Dormiti putin? 5 afectiuni la care sunteti predispusi

Dormiti putin? 5 afectiuni la care sunteti predispusi Dormiti putin? 5 afectiuni la care sunteti predispusi

Ultima actualizare: 10 martie 2023

Cei mai multi dintre noi stim care este relatia dintre durata somnului si capacitatea noastra de a functiona pe parcursul zilei urmatoare. La urma urmei, toata lumea a experimentat oboseala, starea proasta sau lipsa de concentrare care urmeaza, de cele mai multe ori, dupa o noapte cu somn putin. Dar nu toata lumea realizeaza ca, daca este o obisnuinta, lipsa somnului este asociata cu consecinte pe termen lung asupra sanatatii, inclusiv afectiuni cronice precum diabetul, dar nu numai.

Dar nici somnul prea mult nu ne face bine. Mai multe studii au aratat ca persoanele care dorm, in mod obisnuit, mai mult de noua ore risca probleme de sanatate.


Somnul de calitate si importanta lui pentru sanatate

Organismul are nevoie de somn, asa cum are nevoie de aer si hrana pentru a functiona la cum trebuie. In timpul somnului, organismul se vindeca si isi restabileste echilibrul chimic. Creierul creeaza noi conexiuni si consolideaza memoria.

Fara somn suficient, creierul si sistemele organismului nu vor functiona normal. In plus, somnul insuficient va poate reduce dramatic calitatea vietii.

O metaanaliza din 2010, care a reunit rezultatele a 16 studii, la care au participat aproape 1.400.000 de persoane, a constatat ca somnul insuficient creste riscul de deces prematur.

Semnele vizibile ale lipsei de somn includ: somnolenta excesiva in timpul zilei, cascat frecvent, iritabilitate si oboseala.

Stimulantele, cum ar fi cofeina, nu sunt suficiente pentru a trece peste nevoia profunda de somn a organismlui. De fapt, acestea pot inrautati lipsa de somn, ingreunand adormirea (noaptea). Iar acest lucru, la randul sau, poate duce la un ciclu de insomnie pe timp de noapte, urmat de consumul de cofeina in timpul zilei pentru a combate oboseala.

Persoanelor care au dificultati in a adormi, farmacistii Catena le recomanda Naturalis SomnControl, un remediu eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6. Este recomandat si in perioadele de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens; persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.

Care sunt afectiunile la care ati putea fi predispusi daca dormiti putin

Somnul insuficient a fost legat de dezvoltarea si gestionarea mai multor boli si afectiuni cronice. Iata care sunt principalele:

1. Diabet

Somnul insuficient este legat de un risc crescut de dezvoltarea diabetului de tip 2. Mai exact, durata si calitatea somnului au aparut ca predictori ai nivelurilor de hemoglobina A1c, un marker important al controlului zaharului din sange (glicemiei). Cercetari recente sugereaza ca optimizarea duratei si calitatii somnului poate fi un mijloc important de imbunatatire a gestionarii glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

2. Boli cardiovasculare

S-a constatat ca persoanele cu apnee in somn prezinta un risc crescut pentru o serie de boli cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral (AVC), boala coronariana si aritmiile (bataile neregulate ale inimii) s-au dovedit a fi mai frecvente la persoanele cu un program de somn dezordonat comparativ cu cele care dorm suficient. De asemenea, apneea in somn si ateroscleroza par sa impartaseasca unele caracteristici fiziologice comune, ceea ce poate constitui un argument in plus pentru concluzia ca apneea in somn poate fi un predictor important al bolilor cardiovasculare.

MaxiMag Antistres este un supliment alimentar recomandat pentru reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect calmant asupra sistemului nervos. Contine hamei, care calmeaza si induce un somn odihnitor, dar si vitamina B6 si magneziu, care combat extenuarea.

3. Obezitate

Cercetarile de laborator au descoperit ca durata scurta a somnului are ca rezultat modificari metabolice care pot fi legate de obezitate. Studiile epidemiologice efectuate au relevat si o asociere intre durata scurta a somnului si excesul de greutate. Aceasta asociere a fost raportata la toate grupele de varsta, dar a fost deosebit de pronuntata la copii. Se crede ca somnul in copilarie si adolescenta este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului si ca somnul insuficient la tineri poate afecta negativ functia unei regiuni a creierului cunoscuta sub numele de hipotalamus. Hipotalamusul este regiunea care regleaza apetitul si consumul de energie.

4. Depresie

Relatia dintre somn si depresie este complexa. In timp ce tulburarile de somn au fost considerate multa vreme un simptom important al depresiei, cercetarile recente au indicat ca simptomele depresive pot scadea odata ce apneea in somn a fost tratata eficient si somnul suficient a fost restabilit. Legaturile dintre somn si depresie sugereaza ca este important ca nevoia de somn a persoanelor cu depresie sa fie evaluata si ca simptomele depresiei sa fie monitorizate in randul persoanelor cu o tulburare de somn.

Farmacistii Catena recomanda, persoanelor care sufera de anxietate, Stresclin Neuro. Suplimentul alimentar are un puternic efect adaptogen. Are o formula echilibrata de substante bioactive care ajuta la reducerea nivelului de cortizol, supranumit „hormonul stresului”, la relaxare psihica si la instalarea starii de calm.

5. Cancer

Oamenii de stiinta studiaza o posibila corelatie intre persoanele care lucreaza in ture si incidenta cancerului. Rezultatele unui studiu realizat de International Journal of Cancer au aratat ca femeile care au lucrat in schimburi au avut o rata cu 30% mai mare de a dezvolta cancer de san comparativ cu femeile care au avut un program normal de lucru. S-a constatat, de asemenea, ca barbatii care au lucrat in schimburi au o incidenta mai mare de a dezvolta cancer de prostata. Cauza acestor evolutii ar putea fi legata de o intrerupere a ritmurilor circadiene naturale ale organismului.

Relatia dintre somnul insuficent si imunitate

In timp ce dormiti, sistemul imunitar produce substante protectoare, cum ar fi anticorpi si citokine, care lupta impotriva infectiilor. Anumite citokine va ajuta, de asemenea, sa dormiti, oferind sistemului imunitar mai multa eficienta.

Privarea de somn impiedica sistemul imunitar sa-si intareasca fortele. Daca nu dormiti suficient, organismul s-ar putea sa nu poata alunga invadatorii - precum bacteriile si virusurile - si, de asemenea, ii poate lua mai mult sa se recupereze dupa boala.

De cat somn avem nevoie

Iata de cat somn avem nevoie intr-o zi, in functie de varsta pe care o avem:

  • nou-nascuti (0–3 luni): 14–17 ore;
  • bebelusi (4–12 luni): 12–16 ore;
  • copii 1–2 ani: 11–14 ore;
  • prescolari 3–5 ani 10–13 ore;
  • scolari (6–12 ani): 9–12 ore;
  • adolescenti (13–18 ani): 8–10 ore;
  • adulti (18–60 ani) 7 ore sau peste;
  • 61–64 ani: 7–9 ore;
  • peste 65 de ani: 7–8 ore.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar…