Durerea de ureche - de ce apare si care este tratamentul corect

Durerea de ureche - de ce apare si care este tratamentul corect Durerea de ureche - de ce apare si care este tratamentul corect

Ultima actualizare: 26 aprilie 2023

durerea-de-ureche

Durerea de ureche, numita in termeni medicali otalgie, este o problema cu care se confrunta foarte multi oameni. Este chiar una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacientii, in special copiii, se adreseaza medicului de familie.

Durerea de ureche poate fi o problema de sanatate minora sau majora, in functie de cat de intensa se simte, poate fi continua sau intermitenta, unilaterala (afecteaza o singura ureche) sau bilaterala (afecteaza ambele urechi).

Foarte multi factori pot provoca o durere de ureche, insa printre cele mai comune cauze se numara infectii precum otita, leziuni la nivelul urechii mijlocii, pavionului sau conductului auricular, perforatia timpanului sau abcese dentare.


Cele mai intalnite cauze pentru durerea de ureche

Durerea de ureche este impartita in doua categorii. Durerea care incepe in interiorul urechii este cunoscuta sub numele de otalgie primara, iar durerea care iradiaza din alta sursa (cum ar fi din cauza problemelor dentare) se numeste otalgie secundara. Otalgia primara este mai frecventa la copii, in timp ce otalgia secundara afecteaza mai des adultii.

Durerea de ureche a fost descrisa de pacienti sub mai multe forme: ”durere surda”, ”durere ascutita” sau ”durere arzatoare”. Durerea de ureche poate fi un simptom al infectiilor directe ale urechii extrene, medii sau interne sau poate fi un semn al unei afectiuni subiacente. Desi se intampla rar, o durere de ureche poate ascunde o problema grava.

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de ureche, asa cum au fost acestea descrise in literatura de specialitate:

Infectiile la nivelul urechii

Infectiile sunt cea mai des raportata cauza a durerilor de ureche (otalgie primara). Printre acestea se numara:

Otomicoza (infectia fungica a urechii externe) – mai frecventa in randul adultilor. Pe langa durerea de ureche, apare pruritul (mancarimea);

Furuncul de conduct auditiv – durerea de ureche este severa. Afectiunea provocata de stafilococul auriu si care reprezinta o urgenta medicala;

Herpes zoster oticus (sindromul Hamsay Hunt) – infectie virala a urechii medii, interne si externe, cauzata de virusul herpes zoster;

Pericondrita – infectie a cartilajului pavilionului auricular. Afectiunea este rara.

Otita

Otita este cea mai frecventa cauza a durerilor de ureche. Afectiunea reprezinta o inflamatie sau infectie a urechii, cauzata de virusuri sau bacterii, fiind impartita in trei categorii:

Otita interna – afecteaza urechea interna, prin inflamarea nervului auditiv sau a nervului vestibular. Daca nu este rapid tratata pacientul isi poate pierde auzul;

Otita medie – afecteaza urechea medie iar durerea poate fi acuta (otita medie acuta). Cei mici sunt in special afectati, un studiu relevand ca pana la varsta de 3 ani, 80% dintre copii vor avea o infectie a urechii medii;

Otita externa – afecteaza urechea externa si este mai frecventa vara, cea mai cunoscuta forma fiind ”urechea inotatorului”.

In cazul in care aveti nevoie de un produs care sa scada inflamatia canalului auditiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Oticsun. Acest produs hidrateaza si calmeaza pielea canalului auditiv, fiind recomandat ca adjuvant in tratamentul otitei sau al altor afectiuni ale urechii. De asemenea, acest spray auricular are proprietati astringente si poate sa fie utilizat pentru igienizarea urechii.

Traumatisme si leziuni la nivelul urechii

Durerea de ureche poate sa apara daca va zgariati sau va loviti timpanul. Nu de putine ori, la cei mici, durerea apare atunci cand acestia isi introduc un obiect strain in ureche, cum o fi o piesa minuscula de la o jucarie. Un obiect strain in ureche reprezinta o urgenta medicala si trebuie sa va mergeti cat mai repede la o unitate de primiri urgente.

Betisoarele de ureche

Desi sunt contraindicate de toti expertii ORL, betisoarele din bumbac continua sa fie cea mai populara metoda pentru igiena urechii in randul populatiei. Problema cu aceste betisoare este ca, din greseala, pacientul poate sa isi perforeze instantaneu timpanul, ceea ce provoaca dureri de ureche groaznice si duce la hipoacuzie (scaderea auzului) daca nu se intervine imediat.

Barotraumatism

Probabil vi s-a intamplat sa vi se infunde urechile si sa va doara atunci cand ati zburat cu avionul, ati urcat pe munte sau atunci cand ati facut scufundari. Acest lucru se intampla deoarece presiunea atmosfera sa schimba brusc. In unele cazuri, din cauza barotraumei, de la o simpla durere de ureche se poate produce ruptura timpanului.

Infectiile respiratorii

Durerea de ureche este un simptom caracteristic pentru sinuzita (inflamatia a sinusurilor paranazale) sau amigdalita (inflamatia amigdalelor, cele doua mase de tesut aflate in spatele gatului). In general, durerea de ureche trece atunci cand aceste afectiuni se vindeca.

Probleme dentare

Durerea de ureche poate ascunde o problema dentara, cum ar fi o infectie a maselei de minte. In astfel de situatii durerea iradiaza dinspre locul infectiei spre ureche deoarece nervul mandibular inferior se afla foarte aproape de urechea interna.

Durerea de ureche – posibile complicatii

De multe ori durerea de ureche este doar o problema temporara ce dispare atunci cand afectiunea care o cauzeaza este vindecata. Exista insa si situatii in care infectiile urechii nu sunt tratate sau tratamentul este necorespunzator si pot aparea complicatii. Mai mult, desi sunt rare, complicatiile pot sunt mult mai frecvente la copiii sub 1 an.

Printre cele mai frecvente consecinte asociate cu infectiile urechii si durerea de ureche se numara:

Ruptura timpanului – ruptura de timpan reprezinta perforatia timpanului, adica o gaura in timpan, membrana elastica ce desparte urechea externa de cea mijlocie. Cele mai multe cazuri se vindeca de la sine si durerea de ureche dispare, insa sunt situatii in care ruptura de timpan necesita tratament chirurgical.

Pierderea auzului (hipoacuzie) - acest lucru se poate intampla daca infectiile apar frecvent sau nu se vindeca niciodata complet. De cele mai multe ori, hipoacuzia este doar temporara, iar riscul de pierdere permanenta a auzului din cauza infectiilor urechii este scazut (aproximativ 2 din 10.000 de copii).

Mastoidita – reprezinta o infectie bacteriana a osului mastoid, localizat in spatele urechii. Mastoidita poate incepe ca o infectie usoara, o otita medie acuta ce nu a fost tratata si care prezinta riscul de a se transforma intr-o afectiune mai grava. In majoritatea cazurilor, un copil este expus riscului de a dezvolta mastoidita daca are infectii repetate ale urechii. Simptomele afectiunii includ, pe langa durere de ureche severa, umflarea si inrosirea pielii din spatele urechii, dureri de cap, febra si secretii la nivelul urechii (otoree). Daca nu este instituit tratamentul corect infectia continua sa se raspandeasca si pot aparea si alte complicatii grave, inclusiv pierderea auzului, meningita si abcesul cerebral.

 

Surse:

www.everydayhealth.com

www.webmd.com

www.healthline.com

www.aafp.org

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Oticsun x 10ml

    Oticsun spray auricular X 10 ml

    Oticsun spray auricular este un produs administrat ca adjuvant in diverse afectiuni ale urechii. Beneficii Oticsun Adjuvant in tratamentul otitei Scade inflamatia canalului auditiv  Are proprietati…