Ecografie parti moi – ce este, cand se recomanda si ce indica

Ecografie parti moi – ce este, cand se recomanda si ce indica Ecografie parti moi – ce este, cand se recomanda si ce indica

Ultima actualizare: 19 aprilie 2024

Ecografia de parti moi, numita si ecografie musculoscheletala, este o tehnica imagistica lipsita de invazivitate, insa deosebit de eficienta in diagnostic si monitorizare. Prin aceasta tehnica se produc imagini detaliate ale tesuturilor superficiale moi (de unde si denumirea), adica cele care se gasesc mai la suprafata corpului, si nu in profunzime, cum ar fi tegumentul, dermul, tesuturi moi cu localizare subcutanata. Prin ecografia de parti moi pot fi vizualizate si alte structuri care se gasesc la nivel superficial, cum sunt muschii, ganglionii limfatici, tendoanele, glandele salivare si tiroida.

Ecografia de parti moi seamana foarte mult cu ecografia clasica, insa se foloseste o sonda care are frecventa de lucru superioara, spre deosebire de sonda utilizata in ecografia clasica, cum ar fi cea abdominala. Contactul intre sonda folosita si zona investigata se face cu ajutorul unui gel transparent. Este o metoda foarte accesibila, lipsita de radiatii, care permite examinarea in timp real si evaluarea detaliata a rezultatelor, pretandu-se si persoanelor cu diferite tipuri de proteze implantate (stimulator cardiac, tije, articulatii protetice). Efectuarea unei astfel de proceduri de investigatie intra in competenta medicului radiolog, precum si interpretarea rezultatelor.


Ce este ecografia de parti moi?

Medicina a evoluat semnificativ, iar aceasta evolutie a adus cu sine si noi metode de vizualizare a structurilor corpului si de diagnosticare a anumitor patologii. Ecografia de parti moi este una dintre cele mai accesibile si usoare metode de investigatie, cu ajutorul careia pot fi vizualizate structuri superficiale ale corpului, printre care structurile vasculare, nervoase, sanul, testiculul, glanda tiroida, glandele salivare si altele. Mai multe semne clinice pot indica necesitatea acestei investigatii, cum ar fi modificari de contur ale pielii, deformari tegumentare, aparitia unor mase sau noduli care pot fi palpati, modificari de culoare si textura ale tegumentelor, printre altele.

De foarte multe ori, rezultatele obtinute prin ecografia de parti moi ofera informatii importante privitoare la dimensiunea si profunzimea formatiunilor investigate, structura lor, vascularizatia, localizarea anatomica. Astfel de rezultate completeaza examenul clinic al unui pacient si, pe de alta parte, vor orienta medicul spre diagnosticul diferential al bolii. Ecografia de parti moi este eficienta si in monitorizarea tratamentului, evolutiei unei afectiuni, fiind o alternativa deosebit de accesibila, rapida si non-invaziva. Bineinteles, investigatiile mai extinse, cum ar fi RMN-ul si CT-ul, au o sensibilitate cu mult mai mare decat alte tipuri de investigatii imagistice.

Cand se recomanda ecografia de parti moi?

De cele mai multe ori, pacientii se vor adresa medicului radiolog pentru o ecografie de parti moi ca urmare a aparitiei unor modificari cutanate care pot fi palpate sau chiar vizibile ochiului liber. Deseori, modificarile in dimensiunea si consistenta ganglionilor, cum ar fi marirea lor, si modificari ale culorii si texturii pielii, intra in sfera de competenta a unei astfel de investigatii. Cu toate acestea, ecografia de parti moi poate fi eficienta si in alte situatii, cum ar fi:

  • rupturi ale tendoanelor, rupturi musculare, intinderi si rupturi ligamentare;
  • prezenta unor mase tisulare anormale, hernii;
  • chisturi, abcese, contuzii, hematoame, lipoame, inflamatii si infectii la nivelul pielii;
  • efuziuni in burse sau la nivelul articulatiilor (care pot indica stadii incipiente de artrita, dar si sindromul de tunel carpian);
  • corpi straini cu localizare subcutanata;
  • inflamatii ale glandelor salivare, ganglioni inflamati si alte adenopatii;
  • diagnosticarea colectiilor anormale de lichid de cauza traumatica, congenitala, infectioasa;
  • ecografia de parti moi se utilizeaza si in vederea diagnosticarii luxatiei congenitale de sold, precum si a diferitelor mase solide cu localizare subcutanata, torticolisului, la copii;
  • evaluarea adenopatiilor (ganglioni inflamati) inghinale, submandibulare, laterocervicale;
  • evaluarea anumitor afectiuni dermatologice (eritem nodos, edem limfatic, dermatite);
  • monitorizarea raspunsului la tratament in cazul persoanelor cu psoriazis, scleroza cutanata, pe langa alte afectiuni dermatologice.

Cu alte cuvinte, ecografia de parti moi se dovedeste a fi eficienta intr-o gama variata de contexte clinice, motiv pentru care este foarte des folosita. Este o tehnica imagistica usor de realizat, cu rezultate rapide, in timp real, si nu necesita pregatire speciala din partea pacientului. Nu este o metoda dureroasa, cu risc de iradiere sau care poate da reactii alergice (in foarte putine cazuri, se observa o oarecare reactie la gelul folosit pentru ecografia de parti moi). Un alt avantaj este acela ca ecografia de parti moi ofera imagini clare ale tesuturilor moi, lucru care nu este posibil prin radiografie. In unele cazuri, tehnica poate oferi detalii mai fine decat RMN-ul.

Cum sa va pregatiti pentru ecografia de parti moi?

Ecografia de parti moi nu necesita niciun fel de pregatire speciala prealabila. Se recomanda ca, in cazul in care investigatia se va desfasura la nivelul mainii sau gatului, sa nu se poarte bratari, ceasuri sau lantisoare. De asemenea, persoana care urmeaza sa faca ecografie de parti moi este mult mai recomandat sa poarte haine confortabile si usor mai largi, in cazul in care este necesara expunerea unei regiuni mai extinse de piele. In cazul in care se investigheaza o zona unde exista par, cum ar fi regiunea axilara, se recomanda indepartarea acestuia inainte de ecografia de parti moi. In timpul procedurii, persoana ar trebui sa stea nemiscata, pentru rezultate cat mai precise.

Cum se interpreteaza corect rezultatele ecografiei de parti moi?

Rezultatele obtinute prin ecografia de parti moi trebuie interpretate de catre medicul specialist. In mod obisnuit, acestea sunt comunicate la scurt timp dupa incheierea investigatiei, iar in unele cazuri medicul ii comunica pacientului in timp real ce observa. Rezultatul final este scris si, in unele cazuri, salvat pe un suport fizic, cum ar fi un disc sau un stick. Pentru a putea evalua si interpreta corect rezultatele obtinute prin ecografia de parti moi, sunt necesare experienta si pregatirea unui medic specialist. De obicei, cel care efectueaza investigatia ofera si rezultatele.

Ecografie de parti moi – alte intrebari si raspunsuri

Aceasta metoda relativ simpla si accesibila ar putea ridica o serie de intrebari, cum ar fi:

  • Cat dureaza ecografia de parti moi?

In general, o astfel de ecografie dureaza intre 15 si 45 de minute. La copii mici, in special, poate dura mai mult, deoarece ecografia este sensibila la miscare. Este recomandat ca in timpul unei astfel de investigatii, parintii sa fie langa copil si sa incerce sa ii mentina atentia, mai ales daca plange sau se misca excesiv.

  • In cat timp voi primi rezultatele?

Rezultatele obtinute in urma investigatiei sunt comunicate imediat. Interpretarea lor ar putea fi oferita tot de catre medicul care a efectuat investigatia sau el ar putea recomanda un specialist in alt domeniu, in functie de rezultatele obtinute.

  • In ce zone ale corpului poate fi efectuata ecografia partilor moi?

In general, investigatia poate fi realizata in orice zona a corpului, inclusiv in regiunea genitala.

  • Cat de eficienta este ecografia de parti moi?

Rezultatele unei astfel de ecografii sunt deosebit de eficiente in a evalua diferitele anomalii ce apar la nivelul structurilor superficiale. Ecografia de parti moi poate oferi informatii importante privitoare la dimensiune, profunzime, structura, localizare si raporturi cu structurile invecinate, vascularizatie, compozitie. Drept urmare, ajuta specialistul sa puna un diagnostic diferential in contextul unor simptome date.

  • Care ar putea fi reactiile adverse ale unei astfel de proceduri?

Ecografia de parti moi nu are reactii adverse cunoscute. Singura reactie adversa poate fi usoara sensibilizare la gelul folosit, pe baza de propilen glicol si apa.

 

Surse:

https://www.acep.org/sonoguide/basic/soft-tissue-ultrasound

https://sci-hub.se/10.1055/s-0039-3402060

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10668928/