Dopul de ceara (cerumen) din urechi – cauze si solutii de tratament

Dopul de ceara (cerumen) din urechi – cauze si solutii de tratament Dopul de ceara (cerumen) din urechi – cauze si solutii de tratament

Ultima actualizare: 26 aprilie 2023

dop-de-ceara

Ceara (cerumenul) joaca un rol important in sanatatea urechii, avand rolul de a curata si proteja urechile de praf, bacterii si alte microorganisme. In ciuda numeroaselor sale beneficii, ceara poate cauza probleme daca se acumuleaza in ureche in cantitati prea mari, lucru cunoscut sub numele de dop de ceara, dop de cerumen sau cerumen impactat.

In cele mai multe cazuri dopul de ceara nu este periculos. Daca urechile nu sunt ingrijite si curatate in mod corect, dopul de ceara poate duce la simptome precum scaderea auzului (hipoacuzie), senzatia de ureche infundata, senzatie de tiuit in urechi (tinitus), durere de ureche (otalgie) si mancarime (prurit).

Dopul de ceara poate fi eliminat prin mai multe metode, cum ar fi administrarea unor solutii cerumenolitice sau aspiratia auriculara, fiind indicat sa va adresati unui medic specialist ORL. 

Pentru a dizolva si elimina dopurile de ceara formate la nivelul urechii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Acustivum spray auricular. Acest produs contribuie eficient la mentinerea igienei canalului auditiv, impiedicand formarea unor noi dopuri de ceara. Pentru a preveni blocajele provocare de aceste dopuri, este nevoie de o pulverizare in fiecare saptamana pentru copiii mai mici de 6 luni si de 1 – 2 pulverizari in fiecare saptamana pentru persoanele adulte.


Ce este dopul de ceara (cerumenul)?

Dopul de ceara se refera la acumularea excesiva de cerumen in urechi, provocand blocarea totala sau partiala a canalului auditiv. De altfe, dopul de ceara este cea mai frecventa cauza a pierderii temporare a auzului (hipoacuzie temporara).

Dopul de ceara este o problema medicala frecventa, statisticile indicand ca afecteaza aproximativ 10% dintre copii si 5% dintre adulti.

Dopul de ceara – cum se formeaza?

Ceara (cerumenul) este produsa in mod natural de organism, iar prin aceasta urechea se autocurata. In canalul auditiv extern exista glande ceruminoase care secreta ceara. Aceasta se acumuleaza in urechea externa, care impreuna cu firele de par minuscule actioneaza practic ca o bariera de protectie, captand praful, murdaria si bacteriile, impiedicandu-le sa patrunda in profunzimea aparatului auditiv si sa afecteze timpanul, spre exemplu.

In majoritatea cazurilor, ceara este eliminata din ureche in mod spontan, prin masticatie si miscarea maxilarului fiind indeptata catre orificiul exterior al urechii, unde se exfoliaza si cade singura sau este indepartata atunci cand ne spalam. Pe masura ce cerumenul este indepartat, o alta ceara este produsa in ureche, deci procesul este continuu.

Atunci cand se produce prea multa ceara sau urechea nu se autocurata suficient de bine, cerumenul se poate acumula si se formeaza un dop de ceara, care poate bloca canalul auditiv, tubul care conecteaza urechea externa cu urechea medie.

In general, dopul de ceara apare atunci cand persoanele incearca sa-si curete singure urechile folosind betisoare de bumbac. Desi sunt cel mai popular produs pentru igiena urechilor, in loc sa o indeparteze, betisoarele nu fac decat sa impinga ceara mai adanc in interior, afectand chiar timpanul.

Unii oameni sunt mai predispusi la formarea unui dop de ceara deoarece urechile produc in mod natural mai multa ceara. Alti factori care duc la formarea unui dop de ceara sunt folosirea frecventa a dopurilor de urechi, castilor sau aparatelor auditive (in special in cazul persoanelor varstnice).

Pentru a elibera urechea de ceara care se formeaza, precum si pentru reglarea tensiunii si a circulatiei limfatice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi SANA Conuri mari pentru curatarea urechilor cu propolis. De asemenea, acest produs regenereaza respiratia cutanata, stimuleaza circulatia sanguina si favorizeaza procesul de revitalizare a urechii.

Simptome in cazul existentei unui dop de ceara in ureche

Dopul de ceara este de cele mai multe ori asimptomatic. Manifestarile apar atunci cand dopul de ceara blocheaza conductul auditiv extern. Iar cu cat problema este lasata netratata mai mult timp, cu atat si simptomele se agraveaza.

Semnele si simptomele dopului de ceara pot include:

  • Durere de urechi (otalgie);
  • Senzatie de plenitudine (presiune) in ureche;
  • Senzatie de ureche infundata;
  • Zgomot in ureche (tinitus);
  • Scaderea (hipoacuzie) sau pierderea auzului;
  • Mancarime (prurit);
  • Secretie auriculara (otoree) – lichid care se scurge din ureche, uneori cu miros neplacut,
  • Ameteli – in cazuri rare.

 

Parintii trebuie sa fie atenti la copiii lor deoarece dopul de ceara este frecvent si in randul populatiei pediatrice. La cei mici, care nu au invatat inca sa vorbeasca si sa spuna ce-i deranjeaza, un posibil semn al acumularii excesive de ceara in ureche este obiceiul de a se trage sau de a-si infinde degetele in ureche.

Este important de retinut ca pierderea auzului, durerile de urechi si ametelile pot avea la baza multe alte cauze. De aceea, ar trebui sa consultati un medic specialist ORL sau un medic ORL pediatru (in cazul copiilor) daca sunt prezente oricare dintre aceste simptome enumerate anterior sau daca acestea sunt frecvente. O evaluare medicala corecta si completa va stabili cu exactitate cauza problemei.

Cum se elimina dopul de ceara din ureche?

Daca nu se elimina de la sine si apar simptomele suparatoare, dopul de ceara poate fi indepartat cu usurinta in cabinetului medicului specialist ORL. De ce este important acest lucru? Pentru ca acesta va examina mai intai urechea cu ajutorul unui dispozitiv medical numit otoscop si va afla daca exista si alte probleme, cum ar fi o infectie sau un timpan perforat. De asemenea, este contraindicat sa incercam sa extragem singuri acasa dopul de ceara, cu un betisor de urechi sau alt obiectiv ascutit, deoarece riscam sa daunam timpanul.

In principal, tratamentul pentru dopul de ceara va consta in una din urmatoarele metode:

 Spray sau picaturi auriculare – sunt solutii cerumenolitice (cum este peroxidul de hidrogen) care ajuta la dizolvarea cerumenului intarit, favorizand eliminarea acestuia. Spray-ul sau picaturile pot fi utilizate atat de adulti, cat si de copii. Ulterior, medicul va poate recomanda sa folositi un spray cu apa de mare pentru o igiena corecta a urechilor.

Spalatura auriculara – dopul de ceara va fi indepartat prin irigarea canalului urechii cu apa calduta sau solutie salina. Procedura presupune instilarea in conductul auditiv extern a unor picaturi auriculare. Apoi, cu ajutorul unei seringi, in ureche se va turna apa calduta. Procesul se va repeta pana cand lichidul scurs din ureche devine curat.

Aspiratia auriculara – este cea mai utilizata metoda pentru indepatarea dopului de ceara, fiind indicat atunci cand, in urma examenului ORL, s-a descoperit ca timpanul este afectat sau ca este prezenta o infectie (otita externa). Dopul de ceara va fi extras cu ajutorul unor instrumente speciale, iar procedura va dura doar cateva minute. Pentru ca cerumenul sa fie indepartat mai usor, inainte de procedura propriu-zisa se poate instila in ureche o solutii cerumenolitica care va inmuia ceara.

Dupa ce dopul de ceara a fost indepartat este importat sa continuati sa va ingrijiti urechile in mod corespunzator.

Curatati doar exteriorul urechii! Dupa ce faceti dus sau baie curatati exteriorul urechii cu coltul de la prosop si uscati bine urechea;

Nu folositi sub nicio forma betisoare de urechi pentru a curata urechea in interior! De asemenea, nu introduceti in ureche alte obiecte mici si ascutite, care nu fac decat sa iminga ceara mai mult in interior si pot deteriora timpanul;

Folositi produse pentru igiena urechii disponibile in farmacii. Spray-urile auriculare reprezinta o metoda moderna, sigura si eficienta de curatare si ingrijire a urechilor. Mai mult, aceste produse ajuta la prevenirea formarii dopurilor de ceara.

 

Surse:

www.healthline.com

www.mayoclinic.org

my.clevelandclinic.org

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • SANA Conuri mari pt.curat.urech.(propolis) x 2buc

    SANA Conuri mari pentru curatarea urechilor cu propolis, 2 bucati

    Conurile mari pentru curatarea urechilor, de la Hovan, sunt utilizate pentru eliberarea urechii de ceara, ajutand la reglarea tensiunii si circulatia limfatica. Conul mare pentru curatarea urechilor cu…

  • Acustivum spray auricular, 20 ml

    Acustivum spray auricular X 20 ml

    Acustivum spray auricular este un dispozitiv medical. Indicatii Faciliteaza dizolvarea si eliminarea dopurilor de ceara existente Impiedica formarea dopurilor de ceara Contribuie la mentinerea igienei…