Durere de sold – care sunt cauzele si remediile

Durere de sold – care sunt cauzele si remediile Durere de sold – care sunt cauzele si remediile

Ultima actualizare: 7 iulie 2023

durere-de-sold

Durerea de sold este un disconfort resimtit in sau in jurul articulatiei soldului.

Articulatiile sunt acele zone din corp unde se intalnesc doua oase. Articulatia soldului este locul unde osul coapsei (femurul) se uneste cu pelvisul. Articulatia soldului este una dintre cele mai mari articulatii ale corpului si are rolul de a misca organismul, de a sustine greutatea acestuia si de a mentine echilibrul.

Unii oameni se confrunta cu durere de sold pe termen scurt, in timp ce in cazul altora, problema este mai mare si necesita tratament specializat. Durerea este resimtita acolo unde zona articulatiei soldului este deteriorata. De exemplu, durerea de sold poate fi resimtita:

  • aproape de suprafata pielii din dreptul sau din jurul soldului (in acest caz, durerea de sold este cauzata de obicei de o problema cu muschii, tendoanele sau ligamentele);
  • mai adanc in interiorul articulatiei soldului (aceasta durere de sold provine de la oase sau cartilaj);
  • in partea inferioara a spatelui. Durerea de sold se poate raspandi (radia) uneori in alte zone, cum ar fi zona lombara sau inghinala.

Durerea poate fi trecatoare. De exemplu, unii oameni se confrunta cu durere de sold atunci cand merg sau se misca, si disconfortul se amelioreaza atunci cand se odihnesc. In schimb, altii simt durere de sold in diferite momente ale zilei, cum ar fi dimineata, dupa trezire. De asemenea, unii pacienti au dureri de sold noaptea, mai ales daca se culca pe soldul afectat.

De obicei, durerea de sold poate fi tratata acasa. Pentru a face acest lucru, este nevoie sa luati o pauza de la activitatile fizice si sa luati analgezice eliberate fara prescriptie medicala.

Mergeti la medic daca durerea de sold va afecteaza rutina zilnica sau va ingreuneaza miscarea. Consultati un furnizor de servicii medicale daca simtiti o durere de sold care dureaza mai mult de cateva zile, fara sa se amelioreze.


Durere de sold – cauze

Anumite leziuni sau afectiuni pot provoca durere de sold.

Tendoane inflamate

Cea mai frecventa cauza a durerii acute de sold este tendinita (inflamatia tendoanelor). Aceasta problema este cauzata adesea de prea multe exercitii fizice. Tendinita poate fi foarte dureroasa, insa de obicei se vindeca in cateva zile.

Artrita

Cea mai frecventa cauza a durerii de sold pe termen lung este artrita. Artrita poate provoca durere, rigiditate si sensibilitate la nivelul articulatiilor si dificultati de mers. Exista mai multe tipuri de artrita, cum ar fi:

  • osteoartrita poate fi rezultatul uzurii cartilajului care inconjoara articulatiile si este provocata de inaintarea in varsta;
  • traumatismele de la nivelul articulatiei, cum ar fi o fractura, pot provoca artrita traumatica, cum ar fi osteoartrita;
  • artrita infectioasa este cauzata de o infectie la nivelul articulatiei, aceasta problema provocand distrugerea cartilajului;
  • artrita reumatoida (AR) se produce din cauza faptului ca sistemul imunitar al organismului lanseaza un atac asupra articulatiilor. Acest tip de artrita poate distruge in cele din urma cartilajul si oasele articulatiilor.

Osteoartrita este mult mai frecventa decat artrita reumatoida.

ThermaCare plasturi pentru spate si sold este o compresa calda, fara substante medicamentoase, care ofera o ameliorare de lunga durata a durerii musculare/articulare asociate cu suprasolicitarea, tensiunea musculara, entorsele si artrita.

Bursita soldului, denumita si bursita trohanteriana

Durerea de sold poate avea drept cauza si bursita trohanteriana. Aceasta afectiune apare atunci cand bursele, care sunt niste pernute mici, pline cu lichid si care se afla langa articulatia soldului, devin inflamate.

O serie de factori pot cauza bursita trohanteriana, cum ar fi leziunile de la nivelul soldului, suprasolicitarea articulatiilor sau problemele de postura corporala.

Alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, pot provoca, de asemenea, durere de sold. Aceasta afectiune este mult mai frecventa la femei decat la barbati.

Fracturi de sold

Fracturile de sold sunt frecvente la adultii in varsta si la cei care au osteoporoza, o afectiune provocata de slabirea oaselor din cauza varstei sau a altor factori.

Fracturile de sold provoaca dureri de sold bruste si foarte severe si necesita asistenta medicala imediata. Fracturile de sold pot cauza complicatii, cum ar fi un cheag de sange in picior, care pot aparea in urma unei accidentari.

O fractura de sold necesita, de obicei, o interventie chirurgicala pentru a fi corectata. Cel mai probabil, pacientul va avea nevoie de fizioterapie pentru a se recupera dupa accidentare.

durere-de-sold-fractura

Exista si alte afectiuni, mai putin frecvente, care pot provoca durere de sold, cum ar fi osteonecroza sau necroza avasculara.

Osteonecroza

Osteonecroza sau necroza avasculara apare atunci cand oasele nu sunt alimentate cu sange, fie temporar, fie permanent. Acest lucru poate afecta osul de sustinere.

In cazul acestei afectiuni, cartilajul este initial sanatos, insa se deterioreaza pe masura ce afectiunea progreseaza. In cele din urma, oasele se pot rupe. Nu intotdeauna sunt cunoscute cauzele osteonecrozei.

Leziunile articulare, administrarea intensa de medicamente steroidiene, consumul de alcool si tratamentele pentru cancer pot expune o persoana la un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Dar, in multe cazuri, cauza nu este niciodata descoperita.

Durere de sold – diagnostic

Daca durerea de sold ar putea fi legata de o afectiune cum ar fi artrita, medicul va va adresa o serie de intrebari, cum ar fi:

  • Durerea este mai accentuata intr-un moment al zilei?
  • Va afecteaza capacitatea de a merge?
  • Cand au aparut primele simptome?

Apoi, specialistul v-ar putea cere sa va plimbati pe o distanta mica pentru a putea sa observe articulatia in timpul miscarii.

Pentru a diagnostica artrita, medicul va efectua teste imagistice si analize de lichide. Testarea anumitor lichide implica prelevarea de mostre de sange, urina si lichid articular pentru a fi analizate intr-un laborator. Printre testele imagistice care pot fi realizate se numara:

  • radiografia;
  • tomografia computerizata (CT);
  • rezonanta magnetica (RMN);
  • ecografia.

durere-de-sold-radiografie

Testele imagistice ii ofera medicului posibilitatea sa observe si sa analizeze detaliat oasele, cartilajele si alte tesuturi.

Durere de sold – tratament si remedii

Tratamentul pentru durerea de sold este prescris in functie de cauza problemei. Daca durerea este cauzata de exercitiile fizice, odihna este de obicei suficienta pentru a permite soldului sa se vindece. Acest tip de durere de sold dispare de obicei in cateva zile.

Daca durerea este provocata de artrita, medicul prescrie medicamente care sa amelioreze durerea si rigiditatea.

Medicul il poate indruma pe pacient catre un kinetoterapeut care ii poate arata cum sa faca exercitii pentru a mentine mobilitatea articulatiei.

durere-de-sold-kinetoterapie

Daca problema are la baza o leziune, tratamentul implica de obicei repaus la pat si administrarea de medicamente, cum ar fi naproxenul, pentru a ameliora umflarea si durerea.

Fracturile de sold, malformatiile de sold si unele leziuni pot necesita interventie chirurgicala pentru repararea sau inlocuirea soldului. In timpul operatiei de inlocuire a soldului, un chirurg inlocuieste articulatia soldului deteriorata cu una artificiala. Desi interventia chirurgicala de inlocuire a soldului trebuie urmata de fizioterapie, pentru ca pacientul sa se acomodeze cu noua articulatie, aceasta este o interventie chirurgicala extrem de frecventa, cu rate de succes foarte mari.

Terapii alternative

Unele terapii holistice pot ameliora durerea de sold. In acest caz, este recomandat sa discutati cu medicul despre optiunile de tratament, inainte de a urma orice remediu alternativ.

Printre terapiile holistice posibile se numara consultarea unui chiropractician sau acupunctura. Acupunctura implica plasarea temporara a unor ace foarte mici in zonele-cheie ale corpului, pentru a grabi vindecarea.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21118-hip-pain

https://www.healthline.com/health/hip-pain

Farmacistul Catena va recomanda: