Encefalopatie hepatica: ce este si cum se trateaza

Encefalopatie hepatica: ce este si cum se trateaza Encefalopatie hepatica: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 18 martie 2024

Diagnosticul de encefalopatie hepatica ar trebui luat in considerare la orice persoana cu afectare hepatica severa, care prezinta, ulterior, si modificari ale starii mintale. Orice simptom de natura neuropsihiatrica poate fi inclus in manifestarile encefalopatiei hepatice, pana la proba contrarie. Acest sindrom reversibil se caracterizeaza printr-un spectru extins de anomalii neuropsihiatrice (de unde si denumirea), ca urmare a disfunctiei hepatice si acumularii de substante neurotoxice la nivel cerebral. Ficatul joaca un rol important in detoxificarea organismului, iar acumularea de amoniac (provenienta intestinala) pare a fi unul dintre principalele mecanisme ale patologiei.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.

Patologia se mai numeste si „encefalopatie portosistemica”, reiterand afectarea venei porte care asigura circulatia sangelui neoxigenat de la organe digestive si splina catre ficat. Nu sunt, inca, pe deplin cunoscute mecanismele care stau la baza afectarii cerebrale in contextul insuficientei hepatice, dar se crede ca ar fi vorba despre diferite alterari metabolice, cum ar fi metabolizarea deficitara a amoniacului care se acumuleaza in exces si are efect neurotoxic. Exceptand cazurile in care boala hepatica subiacenta este tratata cu succes, diagnosticul de encefalopatie hepatica se asociaza unei rate scazute de supravietuire si are un potential semnificativ de a recidiva.


Encefalopatie hepatica – generalitati

Prin encefalopatie hepatica se intelege afectiunea care reflecta spectrul extins al anomaliilor de natura neuropsihiatrica, observate la persoane cu disfunctie hepatica, insa dupa excluderea altor posibile cauze (neurologice) cunoscute. Alte afectiuni clinice, cum ar fi leziunile cerebrale din consumul cronic de alcool, afectarea extrapiramidala din boala hepatica, oboseala cronica, dar si depresia severa, pot fi diagnosticate gresit drept encefalopatie hepatica. Ca urmare a faptului ca afectiunea hepatica subiacenta reduce functia de detoxificare a acestui organ, in sange se vor acumula in exces substante toxice care ajung la nivel cerebral. Se cunosc trei tipuri principale:

  • Encefalopatie hepatica tip A: se asociaza cu insuficienta hepatica acuta;
  • Encefalopatie hepatica tip B: suntarea portosistemica, in absenta bolii hepatice severe;
  • Encefalopatie hepatica tip C: asociata cu ciroza, bolile hepatice cronice.

In ciuda a peste 100 de ani de cercetari, patogeneza bolii nu este suficient inteleasa, ca urmare a limitarii de a studia, in vivo, creierul persoanelor afectate de encefalopatie hepatica. Cele mai multe dintre informatiile privitoare la fiziopatologie provin din modele experimentale, departe de a fi 100% viabile. Teoriile larg acceptate includ rolul neurotoxinelor si afectarea functiei de neurotransmisie, ca urmare a modificarilor metabolice asociate insuficientei hepatice. In multe cazuri, ar fi vorba despre prezenta simultana a mai multor mecanisme, toate grefate, in cele din urma, pe patologia hepatica subiacenta.

Encefalopatie hepatica – cauze si factori de risc

Excesul de amoniac a fost cel mai des asociat cu diagnosticul de encefalopatie hepatica. Tractul gastrointestinal reprezinta sursa primara de amoniac. Acest compus este produs de enterocitele intestinale din glutamina si de catre microbiomul intestinal prin catabolizarea surselor de azot, cum ar fi sangele dintr-o hemoragie gastrointestinala. Ficatul sanatos indeparteaza aproximativ toata cantitatea de amoniac din vena porta, impiedicand intrarea sa in circulatia sistemica. Cand este prezenta boala hepatica avansata, cu disfunctie hepatica, amoniacul se acumuleaza la nivel circulatiei sistemice, iar in cele din urma ajunge la nivel cerebral, avand efecte neurotoxice.

Alte neurotoxine implicate sunt neurotransmitatorii falsi (tiramina, octopamina), acizii grasi cu lant scurt, mercaptanii. In conditiile afectarii hepatice (ciroza, disfunctie hepatica avansata), se observa ca exista fie o scadere a numarului de hepatocite functionale, fie un sunt porto-sistemic (trecerea anormala a sangelui din vena porta in circulatia sistemica), fie ambele, ceea ce in cele din urma va duce la scaderea clearance-ului amoniacului (indepartarea fiziologica acestuia) si, astfel, de hiperamoniemie. Odata ce amoniacul traverseaza bariera hematoencefalica, are foarte multe efecte neurotoxice, care implica:

  • Modificari ale transportului molecular (apa, electroliti, aminoacizi) in astrocite si neuroni;
  • Inhibarea generarii potentialului postsinaptic excitator si inhibitor;
  • Afectarea metabolizarii aminoacizilor;
  • Cresterea activitatii GABA.

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijina digestia și asigura o protectie intensa a ficatului avand proprietati antioxidante și de detoxifiere.

Principalii factori de risc asociati cu encefalopatie hepatica sunt:

  • Stimularea aminogenezei (biosinteza in vivo a amoniacului): dieta hiperproteica, hemoragie digestiva, constipatie, deshidratare, insuficienta renala, infectie, hipokaliemie;
  • Afectarea functiei hepatice: hipotensiune, anemie, hipoxie, boli hepatice subiacente, alcool, administrarea de medicamente cu potential hepatotoxic;
  • Suntare portosistemica: tromboza venei porte, sunt chirurgical, precum si crearea unui sunt portosistemic intrahepatic transjugular.

Acestia pot fi factori declansatori pentru encefalopatie hepatica, grefati pe existenta patologiei hepatice subiacente. Aceasta poate varia de la afectiuni acute, pana la afectiuni cronice,

Encefalopatie hepatica – simptomatologie

Simptomele de encefalopatie hepatica sunt relativ obscure, deoarece pot fi puse pe seama unei alte afectiuni neuropsihiatrice. Cea mai timpurie etapa in encefalopatie hepatica se prezinta, in mod obisnuit, prin inversarea tiparului somn-veghe: persoana cu encefalopatie hepatica doarme mult in timpul zilei si ramane in stare de veghe pe timpul noptii. Simptomele principale pot sa fie diferite in functie de gradul de encefalopatie hepatica:

  • Grad I: euforie sau depresie, confuzie usoara, voce monotona si/sau tulburari de somn, fara sau cu asterixis (tremor fin, necontrolat, la nivelul degetelor), concentrare deficitara;
  • Grad II: letargie, apatie, confuzie, schimbari de personalitate, dezorientare temporala, stare de somnolenta, comportament inadecvat;
  • Grad III: confuzie severa, limbaj incoerent, stupoare, asterixis, dezorientare grosiera;
  • Grad IV: coma.

Simptomele din encefalopatie hepatica se agraveaza direct proportional cu boala hepatica, insa, in aceeasi masura, se amelioreaza si cu redobandirea integritatii functionale a ficatului.

Diagnosticul de encefalopatie hepatica

Diagnosticul de encefalopatie hepatica se pune pe seama simptomelor specifice, insa in context de patologie hepatica deja diagnosticata. Se observa niveluri crescute de amoniac in sange, dar si modificari ale electroencefalogramei (unde de joaca frecventa cu amplitudine mare si undele trifazice), dar nu sunt specifice pentru sindrom. CT-ul sau RMN-ul se pot utiliza mai ales pentru a exclude leziunile intracraniene sau hemoragia. RMN-ul poate fi utilizat si pentru a observa o constatare comuna in insuficienta hepatica si encefalopatia asociata – hiperintensitatea la nivel de ganglioni bazali.

Benesio arginina buvabila ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie. Starile de oboseala sunt insotite adesea de tulburari de somn, modificari de dispozitie si dificultati de concentrare. Uneori respectarea unei diete corecte si odihna suficienta nu sunt de ajuns pentru a elimina complet oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizică si de scaderea capacitatii de lucru.

Tratament encefalopatie hepatica

Tratamentul pentru encefalopatie hepatica implica identificarea cauzei de baza si, in esenta, un tratament specific acesteia:

  • Antibiotice (adesea empiric administrate datorita frecventei infectiilor drept cauze majore);
  • Lactuloza (ajuta in transformarea amoniacului in amoniu neabsorbabil);
  • Preparat cu L-ornitina si L-aspartat (stimuleaza integrarea amoniacului in ciclul ureei);
  • Zinc (deficitul de baza comun la persoane cu ciroza).

Intrucat multe patologii hepatice duc la disfunctie, acuta sau cronica, tratamentul individualizat vizeaza, in primul rand, tratarea afectiunii de baza (daca exista alternative eficiente).

Encefalopatie hepatica – complicatii si riscuri asociate

Cu sau fara tratament, prognosticul pentru majoritatea persoanelor cu encefalopatie hepatica si afectare hepatica severa este nefavorabil. Niciunul dintre tratamentele actuale nu este, in esenta, curativ, iar transplantul hepatic nu usor disponibil pentru majoritatea persoanelor afectate. Desi exista persoane cu encefalopatie hepatica ce pot prezenta o imbunatatire clinica, exista si riscul de afectare cognitiva reziduala si recidivanta. Encefalopatia, in sine, reprezinta deja una dintre complicatiile afectiunii hepatice subiacente.

Sfaturi pentru preventie

Riscul de encefalopatie hepatica creste in prezenta factorilor precipitanti, chiar daca afectiunea hepatica subiacenta reprezinta, in sine, principalul risc. Pentru a reduce acest risc se recomanda:

  • Alimentatia sanatoasa, bogata in macro- si micronutrienti esentiali, fibre vegetale, insa este recomandat sa se limiteze aportul de proteine;
  • Evitarea consumului de alcool si a anumitor medicamente (sedative, analgezice);
  • Tratarea starilor de constipatie;
  • Monitorizarea medicala regulata;
  • Reducerea riscului de infectii si controlul eficient al acestora;
  • Respectarea tratamentului prescris de catre medicul specialist;
  • Consultarea medicului specialist inainte de a va administra un medicament sau supliment, si monitorizarea atenta a dozelor si tipurilor de medicamente administrate.

Surse:

https://link.springer.com/article/10.1007/s12072-017-9812-3

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hepatic-encephalopathy

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1665268119321374

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9168742/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430869/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5421503/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9470972/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9512475/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…