata. Se estimeaza ca factorii ereditari sunt cei care dicteaza pana la 80% din capacitatea unei persoane de a-si atinge si mentine nivelurile optime de mineralizare osoasa. Cu toate acestea, cazurile de osteopenie pot fi favorizate odata cu expunerea la anumiti factori de risc, cum ar fi:

  • aportul deficitar de calciu, minerale si vitamina D;
  • consumul excesiv de cafea, alcool, fumatul;
  • stilul de viata sedentar;
  • hipoponderabilitatea;
  • anumite conditii medicale: hiperparatiroidism, hipertiroidism, sindroame de malabsorbtie, anorexie, insuficienta renala cronica, hipogonadism, amenoree si alte afectiuni cronice care pot duce la deficit de calciu si vitamina D;
  • anumite tratamente medicamentoase: utilizarea cronica de glucocorticoizi sau steroizi, dar si utilizarea de acid valproic, inhibitori ai pompei de protoni, antiepileptice, agenti de natura chimioterapica;
  • femeile aflate la postmenopauza prezinta un risc deosebit de mare de osteopenie, pentru ca pana la varsta de 80 de ani, aceasta tendinta sa se schimbe in favoarea osteoporozei; 27% dintre femeile de 80 de ani prezinta osteopenie, iar 73% dintre ele prezinta osteoporoza.

Cazurile de osteopenie tind sa progreseze incet si sigur spre osteoporoza, daca nu se intervine, in timp util, cu alternative eficiente de tratament.

Osteopenie – simptome

Spre deosebire de osteoporoza, care frecvent se prezinta cu dureri, in cazurile de osteopenie nu exista simptome specifice. Scaderea mineralizarii osoase sub un anumit prag, cand deja putem vorbi despre instalarea osteoporozei, duce la fracturi osoase in urma traumatismelor minore, la dureri lombare si de articulatii. Cu alte cuvinte, osteopenia este un stadiu premergator instalarii osteoporozei, dar daca este diagnosticata si se instaureaza tratamentul, se poate nu doar incetini evolutia bolii, dar exista si potentialul de a se preveni aparitia osteoporozei. Din acest motiv, este recomandat sa se faca teste specifice mai ales de catre persoanele expuse riscului (varsta, fumatul si altele).

Diagnosticul de osteopenie

Diagnosticul de osteopenie se pune folosindu-se dispozitivul DEXA, care masoara starea densitatii osoase folosind un fascicul de raze X. Rezultatele sunt indicate intr-un scor T, care, in functie de valoare, poate fi tradus prin:

  • valori intre +1 si -1: densitate normala;
  • valori intre -1 si -2,5: densitate minerala scazuta (osteopenie);
  • valori sub -2,5: osteoporoza.

De asemenea, specialistul poate solicita si efectuarea unor analize suplimentare: calcemia, dar si nivelul de potasiu si vitamina D. Valorile oferite de DEXA sunt importante atat in stabilirea si certificarea diagnosticului, cat si in monitorizarea raspunsului la tratament si a evolutiei bolii.

Naturalis Calcifix este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti (calciu, magneziu, zinc si vitamina D3), cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.

Tratament osteopenie

Tratamentul pentru osteopenie este abordat multilateral, si include:

  • modificari ale stilului de viata: evitarea factorilor de risc si practicarea de activitate fizica; in aceasta privinta, se recomanda in special exercitiile fizice in care exista contact intre sol si picior (alergatul, plimbarile in pas alert, jogging-ul, saritul coardei);
  • asigurarea necesarului zilnic de calciu (1200-1500 miligrame) si vitamina D (800-1000 UI);
  • farmacoterapie (in special la pacientii care se prezinta cu fracturi): bifosfonatii, in special cei care contin azot (terapie de prima linie), deoarece inhiba farnesil-pirofosfat-sintaza, iar acest lucru duce la inhibarea resorbtiei de catre osteoclaste si apoptoza osteocitelor;
  • abordarea unei diete alimentare bogate in vitamine si minerale;
  • evitarea fumatului si a consumului excesiv de cafea si alcool.

Cazurile de osteopenie nu se vindeca, adica procesul nu poate fi inversat, pe cat se poate evita si incetini progresia spre osteoporoza. Nivelul de mineralizare osoasa poate fi usor crescut, iar acest lucru ar trebui sa amelioreze intr-o oarecare masura riscul de a surveni traumatisme chiar si la contacte minore.

Osteopenie versus osteoporoza – ce trebuie sa stiti

Este important de stiut ca o persoana cu osteopenie prezinta un risc crescut de osteoporoza. In mod obisnuit, se considera ca osteopenia este un stadiu premergator osteoporozei. Totusi, daca se intervine la timp si se adopta un stil de viata adecvat, progresul osteopeniei spre osteoporoza poate fi incetinit semnificativ, poate chiar prevenit. Osteoporoza duce la dureri de oase chiar si in repaus, fracturi ce apar la traumatisme minore, care se vindeca foarte greu, lucru ce poate compromite in timp calitatea vietii pacientului.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499878/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21855-osteopenia

https://familydoctor.org/condition/osteopenia/

https://www.health.harvard.edu/womens-health/osteopenia-when-you-have-weak-bones-but-not-osteoporosis

https://www.healthline.com/health/osteopenia

https://www.webmd.com/osteoporosis/osteopenia-early-signs-of-bone-loss

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Calcifix sirop x 200 ml

    Naturalis Calcifix sirop X 200 ml

      Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contribuie la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular.  Naturalis…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Calciu lactic  x 50 compr.

    Naturalis Calciu lactic x 50 comprimate

      Calciul este necesar pentru mentinerea sanatatii dintilor si a sistemului osos. Totodata, contribuie la o neurotransmisie normala si la functionarea normala a sistemulelor nervos si muscular. De…