Ectropion si entropion: diferente, cauze, simptome, tratament

Ectropion si entropion: diferente, cauze, simptome, tratament Ectropion si entropion: diferente, cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 22 ianuarie 2024

Prin „ectropion” si „entropion” intelegem doua entitati clinice care, desi afecteaza acelasi organ (ochiul), sunt destul de diferite. Ambele patologii oculare au potentialul de a duce la complicatii majore si se manifesta prin simptome deosebit de suparatoare. De asemenea, atat ectropion, cat si entropion, pot avea etiologii multilaterale – de la traumatisme directe la nivel ocular, pana la predispozitia genetica. In cele mai multe dintre cazuri, patologia oculara se trateaza eficient pe cale chirurgicala, insa trebuie avute in vedere mai multe variabile: starea generala de sanatate, agentul etiologic al bolii, raportul dintre risc si beneficiu, prognosticul fiind relativ variabil.


Ectropion – generalitati

Termenul ectropion defineste afectiunea in care, pleoapa se intoarce spre exterior. Frecvent, se dezvolta la nivelul pleoapei inferioare, putand avea localizare la un singur ochi (vorbim despre ectropion unilateral) sau la ambii ochi (ectropion bilateral). Acest lucru afecteaza semnificativ nivelul de lubrifiere a globului ocular, acesta putand deveni deosebit de uscat, ca urmare a unei afectari clare a filmului lacrimal. In cazurile deosebit de severe, corneea poate dezvolta o serie de eroziuni epiteliale punctate, ulceratii, putandu-se ajunge la pierderea permanenta a vazului. Deseori, apare odata cu inaintarea in varsta, pe fondul pierderii laxitatii pleoapei.

Farmacistii Catena recomanda VizualMax de la Naturalis, un supliment alimentar cu o formula complexa care ajuta la mentinerea normala a vederii. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.

Cauze

Ectropion apare ca o urmare a instabilitatii pleoapei inferioare. Cel mai frecvent factor etiologic al afectiunii este involutia, cauzata de laxitatea orizontala a pleoapei si slabirea musculaturii de la acest nivel. Inaintarea in varsta si frecarea frecventa a ochilor sunt cauze ale pierderii acestei laxitati. O alta forma de ectropion este ectropionul paralitic, care poate aparea in cazuri clasice de paralizie ale nervului facial. Ectropionul cicatricial este cauzat de scurtarea sau cicatrizarea lamelei anterioare a pielii pleoapei inferioare, care poate aparea si in caz de blefaroplastie. Alt tip este cel mecanic, cauzat de prezenta unei mese (tumoare, edem, herniere).

Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact.

Simptome

In momentul clipirii, pleoapele distribuie lacrimile pe suprafata globilor oculari, ceea ce asigura o lubrifiere normala. In cazul unei persoane afectate de ectropion, pleoapa afectata nu mai poate indeplini aceasta functie, iar filmul lacrimal este afectat, ceea ce duce la o serie de simptome si manifestari, cum ar fi:

  • Fotosensibilitate;
  • Senzatia unui corp strain in ochi;
  • Senzatia de ochi uscati;
  • Inrosirea ochilor;
  • Lacrimare excesiva, insa fara lubrifierea corespunzatoare a globilor oculari.

Aceste simptome tind sa se agraveze odata cu progresia bolii si expunerea prelungita la factori de mediu nocivi, fara protectie si lubrifiere adecvata a globilor oculari.

Diagnostic

In caz de ectropion, examenul fizic releva faptul ca pleoapa inferioara este intoarsa spre exterior si are un aspect tipic, usor de tradus. Ochiul cu ectropion are, de asemenea, un aspect specific, injectat, rosu, corneea poate fi uscata, cu eroziuni epiteliale punctate, cu posibile ulceratii. Din acest motiv, diagnosticul ectropionului nu necesita investigatii deosebit de amanuntite.

Farmacistii Catena recomanda picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

Tratament

Tratamentul pentru ectropion presupune, in prima instanta, asigurarea unui nivel optim, rapid, de lubrifiere (lacrimi artificiale, geluri). Tratamentul se individualizeaza in functie de etiologia de baza, deseori implicand abord chirurgical (scurtare, reatasare, conectarea pleoapei sau chiar indepartarea pielii in exces, inlocuirea acesteia cu o grefa). Dincolo de componenta functionala, se are in vedere si aspectul estetic, deseori abordul chirurgical afectand simetria pleoapelor. Cu toate acestea, interventia chirurgicala pentru ectropion are rezultate deosebit de bune, pe termen lung, iar complicatiile asociate afectiunii sunt reduse la minimum.

Complicatii

Netratate, cazurile de ectropion pot evolua nefavorabil, prezentand potentiale complicatii:

  • Eroziuni epiteliale punctate pe suprafata corneei;
  • Ulceratii la nivelul structurilor oculare;
  • Compromiterea acuitatii vizuale;
  • Pierderea permanenta a vederii;
  • Diminuarea campului vizual;
  • Anxietate;
  • Complicatii postoperatorii (uscarea ochilor, infectii).

In general, cu tratament si gestionare eficienta, afectiunea are un prognostic favorabil, riscurile de complicatii fiind reduse.

Entropion – generalitati

Ca si ectropion, entropion este o afectiune oftalmologica des intalnita in randul celor in varsta, si reprezinta intocmai opusul celeilalte afectiune: intoarcerea pleoapei spre globul ocular, si nu in exteriorul acestuia. In general, marginea pleoapei este cea care urmeaza acest traiect. Boala este una dintre cele mai frecvente afectiuni de pozitie ale pleoapelor. Entropion are potentialul de a duce la trichiazis, patologie care descrie orientarea posterioara a genelor spre globul ocular. Entropion poate duce si la leziuni corneene, ale conjunctivei, abraziuni, cicatrici, subtierea sau chiar neovascularizarea corneei, afectand in mod semnificativ functia vizuala.

Farmacistii Catena recomanda Oftapic Allergy, o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum).

Cauze

Ca si in cazul ectropionului, entropionul este cauzat de laxitatea orizontala a pleoapelor, aparuta odata cu inaintarea in varsta, pierderea tonusului muscular si alte modificari involutionale. De fapt, exista mai multe tipuri de entropion, clasificate in functie de factorul etiologic:

  • Entropion involutiv: apare ca urmare a inaintarii in varsta si modificarilor subiacente;
  • Entropion spastic: cauzat de iritatii, traume, inflamatii, lovituri, interventii chirurgicale sau arsuri;
  • Entropion cicatricial: blefarita, conjunctivita, boli autoimune;
  • Entropion congenital: prezent inca din momentul nasterii.

Entropionul pleoapelor inferioare este frecvent de tip involutiv, iar cel al pleoapelor superioare se datoreaza cicatricilor. De asemenea, diagnosticul de entropion al pleoapei inferioare este, in mod obisnuit, mult mai frecvent decat cel al pleoapei superioare.

Simptome

Simptomele asociate diagnosticului de entropion se datoreaza in primul rand faptului ca filmul lacrimal este compromis, de unde si lubrifierea deficitara a globului ocular. Manifestarile sunt urmatoarele, fara a se limita, insa, la acestea:

  • Lacrimare excesiva;
  • Senzatia de corp strain in ochi;
  • Senzatie de arsura, mancarimi la nivelul ochiului;
  • Vedere incetosata;
  • Fotosensibilitate;
  • Secretii de la nivelul ochiului, formarea de cruste.

In lipsa tratamentului, simptomele tind sa se agraveze, putand aparea ulceratii, perforatii si alte anomalii ale componentelor oculare.

Diagnostic

Diagnosticul de entropion se pune prin examen fizic, cand se observa aspectul tipic al pleoapei si marginii acesteia, intoarse spre interior. Deseori, pacientul cu entropion se prezinta cu epifora si cu fotosensibilitate, piele lasata in jurul ochilor, iar in momentul privirii in jos cu ochiul care este afectat, pleoapa tinde sa se miste mult mai putin decat in mod normal.

Tratament

Tratamentul are in vedere, in primul rand, asigurarea unui nivel optim de lubrifiere a ochiului. Ulterior, metodele chirurgicale sunt cele mai eficiente si au rezultate de lunga durata, evitandu-se atat complicatiile asociate, cat si simptomele bolii.

Complicatii

Principalele complicatii asociate diagnosticului sunt urmatoarele:

  • Ulceratii si perforatii la nivelul corneei;
  • Trichiazis;
  • Leziuni si abraziuni corneene;
  • Ulceratii si leziuni conjunctivale;
  • Subtierea si neovascularizarea corneei.

Complicatiile pot fi prevenite prin rezolvarea chirurgicala a patologiei, desi, in aceeasi masura, si interventia chirurgicala ridica riscuri, chiar daca mult mai mici.

Ectropion versus entropion

In cele din urma, ectropion si entropion sunt doua entitati clinice care descriu patologii oculare, cu simptome, fiziopatologie si etiologie relativ asemanatoare. Totusi, ectropionul se manifesta fizic printr-o intoarcere spre exterior a marginii pleoapei, iar entropion printr-o intoarcere spre interior a marginii pleoapei afectate. Ambele patologii tind sa aiba localizare la nivelul pleoapei inferioare (fie a unui ochi, fie a amandurora) si sa fie mult mai frecvente odata cu inaintarea in varsta. Atat ectropion, cat si entropion, dispun de tratament chirurgical eficient, cu rezultate pe termen lung si un prognostic postoperator favorabil.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441929/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470352/

https://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/eyelid-and-tearing-disorders/entropion-and-ectropion

https://www.healthdirect.gov.au/surgery/entropion-and-ectropion-repair

https://www.imperial.nhs.uk/-/media/website/patient-information-leaflets/ophthalmology/ectropion-and-entropion.pdf?rev=e2e01dcd1cde4590b33c1b8195ae97bb

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VizualMax x 30 cps. moi

    Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

      Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA*, a vitaminei B2 si a zincului, contribuie la mentinerea vederii normale. *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…