Durere de ovare – afectiuni asociate

Durere de ovare – afectiuni asociate Durere de ovare – afectiuni asociate

Ultima actualizare: 4 mai 2023

durere-de-ovare

Cele mai multe femei nu au nicio problema cu ovarele de-a lungul vietii. Altele, insa, experimenteaza disconfort sau durere de ovare din cand in cand.

Ovarele (sau gonadele feminine) sunt doua glande, in forma de migdala, situate de fiecare parte a uterului. Ovarele produc si elibereaza ovule pentru fertilizare. De cele mai multe ori, o durere de ovare apare in timpul ovulatiei si menstruatiei. Durerile de ovare sunt resimtite de obicei in partea inferioara a abdomenului, pelvis sau in zona inferioara a spatelui.

In majoritatea cazurilor, o durere de ovare apare in timpul ciclului menstrual, insa exista momente in care aceasta durere poate avea alte cauze, cum ar fi endometrioza sau o boala cu transmitere sexuala (BTS). Uneori, afectiunile digestive sau urinare pot provoca si durere de ovare.

Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este important ca medicul sa stabileasca exact cauza problemei. De aceea, este esential ca o persoana care are o durere de ovare sa mearga la medic pentru o examinare.

 


Durere de ovare – cum o recunoasteti

Ovarele sunt o parte importanta a sistemului reproducator feminin. Ovarele au dubla responsabilitate. In primul rand, produc hormoni, cum ar fi estrogenul, care declanseaza menstruatia. In plus, au rolul de a elibera cel putin un ovul in fiecare luna pentru o posibila fertilizare.

Cu toate acestea, ovarele pot fi afectate de o serie de tulburari, de la chisturi la tumori, care pot provoca durere de ovare. Ovarele sunt situate in zona inferioara a abdomenului. De aceea, daca o femeie se confrunta cu durere de ovare, acest simptom se simte la nivelul abdomenului inferior si in pelvis. Este important ca o persoana sa mearga la medic daca are o durere de ovare sau orice durere in zona pelvina. Aceste simptome pot fi cauzate de mai multe afectiuni diferite.

Durerea de ovare poate sa fie acuta sau cronica. Durerea ovariana acuta apare brusc si dispare dupa o perioada scurta de timp. In schimb, durerea de ovare cronica se instaleaza de obicei mai treptat si poate dura cateva luni sau mai mult.

De asemenea, durerea de ovare poate fi continua sau poate aparea in reprize. In plus, se poate agrava in timpul efectuarii anumitor activitati, cum ar fi exercitiile fizice sau urinarea. Poate fi atat de usoara incat, de obicei, nu este luata in seama sau poate fi atat de puternica incat afecteaza activitatile de zi cu zi.

Normens este un supliment alimentar cu extracte de Vitex Agnus Castus si Maca, ambele plante fiind recunoscute pentru efectele benefice asupra sistemului hormonal feminin. Normens contribuie la echilibrarea tulburarilor premenstruale, precum crampele, balonarea sau edemele, a dereglarilor de menstruatie si la ameliorarea infertilitatii feminine cauzate de insuficienta luteala.

Care sunt afectiunile ce se pot ascunde in spatele durerilor de ovare

O durere de ovare poate fi provocata de o varietate de conditii si afectiuni.

Dureri menstruale

Unele femei experimenteaza disconfort sau durere in unul sau ambele ovare in timpul unui ciclu menstrual normal. Aceasta durere care apare in timpul sau chiar inainte de menstruatie se numeste dismenoree si este cauzata de eliberarea de prostaglandine - substante asemanatoare hormonilor care, printre altele, contracteaza muschii - din uter.

Mittelschmerz

Unele femei simt durere de ovare in fiecare luna. Ovulatia apare, de obicei, la mijlocul ciclului menstrual, deci e posibil ca durerea sa apara in jurul celei de-a 14-a zile, cand ovulul este expulzat din ovar in trompa uterina. Aceasta durere poate fi inconfortabila, insa este inofensiva.

Chist ovarian

Chisturile ovariene sunt formatiuni benigne, de obicei pline de lichid, care se formeaza pe suprafata ovarului si care poate provoca durere de ovare, disconfort, hemoragii si menstruatii neregulate. Chisturile ovariene sunt frecvente si se pot dezvolta in diferite momente ale ciclului menstrual.

Chisturile foliculare se formeaza atunci cand foliculul ovarian nu elibereaza ovulul in timpul ovulatiei, acumuleaza lichid in interior si se inchisteaza.

durere-de-ovare-chisturi

Printre simptomele unui chist ovarian se numara, de asemenea:

  • dureri pelvine
  • durere in partea inferioara a spatelui si a coapselor
  • durere in timpul actului sexual
  • probleme la golirea intestinului sau vezicii urinare
  • sensibilitate la nivelul sanilor
  • urinare frecventa

De obicei, chisturile ovariene mici se vindeca de la sine. In schimb, chisturile mari pot avea nevoie de tratament medical de urgenta.

Endometrioza

O alta cauza de durere de ovare este endometrioza. In cazul acestei afectiuni, tesutul similar endometrului (mucoasa uterina) se formeaza in afara uterului, determinand aparitia aderentelor. Cea mai frecventa localizare a endometriozei este ovarul.

Endometrioza provoaca de multe ori dureri ovariene sau uterine severe, care apar ciclic sau episodic, si sangerari intermitente. Durerea poate fi deosebit de intensa in timpul unei menstruatii sau in timpul sexului. Din cauza formarii de aderente (tesut cicatricial), endometrioza poate duce si la infertilitate.

Endometrioza poate provoca si alte simptome, de multe ori digestive, cum ar fi constipatia, diareea si greata.

Sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina ectopica este o sarcina care se formeaza in afara uterului, de obicei intr-una dintre trompele uterine. Poate provoca durere de ovare care pot fi moderate sau grave. Interventia medicala de urgenta este necesara in cazul unei sarcini extrauterine.

durere-de-ovare-sarcina-extrauterina

Pe langa multe dintre simptomele unei sarcini normale, sarcina ectopica poate provoca si:

  • ameteli sau slabiciune
  • dureri lombare
  • sangerare vaginala anormala
  • crampe usoare intr-o parte a pelvisului

Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Boala inflamatorie pelvina (BIP) este o infectie care poate afecta unul sau mai multe organe de reproducere, cum ar fi uterul, ovarele, trompele uterine si vaginul. De multe ori, aceasta afectiune grava este cauzata de o infectie cu transmitere sexuala. Boala inflamatorie pelvina poate provoca dureri in diferite zone ale pelvisului, inclusiv in unul sau ambele ovare, care de obicei se agraveaza in timpul actului sexual.

Pe langa durere de ovare, boala inflamatorie pelvina poate cauza urmatoarele semne si simptome:

  • febra
  • secretii vaginale anormale
  • sangerari intre menstruatii
  • dureri la urinare

Fibroame uterine

Fibroamele uterine sunt excrescente benigne care se dezvolta la nivelul stratului muscular al uterului. Pe langa disconfort sau presiune in zona pelvina, fibroamele uterine pot cauza si sangerari uterine anormale, dureri de spate si infertilitate.

durere-de-ovare-fibroame

Cauze rare

Exista cateva afectiuni mai putin frecvente care pot provoca durere de ovare. Avand in vedere gravitatea celor mai multe dintre acestea, este important ca aceste simptome sa nu fie ignorate, indiferent de probabilitatea aparitiei acestor probleme medicale.

Cancer ovarian

Cancerul ovarian poate provoca durere de ovare, insa acest simptom apare rar. De multe ori, aceasta maladie nu provoaca semne si simptome sau, daca apar, acestea sunt mai subtile, cum ar fi balonarea, senzatia de satietate care apare dupa ingerarea unei cantitati mici de mancare si nevoia urgenta sau frecventa de a urina.

Torsiunea ovariana

Torsiunea ovariana este o afectiune neobisnuita care apare atunci cand ovarul se rasuceste in jurul ligamentului care il sustine. Acest lucru poate afecta circulatia sanguina a ovarului si poate determina leziuni ale acestuia. Aceasta afectiune poate provoca durere de ovare severa si brusca din cauza ischemiei (lipsa fluxului sanguin) in aceasta zona.

Cu toate ca durerea, greata si varsaturile apar de obicei brusc, acestea pot fi precedate de cateva zile sau saptamani de crampe usoare.

Durere “fantoma” de ovare

Durerea “fantoma” este un fenomen rar, dar care se poate regasi in practica medicala. Durerea „fantoma” de ovare apare chiar si daca unul sau chiar ambele ovare au fost indepartate. Se considera ca acest fenomen este rezultatul stimularii persistente a nervului senzorial.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/womens-health/ovary-pain

https://www.verywellhealth.com/ovary-pain-causes-and-treatment-514437

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320408

https://www.webmd.com/women/guide/ovarian-pain-causes-diagnosis-treatments

Farmacistul Catena va recomanda: